Skoči na vsebino

 

Najbolj priljubljena vsebina


#2668717 Rottie - forumaški izziv =)

Objavil kn3z007 dne 06.07.2016, 10:55

Malo v šali, malo za res je Rottie sprejel en izziv, ki je padel v temi o Top Gearu:
https://www.bmwslo.c...55#entry2668714
 
Torej, če bo ta tema zbrala 200 všečkov, bo Rottie za 7 dni nehal komentirati na forumu, bo zgolj pasivni bralec naših nebuloz.
 
Admini, dajte temo prosim izpostaviti. Da vidim, če nam bo res uspelo zbrati 200 všečkov in bo naš Rottie potem mož besede  :ok2  :ok2 .

#2993421 2005 E46 M3

Objavil Z4M dne 25.03.2019, 12:00

Ojla. :)

 

Moj E39 530iA je dobil družico. Je res da sem iskal E39 M5, vendar sem na koncu začel promišljati tudi o E46 M3, enega šel pogledat, pravzaprav edinega v tom momentu v oglasu in se odločil v tej smeri. Dodatno, žena me nagovarjala da s dva komforna avta pri hiši, res ne potrebujemo še eno limuzino, ne glede na to da je M5 vse samo ne normalna limuzina.

 

Ena fotka z potovanja domov:

 

28hk3so.jpg

 

Zanimivo je da je M3 enako uvoz z Italije v Hrvaški pri svojih 4 leta starosti kot je bil E39. Enako je plavi, edino nijansa svetlejša. Enako ima kompletnu servisno zgodovino in za M vozilo, ne veliko število bivših lastnikov (5 pred mano). Mislim da nikoli ni imel pomembnih varijacij v ohranjenosti in mehanski kondiciji, tem več, v zadnjih 3 lete imam računa od okrog 10.000 € za predvsem mehanske dele, ampak tudi vizualna izboljšanja. Tako da kljub temu da je cenovno bil lagano nadpovprečen na našem trgu za M3 E46, sem se hitro odločil na ta avto.

 

Narejen je 07.12.2005. in v istem mesecu isporučen prvem lastniku v okolici Milana. Netipično za E46 - ima bluetooth in isofix! Ostalo ima večinoma vse, sem celotnega usnja in bolj zanimivega trima na armaturki od standardnog sivog. Nameščen je na gewinde KW V3 katere moram malo omekšati, ker trenuten setup mi je pretrd za vsak dan.

 

i6fe55.jpg

 

25f4jrr.jpg

 

Z druge strani, avto se ne bo rabil vsak dan, ampak za vikend in upam čimveč roadtripe kot kakšne Grossglockner ture - bomo videli - zaenkrat mu ne napovedam več kot 5000 km letno. Treba mu naredit še malo detailinga v interijeru, zamenjat centralni predalnik z več uporabljivim, zadnji amblem, mogoče sprednje ledvičke, velur tepihe in takšne drobnarije. Od servisa, v planu je zamenjati olje, ter še kaj če se najde, ampak zaenkrat tako ne kaže. Platišča so tudi nova kot skoraj nove Michelinke PS4S. Kilometrina: 167.000.

 

2ugnby1.jpg

 

23tfme0.jpg

 

dq42n9.jpg

 

ka328g.jpg

 

24nfm0h.jpg

 

Upam da pri meni ostane vsaj 10+ let in da bo vedno boljši in lepši. Težava za njega more biti izključno če bom potreboval denar za gradnjo hiše v narednih 2-3 lete, no upam da izidemo skupaj z vsem. Če ga ne bi kupil sedaj, prej ko pride drugi dojenček, verjetno ne bi nikoli.  :-D Za ta denar se lahko kupil tudi E60 M5 ali M6, ampak mislim da enega dneva v BMW zgodovini ne bodo ti modeli tolko pomembni in so že premoderni za moj okus + pogoj je bil manualni šaltung. 

 

Se slišimo ko bo kakšen lep trip naokoli.  :beer


 • Martin ///M, gerchy, Jure24 in 40 ostalim je všeč

#2928060 1990 E34 M5 "Creature from the Green Lagoon"

Objavil ALFAinBMW dne 09.09.2018, 09:03

Pozdravljeni,

 

Pri rosnih 24 letih sem si le uresničil večno željo po lastništvu pravega, originalnega M vozila. V obdobju iskanja, firbcanja ter pogovarjanja z lastniki M vozil sem ugotovil, da si je treba izbrati takega v katerem se dejansko vidiš in čutiš da je to to za tebe.

 

Za omenjeni E34 M5 je dober kolega pred nekaj časa izvedel po čistem naključju. Avto je bil nedokončan projekt delne obnove in od leta 2007 praktično pozabljen. Vzpostavil sem kontakt z lastnikom ter ga odšel pogledati. Dobeseden "barn find". V eni veliki hali je bila v kot postavljena na prvi pogled normalna zelena E34 limuzina, prekrita z 2-3 cm praha in pajčevine. Pogledam spredaj, M znak pri ledvičkah, z roko obrišem prah na zadnji haubi, razkrije se M znak. Barva - Lagunengrün metallic me je pa dokončno prepričala, da je to avto za mene. Lastnika sem prepričal k prodaji in čez teden dni je sledil transport v novo garažo.

 

Photo 08-09-2018, 10 16 18.jpg

 

Pogled vreden neskončnih nasmeškov :)

Photo 08-09-2018, 10 16 09.jpg

 

Z izkušnjami pridobljenimi pri večletni obnovi E46 bom sedaj v daljšem obdobju počasi spravil E34 M5 na pota stare slave, kjer si zasluži biti.

 

Več sledi... :)#2938510 Avto Elite d.o.o.

Objavil etore dne 16.10.2018, 15:56

Pozdravljeni forumaši in forumašice. Z velik veseljem vam predstavljam novo ustanovljeno podjetje Avto Elite. Ta projekt se je v meni razvijal kar nekaj časa in sedaj sem končno prišel do trenutka ko vam ga lahko predstavim. Podjetje Avto Elite je bilo ustanovljeno v juliju 2018. Sedež podjetja in naslov opravljanja storitve je v Šmihelu 17, 5261 Šempas. Za vse tiste kateri niste z severne primorske, to je kraj ob glavni cesti Ajdovščina - Nova Gorica cca 3km pred Novo Gorico. Vedno smo dosegljivi na telefonski št 082018840 ali na mobitelu 041992333. Za več informacij lahko pišete na mail info@avto-elite.si, oz nas obiščete na www.avto-elite.si ali na FB strani avto elite doo oz instagram avtoelitedoo

 

Sam se zadnje leta delal na BMW pooblaščenem servisu uradno kot prodajalec nadomestnih delov. BMW ima taka pravila da morajo biti določena delovna mesta zasedena in ker je sprejemnik ostal isti še od prejšnjega podjetja sem sam dobil naziv prodajalca nadomestnih delov. Za to delovno mesto sem pridobil tudi certifikat o strokovni usposobljenosti s strani BMW Slovenija kateri velja po celi Evropi. Šolanj je bilo 10 dni po 8h. Realnost je pa taka da sem opravljal cca 75% časa delo servisnega svetovalca oz po domače sprejemnika, bil sem kot edini zadolžen za našo PE za BSI, BRI in garancije med ostalimi zadolžitvami pa so bile nabava materiala, vodenje skladišča prodaja delov itd itd... Skratka veliko stvari. Moram priznat da sem se naučil veliko o samem poteku dela, o delu z ljudmi ter seveda o samih BMW vozilih. Letos smo se z bivšim delodajalcem razšli in takrat sem se moral odločit kako naprej... Ker sem še dokaj mlad (32) in ker sem imel vedno veliko željo po lastnem servisu in ker sem ljubitelj znamke BMW in ker sem se naučil tega dela in ker se je pojavila odlična priložnost za nakup poslovnih prostorov, sem šel v akcijo. Meseca marca smo se začeli dogovarjati za nakup prostorov in po 3 mesecih usklajevanj lahko ponosno rečem da smo postali lastniki 700m2 velikega objekta od tega je 250m2 delavnice 250m2 salona ostalo pa so pisarne, skladišče, garderobe, sanitarije in ostali prostori. Imamo tudi 100m2 veliko pokrito ter s treh strani zaprto pralnico ter 700m2 parkirnih prostorov.

 

Kaj vam bomo nudili? Kot prvo naj izpostavim da bomo imeli zelo kvaliteten, strokoven ter bistveno bolj denarnici prijazen BMW servis. Za to da bomo kvalitetno opravljali delo smo nabavili original BMW programsko opremo, računalnike serverje in testerje po BMW standardih, imamo key reader, veliko original BMW specialnega orodja (polnilci akumulatorjev, glave za testerje, peskalnik za peskanje sesalnih kanalov, orodje za fazo N47 motorjev, stroj za temeljito dezinfekcijo klime oz zračnih kanalov itd itd...

 

Na kratko. Če pripelje stranka k nam na servis vozilo ali na pooblaščen servis ne bo opazila nobene razlike... Prav tako se dogovorimo za termin oddaje in prevzema vozila, odpremo delovni nalog, zapišemo dogovorjena dela, predstavimo okviren strošek popravila, ponudimo možnost nadomestnega vozila za kar smo za vas nabavili dve bogato opremljeni vozili in sicer F11 520d ter F20 120d. Obe vozili imate usnje, adaptivne xsenon žaromete, navigacijo, avtomatske menjalnike itd itd. Opravljena dela katera so del rednega vzdrževanja potrdimo v centralnem BMW sistemu tako da imate potrjeno elektronsko servisno knjižico. Deli katere vgrajujemo v vaša vozila so org BMW oz so lahko tudi po dogovoru z stranko od konkurence. Olje se uporablja izključno org BMW. Ker vem da vas motijo cene olj na pooblaščencu smo vam cene prilagodili in sicer je cena olja 5W30 12,49€/L z ddv 0W40 14.49€/L in zelo priljubljen 10W60 za 17,49€/L. Vsaki stranki na servisu gratis operemo vozilo. Za čas popravila lahko stranka počaka pri nas v čakalnici obkrožena z BMW Life style izdelki in pije kavo, brska preko WIFI po netu, si ogleda salon in razstavljena vozila, lahko jo zapeljemo na želeno lokacijo, po dogovoru pa kot rečeno lahko dobi nadomestno vozilo če je popravilo daljše od 2h.

 

Ob prevzemu vozila so stranki razložena opravljena dela, če želi se ji lahko pokaže izgrajene dele, če so med samim delom opažene še kakšne dodatne pred tem skrite napake so te napake stranki razložene ter predstavljen okviren dodaten strošek popravila.

 

Trenutno našo ekipo sestavljata dva mehanika ki imata veliko izkušenj z BMW vozili, po novem letu pa pričakujem povečanje in širitev kolektiva.

 

Naj dodam da je bila za kvalitetno opravljeno storitev kupljena v celoti nova delavniška oprema od vulkanizerskih naprav, dvigal, stroj za polnjenje klim, zavorni valji, preša, za nastavljat luči itd itd...

 

Prav tako nudimo tudi kleparska in ličarska popravila. S tem ko se odločite da vozilo pripeljete k nam v popravilo si zagotovite kvalitetno storitev po ugodni ceni z org materialom oz materialom enakovredne kvalitete. 

 

Kar se tiče cene. Smo nekje 20% cenejši napram pooblaščencem na delu, 50% cenejši na olju ter 10-30% na materialu. Glede na to da smo strokovno usposobljeni za popravilo BMW vozil, da uporabljamo iste materiale, isto orodje mislim da je razlika kar očitna... Lahko pa pridete k nam in dobite še dodaten 15% otvoritveni popust.

 

Od 29.10.2018 pa do 31.12.2018 imamo tudi akcijo nakupa novih pnevmatik. V tem času vam ob nakupu štirih RFT pnevmatik računamo premontažo zgolj 29,90€ z DDV oz za non RFT pnevmatike 19,90€ z DDV. Istočasno vam nudimo brezplačno sezonsko hrambo koles ali pnevmatik. Sicer pravijo da bomo imeli toplo zimo vsaj na začetku vseeno pa zakona o pnevmatikah po zimi to ne gane zato si zagotovite pravočasno svoje pnevmatike in termin. Vabljeni vsi.

 

PS akcija pnevmatike velja za vse znamke vozil…

 

Na kratko bi bilo to to kar se tiče servisa. Sedaj bi vam rad predstavil še drugi del podjetja in sicer salon oz prodajo vozil. V samem salonu je prostora za 5 do 6 vozil odvisno od same velikosti vozil. Trenutno imamo v salonu 3 vozila in sicer serio 1 serio 2 in x1. Ta vozila so PS lahko pa vam zrihtamo tudi druge modele kateri trenutno niso na lokaciji na naši lokaciji. Prav tako imamo možnost prodaje novih vozil tudi preko leasinga. Pogodbo imamo sklenjeno z GB Leasing d.o.o. Cene za nova vozila so ZELO konkurenčna.

 

Kot rečeno vabljeni vsi tako k nakupu novega vozila kot v naš servis. Za dodatne informacije lahko pokličete mene na tel 041992333 na katerem sem vam vedno dosegljiv.

 

Še par slikic.

Urnik in pa zastave katere je videt iz glavne ceste Ajdovščina-Nova Gorica

Nadomestni vozili. F20 120dA l.2012 in pa F11 520dA


Zunanjost delavnice

Pripete slike za predogled

 • 20181016_161726.jpg
 • 20181016_161624.jpg
 • 20181016_161409.jpg
 • 20181016_161429.jpg
 • 20181016_161545.jpg
 • 20181016_161646.jpg
 • 20181016_161654.jpg


#2894129 Razlaga: Zakaj se pogonska veriga pretrga (2.0d in ostali...)

Objavil blackberet dne 05.05.2018, 19:36

Tukaj bom napisal za vse laike ter mehanike ,da boste lahko zastopili zakaj sploh pride do strojeloma oz. strgane verige pri teh zloglasnih novejših motorjih.

 

Slike ne bodo točno od teh zloglasnih motorjev zato prosim poznavalci ne začeti z tem ,da imajo ti motorji recimo dva napenjalca,več drsnikov,zobnikov,verig itd. rad bi da bi bilo razumljivo tudi za tiste ki niso mehaniki.

 

 

 

Najprej bom začel z osnovami.

Pogonski sklop BMW motorja je sestavljen iz:

- pogonske verige

-zobnikov

- drsnikov(označeni z modro piko)

-napenjalca (označen z rdečo piko)

 

veriga.jpg

 

Na teh problematičnih motorjih je največji problem slab material oz. konstrukcija verige katera se raztegne in na koncu preveč raztegne.

 

Zato preventivno z posebnim orodjem merimo raztezek pogonske verige katera mora biti v določenih tolerancah. Ko je izven tolerance je potrebna zamenjava tako pogonske verige kot ostalih sklopov kateri spadajo zraven(napenjalci,drsniki,zobniki…).

 

Raztezek pogonske verige izmerimo tako ,da odstranimo napenjalec verige(slika 1) ter v isto odprtino privijačimo orodje za merjenje raztezka(slika 2).

Ko imamo enkrat orodje nameščeno izmerimo koliko milimetrov je ostalo navojne palice zunaj. Pogledamo na tolerančni list ter vidimo ali smo znotraj toleranc ali ne ter ali je potrebna menjava.

 

(glej sliki,naj vas ne zmotijo puščice).

Slika 1 (odstranitev napenjalca)

 

merjenje-raztezka-1.jpg

 

Slika 2(nameščeno orodje za merjenje raztezka)

merjenje-raztezka-2.jpg

 

Kot vemo je bilo kar nekaj vpoklicev/zamenjav/modifikacij napenjalcev verige,drsnikov.  Recimo eden izmed primerov zakaj je bila narejena zamenjava ,problem je bil v tem ,da je bil v določenem trenutku napenjalec prekratek ter ,ko se je veriga preveč raztegnila  je padel iz ležišča ter dobesedno razpadel. Posledično tudi pogonska veriga ni bila napeta in je razbilo motor saj so se srečali bati in ventili.

Zaradi želje po rešitvi zadeve je nastalo še kar nekaj modifikacij napenjalcev,drsnikov vendar po vseh modifikacij pa težava še vedno ostaja.

 

 

To temo sem odprl predvsem zaradi tega zadnjega dela te teme in sicer ,da razložim oz. razjasnim  ,da se pogonska veriga ne strga kar tako na lepem ter dokler je v tolerancah se ni za bati strganih verig.

Je pa najbolj pomembno vedeti  kar smo se na najrazličnejših zadevah pri BMW-ju naučili,da jih je treba jemati z rezervo. To pa pomeni ,da je treba tudi tolerance raztega pogonske verige vzeti z rezervno ter ne čakati ,do zadnjega milimetra tolerančne tabele ampak zadevo zamenjati prej.

 

 

Pogonska veriga se raztrga zaradi sledečega:

-Zaradi slabega materiala pride do tako velikega raztezga pogonske verige ,ko tudi modifikacije ostalih sklopov ne pomagajo več.

veriga-razteg.jpg

 

-normalno naleganje verige na zobnik

naleganje-1.jpg

 

-ko raztezek postane prevelik zaradi ohlapne pogonske verige člen preskoči za en zob ter še dodatno napne verigo kjer pa pride trenutek ko se le ta strga.

naleganje-2.jpg

 

naleganje-2a.jpg

 

Upam da mi je uspelo dovolj jasno razložiti ,da se lahko zadevo razume.


 • Martin ///M, andy, kroskris in 36 ostalim je všeč

#2814820 1996 E36 M3 EVO

Objavil autospa dne 03.09.2017, 11:37

Pozdravljena bmw330cd in Mihec,

 

V McLaren-u sem delal vsega skupaj točno šest let, 3.5 leta na projektu McLaren P1, 0.5 leta na McLaren P1 GTR in dve leti na Formuli 1.

 

McLaren P1
McLaren ekipi sem se pridružil točno takrat ko je bil koncept McLaren P1 odobren in so iskali uslužbence z motošport ozadjem. Nekako sem se prebil skozi intervju - bil je pa najtežji intervju, ki sem ga kdarkoli doživel. Na koncu intervjuja so mi bili možgani dobesedno pregoreni. Ko sem začel, sem bil odgovoren za napeljavo vseh visokonapetnostnih kablov po avtomobilu. Sliši se morda trivialno, vendar vsak, ki je kdarkoli videl tak avto ali na primer LaFerrari bo vedel da so tam mm3 cenjeni. Ko je bila ta panika mimo, sem se osredotočil na polnjenje avtomobila. P1 je tako kot Porsche 918 in Ferrari LaFerrari plug-in hibrid. S časom sem postal njihov specialist za to tehnologijo. Moral sem razumeti zakonodajo  in potem skonstruirati 800V polnilec za avto, ustvarili smo nov visokonapetostni konektor za polnjenje avta ker obstoječi so bili preveliki in štorasti, in nenazadnje tudi definirati kako polnilec govori z ostalimi ECU na avtomobili - mislim da jih je več kot 50 na avtomobilu. Vse skupaj je postalo zelo komplicirano, še posebej kar se tiče software-a in pa certifikacije našega konektorja ter polnilca. Bil sem v Ameriki cca 3 mesece, da smo prestali vse varnostne teste (simulacija poplave, simulacija udara strele, itd).

Ko smo prestali vse teste in dobili certifikat je kolega, ki je takrat delal za mene, vzel en polnilec in šel na letalo v New York, ga dostavil v McLaren garaži, spil flašo vode in šel takoj nazaj. Tisti dan so dostavili avto in polnilec Jay Leno-tu, ki je bil naša prva P1 stranka v Ameriki.

 

Ko je P1 šel v proizvodnjo sem postal edini inžinir v hibridnem oddelku, odgovoren za napake / defekte / probleme v proizvodnji. Nekajkrat so me poslali v Ameriko, da sem pomagal pri kakšnem velikem problemu, ker tehniki še niso bili dobro seznjanjeni s to tehnologijo. Če smo dobili kakšen defekt, sem moral najti napako in poskrbeti, da se ne zgodi več. V nekaterih primerih je to pomenilo montiranje celotnega hibridnega sistema iz strankinega avtomobila v naš razvojni avtomobil, ki sem ga potem opremil z merilnimi inštrumenti dokler nisem dobil vseh podatkov, ki bi pokazali defekt. To je bilo kar super, saj sem imel izgovor, da sem vozil 900 konjev po cestah v Angliji.

 

McLaren P1 GTR

Ko pa se je proizvodnja P1 zaključila sem se priodružil razvojni ekipe P1 GTR. To je bila pa posebna verzija P1, ki je imela namesto 900 konj 1000 konj, močnejši hibridni sistem ter je primerna samo za na dirkalno stezo. Na tem projektu sem res užival, saj sem do takrat imel dovolj izkušenj, da sem svoje delo lahko opravljal profesionalno brez novih presenečenj nad to tehnologijo. Iz proizvodnje P1 sem poznal vse trike in posebnosti tega sistema, tako da so me sodelavci vedno hoteli imeti ob sebi. Kar je bilo res luštno - potoval sem 6 mesecev po bližnjem vzhodu in južni evropi. Vsak vikend smo bili na drugi testirni progi in nabirali kilometre na našen prototipnem vozilu. Imam res lepe spomine s tega obdobja. Takrat sem spoznal tudi Ron Dennis-a, Ojej Mansour-ja, kralja Qatarja in še ene par takih velikih oseb. V avtu sem bil sovoznik Bruno Sene ter Chris Goodwin-a, ki je naš gčavni testni voznik. V glavnem bilo je špasno, ne vem kako da so še plačali za to delo.

 

Formula 1 KERS

Ko pa je bil razvojni projekt finiširan in so bili ti avtomobili proizvedeni, sem dobil službo v Formuli 1. Tam sem bil odgovoren za tehnično delovanje celotnega KERS sistema. V bistvu so mi rekli, da moram najti vse defekte na KERS sistemu preden gredo ti na dirkalno avto oziroma v tekmo. Tehnično sem se naučil ogromno - od tega kako so narejene celice v bateriji, kako deluje elektronika, itd. Vsak sistem sem potestiral in zmeraj dodajal nove teste. Na koncu mi je zmanjkovalo časa, in sem začel avtomatizirati testiranje, oziroma omogočil tehnikom izvedbo dokaj kompliciranih testov z avtomatsko izvedbo testa in rezultatov.

 

Že od malega sem bi lzainteresiran v avtomobile in motošport. In prav zaradi tega sem tudi končal pri McLaren-u. Po 6 letih dela pa sem si dokazal, da to lahko počnem, in da sem tega zmožen. Na poti sem spoznal ogromno ljudi, veliko dobrih ljudi, ki so mi pomagali pri delu. Sebi sem nekako dokazal da lahko osvojim, kar si zadam. Ampak po tem obdobju intenzivnega dela sem se odločil da bom delal zase, in delal to, kar si jaz želim. Tako sem prišel nazaj v Slovenijo, odprl svojo firmo in sedaj svojo natančnost, preciznost ter  željo po popolnosti ki sem si jih pridobil z leti dela pri McLaren-u preusmerim v obujanje starih zanemarjenih avtomobilov in jih transformiram v showroom primerke.

 

To je zaenkrat to, ko bom pa našel par slik, jih bom pa uploadal na https://autospa.si - sporočim ko bodo gor z linkom ;)#3043568 Kje vse srečaš Slovence po svetu? :D

Objavil Martini Racing dne 09.09.2019, 15:56

To ni nič, mene je zadnjič v Jesenicah nekdo po slovensko ogovoril.#2981357 E60 M5 ali CLS 55 AMG ali še kaj drugačnega in zanimivega?

Objavil ddddd dne 20.02.2019, 10:44

O Giulii OF bi lahko napisal par strani, ker avto resnično pusti vtis. Bom probal malo bolj nahitro...

 • Šasija - je res odlična, avto je zelo lepo vodljiv, po občutku, ko ga priganjaš v ovinek se zdi kot da ima ene 200kg – 300kg manj. Volan ima cca 2 obrata in je zelo direkten, ampak daje »naraven« občutek, ni čutiti kakšne umetne in nenaravne oteženosti, kot je to sedaj precej pogosto. Understeera ne pozna, jo pa npr. z agresivnim manevrom levo-desno, brez kakršnega koli dodajanja gasa spraviš v rahel oversteer. V navadnem režimu je avto zelo udoben za ta rang, meni se zdi kot kakšna F10 na 17«, res lepo pobira neravnine in tudi če je mal razdrapana cesta je vožnja užitek. Pa tudi v najtrši nastavitvi še vedno čutiš, da avto ima podvozje, ki deluje in pobira neravnine, ne pa da je trd do te mere, da če cesta ni res gladka, zaradi prevelike trdote trpi udobje, hkrati pa še izgubljaš oprijem. Po občutku je avto res lahkoten za peljat, čeprav ni tako lahek kot bi si morda želel, glede na količine uporabljenega karbona (sprednji difuzor, zadnji spojler, havba, streha, kardan, ...) in aluminija (vsa vrata).
 • Motor, menjalnik – motor je res močan, res ni primera da bi ga zmanjkalo, vleče brez predaha, se zelo rad vrti do konca, edino morda čisto spodaj tja do enih 2.500 obratov ni prav divji, potem pa z vsakim obratom malo bolj. Še vsakega turbača do sedaj sem optimiziral, za tega pa sploh nimam nobene potrebe. Zvok je specifičen, ker gre za V6 s 90° kotom med bankama cilidrov, kar je tipičen kot za V8. Ob odprtih loputah je z brbotanjem kar podoben kakšnim V8, cold starti so tudi poezija za moja ušesa J Ko ga zvrtiš je pa tudi lep, ravno kontra od kakšne rezkosti M3/M4, ostaja nekako brpotajoč, kar pa malo izniči občutek, da se motor hitro vrti. Po posluhu, sploh na zunaj bi rekel, da se ne vrti do 7400, ampak do max 6000. Je pa meni ta zvok čist zlezel pod kožo, če se kakšen dan ne vozim, ga že pogrešam. Menjalnik je standardni ZF8HP75, prilagojen za QF. V normalnem režimu dela super mehko, hitro, v race pa prestavlja precej agresivno in še hitreje, zelo podobno kot kakšen dvosklopčni. Paddli so zelo veliki, fiksni, Ferrari style, obotavljanja na kakršnekoli ukaze ni (to je npr. precej drugače kot pri aktualnih amg-jih). Trakcija je vrhunska, aktivni zaporni dif dela čudeže in ob izklopljeni elektroniki je prav neverjetno kako brez zdrsavanja samo RWD spravlja +500km na cesto, tudi na kakšen ne prav optimalen asfalt. Pa imam gor običajne P Zero.
 • Zavore – imam navadne jeklene zavore, ustavljajo v redu, kot morajo za tako konjenico. Kljub temu, da je sistem by wire, se ga da čisto lepo in tudi enakomerno dozirati. Zadnje čase mi sicer nekaj cvilijo pri zaviranju vzvratno, bodo pa itak počasi za zamenjat. Na cesti jih nisem mogel pregreti, na dirkališča pa ne hodim, bi pa za take namene verjetno bile CCB boljša izbira.
 • Oblika zunaj in znotraj je stvar subjektivne presoje, meni je vse všeč. Objektivno pa je to, da avto nima nobenih fake zadev, temveč je vse pravo, iz auspuhov se kadi, vsi zračniki/reže imajo namen, za sprednji difuzor je cela znanost odpiranja/zapiranja, ki ni odvisno samo od hitrosti, ampak tudi ob kota volana, pospeševanja, zaviranja, zadnji difuzor tudi ni šminka ampak je narejen v vetrovniku.
 • Kvaliteta izdelave – res se kje spodaj najde kakšen del trde plastike, ki pa ga enako najdeš tudi v MB in BMW istega ranga. Ampak to ni S klasa, tako da jaz s tem nimam problemov. Sicer pa avto nima čričkov, ima pa ful nekih lepih, zelo kvalitetnih detajlov, ki mi jih je prav fajn gledat vsakič, ko se peljem npr.: lepo prešite tapete in zgornji del armature, šivano z rdečimi šivi in pravim, gladkim usnjem in ne neko imitacijo, kot je npr. doplačilno na voljo v MB istega ranga, res zelo veliko karbona (na volanu, vse letvice, prestavna ročica, kompletne školjke sedežev), ogromni alu paddli, ... Potem pa so recimo italijani pustili notranji rob prednje havbe v vidnem karbonu, tako da sprednja potnika lahko gledata oz. opazita ta detajl.
 • Minusi:  asistenčni sistemi so vsi (radar tempomat, špura in mrtvi kot), vendar za špuro ni aktivni, torej ne zavija sam. Navi je zelo estetsko vkomponirana v armaturo, tudi bp opravlja svojo funkcijo, je pa res eno generacijo za MB, sploh pa BMW. Sparco karbonski sedeži, ki so sicer fantastični za sedeti, tudi na daljše relacije, se ne dajo dobiti ogrevani in z memory. Lopute v izpuhu se odprejo le v race modu, kar pa se da rešiti z aftermarket zadevo za 200 EUR. Aktivni zaporni dif je naravnan predvsem na trakcijo, kar posledično pomeni, da za kakšno »power« driftanje ni ravno optimalen.

Na servisu sem pogosto, ker olje menjam na 8tkm. Sicer pa se je v slabem letu lastništva zataknilo pri enem vpoklicu za update software-a in je avto malo počakal na pooblaščencu, da so rešili. Pa eden turbo vacuum valve je bil za zamenjati, kar je precej znana napaka. Ostalo vse bp.

Povprečna porabo zadnjih 3tkm imam 14,5l, najnižje sem pa že napisal.

 

Glede Chrisa in Top Gear to je pač šov. Sredinska konzola je čisto ok, je pa res da se ne odpre s pritiskom na gumb, pač pa samo s potegom. Enako pa lahko rečem, da Giulia zagotovo ni toliko hitrejša od M3, kot se je tam odpeljala mimo. Izguba vrednosti je pa tudi čisto normalna za takšen avto, to ne primerjaš z Golfom TDI, ampak z M3/M4, C63...

 

 

To je na hitro, kot zaključek pa lahko rečem, da je mene avto prepričal in bo še kar nekaj časa pri hiši.  

 

 #2767726 2017 F30 330e

Objavil Mazovc01 dne 05.04.2017, 20:37

Zdravo,

 

evo pa je prispel  :party  (Priponka  BMW konfiguracija - naročeno.pdf   418,27KB   2597 Število prenosov).

 

Za prvi upgrade sem se odločil, da zamenjam za črne ledvičke in dodam "M Performance" dodatke (stranske podaljške, zadnji spojler in sprednji splitter, katerega sem polovico dal pebarvati v barvo avta za malo bolj clean look) :cool.

 

IMG_1481 (3).JPG

IMG_1510 (2).JPG

IMG_1499 (3).JPG

IMG_1520 (2).JPG

IMG_1550 (2).JPG

IMG_1558 (2).JPG

 

Lp, Jure#2770242 Test drive BMW G30

Objavil the_one dne 12.04.2017, 16:09

A ni zanimivo kako so vsi novi in dragi modeli grdi, dolgocasni in povprecni... Ko postanejo stari in poceni so pa lepi, vrhunsko opremljeni, z dobrimi motorji in seveda "pravi BMW" :)

Prav vedno je isto...
Nov avto: Grd ko prasica, ni sans da ga vzamem pa ce ga dajo zastonj. A majo debile za dizajnerje??
Par let star: Res hud, bi ga takoj vzel ce bi imel sibedah/ce bi bil 3.0/ce bi mel gretje zadnjih sedezev...
10 let star: koncno se ga kupi, to je pa ultimativni stroj :)

#2825800 BMWslo 2017 oz. R.I.P. community, as it once was?

Objavil Pepsi dne 05.10.2017, 14:25

Sicer ne bom po imenih, ampak ... kam je šel tale forum?

 

Ne bom o imenih (in prosim, da se tudi ne oglašajo v kolikor se vidijo v opisanem ker ne mislim imeti debat na osebnem nivoju na odprtem delu foruma, govorimo o splošnem poraznem stanju, ker vem iz prve roke da sem daleč od edinega takšnega primera), ampak v zadnjem letu sem imel toliko enih bridkih izkušenj s forumaši da je že grdo za videt, ne mislim pisat niti o dogodkih, ampak od forumašev ki so na forumu po 5-10 let bi človek pričakoval malce več resnosti. Se nekaj zmeniš, v dveh primerih še plačaš, potem pa se zamuja na celi črti levo, desno.

 

Ponavadi je bilo dovolj da si se že zmenil, pa je bilo beseda velja.

 

En me je vozil pol leta žejnega čez vodo za nekaj kar sem mu že v štartu povedal da je pomembno, in poskrbel da nisem mogel dostaviti obljubljenega darila za abrahama, en par dni za neke malenkosti, en mi je celo poslovno škodo naredil na firmi s svojo neresnostjo, do zadnjega primera kjer imam zopet škodo zaradi zamude pri dostavi, kjer naknadno izvem od primarnega proizvajalca da se je vnaprej vedelo da ni šans ujeti rok (bi dal stvar narediti pač nekomu drugemu, ki bi to lahko izvedel)..

 

Parim sem že porihtal da so lahko ali pa so kupili res odlične avte bodisi nove ali rabljene po konkretno nižjih cenah, pa tudi tam sta bila že dva, ki sta potem na neke svoje fore odigrala zadnji del partije, da so me potem ljudje spraševali kakšne ljudi jim to pošiljam?!? Potem pa me ljudje še redno sprašujejo za službe? A smo nori?

 

In potem se čudimo, da je forum tam kjer je, in da ima renome da je leglo nabijačev in nategunov. Obup.

Tu tudi odgovor, zakaj sem zadnje pol leta tako manj aktiven na forumu (pa še nekaj forumašev). Ker ne vidim več smisla, pa mi je škoda, ker je bilo včasih tole res top.

 

Ni čudno, da ni več volje po srečanjih, druženjih (razen tistih zaprtih krogov ki še vedno obstajajo). 5-10 let nazaj, kakšrnikoli smo bili, revni ali bogati, od starih e30k do novih E92 M3 takrat, smo bili iskreni in če si nekomu nekaj obljubil se je to naredilo ali pa takoj opravičilo da ne bo šlo. Ostalo je samo še oglaševanje 10-15 let starega, 53x preprodanega dračja nališpanega z MaxiBrillom in photoshopom. Žal resnica, če hočeš starega BMWja preplačat, greš na naš forum, forum kjer si še 7-8 let nazaj, za pameten denar (recimo isto ceno ali par stotakov več) dobil avto ki je bil atraktiven, porihtan, takšen kot treba, ker je bilo pravim ljubiteljem dejansko v interesu da je avto ostal v skupnosti, skupnost katera obstaja očino le še v napisu orodne vrstice brskalnika, drugače pa je šla rakom žvižgat.

 

Tale forum rabi hardcore reset. Od kriterjiev za sodelovanje, do bolj zahtevnih kriterijev za privatne oglase (vsaj 200 objav, 1 leto na forumu), zapreti sekcije pod splošno za tiste ki niso nekaj časa člani (pustiš odprto tisto od serija 1 do 8 če koga zanima da si lahko prebere o okvarah) in še kaj, da bo postal spet skupnost. Zdaj je le še mix bolhe, nekih ljudi ki jih nihče ne pozna, alter nicknamov in takšnih in drugačnih koristoljubnežev in .. da ne uporabim grdih besed, ljudi ki jim poslovni bonton in etika delata prevelike težave.

 

Raje sem se ukvarjal s Kavsom, iloveboobsom, Perotom, pa še kakšnim tako imenovanim vulgarnežem ko se mu je snel film, ma tisto so bili možje časti, pa kaj potem, če so se pošiljali v 3 krasne med sabo po forumu. Nas je bilo pa vedno polno na srečanju/pikniku, pa smo se tam zabavali do jutranjih ur, je bilo res v prvi vrsti "men hanging out" ne pa da bomo gledali kdo ima lepše spoliran in novejši avto.

 

p4pb5840634.jpg


 • stone, Peter_nn, bimmer 5 in 30 ostalim je všeč

#2863138 Kripto masters (vlaganja, nasveti...)

Objavil umek dne 26.01.2018, 19:05

Futures. Do srede je treba še zdržat, potem pa pride pomlad v kripto in z njo zelena barva.

naj dopolnim tvoj odgovor,ker ljudje pojma nimajo kaj je to "futures" in kako je to povezano s čimerkoli.

 

Futures je borzni gambling, dovoljen v 50 zveznih državah ZDA. Deluje zelo preprosto, ali staviš da bo (v našem primeru) bitcoin padel, ali zrastel.

Za sodelovanje v tem virtualnem kazinu ne potrebuješ dejansko kupiti bitcoina, ampak z brokerjem skleneš terminsko pogodbo za katero rabiš kritje.

Celoten princip je tak, da če ti dobiš, mora nekdo izgubiti, brez sentimentov.

 

zakaj je to velik problem za crypto? ker tudi celoten crypto deluje praktično tako. Gainers gain, loosers loose. Ni dejanske dodane vrednosti, oziroma je, ampak ne taka, ki bi prinasala dovolj fiata, izven kripta za operativne stroske. torej podobno kot futures, če dobivaš, nekdo izgublja.

kje se tukaj krešneta crypto in futursi? v crypto je 98% trejderjev, ki to pravzaprav niso. običajni ljudje, brez kontaktov, ki trgujejo na podlagi lastnih analiz. nekateri uspešno, nekateri manj uspešno. 

kaj se zgodi, ko se vmešajo borzni posredniki? Bom dal sebe za primer. Umek je pro broker. Umek ima 50 strank, ki mu dajejo kapital v upravljanje, vsaka cca 10 miljonov. Umek ima ogormozansko odgovornost do strank, zaradi obsežnosti kapitala, ki ga upravlja. Kaj torej stori, ko se ponudi BTC futures ponudba?  Umek stavi na "short" bitcoina, sklene več terminskih pogodb in igra se začne. kot rečeno klasičen kripto "trejder" bere novice, si razbija glavo kva klinca se dogaja, da je vse v rdečem, Umek pa naredi sledeče

pokliče par prijateljev, novinarjev (kar je stalna praksa profi trejderjev ,zato sploih obstaja toliko agencij, ki to preganjajao - inside info trading) in jih povabi na večerjo. Torej plan je sledeč. Z vzvodom bomo shortali (stavili na padec BTCja). Vsakemu dam 5% od profita, pejte v akcijo. in ker je Umek multimiljonar, nima slabih kontaktov, ampak najboljše PRovce,lastnike časnikov, tv postaj.. in tako se začne antipropaganda kripta ravno v pravi meri, da gre cena BTCja ravno kamor si to Umek želi. Seveda zakaj bi se ustavili samo na ustaljeno prakso top-notch trejderjev in povezave z mediji? lahko gremo še dlje in obljubimo par miljonov profira tudi lastnikom nekaterih znano "podkupljivih" kripto menjalnic, katere preprosto zaprejo dostop do novih članov in s tem povezanega novega kapitala. Torej igra velikih je prišla v peskovnik, kjer praktično ni pravil, ni sledljivosti.. kaj češ lepšega?

 

obstaja seveda tud scenarij v kontra smer.

Stava, da bo bitcoin zrasel. Majhni brokerji so stavili na to, že zaradi utopičnih napovedi, da bo btc januarja vreden 30k, profiji so pa rekli "what goes up, must go down". in to naredili, ljudjem pa niti ni taka panika zaradi te poteze, ker je korekcija le nekaj normalnega pri trgovanju. razlika je le v tem, zakaj pride do korekcije.

 

na našo srečo , vemo kaj se dogaja in bomo to podrobno analizirali in se pripravili na vse nadaljne igre profjev. Na srečo je lahko tudi za nas amaterje ta igra sčasoma precej predvidljva in z njo ustvarimo še nekaj dodatnega kapitala. Ne z futursi, ampak s pravočasnim pobiranjem profitov, menjavo v Tether in ponakupi pozicij, ko je "korekcija", po nižjih cenah.

 

aja, še moja ocena kaj bo sedaj dogajalo.

človeška narava, treba odkrit neznano. torej short so sproblai, jim je ratalo. Istočasno so lahko poceni kupili BTCje na zalogo, zdej se pa igra "long".

to bi bila res zelo predvidljiva poteza Projev. Na ta način bodo zaslužili ne samo dvojno, ampak četvorno in to se dela zaradi denarja.. torej to so moja predvidevanja.. Igranje shorta v tem mometu bi bilo enako, kot igranje longa pri 18800 (nerealno)

 

lp#2963426 E24 renn projekt

Objavil Cimpo dne 30.12.2018, 22:30

Pozdravljeni!
Ker je moja objava projekta E31 naletela na precejšen pozitiven odziv, sem se odločil, da predstavim moj prednostni projekt.
Gre za legendarni model E24 635 pripeljan iz ZDA, karoserijsko brez rje, spredaj čisto malo zaleten, ravno toliko da odbijač ni na mestu. Notranjost v bež barvi, ohranjena Californiskemu soncu primerno. Motor pa.... že v Ameriki predelan iz navadnega m20b35 na S38B35, kateri pa na žalost ni moj. Vozilo sem namreč kupil brez motorja. Zanimivo je to, da tudi podvozje, izpuh in vse kar spada zraven od ameriškega modela M6. Menjalnik na vozilu pa avtomatiski.
Ker mi serijski avtomobili ne dajo dovolj zadovoljstva, sem se odločil, da jo našpičim v street ligal dirkalnega oldiya.
Plan je sledeč...
Motor spulim ven in ga dam na regal....če si ga kdo extremno želi, bi ka kolega mogoče prodal....cena bi bila evropska.
V vozilo gre M38B38 z Alpha N elektroniko mogoče carbonskim air boxom in lajšanim vztrajnikom. V motor se bom pogljabljal kasneje, če ne bo imel željene moči.
Podvozje se kompletno obnovi, namesto gumastih silenov pridejo Power flex black series, in KW Competition paket z stabilizatorji in vsem kar prtiče.
Zavore se nadgradijo ravno toliko, da na vozilo še pašejo 17 colska platišča. Diski spredaj dodelani od E39 540 z 4 batnimi Brembo čeljustmi, zadaj ostanejo originalni dodelani diski z originalnimi čeljustmi.
Namesto serijskih sedežov bom vgradil 2x Recaro Pole Position.
Zadaj pa bom sedeže pustil notri, ker so mi neizmerno sexi, samo preobleči sem jih dal v črno usnje. Tudi Recarota sta usnjena.
Varnostna kletka zaenkrat ni v planu, čeprav bi bilo dobro vsaj malo pojačati vpetje zadnjega mostu.

Namen vozila bo kot omenjeno bolj ali manj street ligal oldy namenjen kakšnemu track dayu ali drift dirki...

Trenutno iščem Eu odbijače, lahko v slabem stanju.
Upam, da Vam je tema zanimiva. Napredek bom objavljal sproti, če bo zanimanje.

Lp
Peter

Pripete slike za predogled

 • 8196758D-C72B-4F4A-A40D-6503C953C7AA.jpeg
 • 69FEC71B-F12E-4E4C-AC4F-305A33226CC9.jpeg
 • 31B583F4-AB2C-45CF-8722-23F16AF40C04.jpeg


#2937578 Avtomatski menjalnik - prva menjava olja pri 396.900 km

Objavil blackberet dne 12.10.2018, 20:30

Malo za info,malo za zanimivost in malo ,da je spet kakšna nova tema in nabijanje offtopicov o avtomatskih menjalnikih :-D

Uglavnem danes sem naredil v avtomatskem menjalniku(ZF 5hp24) prvo(sem 99%) kompletno menjavo olja,filtra itd. pri 396.xxxkm. Mogoče je bilo samo olje kdaj zamenjano v kar pa zelo močno dvomim glede na to kakšna je  zgodovina avta.

 

Domneval sem ,da mu manjka kak liter ali dva olja saj je med vožnjo prestavljal zelo lepo le v D je malo butnil v R pa bolj.Ter ni bil tako odziven na gas vendar tega ne ugotoviš razen ,če imaš možnost in primerjaš enak avto z istim motorjem in istim menjalnikom.

 

Resnega dela v tem primeru je bilo za vsaj 6ur tako ,da recimo pooblaščeni servis bi naredil velik minus z to menjavo glede na to da računajo za delo cca150€ po menjavi.

 

Veselje se je začelo že z odtegovanjem vijakov za izpust in vijakom za dolivanje,kjer je bil potreben doooolg podaljšek ter ogromno sile na inbus velikosti 8mm,nekaj je uglavnem moralo popustiti.Jaz pravim v takih primerih pametnejši odneha vendar to nisem jaz tako da  hvala višji sili da sta popustila vijaka(vijak za dolivanje je bil trši oreh). Kaj bi bilo če bi obrnil utor za inbus na vijaku za dolivanje si sploh nočem predstavljati.

 

Olje je priteklo ven seveda črno drugačno pri teh km že ni moglo biti ampak začuda ni nič smrdelo po zažganem kar je bil odličen znak.

 

Potem se je pa začela veselica št.2 z odtegovanjem torx vijakov na oljnem karterju. Od vseh 22-ih ,mi je uspelo odtegniti in odšraufati samo enega,na vseh ostalih sem uničil torx na glavah vijakov.

Ni lepšega pogleda od tega tisti kateri kaj šraufate že veste o čem je govora,kjer moramo pod avtom malo pomeditirati ter dvakrat globoko vdihniti,razmisliti ter najti rešitev.

Rešitev je bila sveder 6,5mm ter vrtati v vijak ,da odleti glavica vijaka. 

Ampak ko ima hudič malde jih ima veliko in da zadeva ne bi bila tako enostavna so naredili vijake pojma nimam iz česa tako da mi je svedre uničevalo kot za šalo in tudi brusil sem svedre kot po tekočem traku, dokler nisem spet dvakrat globoko vdihnil ter šel po sveder iz kobalta,no to je pa potem pokazalo hudiču hudiča da so glave letele proč in evo karter je končno padel dol.

 

Pogled v karter je bil hmmm ..........    siv...........magneti polni na debelo "opilkov" oz bolje rečeno sivega prahu ,ki se nabere kot usedlina. To me nič ne prestrašil dokler niso res pravi opilki v olju oz na magnetu,res pa ,da toliko odtenkov sive še nisem videl ,verjetno jih ni niti v knjigi 50odtenkov sive.

 

Z pogledom na menjalnik se je začela veselica št.3 saj pogled nanj in štrleče cca 2-3mm vijake ni bil nič kaj prjeten,želiš si da bi te vijake odšraufal z roko tako kot ponavadi ampak ne ne kaj si ti ja nor hudič je znorel zaradi kobalt svedra tako ,da sva se dajala kar nekaj časa ,da sem z neko muko in kleščami brez da bi poškodoval površino menjalnika kamor nalega karter dobil vseh 21vijakov ven.

 

Nato se je začelo malenkost lažje delo,kjer se je odstranilo še oljni filter(letnik izdelave 98-99 isto kot je star avto)kjer je bil na plehu spet čarobni siv prah z več kot 50odtenki sive.

Odstranil valve body(tukaj se je vijake dalo lepo odšraufati). in spihal z kompresorjev sam menjalnik tako ,da sem dobil še malo olja ven iz kanalov po menjalniku

 

Sledilo je "najlepše" delo ki ga dobiš pri šraufanju teh starih jajc in to je čiščenje,čiščenje in čiščenje.....

 

Po očiščenju je hudič kot zgleda šel na malico saj je sestavljanje potekalo kot po tekočem traku zamenjalo se je O-ringe na konektorju,valve body nazaj na mesto,nov filter olja,novo tesnilo(hvala MANN za to odlično "plutovinasto"  tesnilo,katero ima 4 manjše luknje da daš vijake skozi tesnilo in obenem drži tesnilo na mestu ter še vijake, zelo ga priporočam ,tisto papirnato mi gre na živce ,saj ga moraš ponavadi še malo namazati malo z silikonom da tesni kot treba,),ter nova vijaka za izpust in dolivanje ter seveda novo pravo olje MOBIL LT71141.

 

Postopek kako naliti olje v menjalnik ne bom razlagal,ga pa imate na internetu.

 

Na koncu pa seveda probna vožnja avto nič več ne buta v D in R ,postal je bolj odziven na gas ,prestavlja pa sedaj še malenkost lepše. Adaptacije menjalnika nisem delal niti je nebom saj je nima smisla,saj dela tako kot mora in nočem ,da se začne spet učiti od začetka.

 

Presenečen sem nad kvaliteto teh menjalnikov saj v tem primeru komot ovržemo teorijo o predolgi ne menjavi olja in z tem kako se izpere menjalnik,da ne dela več tako kot prej.

 
Slike bom prilepil jutri ,ker se mi jih danes ne da prenašati iz telefona.
 
Sicer sploh ne vem komu bo to nakladanje kaj pomagalo,je pa včasih zanimivo videti kaj takega kar ne vidiš vsak dan(meni je) in še po drugi strani staro nemško šolo,ko se je zadeve še delalo tako kot je treba.


#2907559 Zdaj gre pa zares: prenova moje E36

Objavil Nixxon dne 25.06.2018, 15:51

Evo, avto končan, a ni dokončan. Tej projekti itak nikoli niso.

24-koncanzaenkrat-01.jpg

Najprej še malo teksta. Ko smo želeli avto prvič štartat ni nikakor hotel. Ugotovili smo, da ne dela benz pumpa. Vgradilo se je drugo rabljeno, ker je bila pri roki in avto je zalaufal (video na eni od prejšnjih strani). Ta pumpa je preživela točno dva dni, ko je crknila. Prinesel sem novo s katero je avto zopet kresnil, a zopet samo za par dni :damn Ker smo mislili da je mogoče bila slaba ("Starck" kvaliteta z oksidiranimi kontakti od novega :crazy ) se je vgradilo spet eno drugo, pa tudi ta ni dolgo živela. Vglavnem, N pump kasneje kolega ugotovi, da sta bila kabla za pumpo preribana in jih je zato skurilo. :damn Na dan prevzema avta, ko je dobil preizkušnje in se ga je prvič malo bolj zapeljalo, se je ugotovilo, da nekaj piska v menjalniku. Ko se je odprlo menjalnik se je ugotovilo, da sta oba ležaja z leti očitno zarjavela, al kaj. Vgradilo se drobovje drugega menjalnika. Vglavnem, kot rečeno je avto do te faze končan, je pa potrebno na njem še nekaj dela, ampak nič takega, kar se ne bi dalo sproti odpraviti. V avtu imam blok kamor zapisujeva napake/stvari, ki se bodo odpravile. Trenutno sem na drugi strani. :-D
Meglenk še ni, ker mi je pošiljka zaradi enega nedobavljivega dela nekaj časa stala. Mislim da pridejo ta teden.

24-koncanzaenkrat-02.jpg

24-koncanzaenkrat-03.jpg

Notranjost je nekako še najbolj "začasna", sprednje tapete je dal kolega, zadnje so najine "original". Iščem dobre tapete, magari s sredinskim delom za preoblečt, da jih nato dokončno vgradimo, pa da bodo pasale ena na drugo. Prav tako je začasen strop ter A stebrički. Čaka me še čiščenje notranjosti ipd. Muzike še ni v avtu, moram kupiti radio (pa ne vem a bi nekega rabljenega Clariona al naj vzamem kaj novega z DAB+).

24-koncanzaenkrat-04.jpg

24-koncanzaenkrat-05.jpg

24-koncanzaenkrat-06.jpg

Od tehnike je potrebno zamenjati selene (optika je totalno razštelana, še dobro da nisem novih gum kupil), sčasom pa tudi amortizerje. Slednje bom nabrž združil v menjavto amortizerjev in fedrov. Avto se mi zdi zadaj nižji kot je bil, spredaj pa višji. Res pa da so zadnji fedri od donatorja karoserije in bogsigavedi kaj so zadaj na tistem avtu naredili.

Bil sem na preventivnem tehničnem z njim, rekli so da je ročna na meji (it's a BMW after all :-D ), pa plinov ne naredi. :rolleyes Nova lambda vabi.
Avto ima še vedno hud zvok, sem že pozabil kako nizko se sedi v njem. :-D

24-koncanzaenkrat-07.jpgV daljni prihodnosti bi rad tudi dal ponovno preoblečt sedeže v isti material kot so do sedaj in v njega oblečt še tapete. Ampak je blago kar drago. Nekoč.Aja, glede na to da avto 10 let ni laufal še zelo lepo dela. Se pa pozna davek na tako dolgo mirovanje. Tako da pričakujem. da se bo še marsikaj pokazalo. :blackeye Stare kante, nimaš kaj. :ok2 Samo se mi nasmeji vsakič ko ga na dvorišču pogledam. :-D

#3019363 Volvo 850 a.k.a cigla

Objavil Fleko dne 12.06.2019, 07:37

Pozdravljeni,
 
Čeprav ni BMW, mislim, da vseeno nismo vsi tako ''ozkogledni'', zato predstavljam en od mojih projektov. 
 
Tema bo tekla o Italijanski T5, kar pomeni 2.0 T5 motor s 211KM, letnik 94. Prevoženih, kdo bi vedel koliko. Števec se je ustavil pri 163kkm (zloglasni zobnik, v števcu popusti, če se med vožnjo resetira mali števec), računalnik pa je pokazal nekaj čez 400kkm - računalnik je bil menjan. Načeloma mi je vseeno koliko je prevoženih, zakaj v nadaljevanju :)
 
Slika na dan nakupa. 
20180623095236.jpg
 
Avto je bil solidno ohranjen, kolikor sem pregledal, v večjih nesrečah ni bil udeležen, izjema so voznikova vrata, katera so bila zamenjana.
 
Največji problem avtomobila je bila vsekakor armatura. Že ob nakupu je dobesedno skakala po avtomobilu. 
Ogromno armatur v 850 seriji s časom propade, posledično polomljeni nosilci, kanali, ... Odločil sem se, da jo odstranim in polomljene kose prilepim in ojačam. Hkrati preventivno menjam pečko, za gretje kabine in hitro ''spojko'' za njo, katera tudi s časom propade in poči. Posledično skoraj vsa hladilna tekočina steče za tepih in izolacijo = veselica :) 
 
V manj kot pol dneva je armatura zunaj. Bolj sem jo gledal bolj se mi smilila. 
Še danes mi ni jasno, kako lahko tako plastika propade v 25 letih. 
Zato mi ni preostalo nič drugega, kot da grem v lov za drugo armaturo. 
Tekom demontaž sem ugotovil, da ne glede na stanje armature, se takoj ko se odvijači vse vijake na požarni steni začne veselica (beri začne pokati). Doma imam par armatur in nebi ene cele skupaj sestavil. 
 
Zaradi tega, sem začel razmišljati kje oz. kako bi dobil lepo armaturo. Novejša serija (prva serija 70), je tako rekoč malo bolj obsežen facelift 850 serije in hkrati ima manj problematične armature (še vedno pokajo, ampak so ojačane). Prvotni plan je bil, da iz C70 vso tehniko (zavore, podvozje in motor) prestavim v 850, zato mi ni preostalo drugega, kot da prestavim notranjost iz 70 serije v 850. In tako se je projekt začel.
 
Vratni panel se z minimalnimi predelavami lahko vpaše.
V70 panel
webpnet-compress-image.jpg
850 panel
imag0365.jpg
 
Nosilec volanskega droga, kateri je nastavljiv samo po globini - out
imag0373.jpg
Nosilec iz C70. Z nosilcem pridobimo prostor za novo armaturo in nastavljiv volan po višini in globini.
imag0396.jpg
Test fit C70 armature. Če bi bila V70, bi lahko skoraj brez posegov pritrdil, pri C70, pa jo je potrebno krajšati, ker vetrobransko steklo leži na distančnikih zaradi ''cupejevske'' linije.
imag0402.jpg
 
C70 ima že ME7 sistem (Bosch motronic 7 generacija, Italjan ima 4 generacijo), je posledično med drugimi razlikami tudi elektronsko pedalo za plin. Pedalo za plin se privijači brez predelav. Pedala za sklopko in zavoro pa potrebujeta malenkost več časa za fiksiranje. 
 
Motor iz C70 je prvi zapusti svoje delovno okolje, zato da se zamenja, kar je še potrebno. Načeloma se je ogromno stvari okoli motorja menjalo, ko je C70 opravljal funkcijo daily driverja.  
Preventivno se bodo ponovno menjali vsi semeringi in vsa tesnila, PCV se bo predelal, karbonska sklopka, močnejša potisna plošča, jermeni, obnova štarterja in alternatorja, hibridna turbina, vse gumi cevi nove,....
imag0771.jpg
 
Motor iz 850 je počasi zapustil svoj delovni prostor. Omenjeni motor ne bo šel v večna lovišča, ampak h kolegu v njegovo 855 :)
imag0408.jpg
 
Da ne bom govoril samo o motorju in notranjosti. 
Podvozje bo tudi deleženo dodelav in sicer:
Koni amortizerji
imag0749.jpg
Ker so obupne barve, so kar se da hitro spremenili barvo v bolj normalno
imag0873.jpg
Most iz C70 razmaščen, očiščen do živega, pobarvan s 2K temeljem in ''hameršlak'' črno prekrivno barvo
imag0823.jpg
2K temelj
imag0863.jpg
 
C70 most ima enaki tip rok kot 850 T5R, hkrati ima C70 večje zavore (302mm - 850 samo 280mm), spodnji sovoznikov nosilec za velike 302mm zavore + dodatno sem naročil 4 batne brembo čeljusti in pletene zavorne cevi. 
 
''Apšenkli'' - levi očiščen s citronsko kislino, desni neočiščen
imag0888.jpg
 
Zaščiteni s kataforeznim lakiranjem
img20190405080035.jpg
 
Še nekaj kosov iz rumenega cinkanja. Rumena pasivacija naj bi bila bolj obstojna kot modra. 
img20190405093245.jpg
 
 
Copati že nestrpno čakajo na asfalt
imag0862.jpg
Polžek pa komaj čaka na billet veternico in stage 3 ležaje.
img20190527215241.jpg
 
Zaenkrat je to to. Upam, da v tem tednu dobim od strugarja, Alu puše za most, Novilon puše za motor, alu vložke za sferične ležaje za mehanizem za menjalnik in da dobim ostalo drobnarijo, da se lahko lego kocke začnejo sestavljati.
 


#1189736 Literarni večer z Jerryem :D

Objavil markiz dne 15.12.2009, 11:01

Še mojih 5 centov. Upam, da boste uživali. Osebe sem pobral iz drame o forumu, bmwslo park legende etc. Uživajte, hehe.


 • M power, TomE30Cabrio, zzigon in 29 ostalim je všeč

#2926968 2000 "the E39" 525i :D

Objavil gerchy dne 05.09.2018, 11:15

Polnoletnost je pa že vredno omeniti. :ok2

Prod. Date 2000-09-05

 

polnoletnost.jpg#2924076 MB S 600 2007

Objavil Lexus dne 27.08.2018, 23:58

Jaz sem mu pa fouš,da vleče tako neracionalne odločitve. Ko sem se jaz v mladosti tako vehamentno obnašal in brezglavo kupoval stvari ki jim finančno sploh nisem dorasel,da pol nisem imel za čike so bili po drugi strani najlepši časi v mojem življenju od katerih imam tako dobre spomine,da me sezuje ko sam pomislim.

 

So bili časi ko smo z tremi piri v riti v kopalkah leteli v zagreb na koncert ampak nismo vedl kako bomo prišli nazaj v ljubljano ker smo bli vsi brez dnarja za bencin. Ampak smo vseeno šli pa ko jebe....Danes grem pa do umaga pa gledam če mam zdravstveno kartico sabo, pa vodo za na pot, pa tlak v gumah, pa zobno krtačko pa neki za zvečer če mal zahladi pa pizde materne.


 • Jerry, yamasaki, the_one in 25 ostalim je všeč