Zadnjih 30 let vozim sedmice V8 bencin. Kupljene 4 leta stare ob menjavi modela za tretjino ali četrtino cene nove.
V splošnem dobre izkušnje, s kakimi več, s kakimi manj problemov, a nič uničujočega za denarnico. Razen seveda pogoltna država vsako leto ob registraciji. Sedanja 740-tka mi začne težiti (letnik 2005, bencin), nič resnega a vedno kaka malenkost, ki žre živce in moraš k mehaniku in razmišljam o nakupu novejše. Prvič bi šel na diesel, ker sem sprobal svakovo 540d letnik 2016. Sline so se mi pocedile.
Zdaj pa k temi. Za 3-litrsko s porabo (na papirju) okoli 6 l so dajatve državi ob uvozu iz D še nekje v mejah normale, ostalo gre v nebo. E, zdaj. Taka je lahko: 730d, 740d ali 750d. 260, 320 ali 400 konjev. Cena rabljenih približno enaka v D, dajatve državi ob uvozu približno enake. Ampak razlika med 260 in 400 konji je pa le občutna in na prvo žogo bi rekel 750d.
Ampak ti avti imajo reda 150 000 km in 750d npr ima menda 3 ali celo 4 turbopolnilnike. Kako dolgo pa te turbinice držijo???
Ali ima kdo kako izkušnjo ali znanje o tem. Seveda vem, da je nakup sedmice neracionalen sam po sebi, ampak eno je racionalnost, drugo pa srce. Jasno, da v določenih mejah. Če bo nekdo rekel "Beži od 750d ali 740d" bom presneto premislil.
Kake izkušnje od koga?
Pozdravljen.
Sam sem pred parimi leti kupil 740d iz DE.
Pregledal sem več vozil - osebno 3, s kolegi okrog 10.
V ožji izbor sta prišli 2 vozili :
750d Individual z vso mogočo opremo ( 21 col original platišča itd. ) z 115.000km
740d z vso mogočo opremo razen nightvision-a z 27.000km.
Po prebranem, ter informacijah iz 2 pooblaščencev v DE so mi vsi odsvetovali 750d zaradi :
a) ker imajo vse servise opravljene na 30.000km - za ta motor bi bilo priporočljivo olje menjati na 15.000km kar nihče ne počne
b) večkratna menjava turbin - začne se pri okoli 130.000km.
c) preprogramiranje delovanja ventilatorja - podobno kot pri 50i in menjavo akumulatorja.
d) poraba 10l ( z 740d brez x-drive komot 7l ), čeravno to pri meni ni igralo vloge
e) v kolikor je potrebno se vozilo 740d optimizira na 360km
Sam sem izbral tudi brez x-drive sistema, ker je bil posledično DMV nižji. Meni bolj ustreza zadnji pogon.
Ker je moje vozilo popolnoma črno ( zunaj/znotraj ) bi naslednjič sigurno izbral kakšno drugo možnost - namreč poleti, če je cel dan avto na soncu je neznosno navkljub hlajenim sedežem itd. ter podaljšano različico, ker zadaj ni dovolj prostora.
Opozoril bi še famo uradnih prodajalcev in km. Ogledal sem si 730d pri pooblaščenem prodajalcu v bližini Frankfurta - km je imel 41.000. Pozornost so mi pritegnili zadnji blatniki ki so bili vsi obtolčeni z kamenjem. V povezavi z obrabo zavornega pedala je bilo sklepati da je bilo km 3x več.
Ko sem na pooblaščencu to omenil, so dejali da bodo preverili, čez 3 dni se je vozilo že prodajalo pri drugem prodajalcu ne nemškega porekla.