Pred kratkim sem se lotil nadgradnje parabol na moji E39, ker so leta naredila svoje in so kljub novim xenon žarnicam svetile precej ubogo. Istočasno se mi zdi da vedno bolj manj tehničnih tem na forumu, sem se odločil da spišem en kratek vodič. Ta ni mišljen za čiste začetnike, prav tako ta vodič ne kaže kako razstaviti luči, za to je že tema na forumu:
https://www.bmwslo.c...azdiranje-luči/
Močno priporočam, da se seveda nosilce zamenja na tej točki, če seveda že niso bili.
Z leti svetilnost xenon luči, in seveda tudi navadnih, upada ker začne odbojni sloj na parabolah razpadati in postane moten, tako da druge rešitve kot da se luč razstavi in se parabole ali na novo napari ali preprosto zamenja, ni. Cena postopkov se ponavadi vrti od 90€(mislim da) dalje, odvisno od tega koliko ste pripravljeni narediti sami in koliko časa imate. Jaz sem se odločil za nove parabole, ker zanesljivost teh ki jih na novo naparijo peša, vsaj lokalno, prav tako avto rabim vsak dan in nimam ravno časa da brez luči stoji dva tedna. Istočasno se mi je zdela to odlična priložnost da dodam avtu še bi-xenon(ali pač možnost upravljanja xenon zaslonke za dolge luči).
Parabole sem vzel tukaj:
https://www.aliexpre...2781700600.html
Stale so me pa 55€ plus carina 22€, torej 77€ za bi-xenon. Glede vzdržljivosti kitajca bom še videl, pri tej ceni bom potrpel, so pa še drugi viri:
https://www.retrofit...a-design-1.html
Vprašanje če so kaj boljši.
Ta vodič je evolucijski, to je prva različica priredbe, ki je bila narejena na horuk, časa nisem imel veliko, eno popoldne in en obisk Merkurja. Kaj nameravam še izboljšati, oziroma spremeniti obrazložim na koncu.
Vodič začenjam, ko je luč že razstavljena in parabole vzete ven, primerjava stara vs novo:
Stara parabola:
Nova:
Težava pa nastane pri velikosti nosilcev leče, EvoX-R 2.0 nosilci leče so za par milimetrov krajše, čeprav je leča večja:
Posledično če se na stare vijake od parabol pritrdi nove parabole, bodo te pomaknjene nazaj v ohišju:
Če se primerja z originalno parabolo:
Funkcionalno najbrž ne bo razlike, ampak ni najbolj lično.
Rešitev je več, ena izmed njih je, da se naležno površino kamor pride vijak od parabole, torej te plastične stolpčke, preprosto poreže:
https://www.m5board....-evox-r-v2.html
Ta način se mi zdi rahlo preveč agresiven in prav tako, ko se enkrat odreže, te plastike ne dobiš nazaj, tako da mi to ni diši preveč.
Težava nastane, ker ima vijak, ki drži parabole na enem koncu lesni navoj, na drugem pa navadnega metričnega za matice. Ker (še) nimam stružnice, da bi si naredil custom vijak se je bilo treba znajti. Naležna površina nove parabole odstopa za cca 5 do 6 mm, tako da je bilo treba narediti distančnik. En skok v Merkur in malo praskanja in je začasna rešitev sledeča:
1. Lesni vijaki 4,0 x 40 mm in 50 mm
2. Podložke prave velikosti
3. Alu cev z notranjim premerom okoli 4 mm, ali karkoli podobnega, rabi se cca 160 mm za distančnike.
Z malo merjenja sem ugotovil da mora biti distančnik dolg cca 18 do 19 mm, fine tuning sem pa opravljal preko šmergla in podložk:
Po prvem testu je sedaj vse bilo na mestu:
Edina težava je bila pri ujemanju dolgega in kratekga snopa. V original za to poskrbijo gumijaste podložke, ki omogočajo da se ne prenašajo vse vibracije na parabolo in prav tako fine tuning snopa. V mojem primeru sem zadevo zasilno reševal z dodajanjem podložk, v primeru da se doda več podložk 40 mm vijak ne bo zadostoval, zato je potreben 50 mm vijak:
Ni najbolj elegantno, ampak zaenkrat deluje. Zato je to evolucijski vodič, ker to mislim izboljšati, ne omogoča preveč nastavitve in pa zgleda polovičarsko. Distančnik, podložke in vijak sem zalepil še z navadim lepilom, za vsak slučaj.
Ker je držalo za žarnice sedaj drugačno je treba prirediti tudi proti prašno zaščito, na enem sem notranji del čisto odrezal, potem pa videl da to ni pametno in sem zato na drugem narezal in po potrebi tudi odrezal notranje kose, da se je vse prilegalo:
Vse skupaj se sestavi nazaj in že na prvi pogled se vidi razlika:
Staro:
Novo:
Za piko na sem še kupil vodotesne konektorje in zvezal bi xenon, kupil sem pa AMP Superseal konektorje v trgovini Delko v BTCju, dlaka na sliki je bonus:
In pa končni rezultat, slikano oboje z istimi nastavitvami fotoaparata da ni ugibanja o izboljšanju:
Seveda sem več kot zadovoljen, bi xenon prav tako deluje odlično. Čas od začetka do konca je bil cca 4 do 5 ur, z obiskom Merkurja, pavzami in pač razumno počasnim vikendaškim tempom.
Luči bom pa še enkrat razstavil in popravil par stvari:
1. Treba je zamenjati butyl tesnilo(se priporočam, rabim še za vrata)
2. Proti prašna tesnila sem preveč zarezal(prav tako se priporočam, če ima kdo viška)
3. Pritrditev parabol mi ni všeč. Čeprav se lesni vijak zategne, ne deluje preveč stabilno dokler niso vsi vijaki zategnjeni. Ko naslednjič podrem luč bom priredil originalni vijak, in sicer tako, da odstranim podložko, vrežem več navoja in uporabim najlonske matice(ali pa navadne in Loctite) in podložke preko katerih lahko moduliram odmik parabole. S tem se bo ohranila stabilnost originalne zasnove, istočasno pa če dam obnoviti stare parabole, se vijak in podložko preprosto premakne in bo vse stock. Kot da je to važno na rjasti E39.
Do naslednjič!
Urejal MehMan, 18.08.2018, 20:08.