Skoči na vsebino

 

Podjemna pogodba

- - - - -

 • Prijavi se za objavo odgovora
2 odgovorov v temi
Bavaria fan
Bavaria fan

  The one and only

 • Globalni moderator
 • Sporočil: 16 769
 • Lokacija: v najlepšem mestu na svetu, de
 • Avtomobil: skunk :)

#1

Saj ne morem verjeti, da se spet oglašam v tem podforumu :blackeye

 

Kolegica je študentka, dela v podjetju X preko študentske napotnice. Ponujeno ji je bilo, da ko bo diplomirala, da jo zaposlijo.

Sedaj, ko bi morala podpisati pogodbo o zaposlitvi so ji pod nos porinili podjemno pogodbo.

V njej piše, da bo občasno delala raznorazna dela, kar pa seveda ni res.

 

Ima kakšen predlog? Ali podpiše in si vmes išče drugo službo? Če podpiše je v kakšnem prekršku? Ker, če jaz pošljem tja delovnega inšpektorja, ne bi rad, da kakorkoli nasrka.

Človek res ne more verjeti kakšna svinjarija se to dogaja  :napaka



Urejal Bavaria fan, 17.07.2018, 18:25.

Mein Kopf ist ein Labyrinth. Mein Leben ist ein Minenfeld.
Prikaži več možnosti


jakeccc
jakeccc

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 3 950
 • Lokacija: Škocjan

#2

Podpise ter isce drugo sluzbo. Ali pa ob najmanj primernem trenutku ko bo najvec dela rece da pac razdira pogodbo. Take svinarije ne podpiram. Ampak opazam da je to kar nek standard nategovanja studentov :-(
Objavljena slika
Prikaži več možnosti
  • Nixxon je všeč


Caffrey
Caffrey
 • Uporabnik
 • Sporočil: 73
 • Lokacija: *
 • Avtomobil: E91

#3

Glede problematike: tudi, če kolegica še vedno dela preko podjemne pogodbe, to ni ovira za ugotovitev obstoja delovnega razmerja. V takih primerih zakon namreč določa, da se delo preko civilnopravnih pogodb ne more opravljati, če so podani vsi elementi delovnega razmerja.
 

13. člen ZDR-1 http://www.pisrs.si/...isa?id=ZAKO5944

(uporaba splošnih pravil civilnega prava)

 

(1) Glede sklepanja, veljavnosti, prenehanja in drugih vprašanj pogodbe o zaposlitvi se smiselno uporabljajo splošna pravila civilnega prava, če ni s tem ali z drugim zakonom drugače določeno.

(2) Če obstajajo elementi delovnega razmerja v skladu s 4., v povezavi z 22. oziroma 54. členom tega zakona, se delo ne sme opravljati na podlagi pogodb civilnega prava, razen v primerih, ki jih določa zakon.

 

Nekaj splošnih usmeritev:

-v kolikor kolegica dela preko podjemne, lahko toži na ugotovitev obstoja DR- pogoj je, da delodajalca pisno pozove, da ji izroči pogodbo o zaposlitvi, ta se mora odzvati v roku 8 delovnih dni, sicer ima na voljo nadaljnih 30 dni za vložitev tožbe pred pristojnim delovnim sodiščem.

-torej tudi v kolikor se znajdete v taki situaciji kjer imate sklenjeno civilno pogodbo za opravljanje dela ali pa pogodbe (kakršnekoli) sploh nimate- to na obstoj delovnega razmerja ne vpliva, še vedno torej bi govorili o ''redni zaposlitvi''

-Tudi, če nadaljevanje DR razmerja ne bi bilo mogoče (sodišče to ugotovi glede na vse okoliščine, ko obravnava tožbo) je kolegica varovana, saj se sodišče ugotovi obstoj delovnega razmerja, naložil delodajalcu plačilo prispevkov in izplačilo morebitne plače in se delavca v vseh pogledih obravnava kot zaposlenega od samega začetka sklenitve pogodbe.

Če kolegica potrebuje pomoč, se lahko obrne tudi na mene.

Svetuje: Caffrey, mag. prav, z opravljenim PDI.
 



Urejal Caffrey, 27.01.2019, 09:07.

Prikaži več možnosti