Danes sem našel doma eno tamalo jeklenko CO2 in jo zamenjal za polno Ar 4.8 se pravi čistost 99.998%. Za enkrat bo ok, ko bo šlo zares in dobim kje 50kg flašo, bom nabavil raje 5.0, ki je 99.999%. Ker ena stotisočinka naredi vso razliko.
Prečistil sem tudi sistem vodnega hlajenja in mi ni blo nič jasno, kako robustno in enostavno je to narejen. Čisti primer no-bullshit inžiniringa.
No pol sm poiskal neko alu prirobnico in par kosov rosfraja in se malo igračkal s svežo rdečo wolfram 'thoriated tungsten' elektrodo, ki menda sploh ni primerna za AC.
Kakorkoli, na AC mi je taljenje in do neke mere švasanje aluminija šlo precej bolje od rok kot sem si predstavljal (vsi strašijo kako hudo teško je varit alu), če bi mel še filler palčko, bi znal prav fascinanten var naresti že danes.
Na DC varjenje rosfraja je bil pa total fail. Sicer mi je šlo lepo pelat oblok, sam se je rosfraj pleh 0.5mm sam topil in se sprijemal v kuglce namest da bi se prijel druzga pleha.
Železno šino sem tudi kar lepo zagrel.
Za enkrat mi deluje bistveno težje variti rosfraj kot alu. Morm probat še s kakšnim debelejšim kosem.
Je pa za razliko od ostalih postopkov to čist druga zgodba, kjer so ostali tečni, je ta prav zabaven. Komaj čakam kakšne boljše šolske kose.
Ve kdo za kakšno dobro varilsko trgovino, kjer se dobijo wolframi in ostala varilska oprema?
Urejal voith, 24.08.2015, 23:51.