Skoči na vsebino

Dron in letenje

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
310 odgovorov v temi
BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 16 907
  • Avtomobil: B58 MPPSK

Hejlahoj.

Ker sem že od malega strasten letalec. Začel sem pri 8-10 letih z jadralnimi letali brez krmiljenja (na špago in kamor gre pač gre), potem jadralni s krmiljenjem in s hriba... počasi iz nezanimivih jadralnih na elektro motor in do 15 leta sem že obvladal letala na metanol. Plan je tudi v prihodnosti spet turbinska (reaktivna) zadeva ampak to zahteva precejšen vložek €€ in za zdaj ni dostopno;) vse kar sem vozil in vozim sem ročno izdelal doma (balza, vezana plošča, folija in ure in ure potrpljenja in živcev...). Majhen procent letal imam kupljenih a niso tako zanimiva kot lastno delo...ogromno pa jih je že upepeljenih tudi haha.
Zakaj ima to smisel pisat?! Zato ker sem si danes izpolnil željo, ki že nekaj časa tli pa ni bilo dobre priložnosti za nabavo.
Tako sem danes postal lastnik prvega drona (dji phantom). V nakup sem šel, ker je bilo zraven kar nekaj opreme. Kup delov, propelerjev, motorčkov, ekran za direkten prenos slike iz kamere, ter prav tako priložena GOPRO HERO4 kamera in 7 baterij zanjo + kovček za drobiž.

Vprašanja za poznavalce (vem da vas je na forumu kar nekaj), ker sem nov v tem segmentu:
1) zakaj dron ne miruje na poziciji kot bi moral (na youtube se tudi dosti pritožujejo nad tem glede phantoma)
2) updejt softwera kako, kdaj, kje dobit,...?
3) kot sem rekel ekran je, vse je samo rad bi tudi naknadno zvezal opcijo stikala oziroma tipke za fotografiranje, start/prekinitev videa. Kaksna ideja?
4) info na netu so mešane... kakšen je realen domet phantoma? Na RC za letala imam domet 5km ampak tega ne mores z letalom brez kamere in slike koristit prav tako je tam poraba energije/bencina taka, da bi šel samo na enosmerno furo, če bi to probal. Torej realen domet doticnega drona?
5) nekdo mi je nekaj pametoval o izpitu za to rec. čemu izpit?! A za letalo RC ga ne rabiš, za dron pa? Pa je letalo recimo 10000x bolj nevarno za okolico (bencin - eksplozija ob nesreči), hitrosti (nenormalne ob dobrem setupu),... kaj je s temi izpiti? Dejansko za to rabiš izpit ali ne?!
6) kakšni dobronamerni napotki?! Gre zgolj za hobi in “gušt” nimam namena nič snemat za kogarkoli ali karkoli podobnega....

Hvala vnaprej za napotke in informacije.

1964 Ford mustang 289 V8, F36 440i MPPSK 

Prikaži več možnosti

Mat xxl
Mat xxl

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 14 936
  • Avtomobil: BMW

1.) V vetru bo težko povsem na meru, v brezveterju pa dobro skalibriran bi moral biti na meru.

2.) https://www.dji.com/...ndsite&from=nav

3.) če veš, kako bi, kar bi rad,  go for it.....

4.) poraba bencina, pa kaj si ti to res DJI izdelek kupil ???  Za začetek nisi niti navedel modela, ki si ga kupil ;).

5.) Dobro je imeti izpit, ali je nujno ali ne, ti lahko povemo, ko vemo, kaj imaš. 

6.) Ostani na varni strani in ne izpusti ga za začetek iz vidnega polja.....

Prikaži več možnosti

m4tj4z
m4tj4z

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 658
  • Avtomobil: 3D

O porabi benzina piše za letalo, ne za dron-a

Katerega "fentoma" imaš? 3 ali 4?

Večina informacij se najde že na YT, sicer pa google

https://www.youtube.... on DJI Phantom

Urejal m4tj4z, 12.12.2018, 21:01.

neJEZImo Save 

Prikaži več možnosti

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

O neki pa je odziva :)
Ja to glede benza je blo za letalo. ;) ne traja dolgo tam...

Model je star.... phantom 2. Je že dal nekaj čez. Za afnarijo je ok po moje.

Hmmm nekje na netu sem gledal, da bi lahko nekako naredil kalibracijo vsega na “frišno” zdaj na youtube nisem našel konkretno odgovora. Torej kalibracijo drona, oddajnika... al so tk bolj buče?

Samo kalibracijo kompasa itak narediš pred letom (vrtenje horizontalno in vertikalno).
Ko to vrtenje opravim mi žmigajo rdeča in zelena lučka zaporedoma z hitrimi žmigi. Ali je to ok ali ne?

Prikaži več možnosti

m4tj4z
m4tj4z

BMW fanatik

• Uporabnik

To bi ti moral pa pomagati nekdo, ki si je lastil točno ta model. Kaj pa bivši lastnik ti ne more pomagati?

Sam sem tudi v fazi nakupa, drona doslej še nisem imel, se pa veliko slinim po yt, ter se hkrati odločam kaj točno bi vzel. Meni osebno bi najbolj odgovarjal novi mavic 2 zoom zaradi dobrih efektov zooma (npr. dolly zoom), spet po drugi strani bi imel pro verzijo (boljša kamera- večji senzor). Čakam če bodo kaj spustili ceno na račun praznikov konec leta.

neJEZImo Save 

Prikaži več možnosti

neicheq
neicheq

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 514

Kako je s kalibracijo ti žal ne morem pomagat. Ti pa lahko povem, da na Phantomu 3 Pro praktično nisem imel dveh letov zapored, brez da ne bi imel težav. Stalno izguba signala, ESC errorji,..pa je bil Phantom nov iz servisa. Skratka, najbolj zanesljivi ti Phantomi niso. Sem imel tudi Mavic Aira pa konstantno težave s signalom, pa napake motor overload ipd.. Sedaj imam Mavic Proja in zaenkrat brez težav, najbolj zanesljiv do sedaj.

Letiš lahko brez izpita, če le ne boš letel nad ljudmi in v mestih, ti tudi nihče ne bo tečnaril. Pa če seveda ne opravljaš dejavnosti, kar sklepam da je ne.

Matjaz, dolly zoom lahko pa z vsakim 4K dronom narediš, če izvoziš končni video v Full HD.

Urejal neicheq, 12.12.2018, 22:08.

Prikaži več možnosti
    • m4tj4z je všeč

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Super info.
Imas kaksno smernico glede ideje da bi povezal nekako kamero z nekimi komandami na daljincu? Za fotografiranje in pa vklop/izklop kamere med letom :)

Prikaži več možnosti

525iX
525iX

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 560
  • Avtomobil: Alltrack , VFR

5) nekdo mi je nekaj pametoval o izpitu za to rec. čemu izpit?! A za letalo RC ga ne rabiš, za dron pa? Pa je letalo recimo 10000x bolj nevarno za okolico (bencin - eksplozija ob nesreči), hitrosti (nenormalne ob dobrem setupu),... kaj je s temi izpiti? Dejansko za to rabiš izpit ali ne?!

https://www.caa.si/u...rakoplovov.html

http://www.dronbonton.si/o-uredbi/

Ko gledam našega šefa, ne morem verjeti, da je nastal iz najhitrejšega spermija. :confused
Prikaži več možnosti

neicheq
neicheq

BMW fanatik

• Uporabnik

Super info.
Imas kaksno smernico glede ideje da bi povezal nekako kamero z nekimi komandami na daljincu? Za fotografiranje in pa vklop/izklop kamere med letom :)

Pri GoProju lahko hkrati snemaš in fotografiraš. Najenostavneje bi bilo, da pred vzletom kamero prižgeš in ti snema potem celo pot, zraven pa dela fotke.

Prikaži več možnosti

m4tj4z
m4tj4z

BMW fanatik

• Uporabnik

Matjaz, dolly zoom lahko pa z vsakim 4K dronom narediš, če izvoziš končni video v Full HD.

Lahko poveš malo bolj natančno. Predvidevam, da potrebuješ kakšen program za urejanje video posnetkov.

neJEZImo Save 

Prikaži več možnosti

lozinka
lozinka

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 9 526
  • Avtomobil: SPET M SPORT PAKET

Super info.

Go Pro ima v dodatni opremi daljinc za kamerco. To super funkcionira na tleh, kako bi pa na dronu ne vem, probaj vprašat zastopnika ali serviserja če in kolk daleč nese daljinc!
BMW Dolenjska
Prikaži več možnosti

neicheq
neicheq

BMW fanatik

• Uporabnik

Lahko poveš malo bolj natančno. Predvidevam, da potrebuješ kakšen program za urejanje video posnetkov.

Potrebuješ, ampak za drone v tvojem rangu, bi bilo nesmiselno, da nimaš kakšnega programa za obdelavo. Ogromno lahko spraviš ven iz fotke ali videa. Za video je super Davinci Resolve, pa zastonj je. Za fotke pa Lightroom.

Zadeva za dolly zoom je pa preprosta. Če snemaš  v 4K je to štirikratnik resolucije fullhdja, kar pomeni, da lahko sliko digitalno povečaš 4X pa še vedno dobiš ven full hd. Na tak način se z dronom pomikaš nazaj, digitalno pa v programu sliko zoomiraš. Mavic naredi identično stvar, le da to naredi sam avtomatsko.

Primer:

Prikaži več možnosti
    • m4tj4z je všeč

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Go Pro ima v dodatni opremi daljinc za kamerco. To super funkcionira na tleh, kako bi pa na dronu ne vem, probaj vprašat zastopnika ali serviserja če in kolk daleč nese daljinc!

Bom vprašal. Daljinca namreč nimam zraven za GOpro. hvala 

Pri GoProju lahko hkrati snemaš in fotografiraš. Najenostavneje bi bilo, da pred vzletom kamero prižgeš in ti snema potem celo pot, zraven pa dela fotke.

Torej, če dam na photo/video način bo samodejno delalo slike? Na vsakih kolko sekund? Potem pa to verjetno daš na PC in zbereš slike, ki bi jih rad in ostale pobrišeš je tako?

P.S. ali lahko moderator spremeni ime teme in sicer: Droni in RC letenje (letala, helikopterji)

Da bo tema splošna za vse te vrste igračk. Verjetno je kar nekaj ljudi na forumu, ki bi jim bil fajn obstoj take teme :)

hvala

Urejal BMW4everafter, 13.12.2018, 11:53.

Prikaži več možnosti

neicheq
neicheq

BMW fanatik

• Uporabnik

Domet daljinca je cca. 50-100m, če seveda ni ovir.

Da, nevem točno kako nastaviš, najbolje da poguglaš. Mislim da lahko interval tudi reguliraš. Če hočeš pa samo slike, pa najbolje da uporabiš Timelapse mode in bo GoPro delal slike vsakih nekaj sekund (tako kot mu prej nastaviš). Potem na računalniku to seveda zbereš in pobrišeš. Lahko pa se na kamero povežeš tudi s telefonom in to narediš tam.

Ena splošna tema o dronih je že, najbolje da se tale združi v tisto obstoječo.

Urejal neicheq, 13.12.2018, 12:23.

Prikaži več možnosti

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Ok. Prva težava.
Gimbal mi je “briknil” tip je zenmaus H3-3D z gopro hero4.
Stvar se ne odziva in ne vzpostavi. Poskusal sem hardreset z stikanjem kontaktov na platki ter nato ponovnem instaliranju driverja v zadevo, ampak stvar enostavno ne zalaufa in je “mrtva”.
Vse je delalo bp. Sedaj pa je bimbal mrtev in ga ni mogoče vzpostavit. Ima kdo kaksno idejo kako to porihtat? Brez tega je stvar u bistvu neuporabna in brezvezna.

Rek malo denarja malo muzike velja tudi... baterije imam 2 obe sta fuč. Polno napolnjeni. Kmata okoli 16 polnjen in držita max 3 minute v zraku.
Je lahko kaj narobe s softwerom ali je pač res baterija hin?!

Prikaži več možnosti

Mat xxl
Mat xxl

BMW fanatik

• Uporabnik

Tole me pa malo čudi, samo 16 ciklov pa 3 minute.... tu nekaj ne gre, sicer vem, da imajo slabše baterije, kot 3 ke samo vseeno ali ima baterija lastno elektroniko ali ne....

Ker na 3 ki jo ima.... in ja res je Li baterija je povsem dovolj, da je 1 x samkrat preveč izpraznjena pa je pa pa.....

Lahko kako sliko gimbala, ker za 2 ko nekako ne poznam detajlov, za 3 ko pa ja, tam vem, več......

Prikaži več možnosti

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Baterija ima lastno elektroniko. Jo napolniš do konca. Na računalniku kaže, da je na 98%, življenje baterije 95% vse 3 celice relativno z približno enako mAh. 

Vzletiš in takoj po vzletu se iz 4 črtic premakne na 3. Potem pa 2 minute letiš in začne rdeče žmigat dron in sam pristane. Na bateriji samo še 1 črtica. 

Slika iz spleta simbolična, ker nisem doma trenutno. Je pa to tale gimbal. Zenmuse H3-3D 

Je mrtev. Rdeča lučka sveti, motorčki se slišijo, če daš uho zraven ampak premakne pa se ne. 

Pripete slike za predogled

• 4NHUWC0000010_VA_999.jpg

Urejal BMW4everafter, 21.12.2018, 07:44.

Prikaži več možnosti

Mat xxl
Mat xxl

BMW fanatik

• Uporabnik

Po opisu sodeč so baterije iztrošene ........ in boš moral kako novo nabaviti. 

Za tale gimbal, pa največkrat odletijo ali počijo strip kabli, katere se tudi dobi in se jih zamenja .....  

Prikaži več možnosti

BMW4everafter
BMW4everafter

BMW fanatik

• Uporabnik

Preveril sem kable in so OK. Preklopil sem tudi direktno na komandno ploščo pa ni delal. Sklepam, da ga je vlaga ali pa to da je pade v sneg unicilo.
Sem narocil drugega novega.

Baterijo sem tudi naročil novo.

Ko vse skupaj dobim in sestavim bo naprodaj. Ne da se mi ukvarjat s tem, ker je zadeva stara in nima nikjer podpore na spletu... vsi forumi o tem modelu so 3-4 leta stari tako, da so neuporabni.
Cena bo za vse skupaj 250-300€. Kar se mi zdi OK. Pac tolk da nimam zgube napram moji nabavni ceni ceprav sem zdajle dal se 200 za gimble in 100 za baterijo... vem... slab nakup je bil že v štartu. Sem mislil, da bom z znanjem ki ga imam kar precej o RC letenju lahko kaj naredil s tem, ampak sem mrzel na tem področju... what a mistaka to make....
-Torej dron (deluje in leti normalno samo trenutno hin batarije)
-Nova baterija
-nov gimble zenmuse h3-3d
-gopro hero4 (nekaj nagaja citalec sd kartice)
-ekran za prenos slike
-rezervni propelerji
...

Danes grem iskat par mesecev starega Mavic pro s kompletom fly more combo.
Bo precej boljši nakup verjetno....

Poročam kako bo šlo ;)

Prikaži več možnosti

Mat xxl
Mat xxl

BMW fanatik

• Uporabnik

Me vseeno zanima, kako boš tega starega prodal, ker ja je že kar za časom.....  3 ka je še v času , 2 ka pa niti ne več.....

Prikaži več možnosti
    • gs 1200 je všeč

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.