Skoči na vsebino

Pnevmatike za famozni XDrive

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
98 odgovorov v temi
MonteKanin
MonteKanin
  • Uporabnik
  • Sporočil: 18
  • Avtomobil: X1 XDrive

Pozdravljeni.

Sem frišen pr BMWju..Tri mesece mam X1 XDrive 143KS... Gume-proizvajalec priporoča z zvezdico, RUNFLAT...

Ok, vse lepo in prav, tako moraš počet, ko imaš garancije. Jest mam letnik 2013, 91000km. Garancije ni več, kulance itak ne priznajo več-oz. ti povejo, ko popraviš-toda take igrice naj se grejo oni sami..popravila niso poceni... 

Letne gume imam-PIRELLI Cinturato7 z zvezdico, zimske nimajo zvezdice so MICHELIN Alpin..

Bral sem že, da zvezdica nima neke veze - OK-jo ima, bral kaj pomeni zvezdica... 

TODA-malo logičnega razmišljanja-da se ne držimo kot pijanec plota, kot se reče... :

- da je znamka gum (TUDI DOT, obtežba, hitrost, ...!) na obeh oseh ista

- da paziš da ni večjih  razlik v profilu kot max 2mm med osemi, na isti osi recimo da nebi smelo bit razlik.... )BMW je še itak v osnovi ostal BMW, kot sem ugotovu, je obraba na zadnji osi večja...)

- da ko menjavaš gume, da menjaš vedno komplet vse štiri

- redne kontrole diferencialov-menjava olj na 80-100.000km... 

-itn...

Ob normalni vožnji nas navadnih smrtnikov, sem hotel reči-ob normalni uporabi/vožnji, nebi smelo biti težav. 

Vnaprej bom dvignil dno, da bo lahko dal noter ravno rezervno kolo 125/80 R17/5x120 z dvigalko... In ne bom kupoval RFT gum... Samo z zaščinim robom, večjo obtežbo in večjim hitrostnim inedxom...  Za rovte je primerna rezervna guma...za dopust tudi... asistenca, ok..in če nimaš signala.. :-D :-D    To je plan, kako pa bo, je še daleč.. :-)

Zanimajo me Vaše izkušnje-ne kaj predpisuje BMW. To lahko prebere in pametuje vsak, tudi če nima XDrive...

Je pametni XDrive 4x4 pogon res tako pameten, da prepozna pnevmatike z zvezdico, tako, da vidi, da so gor gume istih dimenzij, toda brez zvezdice-da ne deluje več, kot bi moral...(ja ja ok-gostota gume, bla bla bla...)

ALI pa je namenjen samo za šraufanje, mi smo pa poskusni zajčki za BMW...   Kar bi morali oni počet preden je šel XDrive na trg...  :-) :-) In za normalno uporabo preveč drag zaradi vzdrževanja? :-) 

Na You Tube..kdor razume Nemško... :-) 

Prikaži več možnosti

Bavarec fan
Bavarec fan

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 11 128
  • Avtomobil: VAG without TDI

Jaz vam pravim da ne komplicirajte preveč. Če imate deljene dimenzije, obvezno kupite pnevmatike z zvezdico. Če pa so vse 4 pnevmatike enake enakih dimenzij, pa so dobre tudi navadne gume. Seveda pa velja pravilo, ob menjavi vedno vse 4 nove!

LP

If clothes make the man, then the engine definitely makes the car. By Larry Webster (Car and Driver)
Prikaži več možnosti
    • Mark89 in MonteKanin uporabnikom je všeč to sporočilo

mihaing
mihaing

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 549
  • Avtomobil: Suši

Madona vi boste morali imeti že posebni 7mesecno individualno izobrazevanje za uporabo teh plastik fantastik BMW jev.

Opažam da postajate sužnji tem škatlam

Še vedno lepše videti maske na naših ustih, kot pa maska na novih BMW-jih

Prikaži več možnosti
    • Jure24, Cdriver, BMW Deutschland in 7 ostalim je všeč

BISSON
BISSON

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 347
  • Avtomobil: X4-Vespa-Cannondale

Jaz vam pravim da ne komplicirajte preveč. Če imate deljene dimenzije, obvezno kupite pnevmatike z zvezdico. Če pa so vse 4 pnevmatike enake enakih dimenzij, pa so dobre tudi navadne gume. Seveda pa velja pravilo, ob menjavi vedno vse 4 nove!

LP

:ok

Tudi sam sem pred nakupom novih pnevmatik. Spraševal 10 vulkanizerjev,mehanikov-dobil 11 različnih mnjenj.

Bistvo je, kot praviš, ne komplicirat preveč.Avto se brez težav pelje tudi na gumah brez zvezdice, važno da menjaš vse istočasno.

Pa tudi RauFlat ni obvezen,pa še avto naredi trši, le kompresor za popravilo pnevmatik je dobro imeti pri roki.

Slovenija, zgodba o uspehu,
   pa toliko reklamacij ...

Prikaži več možnosti

MonteKanin
MonteKanin
  • Uporabnik
  • Sporočil: 18
  • Avtomobil: X1 XDrive

:okOjooj..Sem falu-sem dal temo pod Z-je..namesto med X-e.. :-) Saj ne kompliciram.. Samo zanima me. In kot ste napisali-to je to.. malo zdrave kmečke pameti.. Maa-kake malenkosti moraš pa vseeno vedet.. ;-) Če mi je en mehanik omenu, da je kardan uniču s pnevmatikami, ker je "neki čaral"-prevelike razlike v globini profilov+različne znamke+deljene dimenzije spredaj/zadaj...potem najbrž kako malenkost moraš pa le vedet.. Hvala za mnenja.. P.S. Nobenega izobraževanja ne bo..žal.. ;-) 

Tudi sam sem pred nakupom novih pnevmatik. Spraševal 10 vulkanizerjev,mehanikov-dobil 11 različnih mnjenj.

Bistvo je, kot praviš, ne komplicirat preveč.Avto se brez težav pelje tudi na gumah brez zvezdice, važno da menjaš vse istočasno.

Pa tudi RauFlat ni obvezen,pa še avto naredi trši, le kompresor za popravilo pnevmatik je dobro imeti pri roki.

Prikaži več možnosti

Dejan-V
Dejan-V

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 9 240
  • Avtomobil: Volvo V40 D4A Ocean Race

Poisci post od Miholda, nedolgo nazaj si je vzel cas in napisal kompletno vso razlago, tam pise vse in tako natancno da bi vsaka naslednja tema s to vsebino mogla bit izbrisana, ker se ustvarja samo smeti.
Prikaži več možnosti
    • MIHOLD, urbanbevk1, zigi in 2 ostalim je všeč

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju
  • Sporočil: 11 684
  • Avtomobil: z dost' dinamike!

Zvezdica nima veze s pogonom in ta seveda ne prepozna "posebnih" gum. Gre samo za prilagojeno zmes, ki jo specificira proizvajalec vozil, ko želi doseči kak normativ. Vsak proizvajalec ima svojo oznako, Audi ima A0, Mercedes MO, Porsche Nx, ipd. Iskalnik na forumu ti bo povedal več.

Zvezdica je lahko tudi pokazatelj, da so na avtu še prvovgradne gume, ker takšne z zvezdico težko najdeš v prosti prodaji.

Pomenila bi lahko tudi strožje kriterije pri končni kontroli, ker so nekateri (stari) BMWji podvrženi tresenju, če guma opleta na platišču. Več tukaj: http://www.ge39.com/pnevmatike.htm

Rezerva danes je hudič, drži. RFT se po par deset km že nevarno segreje, zasilna rezerva stane 300 ali več € (in kar je najbolj moteče, jo težko nevpadljivo umestiš v prtljažni prostor), večina kitov za krpanje ima tako agresivno sluz, da je guma potem samo še za v smeti, platišče pa tudi umazano kot sam vrag. Tako da je treba poiskati kit s sredstvom, ki se spere z vodo, mogoče dodati še kakšno injekcijo, investirati v dobro asistenco ali pa na zahtevne poti vzeti s sabo platišče normalne velikosti.

Prikaži več možnosti
    • BISSON je všeč

MajoR
MajoR

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 9 289
  • Avtomobil: E39 X2 = 14 Zyl.

Tistega, ki je BMW-ja kupil novega, ga boli k.... za gume ki so gori. Nadaljnje lastnike, ki se bolj racionalno odlocajo za nakup in tudi pred tem preberjo kaj o posebnostih avta ali v tem primeru hibah, pa ne vec. In seveda da je prav, da se vprasa kaj in kako, posebej ce ti je dosti tega tujega.

Kot so ti povedli, zvezdica nima veze z vtgjem niti cem drugim na pogonu. Guma je guma...pomemben je proizvajalec, model, globina profila, starost gume, nosilnost, hitrostni razred in pravilna dimenzija. Ce hoces za zvezdico dat 10-20€ vec po gumi, je stvar osebne preference.

Urejal gerchy, 25.01.2019, 10:34.

Objavljena slika
Prikaži več možnosti
    • BISSON in bpavsic uporabnikom je všeč to sporočilo

Bavarec fan
Bavarec fan

BMW fanatik

• Uporabnik

Zvezdica je pomembna pri deljenih dimenzijah, saj so pnevmatike različnih širin in višin bočnic enakega kotalnega obsega. Jaz sem na F16 montiral za pozimi Pirelli scorpion 255 50 19, vse štiri enake brez zvezdice (platišča so sicer različna-et in sredinska luknja). Za letne pa Conti 5 (275 40 20)-(315 35 20) seveda rft in z zvezdico. Avto v 100k km ni imel nobenega problema z vtg!

If clothes make the man, then the engine definitely makes the car. By Larry Webster (Car and Driver)
Prikaži več možnosti

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju

Eh, zakaj bi zvezdica vplivala na kotalni obseg? Kar si napisal, nima nobenega smisla.

Prikaži več možnosti
    • BISSON je všeč

MIHOLD
MIHOLD

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 13 506

Naj bi imelo ta smisel o kotalnem obsegu. Ko jih bom na mojem zamenjal, definitvno izmerim obseg takoj po vgradnji. Ker logično bi tudi to bilo.

Prikaži več možnosti

Bavarec fan
Bavarec fan

BMW fanatik

• Uporabnik

Eh, zakaj bi zvezdica vplivala na kotalni obseg? Kar si napisal, nima nobenega smisla.

Zato, ker je Bmw approved in proizvajalec zagotavlja bolj točno izdelavo enakega kotalnega obsega (teoretičnega), kljub temu da ne gre za enake dimenzije pnevmatik. Pri proizvajalcih kateri so brez zvezdice pa ni nujno da bo obseg pnevmatike enak pri deljenih dimenzijah, kljub temu da gre za enak model pnevmatike. Seveda je to vse skupaj brezpredmetno pri vseh 4 enakih pnevmatikah (isti kalup v proizvodnji) in RWD Bavarcih. 

Prikaži več možnosti

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju

Teoretično morda že, ampak kotalni obseg je odvisen od dimenzije. To bi pomenilo, da so gume z zvezdico lahko višje/nižje od ostalih, kar bi terjalo svoj kalup v tovarni. 

Mislim, da je stvar podobna kot pri OE/OEM delih. Lahko je ista kakovost, lahko pa slabša. Torej je na koncu stvar končne kontrole.

Prikaži več možnosti

mihaing
mihaing

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 549
  • Avtomobil: Suši

No ja gledano čez fiziko je kotalni obseg potem enak samo, ko se avto pelje po parkirišču 10km/h. Ker vsak ovinek in pospeševanje ter bremzanje drastično spreminja kotalne obsege zaradi delovanja sil na pnevmatiko. Enako z obtežitvijo vozila. Tudi samo zavijanje vozila kot že vemo se vsa kolesa vrtijo z različno hitrostjo (obodna hitrost...).

Težave so torej vsepovsod in ne samo na dmenzijo stoječih pnevmatik. Se lahko temu torej izogneš? Ne. Torej še enkrat po domače...tankaj i vozi.

Urejal mihaing, 25.01.2019, 11:43.

Še vedno lepše videti maske na naših ustih, kot pa maska na novih BMW-jih

Prikaži več možnosti

Bavarec fan
Bavarec fan

BMW fanatik

• Uporabnik

No ja gledano čez fiziko je kotalni obseg potem enak samo, ko se avto pelje po parkirišču 10km/h. Ker vsak ovinek in pospeševanje ter bremzanje drastično spreminja kotalne obsege zaradi delovanja sil na pnevmatiko. Enako z obtežitvijo vozila. Tudi samo zavijanje vozila kot že vemo se vsa kolesa vrtijo z različno hitrostjo (obodna hitrost...).

Težave so torej vsepovsod in ne samo na dmenzijo stoječih pnevmatik. Se lahko temu torej izogneš? Ne. Torej še enkrat po domače...tankaj i vozi.

Samo izkušnje vulkanizerjev s kombinacijami X drive, deljenih dimenzij in non star pnevmatik pri tebi ne štejejo? Fora je v tem da je že folk vozil avtomobile nazaj k vulkanizerjem, češ da nove gume pri vožnji na AC tresejo. Še celo na forumu je bil en tak primer, mislim da f11 in Falken deljenimi dimenzijami! 

Prikaži več možnosti
    • vpecnik je všeč

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju

Ja, ampak tresenje je eno, kotalni obseg pa drugo. O tem sem pisal zgoraj (in pripel link na GE-39). To težavo poznamo že vsaj 15 let. Trese lahko ne glede na vrsto pogona in izbiro različne širine.

Guma z zvezdico lahko ima boljši faktor okroglosti, nima pa drugačnega kotalnega obsega. Lahko je kriva tudi zmes, Falken so bile svoj čas izredno mehke gume in če se bolj deformira, lahko prihaja do odstopanja.

Prikaži več možnosti

x-driver
x-driver

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 25 115
  • Avtomobil: e39 530iA, e85 Z4 3.0i

A nismo že ugotovili, da imajo gume z zvezdo (oz. mercedesovo oznako) nove manj profila od tistih brez oznake? Po tem sklepam, da so te gume manjše po obsegu od tistih brez oznake, ali pa imajo dno profila višje. Veš ti?

Prikaži več možnosti

Stupo
Stupo

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 461
  • Avtomobil: BMW E65

xDrive najbolj trpi, če imaš volan zasukan in speljuješ s polnim gasom.

Pnevmatike pa naj bodo od enakega proizvajalca in to je to.
Tudi če so deljenih dimenzij, so predvidene take dimenzije, da imajo kotalni obseg brez ali z minimalnim odstopanjem.
Prikaži več možnosti

Mat xxl
Mat xxl

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 14 129
  • Avtomobil: BMW

Ma jaz imam X pogon, poleti imam deljene dimenzije, mi ne pade na pamet, da bi kupil one z zvezdico, ki so oskubljene z manj profila, mi je tako, kot bi rabljene kupil,  za zimske pa imam vse 4 gume enake ja so z zvezdico, ker sem kar original BMW set kupil in nikoli nobenih težav....

Pred časom je znanec imel neka opozorila, nato se je pokazalo, da gume niso enakomirno napumpane in, da ni sinhroniziral RSC ja, ko je menjal letne zimske gume.  Potem je bilo vse BP.   Je pa treba kdaj menjati olje v difih in v razdelilcu, enako, kot v menjalniku.....

Prikaži več možnosti

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju

To ste zdaj vse pomešali.

Te oznake ne pomenijo manj profila, tisto so EKO gume.

Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.