Zadnje čase se vse bolj nagibam k temu, da bi postal lastnik vozila BMW serije 3 ali 5. Še nikoli v svoji 20-letni šoferski karieri nisem imel v lasti ali ga vozil, BMW-ja namreč. Ker pa se tudi časi in navade spreminjajo, se odločam za nakup svojega prvega BMW-ja, po vsej verjetnosti serije 3 do vrednosti največ 13.000 EUR, saj večjega (5) glede na svoje potrebe niti ne potrebujem oz. mi serija 3 po velikosti, prostornosti, glede na videno in preizkušeno (ogled v živo) popolnoma ustreza. Odvisna je ponudba na trenutnem trgu... mogoče pa tudi 5 pride v poštev, a kot pravijo, večji avto, večji strošek... za brezveze

Seveda večna dilema... kaj vzeti? Bencinarja ali dizla? Glede na to, da sem že več kot 10 let na dizelašu, me po dolgem času vedno bolj mika bencinar, kljub porabi in mojimi letno prevoženimi km, ki znašajo približno 17.000 do največ 20.000. Nisem dirkač, sem "normalni voznik", seveda pa ga občasno tudi "pritisnem" rad. Gledam serije 3 (oblika vozila predzadnje serije) letnike od 2005 do 2009, z motorji 320i ali 325i. Poleg siromašne izbire na trgu rabljenih vozil pri nas pa mi vedno več težav - pomislekov povzroča slednje...
Ko sem se začel bolj temeljito poglabljati v to sfero glede kvalitete in zanesljivosti teh vozil, moram priznati, da me je moja želja za nakupi BMW kar malce minila, a ne še povsem minila. Glede na vsa zanimanja in pogovore z mnogimi avtomehaniki, nekaterimi lastniki teh vozil, na koncu pa še po prebiranju vašega foruma in še kakšnih dodatnih informacij iz drugih virov, se resno sprašujem o kvaliteti in zanesljivosti vozil BMW. In če "prelistaš" tale forum po izkušnjah, napakah, popravilih, možnih okvarah in še čem, te je resnično lahko strah kupiti tako kvarljiv avto z astronomsko visoko (precenjeno) ceno, česar si verjetno zadnje čase taka BMW vozila sploh ne zaslužijo. Predvidevam, da današnja cena znamk BMW živi sloves še iz časov dobrih starih BMW-jev, kot je to pri sosedih VW... Golf II še iz časov socializma.... Ali se motim?
Kot sem že uvodoma dejal, se zanimam za nakup serije 320i, 325i, ali spet dizel 318d, 320d... A tukaj spet naletim na težave... Da bi ugotovil, kateri motor je kolikor toliko zanesljiv, bi očitno moral naštudirati oh in sploh, da bi ugotovil, pri katerih motorjih veriga ne dela težav, pri katerih vztrajniki-menjalniki ne crkujejo kot po tekočem traku, pri katerih so mogoče vbrizgalne šobe, črpalke, turbine problematične..... Ja kruce fiks.... saj se ne zanimam za nakup neke povprečne KIE, RENAULTA, PROTONA, VW-ja.... Kaj je zdaj resnica in kaj ne? kako naj izvem, kateri motor od naštetih iskanih ni problematičen v tolikšni meri, da mi ga ne bi bilo žal kupiti in voziti v strahu? So verige v nekaterih BMW-jih (katerih modelih?) res tako problematične, kot pišejo nekateri na tem forumu, ali kot govorijo nekateri lastniki iz lastnih izkušenj? Enkrat prebiram, da so verige problem pri dizlih 143KM, 177KM, da pa pri 136KM, 164KM ni teh problemov... Kako je z bencinarji? Nekateri spet pravijo, da pri bencinarji teh problemov z verigami oz. na splošno ni, drugi spet, da imajo tudi bencinarji težave z verigami in še čem...
Resnično sem mislil, da BMW le ni toliko problematičen, vsaj za takšno ceno ne bi smel biti niti pod razno (ali pa že zaradi renomeja znamke), glede na izkušnje mnogih lastnikov BMW in avtomehanikov.
Kaj menite vi? Kaj predlagate? Kakšne so vaše izkušnje s tem? Za vsak nasvet oz. vaše mnenje se vam že vnaprej zahvaljujem za pomoč pri odločitvi o nakupu. Seveda pri tem naprošam BMW "fanatike", da ne zagovarjajo avta za vsako ceno, kljub morebitnemu bolj "pogostemu" obisku servisov... ali v smislu... oh tut če vse pocrka, važn da imam BMW, da me sosed vidi

PS: aja, še nekaj, BMW-ja ne kupujem zaradi pomanjkanja ega ali "majhnega", kakor prebiram po vseh forumih... da ne bo pomote, s tem nimam nikakršnih težav. Želim si le, da bi enkrat v življenju poizkusil tudi z BMW-jem. Pa me je glede na vse slišano in prebrano kar malce strah za nakup takega vozila... Upam da se motim.
Hvala za sodelovanje

Lep pozdrav vsem forumašem in lastnikom BMW!