Skoči na vsebino

 

* * * * -

Iz oči v oči z Michelin Pilot Sport 4

Reportaža
Premiera Test M6 F30 F31 F11

Michelin je pred nedavnim predstavil novo generacijo zmogljive pnevmatike iz družine Pilot Sport. Pomembna novost je dinamična odzivnost pnevmatike v ekstremnih pogojih, k čemur naj bi pripomogel hibridni ojačitveni pas, sestavljen iz najlona in aramida.

 

Aramid je (patentiran) plod Michelinovih inženirjev, poznamo ga že iz odlične pnevmatike Pilot Super Sport, pri Pilot Sport 4 pa so ga v razmerju 50:50 spojili z najlonom in tako pri lateralnih obremenitvah zagotovili največjo možno stično površino s podlago.

 

Izkušnje so, tako pravijo, črpali tudi iz diraških izkušenj, natančneje iz prvenstva formule E.

 

Zanimiva novost so tudi poudarjeni napisi na bočnici. Odtis v kalupu so obdelali tako, da stranski napis na svetlobi zaradi povečanega kontrasta postane poudarjen.

 

Pnevmatike so že voljo, trenutno v dimenzijah od 17 do 19 palcev, obljubljajo pa tudi homologacijo za prvovgradnjo, tako da jih bo kmalu mogoče zaslediti tudi na novih vozilih.

 

Novi Pilot Sport 4 je bilo mogoče preveriti tudi na (delno prenovljeni) dirkaški stezi v Hungaroringu. Testni BMW-ji so se odlično znašli na različnih podlagah in razmerah, ki so jih pripravili Michelinovi inštruktorji, obenem pa pomagali obnoviti znanje pri ravnanju v kritičnih situacijah.

 

Kot se za Michelinove dogodke spodobi, so tovrstne predstavitve zanimive tudi z informativnega vidika. Na ogledu tovarne v Nyíregyházi, kjer izdelujejo okrog 6.000 visoko zmogljivih pnevmatik, z novim obratom pa bodo številko konec drugega leta dvignili na slabih 7.000, so natančno prikazali postopek izdelave, pri tem pa postregli še s tehničnimi detajli posameznega segmenta.

 

Zanimivo, kljub dovršeni avtomatizaciji procesov, se končni pregled še vedno vrši pod budnim očesom človeškega kontrolorja.

 

Kako se PS4 obnesejo v praksi, bomo poročali v kratkem, ko bomo sezuli trenutni testni komplet (PS3) in ga zamenjali z novim.

 

Pripeta slika: DSC_5212.JPG Pripeta slika: DSC_5230.JPG Pripeta slika: DSC_5232.JPG Pripeta slika: DSC_5264.JPG Pripeta slika: DSC_5279.JPG Pripeta slika: DSC_5293.JPG
Pravi BMW ljubitelji komentirajo! 

75 komentarjev

O primernosti dimenzije lahko samo ugibamo, ker ne vemo, iz katere izhajati. Ti si primerjal 225/55 R16, ampak če vzamemo osnovno širino 205/65 R15 (18" pri nekaterih E39 sprva sploh ni bilo na voljo), pa je ta bližja 235/40 R18. In tudi slednja je primernejša v primeru mešanih dimenzij, saj je 245/40 R18 en centimeetr višja in lahko že opazno vpliva na optični izgled. Ampak če me spomin ne vara, je za hitrost pomembno zadnje kolo.

 

Drugače pa, on topic, PS4 so me zaenkrat navdušile. Ogromna razlika v primerjavi s PS3, ampak saj zdaj ni več nobena skrivnost, da je pravi naslednik PS2 pravzaprav Super Sport. Ob resnejši obremenitvi malce zacvilijo, da postaneš pozoren, ampak noge s plina ni potrebno umakniti. :skrbast


Pripete slike za predogled

  • Pripeta slika: gmund.jpg
Prikaži več možnosti

Ko smo že pri optičnem izgledu... A se še komu zdi, da so predvidene dimenzije za 17" pri e39 mogoče premajhne? Enostavno je preveč prostora med gumo in blatnikom okoli in okoli. Tudi pri znižanih avtih se ta luft še vedno vidi ob straneh kolesa.

Prikaži več možnosti

Spredaj verjetno ne, zadaj pa je prostora do 275 širine (M5) in če imaš 235 zadaj... je to precej lufta, sedaj ne vem kako dimenzijo imaš ti gor?

Prikaži več možnosti
Mislis na to kolko je feltna ven potisnjena? To je zaradi premajhnega et-ja. Idealno za mene odspredaj, et 15-20, odzadaj pa et 15-25, odvisno od sirine feltne. Za manjsi et je primerna 8j-8,5j z gumami med 235-245mm, za vecji et je lahko felna odaoredaj tudi do 9,5j, na katero bi sle teoreticno gume do 265mm gor, brez drsanja ob katerikoli del. Za zadnje pa lahko gre vse gor, manj kot 245 sicer nebi daval za letne, ker ze pri meni zgledajo preozke. Gre pa vse do 285 brez drsanja, preverjeno.

Kar se pa tice oboda gume oziroma dimenzije 245/40 R18, je res da stevec bolj natancno kaze. Razlike med 235/45 R17 zimskimi in 245/40 R18 so pri isti hitrosti 100km/h, v prid visjim colam okoli 2-3 km/h visje. Tako da po gpsu, lazejo samo kaksna 2km manj kot je realna hitrost, docim 17'-tke pri zgoraj omenjeni dimenziji lazejo za okoli 6-7 km/h, napram gpsu.

Meni osebno to bolj pase, drugic vec gripa na sprednji osi, malo manj na zadnji, manjsa moznost aquaplaninga na zadnji osi, malo bolj zbalansiran avto v sredini ovinka, je kar nekaj prednosti z mojega stalisca. Edini minus je malo vizuelni, ker je malo vec roba in ker so zadnje malo preozke, ko ga gledas odzadaj. Aja pa sprednji konec je se bolj obcutljiv na kolesnice, ki jih je na nasih cestah vse prevec.

Ce bi imel moznost zamenjat zadnje feltne, bi naslednji komplet dal gor 255/35 R18 odspredaj in 265/35 R18 odzadaj. :ok
Prikaži več možnosti
Hočem reči, da bi namesto 235/45 morda bila vizualno bolj ustrezna 235/50 dimenzija, ker bi guma bolj zapolnila prostor pod blatnikom.
Distančniki pa tudi ne bi škodili :ok2
Prikaži več možnosti

Hočem reči, da bi namesto 235/45 morda bila vizualno bolj ustrezna 235/50 dimenzija, ker bi guma bolj zapolnila prostor pod blatnikom.
Distančniki pa tudi ne bi škodili :ok2


Uff...235/50 bi bilo vseeno prevec. V tem primeru rajsi 245/45 17. Je lepse zapolnjen blatnik, pa vseeno je malo nizja kot 225/50, kaj sele 235/50.

Pa ti bi itak rabil cim manjsi obod, da cimprej razvrtis sestaka v rdece obmocje :ok2
Prikaži več možnosti

Uff...235/50 bi bilo vseeno prevec. V tem primeru rajsi 245/45 17. Je lepse zapolnjen blatnik, pa vseeno je malo nizja kot 225/50, kaj sele 235/50.

Pa ti bi itak rabil cim manjsi obod, da cimprej razvrtis sestaka v rdece obmocje :ok2

Ah, bom pa blatnike zmanjšal :laugh :laugh

Prikaži več možnosti

Razlog, zakaj 17-colski komplet izgleda drugače, je lahko ET, ki je 26. Sicer je to komaj 2 mm razlike, ampak je opazno. Pa 255/40 R17 je 7 mm nižja od 265/35 R18. Milimeter tu, milimeter tam, pa se razlika hitro opazi.

 

Kar nekaj napačnih izjav v zadnjih postih. Števci namenoma kažejo nižje vrednosti (okrog 5-7 km/h manj), tako da če je pri večji dimenziji odstopanje manjše, je to pokazatelj napačne dimenzije. 

 

Za "težave" v kolesnicah je prej kriv ET kot pa 1 cm širša guma. Serijski ET20 ni občutljiv na kolesnice, takisto ni razlike med 225 in 235, zato bi krivdo težje pripisal širši 245.

 

Težave zadaj se lahko pojavljajo že bistveno prej, tako da trditev, da je širina 285 preverjena, vsekakor niso na mestu, tako da kdor je to preverjal, ni bil ravno dosleden. Veliko je odvisno od znamke gum (zaščitni rob). Ko smo že ravno pri Michelinu, 265/35 PS3 ima pri serijskem platišču (9J ET24) le 2 milimetra prostora. Avto je potrebno obremeniti tako, da kolo zleze dovolj globoko. Na 9,5 ET 22 (styling 65) lahko naseda tudi širina 265. 

Prikaži več možnosti

Kar mene moti, je izgled z boka avtomobila. Pri 16" je recimo isti luft okoli, ampak se zaradi višje gume nekako skrije oz. ne moti. Pri 17" pa zgleda že rahlo smešno. Zanimivo je, kako 18" lepše zapolni prostor. Prilepi kakšno sliko tvojega avta z boka Gerchy :ok

Prikaži več možnosti

Saj imaš sliko z boka par postov višje. ;)

Prikaži več možnosti

 

Kar nekaj napačnih izjav v zadnjih postih. Števci namenoma kažejo nižje vrednosti (okrog 5-7 km/h manj), tako da če je pri večji dimenziji odstopanje manjše, je to pokazatelj napačne dimenzije. 

 

Si se mogoče zmotil z zgornjo izjavo? Ker ponavadi kažejo več od dejanske hitrosti vozila.

 

lp.

Prikaži več možnosti

Ja, seveda, hvala za popravek. Namenoma kažejo višje hitrosti.

Kar se tiče izgleda, pa, manj je gume, grši je prostor vmes. Zato debele gume izgledajo manj kritično na visokih vozilih. Kar E39 z navadnim podvozjem vsekakor je.

Prikaži več možnosti
Gerchy, preveri se enkrat. Ko je et dovolj nizek, gre gor lepo guma 285 sirine. Ce je standard na M5 zadnja guma 275mm na et 22 felni, potem pomeni da bo 285 guma brez problema sla gor na feltni ki ima et 15. Guma bo blizje amortizerju samo 3mm. Dejstvo. In ja, preverjeno je tudi z moje strani, na bbs rc ki imajo zadaj 10j in et celo 25. Zdaj ne vem ali ma M5 kaj drugace odzadaj, ampak dvomim. Na mojega pa gredo 10j te iste feltne, z 275mm gumo, tako da mogoce gre tudi 285mm gor. In to na et25, kaj selw na manjse.

Kar se tice kolesnic, se totalno na strinjam. Sirina in oblika profila, istrosenost le tega, se kako vpliva na obnasanje avta -e39 po kolesnicah. Tudi sprobano. Kupil sem avto z 245/45 R17 Michelin Primacy HP, se cca 4mm profila. Opazil sem vlecenje po kolesnicah. Na 235/45 R17 zimskih Continentalkah se 7mm profila, je prisotno ampak v veliko manjsi meri kot na 245mm siroki gumi. Tako da ja, vse o cem sem govoril je preverjeno, kakor tudi to da sirsa guma na serijski feltni z serijskim etjem, bolj vlece po kolesnicah.
Ne zanikam pa tudi vpliv etja na obnasanje vozila, t.i. "scrap radius".

P.S. Povecan radius obracanja sprednjih koles ne nosi samo slabosti, temvec ima tudi katero prednost, recimo boljsa stabilnost v ovinkih zaradi sirsega koloteka. Ce bi bilo slabse od serijskega, ne bi Bbs, ki je priznan, delal manjsi et na dolocene modele felten in skorajda vedno naredijo et manjsi kot serijska feltna, katero njihova zamenjuje.
Prikaži več možnosti

Ja, se spomnem, pri enem kompletu obrabljenih 235/45 R17 je bilo čutiti kolesnice, ampak še vedno je tu kriva guma, ker je stara, trda in obrabljena. Ne pa širina. Veliko več primerov sprememb "volanskega občutka" nastane pri menjavi platišč. Pri M5 nisem nikdar čutil vpliva kolesnic, pa so gor 245/40 R18 na ET20.

 

M5 je je zadaj isti kot vse E39, vlogo lahko igrajo kolotečne plastike (ki so itak drugačni pri M odbijačih). Drugače pa 10J ET25 zagotovo ne gre gor brez težav, če boš pogledal dokumentacijo v katero koli BBS platišče v tej dimenziji, je poleg opozorilo, da je potrebna predelava oziroma previdnost. Isto opozorilo je v TUV-ju od H&R distančnikov, s katerimi lahko simuliraš manjši ET. Kolikor sem kontaktiral člane na m5board, je večina, ki je hotela širše gumo, čim bolj poravnano z blatniki, morala "povaljčkati" robove blatnikov. Uporabnik _skyline_ je, če me spomin ne vara, je poleg valjanja celo fizično razširil blatnike. Verjamem, da si testiral, ampak - si simuliral maksimalno obremenitev, da se je cela guma skrila pod blatnik? No, pa tudi če si, je tu še vedno faktor širine, ene gume so v isti dimenziji konkretno širše.

 

Širša stična površina seveda pripomore k večji stabilnosti, ampak ima guma več "mesa" in se bolj zvija (govorim o 245/40 vs 235/40).

Platišča BBS navadno kupiš, kadar želiš agresivnejši izgled, zato tudi v tej teoriji ne vidim posebne logike. Do sedaj nisem zasledil, da bi kdo opazil razliko v legi, ko je nataknil platišča z minimalno manjšim ET-jem (potrebno je tudi upoštevati, da je ET povezan s širino platišča). Širši kolotek lahko tudi podre geometrijo podvozja (po moje je to težava pri kolesnicah), predvsem pa lahko ima vlogo tudi pri okretnosti. Širši kot je kolotek, težje je manevriranje. Poglej npr. Porsche 911 Turbo, kako notri so postavljena sprednja kolesa (širina 235) in kako zadnja. Ni najbolj estetsko, je pa najbrž tako z dobrim razlogom. 

 

https://www.ramspeed...ear-Spoiler.jpg

 

Drugače je tudi meni všeč manjši ET in če bi zamenjal platišča, bi to bila BBS LM. Ampak brez predelav robov zadaj ne bi šlo (na sliki Bilstein PSS9, predelani robovi).

 

65898d1248698519t-bbs-lm-question-img_35

Prikaži več možnosti
Dolocene gume se po sirini zelo razlikujejo, lahko tudi do pol cm po mojih izkusnjah, res je.

Glede platisc, bom rekel tole. Bbs-ke sem jaz pikiral predvsem zaradi manjse teze platisc. Ena feltna ima 8,2kg, napram 12kg-jem (skoraj) tezkim style 80 platiscem. Kvaliteta voznje se bistveno poboljsa na letnih 245/40 r18, napram zimskim 235/45 r17. Tako da letni komplet tehta z gumo vred cca. 18kg, zimski pa 22kg, kar je ogromna razlika. Podvozje oz. amortizerji so veliko bolj odzivni, slabe ceste pozira z lahkoto, cutis kako je guma cel cas pribita na tla. Najbolj pa sr opazi pri zaviranju, ko si konkretno na bremzi pa slucajno priletis na nek saht na cesti, takrat ima amortizer dosti vec dela z tezjim kompletom kot z lazjim-letnim.

Tako da so bbske kupljene predvsem zaradi funkcionalnih razlogov zmanjsevanja nevzmetene mase, kot zaradi izgleda...ki ga nikol ne bi poimenoval agresiven, temvec sporten, oz klasicen (bbs dela uradno feltne za bmw, a ne?)

O et-ju. Stvar se presneto cuti, da ima original platisce 8j in et 20, bbs pa je 8,5j in et 13. To pomeni bi pri istem etju in drugacni sirini, platisce gledalo bolj ven 0,25j ali takole:

8j= 8x25,4mm = 203,2mm
8,5j = 8,5x25,4mm = 215,9mm

Pomeni da je celotna feltna sirsa za 12,7mm, polovica od tega je 6,35mm. Tolko gleda feltna bolj ven, ni dosti. Sedaj pa dodajmo temu se et manjsi za 7. Ker vem da je et mera v mm lahko komot naredimo tole:

6,35mm + 7mm = 13,35mm

To pomeni, da trenutno gleda moja feltna bolj ven 13,35mm, kot originalna. Ce k temu upostevamo se drugo stran dobimo 26,70mm sirsi "front track". In v tem primeru to ni vec zanemrljiva vrednost, amapk konkretno vpliva na handling avta po ovinkih. Res je tudi, da se zaradi oddaljevanja kolesa od centra amortizerja, zmanjsuje tudi odzivnost na volanu, vendar je razlika tako mala, da je razen.mene noben ne cuti. In se to samo ko zamenjam zimski/letni in obratno komplet.

Vse ma svoj pomen, tudi male spremembe so lahko velike. Sory za ot :ok

Ontopic: PS4 v dimenziji 225/45 R17 se na superbu obnesejo odlicno. Oce je vec kot zadovoljen, testiral im meje sigurno ni, tako da to caka mene. Zdi se mi, da imajo trse bocnice kot super sport.

Se ena stvar ki si jo omenil...bi skoraj pozabil ker pisem na mobilnega in ne vidom nic proti gor..je visina stene. Se enkrat potrjujem trditev da se visja bocnica posledicno bolj zvija. Na idealnem asfaltu bi se razlika poznala, je sigurno. Vendar pozabljas bistven faktor in to so nase ceste. O kvaliteti ti ne rabim govorit, ker vemo kako je. In v tem primeru se moja guma na 1800kg tezki kravi, obnese veliko bolje kot bi se tista z nizjo steno. Udrtine, luknje, cestne nepravilnosti sredi, na zacetku, kakor tudi na koncu ovinka, veliko bolje absorbira ravno zaradi vecje deformacije te stene. Ce bi pa bili pogoji idealni, bi se seveda 245/35 obnesla bolje.
Prikaži več možnosti

Če smo že na tem, je 17" povsem dovolj, ker bistvene razlike v legi med 17" in 18" ni opaziti, 17" pa ima več "mesa" in je teoretično udobnejša. Primerjava zimskih in letnih nikakor ni merodajna, gre za povsem drugo namembnost in čeprav se nekatere zimske gume zelo dobro obnesejo, primerjava vendarle ni na mestu. Torej, ti ne čutiš razlike pri odzivnosti, čutiš pa širši kolotek, pri čemer primerjaš serijski kolotek z zimsko gumo, razširjen kolotek pa z letno. Sorry, te primerjave ne morem "kupiti". ;)

 

Ja, BBS izdeluje nekatera platišča za BMW, ne pa vseh. Ampak tista, ki jih izdeluje, jih izdela po specifikacijah tovarne. Kot rečeno, jaz takoj "glasujem" za manjši ET, ampak če to pomeni negativne posledice (kolesnice, tresenje), potem raje izberem serijski kolotek.

Prikaži več možnosti

Danes sem malo preveril znane ovinke in zadovoljno podoživel stare občutke. Sicer je temperatura bila daleč od idealne, dobre 4 stopinje, ampak lega je bila odlična, hitrosti pa precej višje od prejšnjih "pilotk". Zadovoljen. Nasmejan sem zapeljal nazaj v garažo. :ok2

Prikaži več možnosti
JohhnyWalker
Slika (avatar)
16.04.2017, 18:23

No, ima še kdo izkušnje s tem pnevmatikam?

Prikaži več možnosti

No, ima še kdo izkušnje s tem pnevmatikam?

Jaz sem z njimi tudi več kot zadovoljen.. Zelo lepo držijo tako po suhem kot po mokrem. Vožnja je mehkejša kot z potenzo, ko jo pritisneš čez ovinke pa je zelo stabilna/odzivna   :ok

Prikaži več možnosti

Update.

Prevoženih 10.000 km.

Ocena: zelo dobro. Ko je guma enkrat na delovni temperaturi, je veselje zagotovljeno. Pred tem previdnost ni odveč. Kontroliran oprijem, nič pretiranega ječanja, praktično brez odvečnega zdrsovanja (kar 141 kW niti ne more omogočati).

Vse to seveda na precej tršem podvozju.

Profila zadaj je še 6 mm, spredaj pol mm več.

Končna ocena: avto in voznik se na gorskih prelazih odlično počutita. :-D

Lega je res dobra, sicer tudi na račun udobja, ampak tako se s prejšnjim modelom (PS3) niti približno ni dalo peljati.

Pritisk pred zadnjo 1000-kilometrsko preizkušnjo: 2,4 (spredaj) in 2.8 (zadaj).


Pripete slike za predogled

  • Pripeta slika: timmelsjoch.jpg
Prikaži več možnosti
ovseni_kosmiči
Slika (avatar)
18.10.2017, 18:07

Lep avto  :ok 

Prikaži več možnosti
To tudi meni ni jasno zakaj ima E39 zadaj 255/40/17, ker za 235/45/17 spredaj, bi bile primerne 265/40/17 (res pa to ni standardna dimenzija) zadnje in tudi resnicno bi bil blatnik lepse zapolnjen?
255 zadnja je v nulo za 225 sprednjo, kot je za E90.
Prikaži več možnosti
magic man
Slika (avatar)
01.05.2018, 10:15

Pozdravljeni,

 

Mene pa zanima zakaj mi je po slabih štirih letih pobralo robove na pnevmatikah ps4?

 

Optiko se 3x delal, nato pa mi je vulkanizer rekel da na vsakem bmw-ju pobere robove ker je v osnovi podvozje tako narejeno? Gerchy zakaj si jih zadaj bolj napolnil,ali ni spredaj večja teža zaradi motorja?

Jaz sem jih imel napolnjene nekje 2.3 2.4 bara vse 4 enako,ali je morda to vzrok da mi je pobralo robove?

Hvala za mnenja in izkušnje

Prikaži več možnosti
Definitivno premalo tlaka zadaj za e39. Pogonska guma je pod drugacnimi silami kot nepogonska.
Pumpaj spredaj 2.4, 2.6 zadaj.
Ce zelis imet vse enak tlak pa pumpaj 2.5 vse stiri.
Prikaži več možnosti
Ker je že tovarniško predpisan zadaj večji tlak, nimaš nalepke na vratih? Na premalo napumpanih gumah ti pa pobere robove, ja.
Prikaži več možnosti
-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.