Skoči na vsebino

 

- - - - -

Poimenovanje BMW motorjev

Tehnika

Z novo generacijo motorjev iz serije N (bencinski in dizelski motorji) se je BMW odločil, da bo spremenil tudi sistem za njihovo označevanje oz. poimenovanje. Najbolj pomembna sprememba je dodatek elementa, ki označuje moč motorja. Pogosto je imel in ima posamezen motor v različnih serijah ali na različnih trgih zmanjšano moč.

 

Stare oznake te dokaj pomembne lastnosti niso vsebovale, zato je pogosto prihajalo do težav pri razločevanju med temi motorji. V prehodnem obdobju sta bili za krajši čas uvedeni dodatni oznaki OL in UL na koncu kode motorja, ki sta označevali močnejšo in šibkejšo različico istega motorja.

 

Poleg omenjenih sprememb je BMW tudi ostalim elementom oznake motorja dodal določene nove vrednosti oz. pomene, tako da je že iz same oznake motorja moč razbrati za kakšne vrste motor gre.

 

Prvi od treh sklopov oznak nam pove najosnovnejše podatke o motorju. Prvi element je oznaka za kodo motorja, ki ostaja praktično enaka, saj se bodo še naprej uporabljale črke. Črko M je nadomestila črka N, ki označuje novo serijo motorjev. Motorji z oznako M spadajo še v staro generacijo motorjev in zato njihove oznake sledijo logiki starega označevanja. Pri bencinsko gnanih BMW-jih so tako že vsi motorji iz nove oz. novejše generacije motorjev in nosijo oznako N. Oznaka za kodo motorja pri športnih motorjih iz oddelka BMW M ostaja enaka - črka S.

 

Drugi element je številka, ki označuje število valjev. Pri tem je treba opozoriti, da sama številka ne pomeni pravega števila valjev. številka 5 tako pomeni 6-valjni motor, številka 6 pomeni 8-valjni motor itd. Natančna obrazložitev se nahaja v legendi zgoraj.

 

Tretji element, in hkrati zadnji v prvem sklopu, označuje tip motorja. Medtem ko je bilo pri starem sistemu označevanja le nekaj številk, ki so kazale ali gre za bencinski ali dizelski motor, so pri BMW-ju pri novem označevanju temu elementu dodali večjo uporabnost. Preko te številke je namreč razvidno ali je motor opremljen z dvojnim Vanosom, Valvetronicom, direktnim vbrizgom, turbinskim polnilnikom itd. Skratka, s pomočjo nove številke ali oznake izvemo bistveno več informacij, kot s starim sistemom oznak.

 

Drugi sklop oznak je sestavljen le iz dveh elementov. Prvi pove katero vrsto goriva uporablja motor. Dodali so elektriko ter vodik, kar nakazuje nadaljni razvoj motorjev. Naslednji element v tem sklopu je sestavljen iz dveh številk, ki označujeta kubaturo oz. delovno prostornino motorja v litrih. 30 torej prevedemo v 3.0-litrski motor. V tem sklopu v primerjavi s starimi oznakami ni bilo sprememb.

 

Zadnji (tretji) sklop oznak je prav tako sestavljen iz dveh elementov. Prvi nam pove moč motorja. Z različnimi črkami lahko med seboj razlikujemo motorje za različne trge ali serije. Primer: V seriji 3 si od modelnega leta 2008 naprej modela 325i in 330i delita enak 3.0-litrski motor. V modelu 325i ima motor oznako N53 B30 U0 in 218 KM, v modelu 330i pa nosi oznako N53 B30 O0 in zmore 272 KM. Črki U in O nam torej povesta, da gre za motor, ki je na voljo v standardni in šibkejši različici. Poleg tega neuporabljene črke omogočajo označevanje morebitnih novih verzij motorja.

 

Drugi element tretjega sklopa, in hkrati zadnji v celotni oznaki, je nadomestilo za dosedanjo oznako TÜ oz. TU (Technische Überarbeitung oz. Technical Update). Ta oznaka je bila uvedena, ko so obstoječi seriji motorjev dodali pomembno novost. Ta novost ni bila tako pomembna, da bi si serija motorjev zaslužila popolnoma novo ime, zato so s tem označili, da gre za tehnično posodobitev. Primer: Motor M50 je leta 1992 dobil sistem Vanos, zato so ga preimenovali v M50TÜ. Marsikdo se je verjetno spraševal kaj pomeni TÜ, zato so to oznako v novem sistemu označevanja nadomestili s številkami. Osnovna različica motorja ima ob predstavitvi torej na koncu številko 0, prva posodobitev (TÜ) dobi številko 1, druga (TÜ2) pa številko 2 itd.

 

Če povzamemo: BMW je z uvedbo novih oznak motorjev izboljšal način označevanja, saj sedaj vsak element v celotni oznaki predstavlja določeno lastnost motorja. Novejši motorji imajo to oznako odtisnjeno na bloku motorja, tako da je dokaj enostavno razbrati za kateri motor gre. Hkrati je z novim sistem tudi poskrbljeno za večjo preglednost.

 

Obrazložitev oznak motorjev
Stare oznake
Koda motorja
M = standardni serijski motorji
S = športni motorji (BMW M)

 

Število valjev
1 in 4 = 4 valji
2, 3 in 5 = 6 valjev
6 = 8 valjev
7 = 12 valjev

 

Tip motorja
0, 2, 3, 4 in 8 = bencinski motor
1 = dizelski motor
6 = SULEV (Amerika)
7* = dizelski motor + turbo + Common Rail

 

* - izjema je M47 (100 kW), ki nima CR

 


Vrsta goriva
B = bencin
D = dizel

 

Prostornina motorja
Delovna prostornina motorja v litrih.

 

Posodobitev
TÜ - Technische Überarbeitung (tehnična posodobitev)

 

Različica motorja
Številka tehnične posodobitve. Prva posodobitev ima samo oznako TÜ, šele druga je označena s številko (TÜ2).

Nove oznake (veljajo za motorje generacije N in dizelske motorje M47, M57 in M67)

Koda motorja
M = standardni serijski motorji
S = športni motorji (BMW M)
N = nova oz. novejša generacija motorjev

 

Število valjev
4 = 4 valji
5 = 6 valjev
6 = 8 valjev
7 = 12 valjev
8 = 10 valjev

 

Tip motorja
0 = osnovni motor
1 = SULEV/PZEV (Amerika)
2 = dvojni Vanos + Valvetronic
3 = bencinski z direktnim vbrizgom
4 = bencinski z direktnim vbrizgom + Turbo
5 = dvojni Vanos (brez Valvetronic)
7 = dizelski motor + turbo

 


Vrsta goriva
B = bencin
D = dizel
E = elektrika
G = naravni plin (gas)
H = vodik (hydrogen)

 

Prostornina motorja
Delovna prostornina motorja v litrih.

 

Moč motorja
T = najvišja moč
O = visoka moč (standardna verzija)
M = srednja moč
U = nizka moč
K = najnižja moč
0 = nov razvoj

 

Različica motorja
0 = osnovna različica
1-9 = izboljšave


Na vrhu strani se nahaja še grafična predstavitev. Kot primer je v obeh razlagah uporabljen 3.0-litrski dizelski štestvaljnik z 231 KM. Ta motor, poleg ostalih serij, poganja tudi E60 530d in je idealen primer, saj ga lahko poimenujemo z novo ali staro oznako. Pri dizelskih motorjih se namreč stare in nove oznake lahko prekrivajo, saj je bil nov sistem označevanja uveden v času njihovega izdelovanja. S starejšim tipom označevanja si lahko razlagamo oznake vseh motorjev, tudi novejših, obratno pa to ne velja. Primer: Motor M43 je starejše zasnove, zato si njegove oznake ne moremo razlagati po novem sistemu, saj bi to pomenilo, da ima direktni vbrizg goriva, v resnici pa gre za motor, ki ima še 2 ventila na valj.

 

Večina oznak je več ali manj jasnih samih po sebi, zato morda nekaj besed le o SULEV in PZEV tipih motorjev za Ameriko. SULEV (Super Ultra Low Emission Vehicle) je vozilo na bencinski ali hibridni pogon, ki je ustvajeno, da proizvaja čim manj emisij, praviloma manj kot 10% emisij navadnega avtomobila. Za dosego tega cilja je potrebno uporabljati posebno gorivo z nizko vsebnostjo žvepla. Ta tip motorja je na voljo v nekaterih državah ZDA, saj le-te zato nudijo določene davčne olajšave. SULEV standard je bil uveden v Kaliforniji, ki je želela zmanjšati količino smoga, kasneje so ga prevzele še nekatere druge države (Massachusetts, Vermont, New York). PZEV (Partial Zero Emmision Vehicle) vozila imajo še nekoliko strožje pogoje ter so neke vrste vmesna stopnja do ZEV (Zero Emmision Vehicle) vozil, ki bodo popolnoma brez emisij (vozila na električni pogon ali vodik).


  • BB, Warden in Nos uporabnikom je všeč to sporočilo


Pravi BMW ljubitelji komentirajo! 

0 komentarjev

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.