Zanimal sem se za nakup nepozidane zazidljive parcele. 5000m^2 travnika sredi vasi so občinarji pred kratkim spremenili v zazidljivo parcelo. Starejša gospa, ki je lastnica in živi drugje seveda za to sploh ni vedela, ko pa je dobila informativni izračun davka jo je vrglo na rit in se je odločila za prodajo. Čeprav je parcela v naklonu, je del popolnoma neuporaben za gradnjo, na njej stoji ekološki otoček, avtobusna postaja, kakšni dve javni razsvetljavi (in še kaj kar parceli znižuje vrednost) je le ta ocenjena na dobrih 70.000€

Za nakup sva se že praktično dogovorila in to za cca 20-25% cene po GURSU plus, da jaz prevzamem vse stroške (računal sem na kakšnega jurja). Potem pa se je začelo zbiranje vsega potrebnega. Na srečo so me kar kmalu opozorili, da bo brez cenitve davek pri prodaji kar visok tako, da sem plačal še 250€ za sodnega izvedenca, ki je parcelo ocenil na podobno vrednost kot sem bil jaz pripravljen plačati za njo.
Nato pa se me opozorili že na davek na kapitalski dobiček. Na občini sem dobil podatek, da je bila parcela manj kot dve leti nazaj spremenjena iz 90% kmetijske, 10% zazidljive v 100% zazidljivo parcelo. In potem so se začeli klici na GURS in DURS. Kot je že v navadi v naši državi noben nič ne ve in ne zna nič pomagati sem pa zvedel sledeče:
- 25% davka če je manj kot leto od spremembe, 15% od 1 do 3 let, 5% od 3 do 10 let.
- CENITEV SODNEGA IZVEDENCA SE PRI TEM DAVKU NE UPOŠTEVA (upošteva se razliko med GURS ceno ob prodaji in oceno vrednosti pred spreembo, uradne cenitve takrat sploš še ni bilo in se dela individualno. Res ali ni res?) Zanimivo da za pred spremembo ko ni bilo uradnih cenitev znajo oceniti vrednost za trenutno stanje pa upoštevajo le GURS in jih nič drugega ne briga.
- INFORMATIVNEGA IZRAČUNA NI MOGOČE DOBITI - nepremičnino moraš kupiti, prodajalec izpolni obrazec in ga pošlje na DURS, oni dobijo trenutno vrednost parcele, datum kdaj je bila spremenjena namembnost in vrednost pred spremembo. Nato izdajo odločbo o plačilu. Kot rečeno cenitev ne upoštevajo, pritožbe ne vem če so možne, praktično lahko le odstopiš od prodaje in spet "pušneš" vse stroške če je davek prevelik.
Kot rečeno je cena po GURSU vsaj 4x pretirana. Tudi jasno mi ni od kje taka cena ker so v okolici druge zazidljive parcele ocenjene od 2-3€ na kvadratni meter. Zraven parcele stojijo 2-3 hiše zgrajene v zadnjih 10 letih in so par 1000 kvadratov velike parcele skupaj s hišami ocenjene na 80-110.000€

Po grobi oceni je razlika v vrednosti po GURSU pred in po spremembi cca 60.000€ in bi trenutno plačal 9.000€ davka. Tega sigurno ne bom plačal, tudi nisem tako zagrižen ali se mi tako ne mudi. Ali počakati, da davek pade iz 15% na 5% (takoj privarčujem cca 6.000€ kar je veliko denarja) ali je možnost kako znižati vrednost parcele ali davka?
Možno je znižati vrednost nepremičnine kot je hiša ali stanovanje, ni pa baje možno znižati same vrednosti parcele ker se računa po nekih faktorji. Kdo je v tej državi nor in kaj lahko storim?
lp Andrej