Skoči na vsebino

3D tiskalniki in tiskanje

* * * * * 1 glasov

• Prijavi se za objavo odgovora
934 odgovorov v temi
BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 17 936
  • Avtomobil: F36 440i

Brez obdelave površine? Dobro je tole ravno površino poskeniral. :eek

Kateri skener pa to uporabljaš?

Zadnjič, ko mi je @BB oz njegov brat prišel eno stvar poskenirat sem si pol rekel, kurc da moram tud jaz kupit nekej. Sicer ne v taki kvaliteti in cenovnem rangu, ampak nekaj kar bo služilo za kar sem si zamislil. 

Tako, da sem potem kupil čist eno ceneno stvar od 3dmakerpro...

Reviewi so res slabi po netu in dejansko upravičeno, saj stvar res ni nek presežek od izdelka in za 300€ morda celo malo predrag ampak OK...

Je pa presenetljivo trdno je narejen, ohišje je alu, v roko lepo sede za držat, pa ful je majhen in ga spraviš v vse vogale lahko in težje dostopne prostore (recimo med vetrobransko steklo in armaturko).

Res je da stvar ni plug&play daleč od tega, krivulja učenja je bolna za nekaj kar naj bi bilo "consumer based". Ne zna procesirat kakšnih hitrih in sunkovitih gibov recimo moraš imet precej mirno roko (šnopc pomaga pri temu). Posledično se med skeniranjem zelo hitro izgubi, vendar ima vsaj integriran AI geometry tracking tako, da markerji niso potrebni ampak, ko on ne ve več kje je, se pomakneš malo nazaj kjer si že uspešno skeniral, da AI najde že poskenirano geometrijo in od tam naprej vlečeš potem, dokler nimaš celega kosa skeniranega oziroma toliko kolikor rabiš. 

Ta pokrovček sem skeniral morda več kot 10x, da je ratal kolkor tolko spodoben in združeval različne skene, da sem dobil celoto kakršna je... Površina je pač taka kot je, tiskano je z 0,1mm layerja. Se pa vidi kje slabo lovi skener svetlobo in kje je slabo poskenirano. Velike površine niso načeloma problem, kakor pridejo majhne stvari, luknjice, utori, rebra,... je pa stvar bolj, ko ne useless saj stvari hitro razmaže (pač odvisno kako maš roko mirno...). 

Sam ga bom rabil za skenirat armaturke za nadgradnje in izdelavo enot za stikala, postaje,... tam so površine velike in, če poskenira od 0,5mm do 1mm natančno je to preko vseh meja dovolj dobro (resolucija naj bi bila 0,07mm kar močno dvomim ampak tako piše), ker glavno je da se prilega po konturah, vmes itak pride penica, ki tisti milimeter hitro zakrije/zatesni.

Mislm se vidi, da naredi kar naredi. Luknjice na površini (verjetno so ble smeti na kosu al pa praske pa ni znal sprocesirat ali pa odbijajoča svetloba ker sem skeniral "neposprejan kos"), utori niso poskenirani dobro, kje so bili kaki previsi nepovezani in je "v luftu" tiskalo,... 

Za manjše stvari kot je tale recimo imam kos hitreje na peš zmodeliran, kot pa skeniran tako, da za take stvari ga načeloma tako ali tako ne rabim.

Je dober nakup? Odvisno za kaj rabiš. Za srednje velike in velike stvari je zadovoljiv (ne dober ampak zadovoljiv), za majhne kose je pa useless. Overall ni nekaj kar bi priporočal komurkoli nabavit, saj obstaja dosti bolj primernih proizvajalcev in izdelkov, ki so bolj uporabniku prijazni tako iz vidika uporabnosti kot softwera/vmesnika in tako naprej. Meni sta bila vodilna samo 2 pogoja in to sta kompaknost (da je čim manjši) in, da se lahko prek telefona skenira torej brez laptopa ali PC-ja.

Jaz bi izdelku dal oceno 2 na lestvici od 1-5. Uporabniška izkušnja overall je pač za en drek ampak. Morda je tudi malo predrag glede na to kaj je in se z reviewi po netu popolnoma strinjam.  Meni bo Ok služil za tisti namen za katerega je bil kupljen. 

Urejal BMW4everafter, 19.02.2025, 10:34.

1964 Ford mustang 289 V8, F36 440i MPPSK 

Prikaži več možnosti
    • Nixxon in jakeccc uporabnikom je všeč to sporočilo

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Sicer je tiskalnik že star model (saturn 3 ultra) ampak wow kako je to ratalo preprosto za uporabo napram taprvemu Photonu, katerega imam sicer še vedno ampak ga ne uporabljam (še vedno naprodaj tudi komplet z wash&cure postajo za 100€). Skorajda nemogoče je imet failed print... Zaenkrat ga še nisem imel... knock on  morning wood...

Se mi ful dopade, ker ni treba več pacat in glihat mizice saj je pritrjena na 4 točkah. 

Vlil sem prozorno smolo, v slicerju vpisal parametre kateri so za ta tip smole predpisani (obstajajo preset nastavitve za posamezne smole ampak nisem imel časa iskat saj sem to delal ob kaki 23 ponoči...). 

In začelo je delat. Zjutraj pa končan izdelek. Prozoren kot steklo. Seveda zdaj ko bom tole opral v alkoholu in posušil v UV sušilcu za gelirane nohte bo ratala stvar rumenkasta in motna (satenasta). 

To se pa tudi hitro reši z rahlim poliranjem. 

Kos na koncu bo definitivno prozoren kot šipa. Objavim slike danes popoldan ko zadevo obdelam.

Smola smrdi precej manj kot so smrdela 7 al 8 let nazaj ko je Photon prišel na trg. Vonj je sicer moteč in se razširi po prostoru, je pa daleč od skisanega smradu, ki je bil včasih. Govorim za navadno smolo. 

Kupil sem še nekaj smol katere so kao eco in water washable ter odoreless pa bom poročal sproti kaj je res in kaj ne. 

Aja pa tisti filtri zraka ki ga na usb not v tiskalniku prklopiš da kao manj smrdi so snake oil... tisto ne pomaga popolnoma nič :) Tist je samo marketinška fora kao... 

Čiščenje je pa še vedno groza... Več maš dela s čiščenjem kot s tiskanjem in post obdelavo vred he he...Ampak če imaš serije kosov z neko smolo in delaš to dlje časa je nepomembno saj smola lahko kar nekaj časa stoji notri v tiskalniku brez, da imaš težave s tiskom...

Pripete slike za predogled

• IMG_5335.jpeg
  • IMG_5333.jpeg
  • IMG_5339.jpeg

Urejal BMW4everafter, 21.02.2025, 07:38.

Prikaži več možnosti
    • Nixxon in zaxxon uporabnikom je všeč to sporočilo

veloce
veloce

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 55 186
  • Avtomobil: Kombi

A tudi prozorno plastiko se da tiskat? Super.

ARHITEKT
Prikaži več možnosti

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Vse se da. Sky is the limit. 

Drgač so pa to stekelca za osvetljitev tablice na starih tomosih. 

Naslednji projekt je "jajček" oziroma zadnja luč, ker trenutno se lahko kupi samo neka srbska kopija ki ima odtenek barve popolnoma faljen in jih noben "tomos fan" ne mara... Tomos majstri s foruma sigurno vejo o čem govorim.

Tako, da bom spet lepo original iz svojega apn-ja skeniral, naredlo se bo kopijo, zmešalo smolo v taprav odtenek rdeče in naredilo tak kos kot je treba. Originalov se pa tak ne dobi več. 

Se kr odvijajo projekti zanimivi :)

Urejal BMW4everafter, 22.02.2025, 10:11.

Prikaži več možnosti
    • veloce in zaxxon uporabnikom je všeč to sporočilo

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Elegoo Centauri Carbon - 3DJake Slovenija

To sem naroču/preorder dns. Čist za hec...355€ - hard to beat....

Bo pa realna primerjava a je P1S dejansko vreden x2 (brez AMS-a)... po mojem ni ampak dejmo videt in probat. Občutek mam da je stvar čist OK. 

110 stopinj miza, 320 stopinj šoba, 500mm/s......Glede na to da ima izmetalc za filament bo tud nek multicolor kmal na voljo verjetno...

Bo pa šele maja mesca prišel :)

Če se bo obnesel bo super. Ker mi manjka še en "cheap" tiskalnik za PLA....

V roku pol leta pa moram tudi kupit še en tiskalnik ekvivalenten E2 in PRO3... namreč... eden ima že preko 10k ur, eden se hitro bliža in čas je za generalko... Enega in drugega bom peljal v Ljubljano, da jih porihtajo ampak za ta čas bom moral imet drugega, da bo delal, ko enega ne bo... Pa sploh ne vem kaj bi kupil.... Čist preveč ponudbe. 

Najraj bi kupil nekaj kar je overall boljše od PRO3 in E2 in morda sposobno BP tiskat tudi ultem, peek in podobne zadeve, da nimaš potem na koncu samo še enega enakega tiskalnika... 

SPloh ne vem kaj bi nabavu res ne... kak predlog? 

Urejal BMW4everafter, 23.02.2025, 08:46.

Prikaži več možnosti
    • Fleko je všeč

Fleko
Fleko

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 041
  • Avtomobil: e28, e36/5

Tudi sam sem ga naročil. Z Neptunom sem zadovoljen, tako da mislim, da bom tudi s tem. Jaz sem prejšnji četrtek plačal 339€ s poštnino, me zanima kdo bo prvi dobil  :-D

Sam ga mislim koristiti za ASA in PA - več ali manj za lastno uporabo. 

Urejal Fleko, 24.02.2025, 12:43.

Prikaži več možnosti
    • BMW4everafter je všeč

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Bomo vidli.

Čeprav moram zdaj v pol leta nekej bl resnega kupit... ker če ne poservisiram tavelikih dveh pa da mi nekej crkne al pa začne kaj izven toleranc po svoje delat..... bo jeba :) 

In ne z bambujem si nemorem pomagat in ga met za nadomestek čeprav sem po eni strani upal, da bo lahko... čez vikend sem dobil celo več uspešnih printov ven iz PLA... pol sem probal ASA tiskat nek pokrovček fi40mm višine 15mm pa se je vse vihalo. Sem pol z nano adhesivom pomazal pa se je še vedno vihalo na privzetih nastavitvah. Šele, ko sem vse ventilatorje popolnoma izklopil in overal hitrost zmanjšal na 100mm/s je naredilo uporaben kos brez da bi bil deformiran hehe. :)

Urejal BMW4everafter, 24.02.2025, 12:51.

Prikaži več možnosti

neicheq
neicheq

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 313

Ti se full-time s tem preživljaš?

Prikaži več možnosti

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Ti se full-time s tem preživljaš?

Lahko bi se pa se ne :) Imam raje 2 vira stabilnega dohodka kot samo enega.

Oziroma 3d tisk mi predstavlja večji del celotnega dohodka in je s tem primarni vir tako, da ja in u bistvu živim od tega... za tem je pa šiht in pol še par drugih stvari....

Drugače sem pa prvi tiskalnik kupil 2015/2016 to je bil iceman3D D150 to je bil eden prvih "cenovno dostopnih" tiskalnikov za smrtnike na trgu (pred tem so bili vsi precej dragi tam >2000€+ v takratnem denarju to je v današnjem denarju cirka >2500€), za tega sem dal takrat ~800€ za rabljenega. Tam je bil moj začetek zgodbe s 3D tiskom... Praktično od začetka saj se je ~2014 nekje začelo to burno razvijat in postajat nam smrtnikom dostopno. 

Samo je treba vedet, da vsak printer v 2025 za 100-200€ je boljši sploh iz vidika prijaznosti do uporabnika napram tistemu mojemu iz 2014, kjer si moral vse kalibrirat na peš, vsaka rola materjala je rabila najprej trial&error, da si lahko določil ustrezne parametre in začel kose delat uporabne in "natančne" kolkor se je pač dalo,... pa omejen si bil na PLA, ni blo ogrevane mize sem neke grelce sam stavil gor potem pa na potencjometer vezal... pa je pol mizo skrivilo pa sem mizo glihal itd... haha Lušno je blo :)

Urejal BMW4everafter, 24.02.2025, 13:36.

Prikaži več možnosti
    • sash in neicheq uporabnikom je všeč to sporočilo

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Slight update.

Evo. Da ne bom samo kurcal

.

P1S mi tiska največji print kar sem jih do sedaj naredil.

Narejen iz 3 delov ki so po njegovem volumnu na MAX po vseh oseh na največjem od treh kosov. 

Trenutno printa nemoteno že 114h. Končal bo čez dobrih 52h zadnji tretji del kosa. 

Materjal Azurefilm transparent PCTG, v AMS sem dal 4 role, skupna teža kosa bo 3890g. Slot z materjalom zamenja sam, ko v enem zmanjka materjala kar se mi zdi ful dobra stvar. 

Presenetljivo s tem materjalom nima težav. Tudi izvrže ga vn BP, warpinga ni, površina je izredno lepa in taka matirano prozorna/mlekasta s strukturo spodaj skor kot da bi gledal z belo barvo prosojno lakirana karbonska vlakna (zaradi tipa infilla in rahle prosojnosti). Bom postal sliko, ko bo vse fertik tja konc tedna... :) 

Prikaži več možnosti

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Spet se je zaletu haha.

• IMG_5696.jpeg

Prikaži več možnosti

zazo
zazo

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 46

:crazy  kam se je to zaletel, v print? Ti kaj preskakuje čez infill?

Jaz sem tudi naredil eno neumnost. Komora je imela skoraj 60 stopinj in sem imel menjavo za support layer na petg, tako da ga je sploščilo v ekstruderju.

Sem mislil, da ga bom na hitro podrl, samo je konektor za prisotnost filamenta v x1c prilepljen, da pa odpreš eksturder moraš izbiti os zobnika, tako, da moraš vse vzeti ven. Na p1s se normalno izklopi vse, ta pa je zalit. Sem potem kar odstranil senzor, seveda je najmanjši vijak padel nekam z mize in sem potem še 2h podiral in obračal printer, da sem ga našel nekje zadaj pri elektroniki.

Urejal zazo, 05.03.2025, 09:08.

Prikaži več možnosti

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Ma zaletava se že od začetka v print al pa v wipe tower ker kot sem že N-krat rekel vleče odpad iz tistga koška ven namest da bi padlo zadaj iz mašine na mizo... No zdaj ne vleče več ker sem loputo dobesedno odtrgal iz predalčka ven in zdej normalno pade ven.

Na P1S so zaliti konektorji če to misliš spredaj ko se odklaplja grelec pa sondo za temperaturo,... so zaliti konektorji taki fensi. So drugačni kot na čist taprvih P1S modelih. Ko daš pokrov dol misliš da je zalito ampak pol ko mal bl pogledaš vidiš da je samo konektor tak bl fensi.

• IMG_5891.jpeg

Urejal BMW4everafter, 05.03.2025, 15:12.

Prikaži več možnosti

zazo
zazo

Začetnik

• Uporabnik

Ja, enako pri meni na p1s, se normalno odklopi. Na x1c pa so podobni JST konektorjem in pri meni je edino čez tega za senzor filamenta zalito ob straneh z lepilom. Lahko bi odstranil lepilo, samo je deloval bolj delikaten, pa sem odšraufal...

Prikaži več možnosti

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

AAAAA ok zdaj razumem. Jaz sem najprej za te mislil, da je zalito. pol ko sem ruknil malo je pa kar samo odpadlo dol vse skupaj hehe.

Prikaži več možnosti

Compact-3
Compact-3

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 721
  • Avtomobil: Mk4 anti Greta

Uceraj dobil od CC3D TPU 72D. Mater je to mocen filament.
Natisnu en testni bracket na Kobri 2x2x10cm in s samo 15% infila ga ne gre zvit na roke ni sans. Moram se s kladivom testirat ce ga gre sploh zlomit, ker na tem kosu rabim udarno trdnost in pa nastavitve pogruntat, ker print se ni tako lep, sploh zgornja povrsina.
Zdaj sem ga pognal se na P1S in malo postimal nastavitve pa bomo vidli kaj pride ven cez nekaj ur.
V glavnem sem kr navdusen nad tem filamentom :ok
Prikaži več možnosti
    • zaxxon je všeč

Compact-3
Compact-3

BMW fanatik

• Uporabnik

Evo, kos naprintan. Visina layerja 0.16mm, smooth build plate in ironing.
Dokaj ok, bo pa treba se overhangse spilit. Ce ima kdo kak nasvet...

20250315_130924.jpg

20250315_130934.jpg

Tu sem ga v primezu kr fejst zbil s kladivom in ni pocu. Top TPU, zelo trd in ni sans da se zlomi, za razliko od Bambujevega TPU for AMS 68D, kerega bi skoraj kupu, pa sem pol vidu da je lomljiv.

20250315_131430.jpg

20250315_131436.jpg
Prikaži več možnosti
    • Nixxon in zazo uporabnikom je všeč to sporočilo

zazo
zazo

Začetnik

• Uporabnik

Težko boš tole zlomil  :-D  Jaz sem za eno staro mašino natisnil manjši jermen iz 98A TPU, sem ga za test obremenil s 100kg pa se ni niti plastično deformiral.

Prikaži več možnosti

Compact-3
Compact-3

BMW fanatik

• Uporabnik

Ja, sam to je bistveno trse od 98A, ga ne gre upognit z roko, se ko sem ga tolku se je komaj kaj zvijal, je popustil sele po kakem 15 konkretnem udarcu, pa ni ene razpoke. Imam se 95A, pa je konkretno mehkejsi, sem enak kos komot z roko zavijal.

Pac, sem bil skepticen nad tem, ker ko sem pogledal par videov od Bambujevega 68D se kr hitro zlomi. Pa poceni je ful za TPU, 22€ je kg na amazonu.

Me pa kr zezajo tej TPUji, nikakor da nardim res lep print, kot s PETGjem npr. Overhangsi so ziva muka, pa to da so glossi se bolj poudari vse napake  :blackeye

Imam podobne tezave tudi s PCTGjem. Poskusu ze vse zivo spremenit, pa so overhangsi nikakvi napram PETGju  :frown

Prikaži več možnosti

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Kako pa lahko TPU poči? TPU je guma ne more počit sploh.. samo pretegne se lahko in raztrga. 

TPU95 je trda guma, TPU85 je mehjejša guma, TPU68 bi morala bit čist mehka guma...

Al kakšen materjal maš to? 

Meanwhile

Jaz sem se pa malo spet igral drugič odkar imam tiskalnik s prozorno smolo. 

Take majhne šipce. Zanimivo. Dost drobčkanih detajlov pa je naredilo kar spodobno. 

Zadnja slika na modri podlagi skrajno levo je original desni štirje so pa moji "ponaredki". So pa na modri podlagi preden sem jim sredino rahlo pobrusil in "spoliral" za boljšo prosojnost. Končni kos je na tistih dveh slikah kjer ga držim v roki. 

Aja pa kos ni bil 3D skenirani. Kos sem na hitro za čas kofeta v šihtu načečkal v creotu...

• IMG_6233.jpg
  • IMG_6234.jpg
  • IMG_6264.jpg
  • IMG_6265.jpg

Urejal BMW4everafter, 16.03.2025, 10:57.

Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.