Skoči na vsebino

 

BMW 2002 turbo (E20) [1973 - 1975]

Pisalo se je leto 1973, avgust. Prizorišče: frankfurtski IAA salon. BMW 2002 turbo se v vsem svojem blišču pojavi kot objekt občudovanja, poželenja, dvomov in zavisti.


Ne toliko zaradi svoje moči in prvič v serijskem avtomobilu uporabljenega turbinskega polnilnika, temveč predvsem zaradi »bojnih« barv. Predserijski avtomobil je imel namreč na sprednjem spojlerju zrcalni napis 2002 turbo, kar naj bi mu omogočalo velik prehitevalni prestiž. Govorilo in pisalo se je o prosti agresiji, nepoštenosti do sodržavljanov, celo o nasilništvu… Celo država je postala pozorna na ta fenomen, 2002 turbo je bil tema nekega zasedanja!


Kljub velikim pritiskom iz vseh strani se je BMW držal prvotne zamisli. Avto je obdržal rdeče-modro-roza nalepko na sprednjem spojlerju, kakor tudi stranske v obliki palice za hokej. Noč pred uradno otvoritvijo sejma so se odločili odstraniti le zrcalni napis »2002 turbo« spredaj.

Za razliko od ostalih 02 različic, ki so si med sabo po zunanjosti precej podobne, se da turba takoj identificirati. Nalepke v barvah Motorsport GmbH, spredaj namesto odbijača spojler iz umetne mase kot pri 3.0 CSL, spojlerček na pokrovu prtljažnika (gumijast, ker ustanova TUV BMW-ju ni dovolila uporabiti trdnega materiala) ter privijačene razširitve blatnikov iz umetne mase so skrbeli, da je bil ta avtomobil že na daleč občudovan.


Tudi v notranjosti se 02 turbo razlikuje od svojih šibkejših bratov. Školjkasti sedeži, trikraki športni volan, rdeče obrobljeni armaturni instrumenti, dodatna konzola z uro ter merilcem tlaka turbine sredi armature, so dodatki, ki jih je premogla najmočnejša 02 različica.

Tudi pri podvozju BMW-jevi inženirji niso stali križem rok. Kot edini malček se 02 turbo pelje na 5,5J x 13-colskih jeklenih platiščih (platišča 6J x 13 iz lahke litine so bila na spisku dodatne opreme), obutih v plašče dimenzij 185/70 VR 13. Z dodatkom nekoliko bolj trdih amortizerjev ter nižjih vzmeti dobimo prvi BMW, ki pri ostrejši vožnji ostaja podkrmarjen dobrovoljček, precej tudi zavoljo izjemno neprožnega motorja. Le s sunkovitim gibom volana in sočasnim trenutnim odvzemom plina se da zanesti zadek iz idealne linije. Če obstaja želja po podaljšanju nestabilnosti te vrste, je treba vrtljaje motorne gredi držati v območju med 5500 in 6500 v minuti. Pri taki vožnji je vozniku v veliko pomoč tudi mehanska 40% zapora diferenciala. Štiribatne čeljusti, ki spredaj grizejo notranje hlajene diske in povečana zavorna bobna zadaj, poskrbijo, da se taki heci ne končajo žalostno.

Sedaj pa se dotaknimo še »bisera« tega avtomobila - motorja. Zakaj narekovaji? Prvič - motor kljub brilijantnim komponentam nikoli ni bil povsem izpopolnjen, pojavljale so se težave v obliki pregrevanja. Avtomobilu v tovarni niso privoščili niti hladilnika polnilnega zraka, niti wastegate-a, zato so počeni izpušni kolektorji, počene glave motorja in ohišja turbinskih polnilnikov pri tem modelu precej pogoste tegobe. Naj kot zanimivost omenim še to, da stane pri BMW-ju nov turbinski polnilnik 5500 EUR. Avto je treba zatorej voziti zelo previdno, izogibati se je treba dolgotrajnejšim vožnjam z najvišjo hitrostjo, večkratnim zaporednim polnim pospeševanjem…


Drugič - izjemno neprožen motor v spodnjem območju vrtljajev. Prisotna je enormna turbo luknja. Dokler izpušni plini dovolj ne zavrtijo turbinskega polnilnika, je v 02 turbu zavoljo znižane kompresije manj veselja kot v najšibkejšem modelu 1502. Vse to pa v trenutku utone v pozabo ko se v ceveh ustvari 0,5 bara tlaka. Takrat se voznikova usta srečajo z ušesi, sovozniki pa ponavadi prebledijo od groze. Malo pretiravam, vendar izjava ni daleč od resnice. Način s katerim ta avtomobil potnika prepriča, da se nasloni na sedež, je res izjemen. Občutek je podoben tistemu v Audiju RS2 ali Porscheju 964 turbo.


Avtor: LMG


Tehnični podatki za BMW 2002 turbo (E20)
Model Oznaka motorja 0-100 km/h Končna hitrost Prostornina motorja Moč @ min-1 V proizvodnji
2002 turbo
M31
6.9 s 211 km/h 1990 cm3 125 kW (170 KM) @ 5800 01/1974 - 07/1975
 

S klikom na oznako modela se vam bo odprla stran z bolj podrobnimi podatki, klik na oznako motorja pa vas bo popeljal na stran, kjer so našteti vsi motorji iz določene serije in modeli v katere so jih vgrajevali. Če opazite napako v podatkih ali kakšno drugo pomanjkljivost, jo prosimo sporočite preko kontaktnega obrazca.
-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.