Skoči na vsebino

 

Nekaj misli in kakšen nasvet za začetnike

- - - - -

  • Tema je zaklenjena. Tema je zaklenjena.
V tej temi ni odgovorov
MG
MG

    *****

  • Globalni moderator
  • Sporočil: 2 796
  • Lokacija: Celje
  • Avtomobil: E39 530iA

#1

Živjo, 

 

kar nekaj časa že prebiram tale forum (še tisto dolgo debato), danes sem se prvič registrirala. V kripto svetu sem še skorajda popolni analfabet, pa vendarle me je že potegnil vase, tudi zato, ker sem po naravi gemblarka - in hkrati vendarle ne verjamem v čisto srečo (a la loto). Kripto je zato kot nalašč. 

 

Ker vem, kako dolgo sem potrebovala sama za prve korake, samo nekaj misli (in kakšen nasvet) za POPOLNE ZAČETNIKE.  

 

1. BORZE in MENJALNICE: Vsi vam bodo predlagali različne borze - tudi sama sem registrirana na Bitstampu, BInancah, Kucoinu in Cryptopiji. Ampak začela pa sem s COINBASE. Danes mi seveda ni več dovolj, je pa za prvi stik s kripto svetom - ko še nič ne veš o grafih, vrednostih ipd. - zagotovo uporabniku najbolj prijazna, tako, na videz - in tudi za uporabo. Vse je zelo jasno razloženo. Je pa dejstvo, da imajo tam samo bitcoin, bitcash, ether in litcoin. Kar pomeni: lahko kupiš malo vsakega in pustiš nekaj mesecev, čez nekaj mesecev pobereš dol, kar ti je ostalo (in upaš, da je več kot na začetku:) Na drugih borzah in menjalnicah imajo pa še kup drugih coinov. 

 

2. REGISTRACIJA: je že opisana na več mestih. Slediš vsemu, kar zahtevajo od tebe - od fotografij dokumentov, bančnih računov, naslova, lastne slike, vse. Seveda pa moraš biti PREPRIČAN, da nisi na kakšni pishing strani. VEDNO PREVERITE zgoraj! 

 

3. KAKO IZ EVROV dobiti BITCOINE: to je eno najpogostejših vprašanj. Večina menjalnic NE omogoča neposrednega nakazila iz bančnega računa, zato moraš bitcoine kupiti drugje. To lahko storiš na COINBASE (gl. zgoraj), na BITSTAMPU in na KRAKENU. Za Kraken ne vem, ampak Coinbase in Bitstamp ponujata tako nakazilo iz kreditnih kartic kot iz SEPE. Kreditna kartica je simpl in takoj, ampak DRAGA: na Bitstampu 5% nakazila, na COinbase še več. Tudi prenosi BItcoina iz Coinbase na druge menjalnice so zelo dragi. Če pa prenašaš recimo LITCOIN ali XRP iz Bitstampa na druge menjalnice, pa so provizije zelo znosne.  

 

4. Pri vsakem najpreprostejšem vprašanju, ki ga imaš - kako nakazati, kam nakazati, kako prenesti, kako zamenjati, velja: raziskuj, preverjaj, vedno poskusi najprej z manjšo vsoto; za vsako vprašanje imaš tudi kakšen tutorial na youtubu - pojdi na youtube ali preprosto na google, vtipkaj, kar te zanima (v angleščini) - recimo: how to transfer bitcoin from binance to kucoin --- in že boš našel kak video. Ne pričakuj na vsako vprašanje zelo natančnih odgovorov forumašev - tega bi bilo prerpsoto preveč. 

 

5. Za kripto si moraš vzeti ČAS (razen če ne ravnaš tako kot je opisano v 1. točki). Ni bližnjic. Sam moraš raziskovati, veliko brati, klikati, gledati, se odločati - nihče se ne bo odločal namesto tebe. Seveda dobiš tule na forumu izvrstne nasvete (hvala, fantje!), ampak v končni fazi si pa v trenutku, ko se odločiš "buy" ali "sell", sam. Zato moraš vedeti, kaj počneš.

 

Če se lahko morda kdo kaj nauči iz napak drugih (konkretno mojih: Ko sem se enkrat konec avgusta/zač. septembra (pozabila ...) registrirala na coinbase, sem kupila bitcoine za 100 evrov. Naslednji dan jih je bilo 110. Naslednji dan 125. Bila sem očarana. Vložila sem še 500 evrov (češ, pustim ležati kak teden, pri 10-20% dnevnem donosu bom šla že lahko na krajši dopust). Najprej mi coinbase pobere mastno provizijo (ker sem seveda nakazala prek kreditne kartice, da bo ja hitreje), nato pa imam naslednji dan namesto 625  evrov samo še 520. Eh, padci se dogajajo, sem prebrala, saj bo šlo takoj gor. Ampak naslednji dan jih je bilo samo še 480. In naslednji 450.  In še naslednji 420. Nato sem vse skupaj prodala  - z minusom 200 evrov - in si rekla, da kripto ni zame ...  Decembra sem šla ponovno "v akcijo", ampak tokrat veliko bolj študiozno. In sem še vedno na začetku, ampak že uživam ob (zmernih) donosih. Tako da: po pameti. 

 

In še nečesa sem se naučila: ne hiteti in misliti, da je to ZADNJA priložnost. Če si eno zamudil, bo prišla naslednja. Kovancev je veliko, dvigov in padcev kripto valut pa tudi. Panika in hitre, emocionalne odločitve niso za kripto. Zato pa dober, premišljen načrt, dovoljšnja doza drznosti in inovativnosti, veliko radovednosti - pa vendarle tudi fleksibilnosti. Srečno!  


Prikaži več možnosti
    • kos71 in mr.sofa uporabnikom je všeč to sporočilo
-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.