Glede platisc, bom rekel tole. Bbs-ke sem jaz pikiral predvsem zaradi manjse teze platisc. Ena feltna ima 8,2kg, napram 12kg-jem (skoraj) tezkim style 80 platiscem. Kvaliteta voznje se bistveno poboljsa na letnih 245/40 r18, napram zimskim 235/45 r17. Tako da letni komplet tehta z gumo vred cca. 18kg, zimski pa 22kg, kar je ogromna razlika. Podvozje oz. amortizerji so veliko bolj odzivni, slabe ceste pozira z lahkoto, cutis kako je guma cel cas pribita na tla. Najbolj pa sr opazi pri zaviranju, ko si konkretno na bremzi pa slucajno priletis na nek saht na cesti, takrat ima amortizer dosti vec dela z tezjim kompletom kot z lazjim-letnim.
Tako da so bbske kupljene predvsem zaradi funkcionalnih razlogov zmanjsevanja nevzmetene mase, kot zaradi izgleda...ki ga nikol ne bi poimenoval agresiven, temvec sporten, oz klasicen (bbs dela uradno feltne za bmw, a ne?)
O et-ju. Stvar se presneto cuti, da ima original platisce 8j in et 20, bbs pa je 8,5j in et 13. To pomeni bi pri istem etju in drugacni sirini, platisce gledalo bolj ven 0,25j ali takole:
8j= 8x25,4mm = 203,2mm
8,5j = 8,5x25,4mm = 215,9mm
Pomeni da je celotna feltna sirsa za 12,7mm, polovica od tega je 6,35mm. Tolko gleda feltna bolj ven, ni dosti. Sedaj pa dodajmo temu se et manjsi za 7. Ker vem da je et mera v mm lahko komot naredimo tole:
6,35mm + 7mm = 13,35mm
To pomeni, da trenutno gleda moja feltna bolj ven 13,35mm, kot originalna. Ce k temu upostevamo se drugo stran dobimo 26,70mm sirsi "front track". In v tem primeru to ni vec zanemrljiva vrednost, amapk konkretno vpliva na handling avta po ovinkih. Res je tudi, da se zaradi oddaljevanja kolesa od centra amortizerja, zmanjsuje tudi odzivnost na volanu, vendar je razlika tako mala, da je razen.mene noben ne cuti. In se to samo ko zamenjam zimski/letni in obratno komplet.
Vse ma svoj pomen, tudi male spremembe so lahko velike. Sory za ot

Ontopic: PS4 v dimenziji 225/45 R17 se na superbu obnesejo odlicno. Oce je vec kot zadovoljen, testiral im meje sigurno ni, tako da to caka mene. Zdi se mi, da imajo trse bocnice kot super sport.
Se ena stvar ki si jo omenil...bi skoraj pozabil ker pisem na mobilnega in ne vidom nic proti gor..je visina stene. Se enkrat potrjujem trditev da se visja bocnica posledicno bolj zvija. Na idealnem asfaltu bi se razlika poznala, je sigurno. Vendar pozabljas bistven faktor in to so nase ceste. O kvaliteti ti ne rabim govorit, ker vemo kako je. In v tem primeru se moja guma na 1800kg tezki kravi, obnese veliko bolje kot bi se tista z nizjo steno. Udrtine, luknje, cestne nepravilnosti sredi, na zacetku, kakor tudi na koncu ovinka, veliko bolje absorbira ravno zaradi vecje deformacije te stene. Ce bi pa bili pogoji idealni, bi se seveda 245/35 obnesla bolje.
Urejal MajoR, 10.08.2016, 17:29.