Skoči na vsebino

 

E60 M5 ali CLS 55 AMG ali še kaj drugačnega in zanimivega?

* * * - - 39 glasov

 • Prijavi se za objavo odgovora
31444 odgovorov v temi
RRoman
RRoman

  Začetnik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 146
 • Lokacija: Vrhnika
 • Avtomobil: LEPO

#24841

Zakaj že? Imam mogoče kakšne komunistične izpade?

Hec Jerry  :ok


Življenje je risanje brez radirke!

Prikaži več možnosti
  • Jerry je všeč


leonT
leonT

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 22 324
 • Lokacija: Ljubljana

#24842


Ni nek napredek glede na hladilnik to je dejstvo. Vsaj meni ne bi odtehtal.
Prikaži več možnosti


Compact-3
Compact-3

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 733
 • Lokacija: Koper
 • Avtomobil: Mk4 anti Greta

#24843

Si se kaj slisal z Daliborjem za 7ko?


Prikaži več možnosti


Jerry
Jerry
 • Uporabnik
 • Sporočil: 73 322
 • Lokacija: močvirje
 • Avtomobil: E39 540i & E24 635CSI

#24844

Si se kaj slisal z Daliborjem za 7ko?

Ma kaki. Ima njegov kontakt na forumu, na FB, dal sem mu telefonsko, še naslov kjer živi sem mu napisal in dal link od bajte na internetu, samo še za rokico ga nismo peljali do njega, pa ga verjetno ni uspel kontaktirat, kljub temu da za praktično vsakega ki ga od daleč slikaš v avtu ve kdo je, pa če je avto s slovenskimi, nemškimi, bolgarskimi ali pa južnoafriškimi tablicami. Ve vse o njem, kako mu je ime, kje živi, s čim se ukvarja, kako dobro mu gre/ne gre, koliko milijonov je skril pod blazino, koliko upnikov ga preganja, če ga je pes zjutraj ugriznil, skratka vse. Dalibor je izgleda edini človek na svetu ki ga ne uspe kontaktirat, kdo bi si mislil da se zna tako dobro skrit.


IF YOU LIKE MY COMMENT PRESS THE SUBSCRIBE BUTTON BELOW! THANK YOU! MUCHAS GRAZIAS! SALAMAT! 謝謝你! ขอขอบคุณ! اشكرك! :priklon

Prikaži več možnosti
  • veloce in BMW Deutschland uporabnikom je všeč to sporočilo


leonT
leonT

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 22 324
 • Lokacija: Ljubljana

#24845

Ga bom ze ujel, ce bo zainteresiran ne se bat. Jest avto kupim v 5 minutah ne da bi ga videl. Sam mora bit prodajalc dost gajsten. Prosil nisem pa se nobenega da mi staro kanto proda :-)
Prikaži več možnosti
  • soulfly in dylan_dog uporabnikom je všeč to sporočilo


leonT
leonT

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 22 324
 • Lokacija: Ljubljana

#24846

Evo to je wintereagen. Hecno da je na slovaskem pol ceneje kot pri nas. Nasi so verjetno boljsi...

3E2D5EAF-D6F3-4447-B4D0-A344B8AF3A93.jpeg
Prikaži več možnosti


RRoman
RRoman

  Začetnik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 146
 • Lokacija: Vrhnika
 • Avtomobil: LEPO

#24847

Evo to je wintereagen. Hecno da je na slovaskem pol ceneje kot pri nas. Nasi so verjetno boljsi...

attachicon.gif3E2D5EAF-D6F3-4447-B4D0-A344B8AF3A93.jpeg

Slovaki vedo da je BMW krš...vse kar je po e39Urejal RRoman, 12.12.2019, 19:10.

Življenje je risanje brez radirke!

Prikaži več možnosti
  • BMW4everafter je všeč


Mrcina
Mrcina

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 040
 • Lokacija: Kočevje
 • Avtomobil: Honda Accord type R

#24848

Malo v branje: Nadzor Fursa: za dva avtomobila, registrirana v tujini, je slovenski uporabnik plačal 219 tisoč evrov davka
 
 
Več iz teme.
Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
avto   dodaj
Finančna uprava RS dodaj
Domen Romih dodaj
Jadek in Pensa dodaj
 
 
 
davčitve luksuznih avtomobilov so na Fursu končali tik pred novim letom. In prva ugotovitev je: zavezanec, rezident Slovenije, je za dva luksuzna avtomobila, registrirana v Nemčiji, moral plačati 219 tisoč evrov davka. Akcije še niso končali, torej tudi drugih postopkov nadzora še ne. Preverjajo pa kar precej primerov.

Na finančni upravi (Fursu) so in še bodo izvajali poostrene nadzore pri nekaterih zavezancih, ki so svoje luksuzne avtomobile registrirali v tujini, dejansko pa jih uporabljajo v Sloveniji. »Do zdaj smo končali en postopek inšpekcijskega nadzora, v katerem smo zavezancu, ki je dve svoji vozili registriral v tujini, naložili za 219 tisoč evrov dodatnega davka, ki ga je zavezanec tudi že plačal. Pri odprtih zadevah se postopki nadaljujejo, številne primere pa bomo še uvedli. Statistične podatke in druge podrobnosti bomo sporočili po koncu akcije,« pravijo na Fursu.

Kaj preverjajo na Fursu?
Preberite tudi

 

Inšpektorji in nadzorniki preverjajo predvsem, ali so avtomobili, registrirani na Slovaškem in v Nemčiji (običajno), ki jih vozijo slovenski rezidenti, v resnici v tujini registrirani le zaradi izogibanja davkom. Analizirali so uporabo vozil s tujimi registracijami, ki se uporabljajo v Sloveniji, uporabniki vozil pa so slovenski rezidenti. Pri tem uporabniki vozil, ki so dejansko posredni lastniki, plačajo manj davka na dodano vrednost (DDV) in pozneje, ob morebitnem nakupu tega vozila, davka na motorna vozila (DMV).

Ob tem opozarjamo: ni vsaka uporaba avtomobila, registriranega v tujini, davčna utaja. Tudi davčna optimizacija je dovoljena. Več v nadaljevanju, kjer pojasnjujemo še, kaj se pri registracijah pogosto dogaja, kaj Furs preverja, in ne sodimo, ali je to prav ali narobe (oziroma v katerih primerih je za to kriva morda prestroga davčna zakonodaja ali tolmačenje in v katerih primerih posamezniki, vozniki avtomobilov ali posredniki pri prodaji, najemu avtov).

Kakšen je postopek registracije in domnevne utaje davkov?

 

Po Fursovo je ena izmed oblik zlorab ta, da slovenski rezidenti (fizične osebe) ustanovijo družbo v drugi državi članici EU zgolj z namenom, da prek družbe izvedejo nakup in registracijo luksuznih vozil ter se po tej poti izognejo plačilu dajatev v Sloveniji.

Tako denimo posameznik odpre družbo na Slovaškem, tam kot družba kupi avto, ga registrira in se s tem izogne (večini) davka. Ali pa najame avto prek slovenskega posrednika tujega podjetja (slednje je najbrž tudi povezano s slovenskimi državljani ali v lasti slovenskih oseb). Kako natančneje, pišemo v nadaljevanju članka.

Kaj konkretno se je zgodilo v preiskovanem primeru?

 

Na Fursu so ugotovili, da je zavezanec za davek (slovenska pravna oseba) pri dobavitelju oziroma prodajalcu v Sloveniji kupil dve osebni vozili visokega cenovnega razreda in pri tem navedel naziv in naslov svoje poslovne enote v EU ter tujo identifikacijsko številko za DDV. S tem je dobavitelj vozila uveljavil oprostitev plačila DDV in tudi oprostitev plačila DMV v Sloveniji. Ugotovili so, da sta obe vozili sicer registrirani v drugi državi članici, konkretno v Nemčiji, vendar se dejansko nahajata in uporabljata v Sloveniji. V postopku nadzora je bil dodatno obračunan DDV v znesku 94 tisoč evrov in DMV v znesku 125 tisoč evrov. Skupaj torej 219 tisoč evrov davka.

Zakaj Slovenci vozijo avte, registrirane v tujini?
Slovenija je med prvaki po obdavčitvi predvsem dražjih, močnejših vozil. DDV je 22-odstoten, k temu je treba prišteti še davek na motorna vozila (DMV), ki znaša tja do 31 odstotkov za najbolj potratna dizelska oziroma 28 odstotkov za najbolj potratna bencinska vozila. Davek sicer obračuna in plača uvoznik, a to pomeni, da je ta vedno vračunan v končni ceni. Ob tem smo za vozila z največjo prostornino (nad 2.500 kubičnih centimetrov) med krizo dobili še dodaten davek, ki znaša najmanj osem in največ 16 odstotkov (ta zadnja dodatna stopnja davka velja za vozila s prostornino motorja nad štiri tisoč kubičnih centimetrov).

 

Posameznik bo pri nas – tudi, če vozilo kupi prek podjetja, ki je zavezanec za DDV – plačal celotna DDV in DMV (uradno davka sicer plača prodajalec oziroma najemodajalec, a je ta vsota vračunana v končno ceno). Namreč v Sloveniji si podjetje za nakup osebnega avtomobila ne more odbijati vstopnega DDV. Odbitek je možen le, če se podjetje ukvarja s prevozniško dejavnostjo – ima denimo dejavnost izposoje avtomobilov ali taksi službo. Če torej podjetje kupi avto za direktorja, plača DDV, vstopnega DDV pa si ne more odbijati.

Izogibanje davkom se večinoma dogaja pri najemu ali nakupu dobrih, močnih avtomobilov. Ker je pač razlika v ceni toliko večja. Pri poceni avtih je preveč zapletov za morda le nekaj sto evrov razlike.

Kako poteka posel? Enega smo že opisali zgoraj. Načeloma pa lahko ti posli, kot nam je razložil Domen Romih iz odvetniške pisarne Jadek in Pensa, potekajo tudi tako:

Korak 1: ustanovitev podjetja na Slovaškem ali v Nemčiji, nakup vozila tam oziroma prek tega podjetja, prav tako registracija. Pravna oseba plača vstopni DDV. V Nemčiji se lahko uveljavi pravica do odbitka, ker se vozilo oddaja v najem, obdavčen z DDV, na Slovaškem pa zakon ne določa posebnih omejitev za pravico do odbitka od nabave osebnih vozil, kar pomeni, da podjetje tudi tam dobi povrnjen vstopni DDV.

Korak 2:

 • 1. možnost: oddaja avtomobila lastniku podjetja ali drugi slovenski fizični osebi. Pri tem naj opozorimo: če slovenski državljan najame avtomobil v lasti tujega podjetja, to podjetje plača DDV (in zahteva odbitek) v tujini samo, če ga slovenski državljan najame za največ 30 dni. Če ga najame za dlje časa, mora pravna oseba plačati DDV pri nas in se pri nas za ta namen tudi identificirati. Temu se izognejo tako, da sklenejo pogodbo za 30 dni s samodejnim podaljševanjem po 30 dni. Ob pregledu poslov je Furs na to najprej pozoren. Pojavljajo se tudi primeri, ko je uporabnik vozila tudi družbenik te tuje družbe in vozilo uporablja neodplačno, kar lahko pomeni boniteto, od katere bi moral uporabnik, ki je slovenski davčni rezident, plačevati dohodnino v Sloveniji, a tega ne dela.
 • 2. možnost: oddaja avtomobila slovenski pravni osebi, ki je zavezanec za DDV. Za vsako najemnino (v resnici gre za obrok, ki ga potem podjetje plača prvotnemu prodajalcu avtomobila), na katero se obračuna DDV, se potem zahteva odbitek vstopnega DDV. Nekateri naj bi sicer izkoriščali tudi bolj sive cone – odbitek vstopnega DDV, ki so ga v resnici plačali za avto, so zahtevali iz drugih morebitnih prilivov (morda so del posla iz Slovenije preusmerili denimo na račune podjetja na Slovaškem).

 

Korak 3: prodaja avtomobila. Po nekaj letih, ko vrednost avtomobila že krepko upade, najemnik avtomobila od (svojega) tujega podjetja ta avto tudi odkupi. Torej plača DDV na, denimo, četrtino prvotne vrednosti avtomobila, ki ga je vozil že kot novega, pri čemer se takšen DDV plača v tujini, in ne v Sloveniji, ker gre za staro vozilo. Prav tako plača DMV na četrtinsko vrednost avtomobila.

Sklep: oseba se povsem izogne plačilu DDV v Sloveniji (za praktično celotno vrednost ga namreč prek tujega podjetja lahko v tujini tudi zahteva in dobi nazaj), pa tudi večini DMV, saj prijavi nakup in opravi registracijo v Sloveniji šele po nekaj letih, ko je avto vreden precej manj.

Kako ukrepa Furs?

 

Če Furs ugotovi zlorabo, bo v nadzoru izdal odločbo o plačilu DMV in DDV na novo vrednost. Vsaka tovrstna transakcija ne pomeni davčne zlorabe, obstaja pa, če imate vozilo s tujimi registrskimi tablicami, tveganje za podrobnejši davčni nadzor.

»Pripravljeni so bili izbori, nadzori so v teku. V postopkih nadzora ugotavljamo, da se dejansko vozila uporabljajo v Sloveniji s strani slovenskih rezidentov, kar pomeni, da bi morala vozila biti registrirana v Sloveniji in da bi morale biti tudi vse dajatve plačane v Sloveniji. Glavni namen navedenih transakcij je, da se doseže manjša obremenitev z dajatvami, ki so povezane z nakupom in registracijo vozil, kot bi bila obremenitev takšnih vozil v Sloveniji,« razlagajo na Fursu svoje odločitve.

Kdaj pa slovenski rezident lahko vozi avto, registriran v tujini?

 

Kot opisano zgoraj: če slovenski državljan najame avtomobil v lasti tujega podjetja, to podjetje plača DDV (in zahteva odbitek) v tujini samo, če ga slovenski državljan najame za največ 30 dni. Če ga najame za dlje časa, mora pravna oseba plačati DDV pri nas in se pri nas za ta namen tudi identificirati.

Sicer pa obveznost registracije vozil v Sloveniji določa zakon o motornih vozilih, ki med drugim določa, da se pri nas registrirajo vozila, katerih lastniki imajo v njej prebivališče ali sedež.

Zakaj postopki nadzora trajajo toliko časa?

 

Ker je dokazovanje v teh primerih praviloma povezano z mednarodno izmenjavo informacij, kar podaljša čas nadzora, je bil doslej dokončan en postopek nadzora, pravijo na Fursu. Nadzori še potekajo in bodo tudi v prihodnje.


Prikaži več možnosti
  • powerslide in bmw_nokia uporabnikom je všeč to sporočilo


bullit
bullit

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 211
 • Lokacija: Polzela
 • Avtomobil: 2Fast4You

#24849

Lahko si vse skupaj nekam vtaknejo v primeru da uporabnik vozila ni lastnik podjetja .... detajlov se mi pa ne da razlagat...
Bomo pa uvažali 400Km hibride ce bo komu lažje , dejansko pa./... cmon

HUSTLER FOR LIFE!!!

Prikaži več možnosti


leonT
leonT

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 22 324
 • Lokacija: Ljubljana

#24850

Veliko je takih ki majo firmo samo zaradi nakupa avta. Ali pa so lastnik podjetja in imajo sluzbeno vozilo pa ne placajo bonitet. Te majo lahko probleme.
Prikaži več možnosti


hammanM5
hammanM5

  Novinec

 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 286
 • Lokacija: Novo Mesto
 • Avtomobil: Bmw 330d, 530d

#24851

Uf...

https://www.avto.net...T AMG Avt.OD...
Prikaži več možnosti


bmwgavrin
bmwgavrin

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 796
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW F31 M

#24852

Tole pa je družinski karavan, fotr vesel k rožica, žena ma pa tud plac da shoping vrečke kam odloži pa mulce v šolo pelje. Hehe.
Spet Bayerische Motoren Werke AG :ok
Prikaži več možnosti
  • Silvershadow je všeč


DJ Falco
DJ Falco

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 344
 • Avtomobil: MonacoBlue E92 & CBR600RR

#24853

že bila tema o tem AMG... mislim da se je lani prodal za nekje 27.000€ (ali manj).


When life speeds by... downshift.

Prikaži več možnosti


MajoR
MajoR

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 7 121
 • Lokacija: Lechaschau
 • Avtomobil: E39 X2 = 14 Zyl.

#24854

že bila tema o tem AMG... mislim da se je lani prodal za nekje 27.000€ (ali manj).


Pa se dejansko ve kaj o tem avtu? Sicer je iz Mb, pa nimam pojma kdo ga vozi...
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


mihaing
mihaing

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 6 842
 • Lokacija: Doma
 • Avtomobil: Suši

#24855

Hm... 1:01  :-D  :-D  :-D

 

https://www.youtube....h?v=PDw1JRcRfeY


Še vedno lepše videti maske na naših ustih, kot pa maska na novih BMW-jih

Prikaži več možnosti


DJ Falco
DJ Falco

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 344
 • Avtomobil: MonacoBlue E92 & CBR600RR

#24856

Pa se dejansko ve kaj o tem avtu? Sicer je iz Mb, pa nimam pojma kdo ga vozi...

 

vem kdo si ga je prej lastil, kdo ga ima zdaj pa nimam pojma... pri prejšnjem lastniku vem, da je bil zelo dobro vzdrževan.

https://www.bmwslo.c...g/#entry2822490

https://www.bmwslo.c...-3#entry2822846

 Urejal DJ Falco, 18.12.2019, 07:02.

When life speeds by... downshift.

Prikaži več možnosti


RRoman
RRoman

  Začetnik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 146
 • Lokacija: Vrhnika
 • Avtomobil: LEPO

#24857

Tip si trebi nohte za volanom...omg  :napaka  Urejal RRoman, 18.12.2019, 07:04.

Življenje je risanje brez radirke!

Prikaži več možnosti


Silvershadow
Silvershadow
 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 229
 • Lokacija: Celje
 • Avtomobil: Za iz točke A v točko B

#24858

https://www.avto.net...asp?id=14878925

:avto :avto
Prikaži več možnosti


Simon
Simon

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 3 149

#24859

Veliko je takih ki majo firmo samo zaradi nakupa avta. Ali pa so lastnik podjetja in imajo sluzbeno vozilo pa ne placajo bonitet. Te majo lahko probleme.

Tudi podaljševanje najemov za 30 dni, je lahko močno vprašljivo, tako kot veriženje pogodb o zaposlitvi za določen čas...


Prikaži več možnosti


sssimon
sssimon

  BMWslo.comoholik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 715
 • Lokacija: Vzhod
 • Avtomobil: Sort of a BMW

#24860

Veliko je takih ki majo firmo samo zaradi nakupa avta. Ali pa so lastnik podjetja in imajo sluzbeno vozilo pa ne placajo bonitet. Te majo lahko probleme.

Torej kaj še potem gre skozi? Dolgoročni najem pri tujem podjetju, katerega nisi lastnik?


Prikaži več možnosti
-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.