Že sami ste ugotovili zakaj je BMW zamenjal dobavitelja olja, no verjetno je bil po sredi tudi denar.
Če olje ne vpliva na obrabo glidov na verigi je potem ni treba mazati ane...buče. Castrol olje je v motorjih tudi po 15.000km čisto črno, novo BMW/shell olje je tudi po 30.000km še vedno lepo brez saj. V sajah je ogljik, ki je trši od jekla, olje mora predreti do valjčkov v verigi, da jih lahko maže, če je polno saj bo bolj težko, mazal valjčke. No to je samo en izmed problemov. Če v osnovi veriga ne bi bila tako dimenzionirana tudi zaradi olja ne bi bilo teh težav ane. Zakaj je veriga tako slaba? Zaradi notranjega trenja motorja, ker mora imeti motor čim manj notranjega upora, da zadostouje strogim EU normam o izpustih in porabi goriva. Poleg tega je visokotlačna črplaka enobatna, pri M47 motorju ima tri bate. Ko je bat motorja na vžigu je tudi bat v črpalki na najvišji poziciji za doseganje tlaka, tako je veriga 2x obremenjena na eni točki. Pri M47 motorju je bila ta točka porazdeljena na 3 mesta na verigi. Še praksa, videl sem kar nekaj motorjev, ki imajo res čez 300.000km in še vein prva veriga, očitno tudi ni tako sranje. Je pa tudi kar nekaj primerov ko je že pris 100.000km čez kritično mejo. Obstajajo tudi avti, ki imajo 100.000km in preko 20.000 zagonov motorja, tudi to ravno ni dobro za motor ane?
V temo sem se vmešal, da končno razjasnimo dejstva, ker mnogo mehanikov (nepooblaščeni in pooblaščeni) določene zadeve tolmačijo vsak po svoje, kot ste že ugotovili. To kar sem napisal je skoraj prepis iz testerja. Če sem kaj narobe napisal ne odgovarjam za napake, če sem koga užalil ali se delal po mnenju koga "pametnega" to ni moj namem, hočem pomagati, da se boste uporabniki N47 motorja odločili prav in da preprečite težave, če jih seveda lahko. Ali da ne menjate verig po nepotrebnem in iz strahu.
Jaz na mojem avtu menjam olje na polovični interval.
Olje BMW TPT 5W30 za dizel,
0w30 obvezno NE za motorje 25d, 35/40d ali 50d !!