Imam "manjši" problem z mojim e70, letnik 2008, 3.0d. Avto ima blizu 400.000 km, imam ga že vrsto let, redno servisiran, upam si trditi, da nadpovprečno.
Najprej naj vam povem, da sem v zadnjih, recimo malo manj kot dveh letih, vgradil novo turbino, nove šobe (vse), menjal verigo ipd..., opravil nešteto testov motorja, ampak... avto občasno pokadi, najbolje rečeno, siv dim. To se zgodi recimo enkrat na teden ali dva tedna, vedno pri mestni vožnji, ni važno če pospešujem ali ne. Potem kadi kakšno minuto, največkrat je dima veliko, včasih pa mi pred tem najprej prismrdi v kabino vonj po zgoreli nafti (ne vedno). Zadnje čase opažam, da takrat tudi motor malo spremeni zvok, postane globlji. Opazil sem, da če takrat avto ugasnem in malo počakam, kajenje poneha (tega še ne morem 100% trditi, sem ga premalokrat ugasnil vmes,mogoče je samo naključje), drugače pa kot pravim, kadi kako minuto ali tudi več. Včasih se zgodi to tudi ko še ni ogret na delovno temperaturo. Drugih sprememb med samo vožnjo ni opaziti. Je pa res, da kadar sem veliko na avtocesti z nijim, kadi veliko redkeje (ali pa kadi stalno po malem,pa tega ne opazim :-), ne vem). Včasih ga ponoči v mestu "pritisnem" na polno, pa opazujem v retrovizorju če bi se opazil kakšen dim v soju loči zadaj vozečega, pa ne pokadi niti malo, to mi je zanimivo.
Pri mehaniku imam že nekaj časa dogovorjeno, da bova odstranila DPF (in mogoče tudi egr), ampak odlašam, saj bi rad problem rešil, vendar nimam več idej (tudi mehanik ne-svetoval mi je edino nov software...). Počasi bom avto začel prodajati, zato bi rad rešil ta problem, ampak res ne vem več kaj še zamenjati. Avto drugače dela normalno, normalno potegne, vse je ok, ni čipiran, razen tega občasnega kajenja, z njim si upam tudi okoli sveta (če me razumete). Torej, ali ima kdo še kakšno idejo, kaj bi lahko povzročalo to občasno kajenje?