Skoči na vsebino

 

So ZDA res obljubljena dežela?

* * * * * 5 glasov

 • Prijavi se za objavo odgovora
185 odgovorov v temi
krt
krt

  Alias Cavazza

 • Uporabnik
 • Sporočil: 18 324
 • Lokacija: Sevnica
 • Avtomobil: e61, r55

#181

A to maš kake kolege tam, da si tako pogosto v ZDA? Rentate avto?

Čisto službeno. Sicer pa drži ja, najem avtomobila. Tokrat je Kia Rio 1.6 limo. Super avtoček ubistvu, zelo prostoren in varčen (pa tudi poln tank goriva je 28 USD).

Tudi najem je poceni, 300 USD pride za 9 dni skupaj s polnim zavarovanjem.Urejal krt, 28.06.2019, 11:25.

Objavljena slika
Prikaži več možnosti


neicheq
neicheq

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 969
 • Lokacija: Celje
 • Avtomobil: /

#182

Pa da še zadnji del zaključim, tako je potekal ta končni del poti:

untitled.png

 

V SFju smo si ogledali še Alcatraz, kar je bila ubistvu zelo dobra izbira.

 

Do tja te pelje čoln, ki ga je najbolje rezervirat nekaj dni prej, da boš zagotovo prišel gor, pa tudi v ogromni gužvi ne rabiš potem čakat. Vožnja traja nekih 15min, sproti pa lahko opazuješ hud razgled na mesto, terasaste hiške, zapor in most. Prihod na Alcatraz je nekaj posebnega, čist padeš not v to zaporniško sceno, filmske pobege in podobno. Zapor je bil tam zgrajen iz večih razlogov, prvi logičen je seveda nek faktor dodatne varnosti, saj je lociran na otoku in stran od mesta. Drug razlog so pa izredno nemirni tokovi v zalivu. Ker gre tukaj za prelomnico, je tudi relief pod gladino morja zelo raznolik. Višina gladine se zelo spreminja, hitri padci in vzponi, kar pa pripelje do nemirnih tokov, ob konstantnem vetru in sunkih, pa velja plutje tukaj za precej nevarno. Tokovi so za plavalce bolj ali manj usodni, ker se stalno spreminjajo...lahko te odnaša stran od obale, hkrati pa vleče na dno in tako marsikdo utone.

 

Dejansko pa to ne gre le za klasičen zapor, ampak pravo majceno mestece, ki skorajda preživlja samo sebe. Pa če gremo po vrsti, na otoku je bila zgrajena elektrarna, vrsta obrambnih stolpov, svetilnik, vodni stolp, dve delavnici, nočni klub, stanovanja za paznike in njihove družine, glavni zapor, glavna pazniška stavba, vila upravnika (danes na pol porušena), tenis igrišča, zunanji vrt za zapornike, pralnice, mrtvašnica... Skratka vse kar je potrebno, da bi bil zapor čim bolj samostojen. Žal je bilo pa to vse na koncu tudi glavni razlog, da je bil zapor zaprt. Stroški obratovanja na enega zapornika so bili nekajkrat višji kot v drugih zaporih.

alcatraz-map-1977.gif

Mi smo šli kar po svoje skozi zapor, brez vodiča, tako da smo si ogledali vse prostore, ki se jih pač da. Zapor kot tak je precej majhen, sem glede na filme in dokumentarce pričakoval neko ogromno zadevo, ampak ni tako. Vsi prostori in delavnice so ostali v takšni obliki, kot so bili ob zaprtju zapora. Tudi celice so enake, nič pobarvane in urejene, tako da dejansko dobiš filing pristnosti. Najhujše so zagotovo samice, ki so v celoti zaprte, povrhu pa je tudi železo obrabljeno kot je bil 60 ali 70 let nazaj, ko so tam čepeli najhujši kriminalci. Tudi z jedilnico in delavnico je enaka zgodba. Ko se sprehajaš po prostorih padeš čist not v idejo in ko se naslanjaš na rešetko v jedilnici, veš da se je na to isto rešetko naslanjal tudi kakšen Machine Gun Kelly ali pa Al Capone. Tudi to isto obrabljeno barvo in rjo je gledal ta človek takrat. In ta pogled iz okna...identičen. Zaradi takšne ohranjenosti zapora dejansko podoživiš kako je bilo biti tukaj leta in leta. In če poznaš kakšno zgodbo ali dve iz Alcatraza je to doživljanje res next level. Tudi v celicah si domišljaš obupane glave, ki jim ne preostane drugega kot ležanje. Res bombastično, hudo priporočam. Filing je moral biti sicer res depresiven, ko preko kakšnega manjšega okna gledaš na morje in Golden Gate Bridge...celice so bile pa tako ali tako katastrofa, ker so bile v notranjosti in nisi ven videl nič.

 

Alcatraz je seveda znan tudi po pobegih. Verjetno najbolj znan je bil tudi v Mythbustersih, kjer so 4-je junaki leta in leta zbirali material za nek čolniček, ga zlepili, predrli rešetko pod umivalnikom, v medprostoru celic splezali do strehe in potem dol do obale, kjer so s čolnom izginili neznano kam. Eden se je žal zataknil in mu pobeg ni uspel, treh nikoli niso našli. Uradna poročila pravijo, da jih je vzela voda, ampak prave resnice ne vemo. Njihova celica je seveda pirpravljena tako kot je bila takrat ob pobegu, torej s predrtim zidom in lutkami v postelji. Popolnoma možno je, da kateri od teh še danes vleče cigaro nekje v J Ameriki in se mu pošteno smeji. In teh pobegov je bilo ogromno, vsak svojevrsten fenomen. Dva sta prežagala rešetke v delavnici in na megleni dan zbežala proti morju. Tudi ta dva niso nikoli našli. Pa potem še Battle of Alcatraz, kjer je 6 zapornikov prišlo do orožarne, zadeva je trajala nekaj dni, bilo je ogromno streljanja in kar nekaj mrtvih.. In še en zanimiv pobeg, kjer je zapornik leta in leta počasi kradel uniforme iz ladij in pralnice na otoku. Nakar je nekega dne končno zbral vse potrebno in mirno odšel na čoln proti SFju. Preden je čoln prispel do obale, so žal že ugotovili, da nekdo manjka in ga lepo počakali ob izkrcanju.

 

Zunanje dvorišče, kjer so lahko zaporniki šli na svež zrak je popolnoma ograjen z betonskim zidom. Dejansko ne vidič niti pikice ven in čeprav gre za veliko dvorišče, sem se počutil precej utesnjeno.

img201809301203306.jpg

img201809301208298.jpg

img201809301223033.jpg

 

 

Po Alcatrazu je sledila Silicon Valley. Gre za veliko območje, v katerem so danes vsi večji tech giganti - Google, Apple, Facebook in ostali. Večina jih je tudi tukaj nastala v majcenih garažah.

 

Google ima klasične prostore, steklena stavba in stare pisarne, ki jih najdeš pri nas v vsaki industrijski coni. Dejansko od teh še najmanj wau efekta. Zaposlujejo pa vsi ti na desettisoče ljudi. Silicon Valey drži pokonci tudi SF, kjer folk največkrat tudi živi. Facebook spominja na kakšen outlet, skupek stavb razporejenih v neke sektorje, v vmesnem delu park, na zunanji strani pa parkirišče ki sprejme na tisoče in tisoče avtomobilov. Pa še malce o voznem parku - takšnega kot je pred FBjem, ga ni nikjer. Brutala od brutale, vsak drug avto AMG, RS ali M, pa Lamboti in Ferrariji, eksotika takšna in drugačna, Tesle in Fisker karme, oldschool muscle carji, mustangi, corvette, Cadillaci...You name it, its there. Takšne raznolikosti tudi v Monacu ni. Pa pred vsakim vhodom čakajo možje, ki ti parkirajo avto. Kar je logično, itak se tukaj obračajo milijarde in milijarde. Zmaga gre pa seveda Apple-u in njihovemu Apple parku. Gre za steklen masterpiece v obliki kroga. Stavba brez ampak res brez konkurence. V notranjosti velik park in celo gozd. Povsod pa steklo in minimalizem. Sicer moderno, ampak res z okusom in smislom.

 

Vsi ti giganti seveda drugače funkcionirajo, plače so brutalno visoke, je pa res da večino dneva preživiš tam. Imaš pa ta zato parke, bazene, fitnese, restavracije, kina in podobno. Delujejo na principu, da bo sproščen človek delal bolje.

 

Drug del Silicon Valley je stanovanjski, kjer gre za majhne prikupne hiške z garažo. V teh garažah je potem tudi Steve Jobs čepel, pa kakšen Mark in podobni. Gre popolno nasprotje tiste industrijske cone. Sicer hiška pri hiški, ampak popolna umirjenost. Nobenega prometa, malo ljudi, tišina in narava. Zelo lepo, nevem kakšne so cene, ampak živeti v tem delu ne more biti slabo, vsaj za nek del (študentskega?) življenja. Spredaj verande in gugalniki, tipična ameriška slika.

 

Na koncu smo si ogledali še univerzo Stanford, kar je pa še en presežek tega dela. Univerza v LJ je zraven kot nek podeželjski vrtec. Gre za arhitekturo staro 140 let, spominja na naš evropski srednji vek, samo da je vse skupaj v piko urejeno. Parki, pločniki, vodnjaki, palme, stavbe, igrišča...res prestiž od prestiža. Opazoval sem tudi vozni park teh bogih študentov, ki so na stotisoče dolarjev v dolgovih, pa sem dobil občutek da ima še najrevnejši študent vsaj Mercedesa, da se pripelje na faks. Pa njihova ekipa ameriškega fuzbala in igrišče s travco, ki je boljša od blejskega golfa. Za američana je to univerza kot univerza, zame je bilo to nekaj neverjetnega, ker takšne urejenosti pri nas, verjetno tudi v Evropi pač ni.

intro_about-800x532.jpg

 

Po nekaj lepših trenutkih tukaj, kot pa prej v SFju, smo z večjim veseljem pot nadaljevali. SF in tole tukaj je kot dan in noč. Nekje propad sistema, tole pa popolna organiziranost brez napake.

 

Napotili smo se ob obalo, kjer je bil prvi cilj sicer sama obalna cesta, potem pa mesto Monterey in Carmel by the sea. Gor sem mapo malce zasral, ker smo šli še čez Santa Cruz, ki si ga sprva sploh nismo hoteli ogledat, ampak smo na koncu bili primorani, pa tudi vse naprej do LA smo šli ves čas ob obali.

 

Na AC nam je namreč spustila prednja guma, kar smo pa nekako pričakovali že od prevzema avtomobila. Tam pač ne gledajo ali so vse 4 enako obrabljene, ko gre ena, se tista zamenja in piči dalje. Pa če so na koncu tudi vse 4 različno obrabljene. Ta spredna desna je bila res konkretno zlizana že prej in tukaj se je odločila zaključit pot. Pokličemo rent-a-car, se zmenimo kje smo in čakamo na vleko. Po navodilih smo morali počakat na vleko in smo zaradi tega verjeli, da bo avto naložen in odpeljan do vulkanizerja. Pa ni bilo tako..čakali smo 2 uri, zato da se je prikazal en pajac, ki je odprl naš prtljažnik in zamenjal rezervno gumo. To kar bi lahko sam naredil v 5min, sem sedaj čakal 2 uri? Ker smo še vedno daleč od LA, smo se odpeljali do delavnice, kjer bi zaflikali staro gumo in šli dalje. Ko je vulkanizer videl to gumo, je rekel ne ne..tole pa ne bo šlo. Je preveč obrabljena in v kolikor jo zaflika in imamo nesrečo, bo krivdo in odgovornost nosil on. Pokličemo rent-a-car..kaj sedaj? Kupimo mi novo in bodo povrnili denar ali ne.. po nekaj pregovarjanja so v to privolili in na koncu tudi povrnili tistih 150 dolarjev, ker smo imeli itak zavarovano.

 

Santa Cruz smo potem prehodili v 2 urah, ko smo čakali na menjavo, nič posebnega razen povečane populacije latinotov. Precej prometna zadeva, na videz tudi arhitektura čist mehiška. Bi kamot lahko to spustili.

 

Sledila je fantastična kalifornijska obalna cesta ob Pacifiku, ki pelje vse do LA-ja. Res polna vrhunskih serpetin, vzponov in padcev, ovink za ovinkom, razgled za razgledom. Bombastično. Verjetno najbolj ikonična cesta, kjer bi si želel Mustang Cabrioleta in počasi kruzal. V Monterey smo prispeli zvečer in šli nekaj pojest. Lično mestece, majhen trgec kjer so bile na drevesih tiste lepe okrogle lučke, ki skrbijo za prijeten topel ambient. Gre pa to sicer za mestece z izjemno zgodovino. Bil je v rokah špancev, pa spadal tudi pod Mehiko, tudi umetniška zgodovina je fenomenalna tukaj. Jazz festival, prvi kalifornijski kino, pa Salvador Dali je imel studio, Louie Armostrong je igral..skratka mesto natrpano z zgodovino, v katerem je živelo na stotine znanih igralk in igralcev, glasbenikov in športnikov.

 

Nadaljevali smo proti Carmel by the Sea, kjer gre pa za bolj luksuzno nadstandardno vasico. Manjše restavracije in drage trgovine, lep trg, fantastična chill plaža. Baje tudi mesto, kjer je največ psov na prebivalca v ZDA. Gre za lokacijo, kjer sem takoj rekel, da bi tukaj kamot preživel svoje življenje. Res lično urejeno, sicer majceno ampak prisrčno. Čez dan kakšna kavica ob trgu, pa potem na kakšen sprehod po plaži in tako naprej. Tudi kvaliteta življenja je tukaj na nekem drugem nivoju, gre bolj za evropski stil življenja, kjer poznamo kofetkanje in sproščanje. Klima izjemno prijetna, ne vroče, ne hladno, prijetnih 20 stopinj. Pa dolga plaža nekaj kilometrov in široka 300m, peščena in čista. Nekaj ljudi teče, tu pa tam pa kdo leži, bere knjigo in uživa lajf. Pa kako bi z eno sliko opisal to mesto/vas? Trije prijazni zlati prinašalci, ki se čohajo s strani vseh mimodočih, medtem ko čakajo v novem Range Roverju in si kosmate rihi hladijo na leder sedežih. Avto odklenjen, okna odprta..še dodatno bi rekel, da gre za varen in predvsem izjemno prijazen in prijeten del naše poti.

img20181002100528303.jpg

img201810021039244.jpg

img201810021015057-panor.jpg

img201810031653422.jpg

Sledila je spet fantastična obalna cesta preko Big Sura pa Brixby Bridge-a, mimo Pismo Beach-a do Sante Barbare. Pa bom kar fotke pripopal, ker s pisanjem težko izrazim to lepoto. Ena stvar še, od Carmel by the Sea do Sante Barbare smo se odpeljali nekje s 3/4 tanka. Ker gre ves čas za spuščanje in vzpenjanje, je poraba bila konkretno višja kot ponavadi. Nekje na sredini te ceste, smo ugototovili, da ne bo dovolj goriva in da je nuja poiskat bencinsko. Naslednja je bila žez 50 milj (ki je verjetno ne bi dosegli), prejšnja pa 20 milj nazaj. Dejansko nevem če so na vsej poti 2 ali 3 črpalke, kar nas je popolnoma presenetilo. Ko se vrnemo do črpalke, je šlo za prastaro zadevo poleg lesene kolibe in dveh ročk. Cena pa brutalno visoka za ameriko..5 ali 6 dolarjev na galono, ampak folk pridno tanka, ker druge alternative ni. Mi smo pa tudi.

 

Naslednjič pa tudi zadnjič še o Mailibuju in Los Angelesu..potem pa smo končno čez vse.

img201810021407340.jpg

dji0117.jpg

img201810021226266-panor.jpg

img201810031715247.jpg

img201810031729417.jpg

 Urejal neicheq, 28.06.2019, 15:47.

Prikaži več možnosti


krt
krt

  Alias Cavazza

 • Uporabnik
 • Sporočil: 18 324
 • Lokacija: Sevnica
 • Avtomobil: e61, r55

#183

Čisto službeno. Sicer pa drži ja, najem avtomobila. Tokrat je Kia Rio 1.6 limo. Super avtoček ubistvu, zelo prostoren in varčen (pa tudi poln tank goriva je 28 USD).
Tudi najem je poceni, 300 USD pride za 9 dni skupaj s polnim zavarovanjem.

Evo avtocek
592-BF06-C-01-E1-4845-9-FC4-C57-BF9-E988
Objavljena slika
Prikaži več možnosti
  • soulfly, Rottie, peropapero in 3 ostalim je všeč


krt
krt

  Alias Cavazza

 • Uporabnik
 • Sporočil: 18 324
 • Lokacija: Sevnica
 • Avtomobil: e61, r55

#184

Se malo. Danes sem tudi posnel par zverin. Cez mesto se kdaj zdi, da folk kar tekmuje, kdo ima bolj glasen izpuh.
DB302-C82-543-A-49-A7-8-BDB-04-CBDBA1-AE
AA12-B631-7-D6-C-44-CC-8-AFD-F9-E857-F9-
9-FF57-B61-6-E01-4699-861-F-F2109761454-
5-DAB23-E3-E4-F3-41-D9-8544-683-FF80-BFD
8899-D289-EA3-E-4-E14-AB3-A-ACF29-D19-F0
62-BFF705-8106-48-D6-8-F2-F-D1-F22-C86-F
AEBF24-E7-9048-4692-BFF8-CC8706-E03-F85.
A60-A8-CFB-DC1-E-4-E7-A-9-ACB-1-FB101772
BDC3602-B-2-D77-4-C6-C-8489-63228-AFB0-E
F65983-B6-00-D9-427-C-B6-F2-9-AA644-C96-
3-EEA6-F30-CC5-C-4931-9-F47-EEB39-DF2-BB
B390-E2-AA-A7-F9-4755-A804-D73-E11619-EC
66380-B9-E-3192-43-EE-BE40-C75191335428.
image uploader
Objavljena slika
Prikaži več možnosti
  • Nixxon, Jerry, soulfly in 6 ostalim je všeč


Jerry
Jerry
 • Uporabnik
 • Sporočil: 66 333
 • Lokacija: močvirje
 • Avtomobil: E39 540i & E24 635CSI

#185

Po doooooolgem času en res dober dokumentarec o LA (če ne marate USA lahko za ogled uporabite izgovor, da ima novinarka dobre noge):
 


Urejal Nixxon, 08.07.2019, 12:17.

If I had the money I would have a mid-life-crisis.

Prikaži več možnosti


hooks
hooks

  Novinec

 • Uporabnik
 • Sporočil: 176
 • Lokacija: po
 • Avtomobil: audi a5 3.0quattro

#186

Res top napisano prov not pades,če imaš še kaj kr napiši  :-D  :ok2 


Prikaži več možnosti