Skoči na vsebino

 

Vino, ki me je presenetilo.

- - - - -

  • Prijavi se za objavo odgovora
61 odgovorov v temi
Andy04
Andy04

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 9 608
  • Lokacija: 04
  • Avtomobil: avtomatik

#21

Kje kupujete belo vino za špricar? Tisto, ki je v trgovini, poznam in me ne zanima. Če mogoče kdo ve za kaj domačega in da je seveda potem dober bel špricar.

Za špricar je meni osebno samo eno vino pravo, in sicer Haložan. :ok Po možnosti domač, če pa ni na voljo, pa tud un iz trgovine ni slab. 

 

Nazaj na tvoje vprašanje: to iščeš Vinotoč varianto a iščeš malo večje količine vina za špricar in si ga pripravljen it iskat v Haloze, Brda ali kak drug vinorodni okoliš?

 

LP A.


:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono



Član KOS
Prikaži več možnosti
    • Martini Racing je všeč


Martini Racing
Martini Racing

    bivši nick Consigliere

  • Uporabnik
  • Sporočil: 5 048
  • Lokacija: 01
  • Avtomobil: S205

#22

Za špricar je meni osebno samo eno vino pravo, in sicer Haložan. :ok Po možnosti domač, če pa ni na voljo, pa tud un iz trgovine ni slab. 

 

Nazaj na tvoje vprašanje: to iščeš Vinotoč varianto a iščeš malo večje količine vina za špricar in si ga pripravljen it iskat v Haloze, Brda ali kak drug vinorodni okoliš?

 

LP A.

Jaz enako, če se že pije špricar, se pije z Haložanom. Ubistvu je cela naša vas usekana na to vino.  :drunk


             “What's the use of living if you can't feel alive?”

Prikaži več možnosti


damirkos1
damirkos1

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 27 036
  • Lokacija: Ljubljana
  • Avtomobil: new age e39

#23

Haložan ali čmiga po domače. Je veliko boljsih vin za spricar :)

Ce pa ni drugega je pa tudi čmiga ok.
Vinakoper ima ok Malvazijo gourmet za gemist.
Prikaži več možnosti


Andy04
Andy04

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 9 608
  • Lokacija: 04
  • Avtomobil: avtomatik

#24

Za čmigo pa res še nisem slišal :)

 

Kar se jaz spoznam na vina, naj bi se načelno za špricar uporabljala zvrst. Itak, da so sortna vina višje kakovosti ter bolj specifičnega okusa in če delaš špricar iz sortnega vina, lahko veliko lažje najdeš sebi najboljšo kombinacijo. :ok2

Sortna vina se pijejo brez dodatkov ;)

 

LP A.


:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono



Član KOS
Prikaži več možnosti


Silvershadow
Silvershadow
  • Uporabnik
  • Sporočil: 2 276
  • Lokacija: Celje
  • Avtomobil: Za iz točke A v točko B

#25

Zame je top vino KALOH, eko vino brez žvepla… :bow

“Zavezani smo okolju prijaznemu vinogradništvu (KOPPOP), katerega cilj je popolnoma ekološka pridelava. Grozdje trgamo ročno, ne izbiramo lažjih poti, ne pomagamo si s kemijo. V naših vinogradih ne uporabljamo herbicidov in insekticidov, travo kosimo, zato naša zemlja ni zastrupljena. Če z naravo lepo ravnaš, ti bo vrnila z dobrim, pravijo. Naša vina so dokaz, da to drži!

V kleti, ki jo je osnoval naš ded leta 1938 lahko hranimo 20.000 litrov vina. Shranjujemo ga v sodobnih inox sodih. Naši gostje so vselej znova navdušeni nad kletnim predprostorom, ki so mu dušo vdahnile mojstrovine kovaških mojstrov. V njem se ob romantičnem soju sveč vinska pokušina spremeni v nepozaben dogodek.”

https://www.kaloh.si/

Urejal Silvershadow, 06.12.2023, 15:37.

Prikaži več možnosti


e34td
e34td

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 6 788
  • Lokacija: cerknica
  • Avtomobil: Ni €€€

#26

Sam tle se pogovarjate, kot bi si iz enega vrhunskega vina, katerega steklenica košta par sto evrov, delali špricar. :-D
A truly rich man is one whose children run into his arms when his hands are empty.
Prikaži več možnosti
    • Andy04 in Zelenc uporabnikom je všeč to sporočilo


Warden
Warden

    Big Brother

  • Uporabnik
  • Sporočil: 8 820
  • Lokacija: Pravljična dežela Fortunovo
  • Avtomobil: zvesti X3 3d 2007

#27

Zame je top vino KALOH, eko vino brez žvepla… :bow

“Zavezani smo okolju prijaznemu vinogradništvu (KOPPOP), katerega cilj je popolnoma ekološka pridelava. Grozdje trgamo ročno, ne izbiramo lažjih poti, ne pomagamo si s kemijo. V naših vinogradih ne uporabljamo herbicidov in insekticidov, travo kosimo, zato naša zemlja ni zastrupljena. Če z naravo lepo ravnaš, ti bo vrnila z dobrim, pravijo. Naša vina so dokaz, da to drži!

V kleti, ki jo je osnoval naš ded leta 1938 lahko hranimo 20.000 litrov vina. Shranjujemo ga v sodobnih inox sodih. Naši gostje so vselej znova navdušeni nad kletnim predprostorom, ki so mu dušo vdahnile mojstrovine kovaških mojstrov. V njem se ob romantičnem soju sveč vinska pokušina spremeni v nepozaben dogodek.”

https://www.kaloh.si/

Mene take propagande vedno odvrnejo ... žal


Objavljena slika
BeMyWings
LP
Prikaži več možnosti


Silvershadow
Silvershadow
  • Uporabnik
  • Sporočil: 2 276
  • Lokacija: Celje
  • Avtomobil: Za iz točke A v točko B

#28

Mene take propagande vedno odvrnejo ... žal

Prilepil sem ker sem osebno navdušen nad omenjenimi vini, sploh ker notri ni žvepla in je okus… drugačen :ok

Vsak ima pa svoj okus in mnenje :)

Pa na zdravje…

Pripete slike za predogled

  • 7D6A73AA-43D8-4CDA-BED6-7329B093F278.jpeg

Urejal Silvershadow, 06.12.2023, 17:18.

Prikaži več možnosti


damirkos1
damirkos1

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 27 036
  • Lokacija: Ljubljana
  • Avtomobil: new age e39

#29

Ne bom trdil ampak baje baje, so zgodbe o nič žvepla, samo zgodbe.
Prikaži več možnosti
    • Chelemico, Andy04 in RRoman uporabnikom je všeč to sporočilo


Davidf1
Davidf1

    BMW Račna Team

  • Uporabnik
  • Sporočil: 31 779
  • Lokacija: Grosuplje
  • Avtomobil: E61 530dA ///M

#30

Mene je presentilo ze marsikatero :laugh :ok2
Prikaži več možnosti
    • gade je všeč


RRoman
RRoman

    Začetnik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 11 772
  • Lokacija: Vrhnika
  • Avtomobil: LEPO

#31

Prilepil sem ker sem osebno navdušen nad omenjenimi vini, sploh ker notri ni žvepla in je okus… drugačen :ok
Vsak ima pa svoj okus in mnenje :)
Pa na zdravje…


Kje kupuješ to vino?

Življenje je risanje brez radirke!

Prikaži več možnosti


jelo46
jelo46

    Novinec

  • Uporabnik
  • Sporočil: 783
  • Lokacija: Trbovlje
  • Avtomobil: BMW

#32

Za špricer je od kupljenih vin najboljši konjičan. Tudi haložan ni švoh, ampak mi konjičan lepš steče…lahko bi se rekl, da je bolj piten :drink .



Urejal jelo46, 06.12.2023, 18:05.

Prikaži več možnosti


krtinovec
krtinovec

    Začetnik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 6 173
  • Avtomobil: e46,g21,f39,S1000R,f82

#33

Ne bom trdil ampak baje baje, so zgodbe o nič žvepla, samo zgodbe.



To je preverljivo. Načeloma bi moralo na steklenici pisati tudi, da vsebuje sulfite (žveplo), če je vino žveplano.
Če ga ne vsebuje in mu ga najdejo na analizah zna pridelovalec imeti konkretne težave.
Govorim za vina, ki se stekelničijo in uradno prodajajo. Tisto kar pride pa sosed po 5l pa ne bom komentiral :)

I did not tell half of what I saw, for I knew I would not be believed. Marco Polo, on his deathbed in 1324

 

Prikaži več možnosti


baucek
baucek

    Začetnik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 1 639
  • Lokacija: Lendava
  • Avtomobil: K 1200 RS

#34

Vino brez žvepla ne obstaja,ker kakor hitro nima žvepla, bo oksidiralo.
Tudi jaz pridelujem grozdje v vinogradu brez uporabe herbicidov in insekticidov (insekticid uporabim samo za zatiranje ameriškega škržatka,ki je vzrok okužbe z trsno rumenico,kar je že par let velik problem,saj je treba okuženo trto izsekati,odstraniti in zažgati), pa tega ne obešam na veliki zvon. Pa letos sem pridobil tudi certifikat za integrirano pridelavo - pa kaj mi pomaga...
Jasno pa mi je, da je treba dan danes znati prodajati pravljice,da si lahko uspešen. Sam se takih igric ne grem. Kdor hoce vino poskusiti,naj ga poskusi in bo videl, ali mu ustreza.

Urejal baucek, 06.12.2023, 19:03.

Prikaži več možnosti
    • Andy04, tomazic89 in andro92 uporabnikom je všeč to sporočilo


Silvershadow
Silvershadow
  • Uporabnik
  • Sporočil: 2 276
  • Lokacija: Celje
  • Avtomobil: Za iz točke A v točko B

#35

Vino brez žvepla ne obstaja,ker kakor hitro nima žvepla, bo oksidiralo.
Tudi jaz pridelujem grozdje v vinogradu brez uporabe herbicidov in insekticidov (insekticid uporabim samo za zatiranje ameriškega škržatka,ki je vzrok okužbe z trsno rumenico,kar je že par let velik problem,saj je treba okuženo trto izsekati,odstraniti in zažgati), pa tega ne obešam na veliki zvon. Pa letos sem pridobil tudi certifikat za integrirano pridelavo - pa kaj mi pomaga...
Jasno pa mi je, da je treba dan danes znati prodajati pravljice,da si lahko uspešen. Sam se takih igric ne grem. Kdor hoce vino poskusiti,naj ga poskusi in bo videl, ali mu ustreza.

Ne bo držalo, v Sloveniji se določeni vinarji s tem bavijo že več kot 20 let…
Pridelava brez dodanega žvepla je res zahtevnejša in bolj občutljiva na oksidacijo in mikroorganizme. :)

- Za pridelavo vina brez dodanega žvepla je potrebna posebna pozornost pri čiščenju in dezinfekciji kletarske opreme, da se prepreči okužba s škodljivimi mikroorganizmi.
- Postopki fermentacije in zorenja morajo potekati v higiensko čistih pogojih, da se zmanjša tveganje za oksidacijo in nezaželeno mikrobiološko delovanje.
- Pomemben je izbor kvasovk, ki so bolj odporna proti oksidaciji in zagotavljajo stabilno fermentacijo vina brez dodanega žvepla.
- Zaščita pred oksidacijo je ključnega pomena. To vključuje uporabo inertnih plinov (kot je dušik) za zaščito vina med pretakanjem in zorenjem, ter minimalno izpostavljenost vina zraku.
- Uporaba metod fermentacije, stabilizacije in filtracije, ki zmanjšajo število nezaželenih mikroorganizmov, je ključna za ohranjanje stabilnosti vina, sicer se pa vino macerira nekje 4 leta.
- Pomembno je tudi, da se stekleničenje vina brez dodanega žvepla izvaja v sterilnih pogojih.

Pri vseh teh postopkih je ključno, da imajo vinarji veliko znanja in izkušenj ter dosledno spremljajo kakovost vina skozi celoten postopek pridelave :ok

Zanimivo, ob odprtem vinu, ki ni šel čez noč v hladilnik se mi je že zgodilo fermentiranje :-D

Urejal Silvershadow, 07.12.2023, 06:10.

Prikaži več možnosti
    • Warden in Fleko uporabnikom je všeč to sporočilo


baucek
baucek

    Začetnik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 1 639
  • Lokacija: Lendava
  • Avtomobil: K 1200 RS

#36

Bi pa res rad probal enkrat takšno vino, ki se macerira ne vem kako dolgo...
Prikaži več možnosti


SHAdOW
SHAdOW

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 2 653
  • Lokacija: Murska Sobota
  • Avtomobil: BMW 420d Xdrive

#37

Žveplo gor ali dol, izkušen kletar in vinar bo tako naredil, da se žveplo ne prepozna.

Oz. bo komaj zaznavno.


Prikaži več možnosti


Silvershadow
Silvershadow
  • Uporabnik
  • Sporočil: 2 276
  • Lokacija: Celje
  • Avtomobil: Za iz točke A v točko B

#38

Zanimivo branje

https://www.dnevnik.si/1042706304
Prikaži več možnosti


baucek
baucek

    Začetnik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 1 639
  • Lokacija: Lendava
  • Avtomobil: K 1200 RS

#39

Žvepla se v vinu pač ne sme čutiti, tako da nekaj izkušenj s tem že moraš imeti. Ker v nasprotnem primeru so pa glavoboli.
Prikaži več možnosti
    • Andy04 je všeč


Silvershadow
Silvershadow
  • Uporabnik
  • Sporočil: 2 276
  • Lokacija: Celje
  • Avtomobil: Za iz točke A v točko B

#40

Žvepla se v vinu pač ne sme čutiti, tako da nekaj izkušenj s tem že moraš imeti. Ker v nasprotnem primeru so pa glavoboli.


Lokalni vinar je rekel: bolje, da tebe boli glava (po parih deci, če je bolj žveplano) kot mene (ko se mu lahko zaradi premalo žvepla pokvari cela serija vina) :ok2

Urejal Silvershadow, 07.12.2023, 08:23.

Prikaži več možnosti




-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.