Skoči na vsebino

 

Najbolj priljubljena vsebina


#2668717 Rottie - forumaški izziv =)

Objavil kn3z007 dne 06.07.2016, 10:55

Malo v šali, malo za res je Rottie sprejel en izziv, ki je padel v temi o Top Gearu:
https://www.bmwslo.c...55#entry2668714
 
Torej, če bo ta tema zbrala 200 všečkov, bo Rottie za 7 dni nehal komentirati na forumu, bo zgolj pasivni bralec naših nebuloz.
 
Admini, dajte temo prosim izpostaviti. Da vidim, če nam bo res uspelo zbrati 200 všečkov in bo naš Rottie potem mož besede  :ok2  :ok2 .

#1189736 Literarni večer z Jerryem :D

Objavil markiz dne 15.12.2009, 11:01

Še mojih 5 centov. Upam, da boste uživali. Osebe sem pobral iz drame o forumu, bmwslo park legende etc. Uživajte, hehe.#2678223 Z 21 let starim Audijem sam čez Ukrajino,(skoraj) Černobil, Belorusijo in Rusijo

Objavil MehMan dne 16.08.2016, 21:49

Kakšen mesec in pol nazaj sem se odpravil na en malo daljši izlet skozi države bivše Sovjetske zveze. Originalni namen je bil z avtom do Černobila in čez, ampak so mi močno odsvetovali zaradi varnostnih razlogov, če bi bil avto preveč kontaminiran bi ga moral tam pustiti, da ne omenjamo mnogo drugih stvari. Sem pa zato vzel Černobil turo ki te pelje iz Kieva, tja in nazaj. Glavno vodilo izleta je bil Černobil, ostalo pa pripopano zraven. Zakaj? 30 let je od tega in pa letos bodo postavili nov sarkofag čez, tako da tiste stare znamenite elektrarne ki je strašila na veliko ne bo več. Ker sem že nekaj let gobcal kako bom šel tja sem potem letos to tudi izvedel, zraven pa začel popati še razne točke ki mi niso bile znane, Za začetek je bil to St. Petersburg, ki se mi je zdel blazno zanimiv, pa tudi kolega imam ki je bil rojen tam, tako da sem si rekel da to zacahnim, če se tam dobiva lahko peljem nazaj domov v Slovenijo. Potem sem si rekel, zakaj pa ne še Minsk, sej je v bistvu skoraj zraven. In potem še zraven košček Rige in pa za zadnjo postojanko...Auschwitz, ker ga tudi nisem nikoli videl. V bistvu sem vse razen enega cilja nabiral po sistemu: zakaj pa ne? Sam sem pa odšel, ker kandidatov za tako pot je bilo na koncu zmeraj manj, ali jih je jebal čas, ali denar, ali obveznosti. Tako da sem pač rekel, eh jebiga, grem pa sam. 

In tako so se začele priprave na tole pot:

 

pot.jpg

 

Na koncu je naneslo še 400 kilometrov več, od kje ne vem točno, ampak mali ovinek je tam kot iz Ljubljane do Celja pa nazaj. 

 

Največja skrb, poleg avta, so bile vize. Rabila se je Ruska in Beloruska viza. Za obe sem se uštel. Za obe sem mislil da bom dal 120€, torej 60 na kos. Za Rusko vizo je skoraj priporočljivo iti preko posrednika, ki ti pobere 30 evrov, 30 evrov je povabilo, 60 pa sama viza. Smo že na 120€. Ker sem zelo neodgovoren in ne znam razporediti časa, niti se organizirati, sem moral za Belorusko vizo poslati gor ekspresno, par dni pred odhodom. Ker sem rabil da je potni list v Budimpešti(V Sloveniji nimajo predstavništva) naslednji dan do 12ih, sem ga poslal ekspresno. Kar je stalo 62€. Ker nisem imel 5-10 dni časa da mi štempljajo pasuž, sem plačal 85€ da uredijo to v roku 48 ur. Ima pa Belorusija nek čuden sistem, kjer za do 10 dni ne rabiš potovati preko potovalne agencije, ampak zadostuje samo uradni izpis o potrdilu o rezervaciji, Beloruski obrazec, ki mora biti poštempljan in podpisan. Vse lepo in prav, če nebi ravno lastnik hostla potoval, vse pa prepustil njegovemu kolegu, ki ima slab telefon, ampak so na srečo sprejeli malo slabše slike, namesto resnih skenov. 

So pa zelo prijazni preko telefona in potrpežljivi za večino neumnih vprašanj.

In zato sta ti dve vizi namesto 120€ stali 267€. Hvala lepa.

 

Vozilo s katerim sem se odpravil je pa 1995 Audi A4, 1.8t quattro, brez delujoče klime ampak ima pa šibedah! Na avtu se je uredilo mnogo veliko, od menjave rok, olja, gum in podobnih stvari. Mogoče kdaj to objavim. Je bilo veliko drugih stvari potrebnih menjave, ampak sem bil skoraj ziher da bom preživel celo pot.

 

No in potem sem krenil na samo potem, v nedeljo 3.7. Prva postaja je bila Budimpešta. Pot do tja brez težav, vinjeta kupljena preko interneta. edino zamujal sem. Kar je postalo trend čez celo potovanje. V Budimpešti sem preživel samo pol dneva, tako da veliko časa za oglede ni bilo. Rabil sem se pa ustaviti da sem prevzel potni list z Belorusko vizo.

O sami Budimpešti ni kaj veliko za povedati, kar ni bilo že napisano. Lepo mesto, premalo časa da bi ga raziskal, zadržal sem samo na gradu. Madžari nerazumljivi. 

 

budapest1.jpg

 

budapest2.jpg

 

budapest5.jpg

 

budapest6.jpg

 

budapest8.jpg

 

budapest9.jpg

 

budapest10.jpg

 

budapest7.jpg

 

Tole je hribovit Buda del mesta:

budapestpano1.jpg

 

 

Tukaj pa Pest del mesta:

 

budapestpano2.jpg

 

Dan se je končal ponavadi s pivom in kakšno hrano, lokalni Sopron sploh ni slab.

 

budapest3.jpg

 

Naslednji dan pa sem odšel samo še po to kar sem prišel in se odpravil proti Ukrajini:

 

budapest11.jpg

 

 

Sama pot spet, brez težav, nekje pred mejo se ustavim in skuham kavo na postajališču, ker sem si zaželel malo tega "rough livinga", pač rad si skuham svoj kofe. To je bil v bistvu edini kofe ki sem si ga skuhal na celi poti, ali ni bilo časa, ali pa energije za kaj takega.

 

lviv1.jpg

 

Čez mejo sem prišel brez težave, malo ruščine in gre čez, pred odhodom sem šel na intenzivni tečaj ruščine, da sem znal vsaj malo in lahko komaj kaj prebral. 

Enkrat ko se pride v Ukrajino pa načeloma ni nekih ogromnih šokov. Prvih 100 km je cesta bolj slaba, ampak ne katastrofalna, prevladujejo Lade in Daewoo Lanosi. Enkrat ko se pride v Karpate se zadeva umiri, cesta je odlična, razgledi pa prav tako. Ovinki, široka cesta, veliko počasnejših vozil za prehitevati, za zdravljenje kompleksov in da se ne dolgočasiš preveč.

 

Veliko pa tudi tega:

 

lviv3.jpg

 

Po nekih 9ih urah prispem v Lviv, z uro zamude. Luštno mestece. Hitro se večeri, tako da se nastanem in zbežim v mesto s fotkičem. Je zelo Evropsko urejeno, kar ni čudno, glede na to, da je bilo pod skoraj vsako večjo Evropsko silo.

 

lviv4.jpg

 

lviv5.jpg

 

lviv6.jpg

 

lviv7.jpg

 

lviv8.jpg


Zej mi forum ne pusti nalagati več slik, ne vem zakaj(vem, ker proba auto mergat posta, ampak se delam da ne), jih je še ene par iz Lviv pa....ogromno še iz drugje. Bom počakal, da kdo reče, da sem neumen pa se lotim dalje.#1188065 Literarni večer z Jerryem :D

Objavil sash dne 13.12.2009, 20:49

Fantje, za to kar bom sedaj pisal sem pa mislil da ne bom nikoli. Ko bi človek po vseh teh letih kmetovanja postal vajen vsega, imun, hladen.. Torej danes sem v roke dobil samokolnico, sej pač, karjola kot karjola bi mislil ampak ta je res nekaj posebnega, vidi se da je bila na zelo urejeni in zelo modernizirani kmetiji tako da je res bila minimalno uporabljena, po ohranjenosti se vidi da so z njo vozili samo gnoj, nikoli betona ali peska, kamenja ker je notranjost kot nova :izbuljenpogled tudi lastnik je rekel da mu je zadnje 2 leti več ali manj ležala v kotu štale, ker so prodali par krav in je malo manj dela z gnojem. Poleg mi je lastnik dal še original račun od kmetijske zadruge kar je seveda prava redkost.
No, danes sem tudi sam prepeljal ene dvojne vile gnoja in občutki so res nekaj posebnega, ročaji se lepo prilegajo v roko in kjlub temu da sem peljal brez rokavic nimam žuljev :metalc kipneš lahko na enako na levo, desno, po tem se vidi da ni bila nikoli podrsana ob tečaj vrat od štale, pelje se naravnost, feltna je sicer malenkost udarjena ampak kolo nič ne otresa, tudi po makadamu je vožnja enkratna :ok Če pa koga poškodba moti iz estetskega vidika imam pa še eno feltno na zalogi ki je ravna ampak bi bilo potrebno z nje s kladivom potolčti beton ki se je prijel na njo in na novo pobarvati. To lahko priložim poleg.

In sedaj cena, nekako sem se odločil da nastavim ceno na 11€, glede na ohranjenost, seveda upoštevam poškodbo platišča, in glede na to da nova karjola stane 24,33€ se mi zdi kar poštena cena. Z resnim kupcem se pa seveda da dogovoriti še za kakšen cent. Upam da pride v roke skrbnemu kmetu da bo še naprej lahko užival v njeni uporabi kot prvi lastnik.

Kot vedno sem dosegljiv na tel., lp :puslc
:jerry

#1125456 M3 nekoč in danes

Objavil Panda dne 14.10.2009, 18:28

Zbir publikacij, katalogov, oglasov, slik ... na temo M3.
Malo za obujanje nostalgije, malo za vzbujanje apetitov. :)

:mznak E30 M3

- reklamna brošura (1987)

Objavljena slika

- promocijski video

Objavljena slika

- 20. obletnica športne legende (2006)

Objavljena slika

- galerija (1600x1200)

Objavljena slika Objavljena slika Objavljena slika Objavljena slika Objavljena slika
Objavljena slikaObjavljena slika Objavljena slika

:mznak E36 M3

- prodajna brošura (1999)

Objavljena slika

- galerija (1600x1200)

Objavljena slika Objavljena slika Objavljena slika Objavljena slika Objavljena slika
Objavljena slika Objavljena slika

:mznak E46 M3

- prodajne brošure (2001, 2004, 2005, 2006)

Objavljena slika http://www.shrani.si.../e46m3-sb-2.png http://www.shrani.si.../e46m3-sb-3.png http://www.shrani.si.../e46m3-sb-4.png

- reklamna brošura CSL (2003)

http://www.shrani.si...6m3csl-sb-1.png

- galerija (1600x1200)

http://www.shrani.si...6m3-pic-1-0.png http://www.shrani.si...6m3-pic-7-0.png http://www.shrani.si...6m3-pic-6-0.png http://www.shrani.si...6m3-pic-2-0.png
http://www.shrani.si...6m3-pic-3-0.png http://www.shrani.si...6m3-pic-8-0.png http://www.shrani.si...6m3-pic-4-0.png
http://www.shrani.si...3-pic-11-0.pnghttp://www.shrani.si...6m3-pic-5-0.png http://www.shrani.si...m3-pic-10-0.png http://www.shrani.si...m3-pic-12-0.png http://www.shrani.si...3-pic-13-0.png
http://www.shrani.si...csl-pic-3-0.png http://www.shrani.si...csl-pic-1-0.png http://www.shrani.si...csl-pic-5-0.png http://www.shrani.si...csl-pic-2-0.png http://www.shrani.si...csl-pic-4-0.png


:mznak E92/E90/E93 M3

- PR info in reklamni magazin

http://www.shrani.si.../e92m3-pr-1.png http://www.shrani.si.../e92m3-sp-1.png

- prodajne brošure (2007, 2008, 2008)

http://www.shrani.si.../e92m3-sb-1.png http://www.shrani.si.../e92m3-sb-2.png http://www.shrani.si.../e92m3-sb-3.png

- reklamni videi

http://www.shrani.si.../e92m3-vc-1.png http://www.shrani.si.../e92m3-vc-2.png http://www.shrani.si.../e92m3-vc-3.png http://www.shrani.si.../e92m3-vc-5.png http://www.shrani.si.../e92m3-vc-4.png

- galerija (1600x1200)

http://www.shrani.si...2m3-pic-1-0.png http://www.shrani.si...2m3-pic-2-0.png http://www.shrani.si...2m3-pic-3-0.png http://www.shrani.si...2m3-pic-4-0.png http://www.shrani.si...2m3-pic-5-0.png
http://www.shrani.si...2m3-pic-6-0.png http://www.shrani.si...2m3-pic-7-0.png http://www.shrani.si...2m3-pic-8-0.png http://www.shrani.si...2m3-pic-9-0.png
http://www.shrani.si...0m3-pic-2-0.jpg http://www.shrani.si...0m3-pic-1-0.jpg http://www.shrani.si...0m3-pic-4-0.jpg http://www.shrani.si...m3-pic-6-0.jpghttp://www.shrani.si...m3-pic-5-0.jpg
http://www.shrani.si...m3-pic-4-0.pnghttp://www.shrani.si...3m3-pic-1-0.png http://www.shrani.si...3m3-pic-3-0.png http://www.shrani.si...3m3-pic-5-0.png http://www.shrani.si...3m3-pic-2-0.png
http://www.shrani.si...gts-pic-1-0.jpg http://www.shrani.si...gts-pic-2-0.jpg http://www.shrani.si...gts-pic-3-0.jpg http://www.shrani.si...gts-pic-4-0.jpg http://www.shrani.si...gts-pic-5-0.jpg
http://www.shrani.si...gts-pic-6-0.jpg http://www.shrani.si...gts-pic-7-0.jpg http://www.shrani.si...gts-pic-8-0.jpg http://www.shrani.si...gts-pic-9-0.jpg http://www.shrani.si...ts-pic-10-0.jpg

:mznak Video (v treh delih), izdan s strani BMW AG, ob 25 letnici obstoja M3.
Video vključuje vse generacije.

http://www.shrani.si...m3-25y-vc-1.png http://www.shrani.si...m3-25y-vc-2.png http://www.shrani.si...m3-25y-vc-3.png

Za pregledovanje brošur potrebujete Adobe Reader.
http://www.shrani.si...dobe-reader.png

#660827 Kratek vodič o V12

Objavil DonAndrino dne 13.04.2008, 13:56

Ker se je v preteklosti tukaj,na forumskih straneh pojavilo vse preveč nerazrešenih vprašanj,ugibanj in predpostavljanj o BMWjevih povojnih V12 motorjih,sem se,kot zasvojenec od zvoka,moči in vtisa ducata cilindrov,odločil,da spišem kratek vodič o teh za širše množice znanih,bav-bav motorjih.:ok

Tokratnji prispevek govori o dobrem,"starem" in po krivici zapostavljanem:

-M70 B50
Vse skupaj se je začelo globoko v sedemdesetih,ko je angleški Jaguar dregnil v kačje gnezdo z predstavitvijo 5.3litrskega V12 (HE12),s čimer je postal najhitrejša serijska luksuzna limuzina.Seveda takrat v Munchnu uradno ni bilo ne duha ne sluha o veliki limuzini serije "7" kaj šele o V12!Toda leta 1977 so predstavili hišnega zastavonošo z kodno oznako e23,ki so ga poganjali krepki M30 šetvaljni motorji,ideja o V12 pa je zorela in bila leta 1979 ne samo nared,temveč že pod pokrovom velike limuzine e23 z oznako 745i!:mljask
Toda motor je bil katastrofa:svetovna naftna kriza,4.5 litrski V12 pa je bil požrešen kot sam satan in naj bi zmogel nekje 260PS.Odločili so se,da projekt začasno zamrznejo,ter v model 745i vgradijo šestvaljni motor z turbo polnilnikom,ki je po navedbah vodilnih ponujal moč in navor 4.5litrskega motorja.

Razvijal ga je mlad razvojni team pod nadzorstvom glavnega inženirja
Adolfa Fischera,ki je z delom na motorju začel 1.decembra 1982.
Ampak:motor je konec leta 1983 že stekel in bil čez šest mesecev vgrajen v posebej prirejenega 735i (e23).Odločili so se,da je e23 predolgo na trgu,zato so prihranili motor za vgradnjo v novi model,medtem pa so ga lahko dodobra preizkusili.In rezultat je bil očiten,saj je bilo v novi motor vloženih 45.000 delovnih ur!!:)Luč sveta je zagledal leta 1987 v superlimuzini serije "7" (e32) in je nosil oznako 750i(L).

Motor je bil takratnji tehnološki biser (in je še vedno) saj je imel aluminjasti blok motorja,kot med obema vrstama znaša 60stopinj in aluminjasti glavi motorja.V vsaki glavi je po ena odmična gred,nad vsakim valjem po dva ventila.Ventili so hidravljično vodeni.Gredi poganja veriga.Motor je v celem svež izdelek in ni zlit iz dveh M20 motorjev,kar je moč zaslediti v prenekaterih forumskih modrostih!Res pa je,da je motorj po gibni prostornini res računalniško združen iz dveh 2.5 litrskih M20 motorjev,od katerih je pobral tudi vrtni in gib
(84 x 75 mm).Blok M70B50 agregata je tudi osnova za vse ostale izvedenke:M73B54,D1/1 (Alpina 5.0),D2 (Alpina 5.7),S50B56 in celo osnova motorja,vgrajevanega v McLaren F1:metalc (S70/1,S70/2,S70/3)
Ročična gred je sedemkrat vležajena in ima dvanajst protiuteži.Objavljena slika
Veliko število valjev omogoča majhne bate,z majhnimi težami in kratkimi gibi.S tem v zvezi so kratki časi in poti plamenov svečk,kar se rezultira v mirnosti motorja ugodnem izkoristku in prepričljivi prožnosti!Motor v celem je sestavljen v celem iz 2500 motornih delov.

"Zanesljivost!" je bil glavni moto inženirjev pri snovanju tega agregata.Zatorej je bilo z motorjem pred uradno prodajo prevoženih kar 2 milijona testnih kilometrov (!!):coolVsaka izmed šestvaljnih vrst ima svoj sesalni sistem,svoj razdelilnik vžiga,dovod goriva in svoj motronic.Zmogljivost motorne elektronike znaša celih 120kB (več kot takratnji PC!):ok2
To pomeni,da zmore motor delovati v zasilnem načinu (Limp mode),tako da deluje samo polovica valjev in se je moč pripeljati z vozilom do mehanične delavnice.Elektronika tako nadzoruje vse od hladnega vžiga,pospeševalnega nadzora,klenkalnega nadzora do zračenja posode za gorivo:eek,nadziranja katalizatorjev,sodelovanje v sistemu ASC,EGS in sistema za nadzor največje hitrosti.Zmogljivost motronica zmore samodiagnozo tridesetih funkcij in skladiščenja napak.
Mazanje motorja je izvedeno z termostatskim oljnim hladilnikom,karter te zverine pa zmore pogoltniti 8litrov olja.Nadvse priporočljiva je uporaba 10W-60 olja (Castrol RS).Poraba olja je pri tem motorju prisotna že po defaultu,normalo je,da znaša nekje 1l olja na 2000 prevoženih km.

Motor zmore spoštovanja vredno moč (220kW)300PS pri nizkih 5200rpm in težkokategorni največji navor 450Nm,ki ga motor doseže pri 4100rpm.Podatek o navoru utegne za današnje turbo dizelske oči izgledati nizek,toda osupne drugo naslednje dejstvo,da je že od prostega teka dalje na voljo vsaj 350Nm!:mljaskDizel,eat that!:laugh

Objavljena slika

Še legenda prikazanega na sliki:
-1 sesalna kolektorja
-2 sesalna loputa z motorjem za upravljanje
-3 ventilator
-4 sistem za pogon pomožnih agregatov
-5 hidravljični napenjalnik jermenov
-6 oljna črpalka
-7 oljni filter
-8 hidravljični nastaljalnik ventilov

Po vsej tej hvali se človek vpraša,kaj za vraga pa je tako kritično napačnega pri teh V12 motorjih,da so deležni že skoraj epske kritike?
Objektivno povedano nič!
Z V12 je tako kot z vsakim drugim motorjem:pred priganjanjem v visoke vrtljaje je potrebno motor dodobra ogreti (ne,da se ogreje samo voda,temveč se mora ogreti tudi olje),obvezne so redne menjave pravega olja in sploh,pri teh motorjih je kritično vzdrževanje.To mora biti dosledno in temeljito,pa bo z V12 vse ok.Roko na srce,nekoliko je občutljiv tudi na dolgotrajna priganjanja v visokih obratih (ure in ure pri rdečem polju),toda to je tako kot z vsakim drugim motorjem.Deloval bo tako dobro in dolgo,kolikor etike in spoštovanja ima voznik do stroja.:ok

Toliko na kratko za sedaj,upam pa,da bo tema sedaj služila tudi za vse konstruktivne debate o V12,tako o problemih,rešitvah le-teh,dodatkih...
Če bo odziv na temo dober,se bom lotil dodatka o ostalih članih kluba V12.
(tema se lahko po presoji moderatorja prestavi v ustreznejši podforum serija 6,7 in 8):)

#2738100 P: 2x E24 633/635 CSI, uvožena iz USA :P

Objavil Jerry dne 23.01.2017, 22:47

...tisti 633 me pa spominja na tistega,ki se je prodaj za 750€ pak ni opravil smoke testa...

Saj roko na srce sploh ne vem če ima motor notri, če ga nima bi res težko opravil smoke test, lol. Če povem po pravici sem se moral kar precej potrudit, da sem našel take gnilobe v USA oglasnikih :hihi Hotel sem samo preverit koliko me podcenjujete, no nekateri so hitro pogruntali koliko je ura, drugi očitno mislite da sem res malo usekan... no saj sem res, ampak toliko pa spet ne.

 

V resnici sem pripeljal tegale, a bo v redu? 

Pripete slike za predogled

 • 635csi1.jpg


#2761374 1983 E21 315 by Looniticz INC

Objavil croma_man dne 19.03.2017, 18:32

logarska2017001.jpg
 
they say there is snow in the mountains...evo sezona odprta, grip je zadosten  :laugh


#2317820 E34 to Sahara 2013

Objavil Octopus dne 20.04.2014, 14:09

Evo nekaj, kar ni ravno drgnjenje avta s polirpasto v garaži.

Ker sem že precej osebam obljubil, da kako besedo na kratko napišem, ker v živo ni nikoli dovolj časa, da bi razložil, ker je fino zastrupljati ljudi okoli sebe z ne povsem navadnimi idejami, evo, par stavkov na kratko, kako sva šla s kolegom pogledat, če je v Zahodni Sahari res kaj peska in če banane res rastejo na drevesih.
V bistvu sem se enkrat že lotil pisanja, pa sem po par urah zmetal skupaj 6 listov, a nisem niti par dni obdelal, tako da bom sedaj poizkusil bolj na krakto, če pa koga zanima, naj pa kaj vpraša. :)

Kar nekaj ljudi vpraša, ali ni arabski svet nevaren in na kaj pazit?
Odkrito povedano, največji pomislek pred potjo v moji glavi in grožnja na poti je bila to, da bom pokrivil/opraskal kakšno platišče. (poleg tega, da bi nič krivega kolega ubil, če se zaletimo) Preden se naključni bralec zgrozi nad mojo apatičnostjo, velja omenit, da je tako mentalno stanje povsem normalno za nekoga, ki ima dve vozili, ki sta normalnemu smrtniku povsem identični, sta skoraj starejši od lastnika in naključno mimoidočemu zgledajo kot nekaj, kar iz čudnega razloga še ni v preši pristalo. Verjetno vsakdanje mariskomu tukaj. Naravnost grozna misel je bila, da bi platišča, katera si iskal leta, šel pobrat 600 kilometrov daleč v eno smer in jih čistil po vsaki vožnji... sedaj z njimi ril po pesku.
A glej ga zlomka. Po določenem času ugotoviš, da od tega, da stvari samo skladiščiš in čuvaš v končni fazi nimaš kaj prida koristi. Namreč... Čakaj, čakaj! Prešine te, da bi bilo naravnost kul, če bi to dejansko uporabil. Veš, da bo potem bolj rabljeno, a hej, nekaj bo koristnega!:mljask
Predstavljajte si slastno torto. Lahko jo čuvaš v hladilniku in gledaš kako je fina. A kaj kmalu od te torte niti ne bo kaj pametnega. Lahko pa si rečeš, je lepa, a dajmo jo probat in pojest. To je to!


Smisel življenja je ležanje na plaži... in kako gre že to, čivave me ne interesirajo preveč.
E34, touring.
E34 touring s (pre)širokomi platišči (čoh čoh po blatniku) in srfom na strehi.
Toplo podnebje.
Toplo podnebje, e34 touring z odprto panoramo, precej kilometrov.
Precej kilometrov po odštekani okolici.
Dobra družba.
Kampi za šotorenje ob E34.
Vožnja ob neskončnih plažah, ki so surfabilne.
Verjetno ne rabim preveč razlagat, kdor posamezne gornje ideje vidi, kot večje veselje v življenju, ve o čem govorim.

Začetna ideja je bila, da bi nekako pririnil vse do Mavretanije, kjer v mestecu Noadhibou na plaži leži ogromna razpadajoča ladja in mesto samo je eno največjih »pokopališč« za ladje na svetu.
Potem bi se obrnil nazaj, čez Atlas in po Evropi po severu Španije, preko Normandije in po možnosti še čez Poljsko preko doma.
Zaradi predvsem časovne stiske (in rahle depresije pri povratku v dolgočasno Evropo) se je pot okrnila predvsem na Maroko. + vsi so še vedno mnenja, da sem zmešan ker bi delal tisoče kilometrov puščave da bi gledal razpadajočo ladjo. :-D
(Da o idejah vračanja čez alžirijo in Tunizijo, ki žal ni mogoča, ne razpredamo.)

Da ne pišem preveč, par podatkov:
-Celotna kilometrina, pol leta Portugalske, dober mesec Maroka: 16.485 kilometrov

- Slovenija, Italija, Monako, Francija, Španija, Portugalska, Maroko, "Zahodna Sahara", Gibraltar, Andorra.

-Voznik Octopus, navigator kolega Gašper

-Najcenejše gorivo na poti: Zahodna Sahara, 97 centov liter! :mljask

- Izogibanje dolgočasnim avtocestam!

-Dežja v Maroku en dan 5 minut. V bistvu edini konkretni dež v več kot pol leta me je pričakal točno pri Gorici, zadnje kilometre domov sem vozil ob enih zjutraj po nevihti in nalivu. :blackeye

-Okvare na e34? Že takoj pri Novi Gorici je ponoči počila ena zadnja vzmet zaradi natovorjenosti in manjše udrtine na cesti. To sem veselo zamenjal sam na Portugalskem, ker sem najel stanovanje z garažo in z ebaya naročil Kayabine vzmeti. Pred tripom sva februarja doma v snegu z Mehmanom zamenjala nov hladilnik Behr, potem sem zamenjal še vodno črpalko, olje, filtre, ipd. Seveda kot vedno sem z Krownom in kompresorjem na veliko napolnil vse votle dele, ker sem vedel da bo avto deležen slanega pršca z oceana.
Avto je pokasiral raznorazne vdrtine (med drugim je opica padla na pokrov motorja), leva roka in končnik volana ima več zračnosti, vsi štirje originalni diski so bili pokrivljeni (vožnje po 1200km v kosu). Potlej nekaj več čričkov in peska. Skratka nič omembe vrednega, e34 je zakon.
Je pa treba vedet, da je rizik logično precej večji, še posebaj v državah, kjer v naslednjem ovinku hitro naletiš na parkiran avto sredi ceste, prevrnjen tovornjak ali pa večji betonski blok.

VIDEO za vse, ki se jim ne da brat
: (žal vimeo malce barve ubije in desinhronizira glasbo malenkostno)
Nekakšna okvirna kvazikarta, grdo nakracana:
Objavljena slika

Fotoutrinki (zahvala in avtorske za precej fotk gre sovozniku Gašperju- se hitro vidi, da sta dva načina kadriranja:-D) iz Maroka:

Objavljena slika

Objavljena slika

Objavljena slika

Objavljena slika

Objavljena slika

Objavljena slika

Objavljena slika

Objavljena slika

Objavljena slika

Mislim da video dobro zajame bistvo in utrip zadeve, da ne razkladam predolgo. Bom verjetno spisal kak konkretnejši potopis, ko neham naprej sanjarit in se potepati okrog.
Če koga kaj zanima, naj le vpraša.:)

#849453 Bedaki na cestah ...

Objavil Stalin dne 29.12.2008, 19:10

Evo dons se je pa meni na cesti dobesedno odtrgalo.Peljem iz Brežic proti Krškem po AC skoraj po pravilih 140km/h,ko dohitim črnega gofa V gti.Dam žmigovec,da ga bom prehitel,on pa na prehitevalni,s tem da je bil vozni pas prazen.Ker sem drugače zelo potrpežljiv se kake 2 km vozim za njim,potem pa mu poblendam.Nič,mu potrobim.Prav tako nič.Potem vidim,da so notri 4 mulci,kateri mi začnejo kazat sredinec.Za menoj se je nabralo tudi že vsaj 10 avtomobilov.No in ta idiot naenkrat pohodi po bremzi do konca,jez pa zaradi tistih za menoj odvijem na odstavni pas,tisti za mano pa golfu v rit.Po tem pa mulci gas do konca,jez pa za njimi.Vmes kličem policijo,povem kaj se je zgodilo,jim povem registracijo.V varni razdalji mu sledim z 240km/h,ko pa zavije pred NM na čarpalko,jez za njim.Ko se ustavijo,skočim ven in do voznika,ga zvlečem iz avta in 2 bombi na gobec.Ko kameradi opazijo,kaj se dogaja,se zaklenijo v avto,mene pa 2 zaposlena na pumpi držita,da se mi še bolj ne scufa.
Skratka,nisem ponosen na svoja dejanja,nisem ravnal pravilno,ampak ko je pri meni konec potrpljenja,je pač konec.Policija me je popisala in dejala,da bom dobil vabilo za sodnika in me spustili.Mulca pa so z zlomljenem nosom,pa še čem odpeljali v rešilcu.
In zakaj vse to?Zaradi cepcev na cesti,imam pokvarjene praznike.

#837879 DIY: E46 Čiščenje sesalnega kolektorja in ostalih delov + servis

Objavil urosfri dne 15.12.2008, 12:20

Torej, zadnje dni se je po forumu kar spraševalo o čiščenju sesalnega kolektorja, o loputah itd, no moja izvedba 320D 100kw loput sicer nima, sem se pa lotil čiščenja ostalih delov in bom to tudi predstavil vsem, katerim vsekakor priporočam to, v kolikor tega še niste privoščili svojemu avtomobilu. Namreč zadeva postane z leti in kilometri kar precej zapacana in umazana in zato vsak dan kakšno novo vprašanje na forumu, zakaj mi avto slabo vleče, zakaj ne pospešuje, zakaj to in zakaj ono - no nekaj odgovorov je nanizanih še spodaj v tej temi:

Objavljena slika

Tako zgleda motorizacija pri 320D 100kw letnik 2000, z vsemi odstranjenimi plastičnimi deli motorja

Sedaj pa poglejmo kaj vse je treba odvijačiti in sneti za pravilno odstranjevanje kolektorja pretoka zraka (upam da sem se prav izrazil)

Objavljena slika

1. Najprej sem odvil vse vijake ki so tudi označeni na sliki
2. nato je treba snet gumi dele na vrhnji strani - spodaj so še 3-je vijaki
3. odklop modre cevke - na drugi sliki
4. Odklop elektro konektorja, na spodnji strani

Objavljena slika

Objavljena slika

Objavljena slika
Na tele sliki se že lepo vidi s kakšno umazanijo sem se vozil okrog - no tega sedaj ni več..

Objavljena slika

še ena dokaj "zgovorna slika"

Objavljena slika

Objavljena slika

Ja res je, tudi to je bilo notri, no lahko rečem še enkrat več tega, nisem slikal potem več..

In sedaj postopek čiščenja: Najprej sem vse 4 kanale razmastil s posebnim razmaščevalcem(mi ga je zaupal sosed - mehanik) s katerim sem našprical kanale in jih pustil nekaj sekund, nato sem z izvijačem in krpo fino prepucal koliko se je le dalo. Na to je sledil še postopek čiščenja s čistilnim bencinom s katerim sem pravtako polil kanale in jih dodobra "razkužil". Vse skupaj sem skrbno obrisal s suho krpo in prepihal s kompresorjem.

REZULTAT??
SPODAJ..

Objavljena slika

Objavljena slika


No pa poglejmo še primerjavo PREJ - POTEM

Objavljena slika

Objavljena slika

No zaključek

Objavljena slika

In ko sem avtomobilu privoščil dihanje svežega zraka, sem mu nalil še čistega oljčka, zamenjal naftni in oljni filter, filter zraka, filter klime, jermen, jermen kompresorja klime, zamenjal sprednje zavorne ploščice in tako z veseljem rekel da sem naredil malo večji servis..


Objavljena slika

Pa naj še kdo reče da "ženska" ne zna zamenjat olja, a a?

No še najbolj važno: POVZETEK

Torej avto ne da je dobil nazaj svoje očiščene "dihalne poti" ampak se dejansko občutno pozna razlika v vožnji, ni nobenega nihanja v pospeških več, teče lepo in konstantno, tako tudi pospešuje in še kaj je najpomembnejše tudi sam se počutim veliko bolje sedaj ko vem kako se zapacajo določeni kanali..Zato tisti ki vam avto ni več tako živ in poskočen kot bi moral biti, ne zmeraj krivit LMM-ja in ga brezpametno menjat, ni vedno to vzrok, tud sam sem bil skoraj prepričan da ga bom menjal, ampak zgleda da sem več kot dobro odpravil težavo in se opravičil še enega stroška..

LP, Uroš

#2748908 E46 M3 - Part VI

Objavil Gardener dne 16.02.2017, 21:07

A mi lahko kdo na kratko razloži, zakaj bi nekdo plačal 15 ali 20 jurjev za prastaro gajbo pločevine?

 

Rottie, kakorkoli, držim pesti, da pride pravi mimo. 

 

A mi lahko razložiš, zakaj bi tebe kdo poročil, pa zapravljal zate, če je tok boljših bab v tej državici :)

Odgovor:

 

Ker si nekomu tako posebna, da si bo prav tebe zaželel, kljub temu, da nisi najmlajša & najlepša in ne najbolje sexaš, ampak si ti.

Zato bo odprl mošnjiček in odkartal 10 jurjev za poroko, 20 bo dal za polog za hiško in kredit plačeval 30 let. 

 

Enako je z M3. Pač emocije punca..emocije .. In ta avto jih premore veliko :)#2137276 Zgodovina tunerja ALPINA

Objavil FR Wolf dne 27.05.2013, 22:05

Ker večina vas ne ve kako pravzaprav se je začela zgodba ALPINE meni pa nekako trenutno paše malo tipkat sem se odločil, da vas seznanim z njihovimi začetki, torej za obdobje ki se tiče naših oldtimerjev...

Ime ALPINA izhaja še iz časov, ko je ta ista proizvodnja izdelovala pisarniško opremo oz. natančneje pisalne stroje. Ta proizvodnja ja bila registrirana leta 1951 s strani Dr. Rudolph-a Bovensiepen-a, očeta začetnika ALPINE kot ga poznamo Bmwjaši.
Objavljena slika
Ko je torej sin ustanovitelja Burkard Bovensiepen prevzel to podjetje so bili konec 60ih let prejšnjega stoletja tik pred tem da se spustijo v tekstilno industrijo, ker prodaja ni šla dovolj dobro.

Burkard-ovi začetku v avtomobilizmu so se začeli okoli leta 1960-61, ko si je kupil rabljen avtomobil FIAT 1500. Ker ta avto ni imel zadosti konjev, ga je peljal k prijatelju na izbolšavo, kjer sta vgradila weber vplinjač, bolj ostro odmično gred in odprla izpušni sistem in s tem iz 67KM dvignila vrance na število 75.
Ker je bilo to preveč za motor je kmalu začel za sabo puščati oblake modrega dima zaradi česar se je Burkard odločil, da opusti FIAT.
Objavljena slika

Ker je pa bil že on nekdaj ljubitelja BMWja je leta 1961 BMW predstavil nov model BMW 1500, ki je imel za tiste čase najnaprednejši motor M10, z zelo dobro načrtovanimi sesalnimi kanali, ki pa so ostali neizkoriščeni zaradi majhnega vplinjača. Burkard je takoj odkril napako in začel prodajati kite z dvojnimi Webri 40DCOE, ki so nosile ceno 980DM z vgradnjo. S tem korakom je motor dobil 12 dodatnh konjev(skupno 92KM), kar je bilo več kot najnovejši BMW predstavljan leta 1963 pod oznako BMW 1800(90KM), katerega si je tudi kupil.
Objavljena slika

Te dodatke so kmalu začeli opevati v avtomobilističnih revijah kot nekaj kar naj bi imelo dolgoročno negativen učinek na motor in zanesljivost, kar je pritegnilo tudi sam BMW. Raziskovalni in razvojni oddelek BMWja je testiral ALPININ kit in prišel do ugotovitve da z njim ni nič narobe. Kar je doprivedlo do tega, da so se na BMW-ju odločili za korak, ki je spremenil celotno zgodbo. Priznali so ALPINO kot predelovalca, kar je pomenilo da garancija ne preneha veljati če se na avto vgradi kak kos od ALPINE... Danes bi bil takšen odziv zelo nenavaden.

Ker so se naročila za predelavo nabirala in nabirala se je leta 1965 ustanovilo podjetje ALPINA Burkard Bovensiepen KG na noviga leta dan in imelo 8 zaposlenih.
Objavljena slika

Na podlagi tega se je izdelal tudi znak ALPINE,
Objavljena slika
ki pa ga je okoli leta 1974 počasi začel izpodrivati logo kot ga poznamo danes.
Objavljena slika

Leta 1968 je bilo prelomno, saj je ALPINA začela svojo pot v avtošportu in leta 1970 tudi zmagala na 24 Hours of Spa-Francorchamps.

Poleg samega tekmovanja je ALPINA obdržala razvojni oddelek in še vedno opremljala civilne avtomobile z vranci na steroidih. Tako se je razvila cela serija dodatkov s strani ALPINE, ki jih je bilo možno kupiti kar po pošti ali pač pripeljati na predelavo v ALPINO. Kar pa seveda doprivede do tega, da je samim avtomobilom kateri so imeli vgrajene ALPININE kose težko slediti.
Kupiti se je dalo praktično vse, od celotnih motorjev do raznih komponent.
Objavljena slika

Kot zanimivost naj povem, da je kar nekaj kosov ALPINA imela skupnih z PORSCHEjem. ALPINA je namreč svoje avtomobile opremljala z zavornimi diski enake zlitine kot PORSCHE (temnejša litina, ki se skoraj da ne obrabi). Pri dirkalnih modelih pa so zadnje zavorne čeljusti delili z modelom PORSCHE 914/6, enako je bilo tudi z sprednjimi ojačanimi amortizerji in večjimi diski spredaj.

Napačno mišljenje veliko ljudi je v tem, da so imele vse ALPINE svojo identifikacijsko tablico. Šele leta 1983 je ALPINA dobila naslov proizvajalca in takrat začela avte opremljati s lastnimi VIN številkami in tablicami...
Objavljena slika

Upam da sem s tem vsaj koga ozavestil o ALPININIH začetkih.

#2705174 Z 21 let starim Audijem sam čez Ukrajino,(skoraj) Černobil, Belorusijo in Rusijo

Objavil MehMan dne 31.10.2016, 02:50

potdomov4.jpg

 

In še zadnji kos poti. 

 

Na poti sem opazil, da ima precej poljakov CB antene na avtih, mogoče kdo ve zakaj?

 

roadtripdomov018.jpg

 

roadtripdomov017.jpg

 

Drugače pa je pot potekala brez težav, kvečjemu rahla utrujenost od prejšnjega dneva me je dohitevala.

 

roadtripdomov019.jpg

 

roadtripdomov020.jpg

 

In nekje okoli desetih zvečer sem končno videl tale znak, ki sem ga bil v bistvu že kar vesel:

 

roadtripdomov021.jpg

 

In s tem se nekako zaključi tale "kratek" potopis. 

 

Še število prevoženih kilometrov:

 

roadtripdomov022.jpg

 

Nekako sem jih 400 več spravil notri, kot sem v originalu planiral.  :-D

 

 

Za zaključek, definitivno mi ni žal, da sem šel, bi šel še enkrat, najbolje mi je bilo v Ukrajini in istočasno najslabše. 100% naslednjič zvlečem koga še zraven, da se deli kak kos poti, da se lažje preživi dolge kose dolgočasja, pa da se me zvleče še kaj drugega pogledati.  :-D Malo mi je žal, da sem si vse tako naplaniral, da nisem nikoli šel ven žurat, da bi videl še kaj od nočnega življenja. Istočasno, sem malo preveč zbegano in z premalo časa šel na pot, da bi si lahko kako stvar kvalitetno in v miru pogledal. Ampak, mogoče naslednjič! #1937312 Brezplačna izposoja orodja

Objavil IGOR989 dne 22.08.2012, 17:21

Pozdravljeni.

Kar nekaj časa sem razmišljal pri odprtem okencu za objavo nove teme ali naj odprem temo s takim namenom ali ne. Na koncu sem se (očitno :-D) odločil, da napišem temo ne glede na odziv, ki ga bom dobil.

Torej pred leti, ko sem bil še pri prijatelju v delavnici in nisva imela skoraj nič orodja... set najcenejšega orodja iz Bauhausa in najcenejšo fleksarico... pa se je dalo večino stvari narediti, nekaterih pa vseeno ne. Enkrat sem potreboval CO2 varilni aparat in s tem namenom odprl temo, da najamem oz. si izposodim... ampak je bila tema brez veselega zaključka in sem na koncu nesel popravit nedelujoč varilni aparat, ki ga je imel prijatelj v kotu pod prahom. Tudi, ko sem prosil za pomoč sem dostikrat naletel na gluha ušesa... zato sem pripravljen posoditi vso orodje, ki ga imam zdaj v delavnici, ki jo imam v najemu.

Od uporabnega orodja imam za posoditi:

- žirafo (2 tonsko) za dvigovanje motorjev in ostalih stvari
- "ketncug", opravlja podobno nalogo kot žirafa
- moment ključ sicer nižjega cenovnega razreda, ki je vseeno opravil vsako delo do sedaj
- 2 kompleta notranjih torx nastavkov za "gedore"
- par kompletov "gedor", zopet cenejšega razreda ampak delajo že dolgo in nisem ravno nežen z njimi
- krožna brusilka - "fleksarca"
- doma narejeno stojalo za M50 motor
- Wagner električno pištolo za nanašanje PlastiDip-a (omenjen je v temi Folija vs. barvanje) oz. vseh vrst avtolakov ali primer-jev
- napravico za resetiranje servisnega intervala OIL in INSPEC (preko OBD 20-pinskega konektorja - do letnika 2001)

Imam pa tudi vibracijsko/rotacijsko brusilko za pripravo karoserije na primer, pnevmatsko pištolo ter varilni aparat, ki pa so od prijatelja in bi ga moral vprašati.


Vedno sem si želel boljši odnos med forumaši tako, da če kdo potrebuje karkoli od orodja, ki ga imam ali pomoč pri čemerkoli naj pove in bomo skupaj lažje opravili nalogo. Če vam je ideja všeč jo podprite in ponudite kar imate za ponuditi oz. če kaj potrebujete vprašajte. :ok


Seveda pa velja načelo "you brake it, you buy it"! :beer :drink

#972868 Skrivnosti komfortnega sedeža E39/E38

Objavil lovestern dne 05.05.2009, 18:48

Nekoč je obstajala tema, v kateri je bilo nekaj vprašanj in zmedenosti glede komfortnih sedežev v seriji 5 (e39) in seriji 7 (e38). S funkcijo išči sem obupal in prvotne teme nisem našel, da bi lahko nadaljeval, pa sem se odločil narediti novo temo, kjer bom vsem vprašanjem dodal praktično-slikovno argumentacijo. S tem bom odgovoril na vsa vprašanja in trditve glede konstrukcije sedežev in ergonomije, ki je nedolgo nazaj bila center pozornosti v večih temah.

Pa začnimo:

Iz Gerchijeve strani poznamo sledeč komfortni sedež:
Objavljena slika
Takšen komfortni sedež srečamo tako v seriji e39, kot tudi e38. Razlika med navadnim in komfortnim sedežem je tukaj očitna. Pri čemer je navadni usnjeni sedež to (za tiste, ki slučajno ne veste):
Objavljena slika

Nekoč pa se je pojavilo sledeče vprašanje: Kakšni sedeži so pa to:
Objavljena slika
Hitro so se pojavila namigovanja o nekakšni kombinaciji navadnega in komfortnega sedeža, itd... Že takrat v tisti temi sem dejal, da so navadni in komfortni sedeži v bistvu enaki. Tudi pri debatah o ergonomiji in nonsens izjavami, da se na navadnem sedežu v e38 sedi lepše, kot v e39 sem trdil enako. Torej, glede ergonomije, si moramo priznati, da je tovarna že pred desetletji zapravila milijone €, da je prišla do anatomsko-ergonomsko pravilnega sedeža za povprečnega voznika. Pri razvoju sedeža je tako pomembna neka idealna kombinacija velikostnih razmerij posameznih delov/predelov sedeža. Za tiste, ki pa niso povprečni voznik, pa sedež omogoča še dodatne nastavitve in na tak način bi moral sedež ustrezati skoraj vsem voznikom.

Ker seveda ne morem govoriti iz prve roke in ker nimam uradnih izjav tistih oseb pri BMW, ki so za razvoj in ergonomijo sedežev odgovorni, pa lahko moje trditve podkrepim z praktičnimi dejstvi, ki jih bom prikazal. Torej, priznati je potrebno, da je osnova vsej hvali, tako na eni strani športnim sedežem, kot tudi na komfortnim sedežem iz serije e39, navadni sedež. Leta je oblikovno in ergonomsko relativno pravilen. Za športne duše, jim je BMW "špendiral" ojačane bočne predele. To pomeni, še vedno osnovna konstrukcija navadnega sedeža z dodatnim mehanizmom za izvleko kolenske opore, ter ojačanimi penami na bočnih delih.

Celoten čar komfortnega sedeža pa je le v možnosti nagiba ramenskega predela naslonjala! Torej, še enkrat: komfortni sedež, je navadni sedež z možnostjo nagiba ramenskega dela. Seveda, v komfortnem sedežu je spremenjena konstrukcija naslonjala, ki omogoča premik zgornje tretjine naprej. Pene, so pa navadne! Pa poglejmo:

Objavljena slika
imamo torej komfortni sedež, z običajnim "komfortnim krojem" prevleke. Takšen kroj poznamo tudi iz Gerchyjeve predstavitve.

Če prevleko snamemo:
Objavljena slika
...no, če je ramenski del zravnan, potem že vidimo, da je pena nekam zelo sumljivo "navadna". Seveda, vidi se tudi, da so moji komfortni sedeži "fully loaded"; manjka jim le hlajenje in masaža. S takšnimi bonbončki, se navadni sedeži običajno ne obadajo.

Objavljena slika
tukaj vidimo peno od spredaj. Zanimivo, v sredini je 1 cm sloj žime. To sem videl že večkrat tudi pri navadnih sedežih. Vidimo tudi, da je zgornji del podolžnih napenjalnih žičk zakrit s penami, saj je kroj komfortne prevleke takšen, da se vzdolžno napenjanje konča pri zadni prečni prečki za napenjanje. Enako je pri navadnih sedežih. Sedeži iz blaga pa imajo takšen kroj, da se prevleka vzdolžno napenja po celotni dolžini. Pene so povsod enake, za usnje so le malce prirejene...

Objavljena slika
direktna primerjava: na levi pena iz navadnega sedeža iz e39 (prvotno je bilo blago na tej peni), na desni pa komfortna pena.

Objavljena slika
Objavljena slika
Lahko bi dejal, da je največja razlika med komfortnimi in navadnimi sedeži v kroju. Tale komfortni kroj je trislojen z všitim kedrom (tisti trak, ki je po robu okoli in na sredini), je izredno debelo, oziroma mehko podložena. Sloj podloge je debel v osnovi kakšnih 2 cm in je iz silikoniziranih vlaken. Usnjen kroj navadnih sedežev je manj podložen. Kot pa vidimo, pa so ga v tovarni oblačili tudi na komfortne sedeže. Sedaj je vse odvisno od všečnosti in subjektivni presoji posameznika. Ne gre za nobene kombinacije, le za različne kroje prevleke.

Upam, da sem lahko malce pojasnil vso skrivnost in magijo komfortnih sedežev. Seveda, je lahko tisto malo (nastavitev ramenskega dela) kar ti sedeži omogočajo, za posameznika odločilno, da se v sedežu počuti idealno, ne gre pa trditi, da je navadni sedež krš, komfortni pa so oh in sploh... Navadni sedeži so za komfortne osnova.

#2721866 2003 E46 M3 coupe phoenix yellow

Objavil coffa06 dne 13.12.2016, 22:14

Prvo leto lastništva bo počasi mimo, poleg E30/2 325i MT2, E36 M3 3.2 cabrio in E39 523iA sport, sem čredi v začetku leta dodal še tegale. Planiran je bil že prej, ampak sta pogoja PY in šibedah močno zožila nabor, tako, da ni bilo druge kot čakat, vmes pa se je nepričakovano še dodala stara dobra petka. Ker sem na takega čakal in sem moral vzet, ko je bila šanca, je avto prišel k hiši nepravi čas, posledično sem z njim v celem letu prevozil 200km. 6.januarja je naročen na servis prvi v vrsti pred ostalimi iz garaže, material je že pripravljen, seveda kot je meni v navadi oz. pogoj, večina OE. Servisirali bomo zavore, naredili oljni servis, splošen pregled vozila, zamenjale razne dotrajane stvari kot so zbledeli smerokazi, konzola okrog ročne, nove obloge A-stebričkov, plastike okrog meglenk bodo spet nazaj črne, na zalogo sem si vzel salmon relay, da bo kar rezervni, če zataji. Se bo še sproti kaj objavilo.
IMAG1261.jpg
IMAG1257.jpg
IMAG3999.jpg IMAG4002.jpg IMAG3993.jpg IMAG3995.jpg IMAG3987.jpg IMAG3977.jpg IMAG4013.jpg IMAG4014.jpg IMAG4005.jpg

#2694450 Z 21 let starim Audijem sam čez Ukrajino,(skoraj) Černobil, Belorusijo in Rusijo

Objavil MehMan dne 04.10.2016, 21:41

Ampak nič za to, po zelo udobno prespani noči, sem se odpravil dalje malo bolj pozno v dnevu, ker je pot do St. Petersburga veliko krajša:

 

potstpete.png

 

Sama pot do tja, pa spet, ravne ceste in dolgčas, z izjemo parih gradbišč, kjer se malo načakaš.

 

roadtripstpetepot12.jpg

 

Sem pa na temu delu poti dobil končno eno bojno rano, kamenček v šipo, na srečo zelo majhna razpoka, ki sem jo rešil doma za 30€.

 

roadtripstpetepot13.jpg

 

In potem dalje proti cilju, bližje kot si St. Petersburgu več znakov razvoja infrastrukture je.

 

roadtripstpetepot14.jpg

 

In potem končno spet cilj:

 

roadtripstpetepot15.jpg

 

roadtripstpetepot16.jpg

 

Sama vožnja po St. Petersburški obvoznici je bil pa rahel izziv, ker sem ravno padel ven iz super agresivne vožnje, na poti do tja sem vozil relativno strpno, tukaj sem pa v roku 15 minut defenzivne vožnje imel skoraj tri nesreče, ko so ljudje rinili v vsako luknjo, ki sem si jo pustil. Hitro sem se naveličal tega in začel vozit kot domačini in sem prišel čez z veliko bolj celimi živci.

 

roadtripstpetepot17.jpg

 

Do naslednjič!#1755219 Pridobitev podatkov o avtu na osnovi št. šasije

Objavil AngelEyes dne 08.12.2011, 00:11

Podatke o opremi lahko dobi vsak, odkar je BMW omogočil prost dostop do WebETK.

Postopek pridobitve podatkov:


 • Pojdite na BMW WebETK.
 • Na desni, kjer piše Verwandte Themen je povezava do WebETK.
 • Po kliku na povezavo se bo odprlo novo okno. Najverjetneje vam bo blokada popup-ov vašega brskalnika to okno blokirala. Onemogočite blokado (za celotno stran, če je ta opcija na voljo) in pojavilo se vam bo Logon okno.
 • V tem oknu je treba izpolniti dve polji:


 • Identification: eu111111
 • Password: bmwetk1

 • Kliknite napis Logon> in odpre se BMW WebETK.
 • Pod naslovom Vehicle Identification by VIN je polje pred katerim piše Last 7 characters of the VIN.
 • V polje vpišite zadnjih 7 znakov VIN npr. pri WBAAM510X0EZ41783 je to EZ41783.
 • Nato kliknite gumb [ >> ].
 • Pojavi se iskalnik delov za vaše vozilo - Parts Search (Vehicle Parts).
 • V meniju čisto na vrhu strani, kliknite napis Options.
 • Odpre se novo okno, kjer je spisek opreme vašega vozila.
 • Klik na znak + pred Vehicle information, Options in Standard equipment razširi seznam.
To je to. Uživajte. :ok

#1618647 Samomor

Objavil 525iX dne 14.05.2011, 06:42

Malo težka tema ,ampak vse eno. Poizkusil bom opisati dogodek,kateri se mi je zgodil danes 14.05.2011 ob 0627 na poti v službo.
Peljem se v službo kot običajno, vendar me nekaj zmoti . Na parkirišču, oziroma ob motokros progi pri letališču Brnik je bilo parkirano vozilo. Ob pogledu nanj mi zastane dih, saj ima avto speljano plastično cev iz izpuha v kabino. Prvo si mislim, da me pogled vara. Pogledam še enkrat , res je . Takoj vzamem telefon obvestim policijo in reševalce ,ter zapeljem do parkiranega vozila. V vozilu sedi mlad fant . Odprem vrata ,ugasnem avto. Fant me z odsotnimi očmi pogleda, ter reče "kje si se pa ti zdej najdu" . Na sopotnikovem sedežu leži steklenica žganja, po njegovih hlačah ležijo tablete. Vidim , da je fant "pri sebi" . Diha, je odsoten ; super ni nas še zapustil. Prižgem cigaret in si oddahnem. Do prihoda reševalcev in policistov sem ostal ob njemu . V pogovoru z njim kolikor je bilo možno mi je pojasnil, da je star 28 let, ter da se je hotel ubiti zaradi punce ,katera ga je zapustila to noč.
To sem napisal iz dveh razlogov.
Prvi je namenjen vsem tistim, ki ste ali so razmišljali , da bi naredili samomor. Drugi pa se tiče vse ostalih, ki lahko slučajno naletimo na takega človeka, ter mu skušamo pomagati ali celo preprečiti samomor.


Pa lep vikend še naprej.