Skoči na vsebino

 

Izkušnje forumašev na delu v tujini

* * * * * 2 glasov

 • Prijavi se za objavo odgovora
203 odgovorov v temi
Jerch_
Jerch_

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 4 944
 • Lokacija: b.t.k.
 • Avtomobil: OOOO

#1

Lepo vabljeni, vsi ki ste (smo) zal zunaj nase drage Slovenije, da se kaj javite, mogoce komu odogovrite na kaksno zanimivo vprasanje in poveate kaksno zanimivo izkusnjo.

Temo odpiram, ker sem sam prevec smetil v VAG peskovniku, za kar se opravicujem ;)

Kmalu bo 1 leto mimo, odkar zivim v Svici, bolj natancno v osrednjem delu drzave, kantonu Luzern. 6h stran od SLO obale, ce ni nobenega na cesti in sem stalno na zgornji meji omejitev s toleranco. Je kraj, kjer so zime bolj mile kot v LJ kotlini (vpliv jezer/a), poletja pa dokaj znosna. Na "dohvat ruke" (radij 1h) je par smucisc, hribov za trakking, zelo cistih jezer z dosti ribami, ki so poleti dokaj topla, res lepo staro mestno jedro Luzerna, v eni uri aem tudi v Zurichu, Badnu, Baslu, Bernu. Iz Luzerna vodijo skoraj na vsak bliznji kucel zobate zeleznice (najbolj strma na svetu gre na goro Pilatus), gondole (Rigi), na kaksno pa tudi lift :) (Bürgenstock). Ce zw pridete sem in imate koga zarocit... priporocam tale kraj, bolj konkretno njihov infinity pool:
Malenkost dlje je en vecjih ledenikov v Evropi (mozno da je najvecji).. pod Eggishorn, siri se pa izpod gore Eiger oz za turiste da prevedem pod Jungfraujoch- mesto kamor se na slabih 3500m lahko povzpnes z vlakom.
20201026_224950.jpg

Kdor bi rad smucal na naravnem snegu tudi poleti in obcudoval vas brez avtov, bo (z vlakom izkljucno) skocil do Zermatta in smucal pod Matterhornom s pistami do visine 3900m :)

Pa dovolj o naravi. Kako sploh je ziveti tukaj.. je res tako pomemben red, delo in samo druzina? So ljudje hladni, zaprti?
Prvi stik je, ko moras poiskati stanovanje. Stanovanja pa ne dobis, ce nimas pogodbe, pogodbe pa ne dobis, ce nimas stalnega prebivalisca, katerega pa ne dobis, ce nimas stanovanja in delovne vize in tako dalje ;)
Pa da presekam ta krog, sam sem stanovanje najdel od gospe iz Ceske, ki je pred 20 leti zacela verjerno podobno pot kot je moja. Zaupala mi je, da bom redno placeval najemnino in namesto 3 (za garancijo) vzela samo eno in se to, ko sem dobil prvo placo. (Prvi strah, da tujec tezko dobi stanovanje, da mora placati visjo garancijo, se torej ni potrdil). Verjetno pa brez pogodbe ne bi slo. Vsak, ki ima karkoli veze z mojim zivljenjem je tako brez ovinkov prisel do moje pogodbe in me hitro popredalcal- verjetno je bilo od tega odvisno tudi, da sem brez tezav in dokaj hitro dobil delovno vizo za 5 let in s tem davcno ter stalno prebivalisce. Sledila je ae odjava v SLO in ueila, zgodba se zacne ;)

Nemsko sem znal zelo dobro.. ampak nekoc :) jo imel se na maturi, ampak.. dolgo je od tega in po drugem obisku pekarne sem se streznil, da schwytzer dutsch ni niti dialekt nemscine, ampak je kot bi poslusal makedknca in rekel sam sebi- sej ce znam hrvasko bom pa ja se makedonsko razumel... ee sinko, ne bos, ce se te ne usmilijo :) pa se? Se, ko vidijo da se trudis. Ampak.. trwba it 7dni za redom v pekarno, da te vprasajo iz kje si. Pa 20x da te zacnejo uciti njihovih besed za kruhe, slascice. Sem se pocutil nezazeljenega? Nikakor, samo zaupanje sem si moral pridobiti, da bom res vrnil kozarce od jogurtov (refil), da bom smeti metal tocno tam kot je treba in ob casu kot je treba. Uh.. pravila torej. Pa so jasna, ali zapletena kot slo zakoni? Ne, dokaj enostavna!

Cas gre in pocasi sem zacel delati. Najprej "normalno" delo v IT industriji. Za isto podjetje kot v slo- ena od prednosti korporacij.. ker lahko tocno vidijo kdo si, kaj si naredil do sedaj, sem imel v bistvu samo en razgovor v zivo pred zacetkom. Zanimalo jih je izkljucno kaksno osebnost imam in ali se bom vklopil v ekipo. V ostalo (znanje, izkusnje) nikoli ne podvomijo. Sledi mehko uvajanje in sprejemanje odgovornosti za dolocene delovne naloge.
Po 2eh mesecih postajam nervozen in se zacnem sprasevati, ce je z mano kaj narobe ali mogoce mojo sluzbo. Ko pritisnem na gas in dam 120% od sebe pa z zeljo da hocem vse zakljuciti takoj, da se mi ne nabere prevec za naslednji dan.. sploh zaradi slabih izkusenj iz SLO- ze ob prvi nalogi- certificiranje celotne ekipe in zame en tezji izpit, prevzamem vse spage v roke in uredim, da je vse reseno. Ce prevedem- naredim za vse v ekipi potrebne certifikate in se zase izpit in mirno zaspim. Vse ok pravi moj sef, ampak zdej bos pa zmanjsal tempo. Wtf? Clovek kako zmanjsal? Sej sem ja navajen tega in se 15 drugih odgovornosti.. pocasi mi v ekipi tudi povejo, da pa administrativnih del ne delamo, ker imamo za ta namen na remote zaposleno eno punco v Bulgariji. Si mislm, ok fer- pri uvajanju sem ae vsega naucil, toliko da znam procese.. ampak prevec je tega, da bi zmogla ena punca. In ker se mi smili, se vedno pomagam malo :)
Pride dan, ko se spet vaedem s sefom in pravi majstor; od jutri dalje dobimo se eno punco za pomoc iz Bulgarije- bos zdaj lahko nehal z administracijo. Pravim: seveda, sej pa to ni motilo delocnega procesa. In pravi sefe; pa kaj si ti res ko pravi balkanac in mislis da se moras izgaravati do onemoglosti, da se bos dobro pocutil. No takrat pa... sem prespal. Razmislil in skapiral, da sem bil bedak. Do tistega trenutka. Ce sem samo to spoznal v CH in se kmalu vrnem je dovolj :)
Seveda sem sposobnost, ki nam jo privzgojijo v SLO (ker smo zelo predana delovna sila) kasneje se veckrat izkoristil v pozitivne namene- delati sem zacel se kot trener- priloznost se mi je pojavila s korono. Velika vecina trenerjev je tujcev in za casa prvega vala so v CH lahko prihajali le ljudje s stalnim prebivaliscem in delovno vizo.
Pa tudi tam sem se psihicno pripravil na izgaravanje, ker sem vedno gojil neko strahospostovanje do tega kako delajo Svicarji oz boljse koliko.
Danes lahko recem, da so uspesni (pa ne v sportu, glasbi/kulturi) tudi zato, ker tista etiketa swissmade daje nek poseben obcutek, ki pa ni nujno tako poseben. Delo sicer je bolj ucinkovito in predvsem bistveno bolj cenjeno kot pri nas. Zaposleni se torej v velimi ukvarjajo s tistim kar jim je v profesiji, ne zgubljajo casa z neumnostmi. Banalen primer je ze, koliko ljudi te bo pogledalo, ce prides v sluzbo v roza srajci in nevem pumparcah. Briga jih.. delajo svoje ko singerica in karavana gre dalje :)

Pa dovolj o meni. Naj povem se to, da komur bo denar edino vodilo selitve bo kratkorocno zadovoljen. Dolgorocno pa si mora vsak, ki se ima namen seliti v tujino, poiskati drugo motivacijo. Lahko je poklicne narave- torej moznost razvoja, kot je doma nikoli ne bo bilo. Lahko je to izziv, ki ga prevzames, predelas, zmagas in se vrnes. Na tak nacin sem sam deloval v sportu (ni prvic da zivim v tujini). Poklicna uspesnost (in nikakor samo placa) daje v tujini tujcu neizmerno prednost in obcutek, da ga nekdo ceni mu posledicno odpira vrata marsikje, kjer bi ga sicer diskriminirali/zavracali. So bili trenutki, ko sem 7tednov neprestano delal. Vcasih se med tednom popoldan speljal kaksen trening. Lagal bi da je denar edino vodilo. Je pa res, da ko sem sel cez svoje meje, sem to tudi na glas povedal in ljudje tukaj so fer. Nikoli vas nobeden ne bo obsojal, ce boste po pravici povedali in hkrati vam bodo po mogoce za balkanca malenkoat daljsem "testnem" obdobju, hitro zaceli 100% zaupati.
Je pa res, da tudi pohvalit ne znajo. V sportu sem se en dan razjezil in gospod, ki je v osnovi odgovoren na zvezi za vso dogajanje mi je lepo razlozil: "nikoli te ne bo nihce pohvalil. Najvecja hvala, ki jo lahko tukaj dozivis je, da so vsi tiho. Dokler so vsi tiho so zadovoljni. Dokler so zadovoljni je to kot bi ti bili hvalezni. Torej se ti v resnici zahvaljujeo"
Tudi tisti dan sem se vozil domov in razmisljal.. a je treba bit tiho, tudi ko bo kdo zmagal tekmo zijenja al koji im qurac, da so tako j*beno pravilni. Potem aem ae hitro pomiril in zbudil s stunfi v ustih. Hecam sem. Jih pac sprejel take kot so :) ker vsakega (tako kot hribe, jezera) lahko vidis kot sem zacel ta post ali pa koncal hehe.
Prikaži več možnosti
  • Martin ///M, Iztok Z., Jerry in 28 ostalim je všeč


Jerch_
Jerch_

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 4 944
 • Lokacija: b.t.k.
 • Avtomobil: OOOO

#2

Super Jerch je fajn slisat ( prebrati ) se koga v CH da ni ravno građevina. Jaz osebno zal nimam posebnega znanja, ker se prodaja vozil ravno ne steje kot "nekaj več" :)
Žena pa v zdravstvu verjetno bi znala kaj narediti.
Ampak se pojavi prvi problem. Jaz imam tukaj starse, ona tudi.. smo nekako navezani vsi en na drugega, zasluzimo dovolj da imam lahko na lizing avto za 20 jurjev, da grem vsak vikend z otroci nekam ven in da ne razmisljam samo o denarju. Vsaj prvih 25 dni. Zadnjih 5 itak vedno, pa je vseeno koliko place bi bilo :)


Zivljenje v slo je bilo za mojo druzino cisto ok. Lepo smo se imeli, 60m2 kupljeno stanovanje z malo pomoci, zena zelo stabilno sluzbo v farmaciji, jst v IT svetu v prodaji. Malo mi je sla na zivce vsakodnevna voznja nm-lj, pa po 7 letih NM, pred tem 3 leta Italije, se pred tem 3 leta Splita, se pred tem vecino mladosti med LJ in obalo sem ravno vrgel sidro med dolence in eto.. a je blo res tega treba :)
Enako imava oba starse, moja je se edinka, tako da ko sva se odlocila je prisel val prepricevanja- kar naenkrat bi nam vsi starai dali karkoli, samo da bi ostali. Potem je pocasi prehajalo v jezo in pluvanje vez Svico. In koncno v zadnji fazi sprejemanje.
Ko to prvic delas boli. Ko cetrtic, ves da edino kar te lahko sploh prizadane je zalost otroka, ce ga nekje ne sprejmejo. Ce me spomin ne vara imas tudi sam otroka. Lahko mas 20x visjo placo pa vsaj meni ne bi nic pomenilo, ce bi dnevno gledal otroka, ki je v obupu in zgubljen. Zaenkrat tudi zaradi korone, pomoci babic in dedkov je bilo uvajanje uspesno in prihajajo dnevi, ko naju otrok prehiteva z besedami svicarake nemscine in ima vec iskrenih prijatjev kot mi2 skupaj :)

Ps. Tvoja bi, tako kot moja definitivno bistevno boljse kasirala kot mi2 :)
Prikaži več možnosti


Eagle46
Eagle46

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 842
 • Lokacija: Home
 • Avtomobil: ni moj:(

#3

Jaz sem trenutno na Dunaju, delam za multinacionalko (korporativno upravljanje).

Ceprav rad delam mednarodno, nisem imel ambicije oditi iz Slovenije. Scasoma sem pricel dobivati ponudbe iz tujine & po tehtanju oditi v München, Budimpesto ali Dunaj (te 3 so bile najbolj privlacne), sem se odlocil za slednje.

Iz stalisca samega dela, pridobivanja znajna & izkusenj, bi naredil napako, ce nebi sel. Ker sem malo sanjaski & uporniski tip, sem bil v SLO vendo nekomu trn v peti, docim je tle poslovna kultura na visjem nivoju, bolj se ceni angazma & motivacija.

Sicer mi placa nikoli ni bilo vodilo & ne zasluzim kot svicarski dohtar, vendar dovolj, da nimam obcutka, da me izkorscajo.

Po letu prezivetem na Dunaju mi postaja jasno, zakaj imajo ljudje iz nasih koncev (ex. Yu) Avstrijo & Dunaj tako v cislih, saj so neto prihodki vsaj X2, kot za podobno delo v Sloveniji (s tem, da so delavni pogoji tukaj bolj urejeni), zivila v trgovini & gorivo so pa cenejsi kot v Sloveniji:) Najemnine & stanovanja so cca 30 % visje (v povprecju seveda, ker je tle pac vecji razpon - od neke osnove, do visokega liksuza, velja tako za dobrine kot storitve) Tudi storitve so konkretno drazje, a se "nasi" vendo dobro znajdejo:).

Osebno mi je tudi pomembno, da sem v stiku s svojimi v Sloveniji. Iz Dunaja res ni problem skocit do Lj, tudi med tednom po sluzbi ne.

Moja izkusnja z tujino je pozitivna, a bolj iz stalisca pridobivanja zunanja in izkusenj. Glede samega financno materialnega statusa pa v Sloveniji ni slabo (ce primerjam s tujino). Ker se storitve, zivljenske dobrine & streho nad glavo da dobiti se vedno razmeroma ugodno.
:zmesanc P O R S C H E
Prikaži več možnosti
  • Martin ///M, Jerch_ in anita_a uporabnikom je všeč to sporočilo


Zelenc
Zelenc
 • Uporabnik
 • Sporočil: 786
 • Lokacija: 01
 • Avtomobil: Z4

#4

Wau, tele švicarske fotke so prelepe. Jaz sem povratnik iz Nemčije, kjer sem živel v prav v deželi Bmw, v neposredni bližini ene od fabrik. Nekako me je domotožje oz. lastna hiša tukaj ter podmladek, vsa družba in familija pripeljala nazaj. V DE pa ko sešteješ vse stroške in glede na to, da imam VII. stopnjo izobrazbe, si na koncu hitro na isti finančni računici kot tule.


Prikaži več možnosti
  • BMW Deutschland in Jerch_ uporabnikom je všeč to sporočilo


Dejan-V
Dejan-V

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 8 974
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: Volvo V40 D4A Ocean Race

#5

Jerch kaj pa v sportu pocnes?
Prikaži več možnosti


sun30
sun30

  BMWslo.comoholik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 010
 • Lokacija: lj
 • Avtomobil: F11

#6

Če prav razumem je švica ok, če paziš na vsak eur oz. frank, hodiš v tujino po hrano, frizerju, ostale storitve... drugače si isti če ne še večji revež kot v slo? Načeloma da živiš kot balkanc, ki pride tja delat fizička dela, domov se pa pripelje z novim audijem na leasing?


Prikaži več možnosti
  • BMW Deutschland, Nos in Zelenc uporabnikom je všeč to sporočilo


fancy
fancy

  BMW ljubitelj

 • Uporabnik
 • Sporočil: 385
 • Lokacija: Podeželje
 • Avtomobil: S60 2,4 185

#7

Zanimivo branje

 

Jaz se 5 let nazaj nisem odločil za tujino

 

Pač še vedno živim v mojih rovtih, zaslužim manj ampak se da brez problema preživeti

 

Imam pa sedaj ponovno ponudbo za 6 mescev v Ukrajini preko francoske firme (jebat ga, prednost je če z Francozi govoriš francosko)

 

Lani sem bil 14 dni pa je bilo kar OK, tako z stališča dela kot zaslužka

 

Kot sem napisal, za stalno me pa ne mika


Prikaži več možnosti


veloce
veloce

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 39 585
 • Lokacija: Vinorodni
 • Avtomobil: Alfa 166

#8

Se da pri nas lepo zazlužit, sam delat moraš.

 

Jaz sem dve leti živel v Milanu v Italiji in lahko povem, da ni vse tako rožnato. Najemnine so drage, elektrika, voda, smeti isto. Hrana je tam, tam.

 

Delat ni nič lepše kot pri nas, edino naročniki so v mojem primeru bile zelo znane svetovno znane firme. Plačilo je boljše, ampak ti življenski stroški pojedo razliko + potni stroški seveda.

Zato sem se odločil priti nazaj in tu odprl firmo in niti pomislim ne več, da bi se vrnil tja.

 

Je pa zanimivo slišat tudi izkušnje drugih.


ARHITEKT
Prikaži več možnosti


damirkos1
damirkos1

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 18 183
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: new age e39

#9

Kul prispevki fantje. Ce prav razumem ste se brez otrok. Uzivajte. Meni je Slovenija top. Da se zaslužit, bolj smo pridni od balakna, bolj topli od severnjakov. Frendi so tle, narava je na nivoju Švice (razen infrastrukture žal) ter kornati so dovolj blizu. Ali so se moji hobiji poklopili z geo polozajem ali prilagodili, ne vem, sem pa tle zadovoljen in srecen.

Zdaj pa back to tujina. Jerch kaj zdaj prodajas licence ali učiš fuzbal?
Prikaži več možnosti
  • bmw330cd, jakeccc, nixx in 5 ostalim je všeč


Vocko
Vocko

  BMW ljubitelj

 • Uporabnik
 • Sporočil: 837
 • Lokacija: Dolenjska
 • Avtomobil: Boljši od E39 :)

#10

Mah, ko 1x preživiš nekaj časa v tujini, vidiš da ni vse tako rožnato. V mojem primeru so to bile ZDA, kjer sem bil 3 leta. Sam bi še nekako živel tam, otroke pa nebi nikoli tam vlekel.

 

Bil sem tudi 3 mesece v Švici, tam me je pa zelo zmotilo, ker oni so pa res grozni nacionalisti in vsi tujci so za njih ničvredni. Se prav spomnim, kake vice imajo za Avstrijce, pol sploh nočem razmišljat o tem, kaj si mislijo o nas.

 

Ni vse v denarju, res pa je da v Jerchevem primeru to razumem, kar sta oba šla na del. mesto, ki jima ustreza. Pa še Švica je super kar se zdravstva tiče, kar ZDA definitivno niso.


Fun is not a straight line!
Prikaži več možnosti


Jerch_
Jerch_

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 4 944
 • Lokacija: b.t.k.
 • Avtomobil: OOOO

#11

Jerch kaj pa v sportu pocnes?

Evo, direktno iz pisarne :)20201027_090501.jpg
Vcasih tudi ozadje spremenim na desktopu ;)
Screenshot_20201027-090613_Gallery.jpg
Prikaži več možnosti
  • alexvuk, Eagle46 in LiamN uporabnikom je všeč to sporočilo


Jerch_
Jerch_

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 4 944
 • Lokacija: b.t.k.
 • Avtomobil: OOOO

#12

Če prav razumem je švica ok, če paziš na vsak eur oz. frank, hodiš v tujino po hrano, frizerju, ostale storitve... drugače si isti če ne še večji revež kot v slo? Načeloma da živiš kot balkanc, ki pride tja delat fizička dela, domov se pa pripelje z novim audijem na leasing?


Placa je v povprecju 4x vecja. Meso je 4x drazje, dolocene storitve so tudi 3-4x drazje. Stanovanja so 2-4x drazja. Vse ostalo je 20-30% drazje, marsikaj - avto, potovanja, zavarovanja za avto pa popolnoma enako kot v slo. Glede na te faktorje lahko predvidevas, da ti ni treba gledati na vsak eur oz chf (92% vrednosti eura). Postanes pa preracunljiv, ker se zavedas, da se brez skrtarjenja da veliko prisparati. Torej brez, da ti pade kakovost zivljenja. Ko gres za vikend prespat v portoroz v lep hotel z drago das kamot 1/10 slo place. Jst bi pa moral dati 1/10 place za recimo Burgenstock. Ampak ne dam, ker rajse skocim v istro in tam 4dni uzivam ob meni bolj prijetni hrani :)
Leasing pa imajo vsi, ker je 1% obrestna mera na nove avte, skupaj gredo ponavadi tudi serviani paketi in tako v resnici najames avto za 3/4/5 let in samo se pogledas kilometrino.

Se da pri nas lepo zazlužit, sam delat moraš.
 
Jaz sem dve leti živel v Milanu v Italiji in lahko povem, da ni vse tako rožnato. Najemnine so drage, elektrika, voda, smeti isto. Hrana je tam, tam.
 
Delat ni nič lepše kot pri nas, edino naročniki so v mojem primeru bile zelo znane svetovno znane firme. Plačilo je boljše, ampak ti življenski stroški pojedo razliko + potni stroški seveda.
Zato sem se odločil priti nazaj in tu odprl firmo in niti pomislim ne več, da bi se vrnil tja.
 
Je pa zanimivo slišat tudi izkušnje drugih.


Vsekakor meni ni cilj ostati in upam, da se vrnemo se pravocasno v slo in mi otrok cez nekaj let ne bo rekel j*bi se ti in tvoj balkan :)
Kot receno sem se v SLO dobro pocutil, z zeno sva imela solidni sluzbi in nasploh je zivljenje v Slo vsaj po mojem za veliko vecino se vedno zelo kakovostno. Hrana, zdravstvo, toplina ljudi, dobrosrcnost..

Zdaj pa back to tujina. Jerch kaj zdaj prodajas licence ali učiš fuzbal?


Se strinjam s tabo :)
Mah.. oboje hehe. Oz zdej sem spet v homeoffice in zgleda zakljucil za letos glede sporta :(
Prikaži več možnosti
  • MajoR in sun30 uporabnikom je všeč to sporočilo


Jerch_
Jerch_

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 4 944
 • Lokacija: b.t.k.
 • Avtomobil: OOOO

#13

Mah, ko 1x preživiš nekaj časa v tujini, vidiš da ni vse tako rožnato. V mojem primeru so to bile ZDA, kjer sem bil 3 leta. Sam bi še nekako živel tam, otroke pa nebi nikoli tam vlekel.
 
Bil sem tudi 3 mesece v Švici, tam me je pa zelo zmotilo, ker oni so pa res grozni nacionalisti in vsi tujci so za njih ničvredni. Se prav spomnim, kake vice imajo za Avstrijce, pol sploh nočem razmišljat o tem, kaj si mislijo o nas.
 
Ni vse v denarju, res pa je da v Jerchevem primeru to razumem, kar sta oba šla na del. mesto, ki jima ustreza. Pa še Švica je super kar se zdravstva tiče, kar ZDA definitivno niso.


Drzi. Moj nadrejeni je Avstrijc, iz Graza. Kaj naj recem, obcasno mi pravi da se pocuti kot bi bilo 1980 in prihaja iz V Nemcije :)
Je pa res tudi to, da se Svica spreminja in to zelo hitro. Urbani del je zelo toleranten, so pa se vedno kantoni, kjer slovence enacijo z najhujso ciganijo iz balkana.

Tako bom rekel, ker je Damir spraseval glede otrok. S 4imi leti grejo otroci za dve leti v malo solo, ki poteka v prostorih prave sole. Eno od teh dveh let je obvezno. 5 let nazaj je bilo v vecini sol zagotovljeno izkljucno en dan popoldanskega varstva. Torej ob 11.35 si moral po otroka, ga nahranit in ob 13.30 vrnit, kjer je lahko ostal do max 17ih. To avtomatsko pomeni, da dva 100% zaposlena starsa rabita varusko, ki stane od 2000chf na dalje :)
V 5 letih je prislo do tega, da je v soli za vsak dan organizurano varstvo, kosilo in malice to organizira obcina in cena je odvisna od place. Odvisno koliko je otrok v tem varstvu, ampak glede na to, da se je ze ored korono delalo en dan na teden od doma, se da za cca 3 dni vzeti na polno, enega delno in enega nic varstva. Vse skupaj je tako od oka 3x ceneje kot varuska in veliko vec si z otrokom. Delodajalci so postali fleksibilni, delovne sile se vedno za marsikateri poklic peimankuje.

Tako kot glede varstva se tudi druge stvari spreminjajo. Slovenija recimo ne spada med rizicne balkanske drzave, kar se zelo pozna pri avto zavarovanju. Imamo tudi boljse izhodisce za pridobitev delovne vize kot ostale balkanske drzave. Prakticno smo izenaceni z Nemci recimo. Velika vecina izobrazenih vidi Slovenijo kot urejeno drzavo in jim je delovna sila prepoznana kot zelo marljiva. Mozno, da sem imel jst sreco za tak odnos. Seveda so pa izjeme..
Prikaži več možnosti


airmike
airmike

  Začetnik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 449
 • Lokacija: Maribor
 • Avtomobil: E39 525i, E46 320i

#14

Zanimiva tema :)

Moja je ravno sprejela ponudbo za delo v Nemčiji, s 1.1. začne, jaz pa sledim v roku 6-9 mesecev :)
Make cars fun, not fast! Tatsuru Ichishima
Prikaži več možnosti
  • Jerch_ je všeč


Jerch_
Jerch_

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 4 944
 • Lokacija: b.t.k.
 • Avtomobil: OOOO

#15

Zakaj si želiš delati od doma in živeti v SLO, če je v Švici tako fino?  :confused
 
Najprej govoriš, da je življenje v Švici super, po tem stavku pa nekako dobim občutek, da je super le finančna plat. Drugače pa super, če boš lahko živel v SLO in tu zapravljal denar.  :)


Vsaka odlocitev v zivljenju je kompromis.
Brezkompromisna bi bila, da bi zivel na Korculi, lovil vsak dan ribe kolikor bi rabil zase, mel majhen vrt, cez zimo bil 4 mesece doma s kolegi in malo smucal. Ima bratranec od moje tak lajf, ampak je v zivljenju kar nekaj prigaral. Pa se po otoku vozi v 30 let stari Fiesti in za panulavanje (10min rabi da vrze 5x 300g lokarde ven) mu je dovolj 3m dolg colnicek s 30 let starim Tomosom. ;)

Jst zal ne, moja zena pa se sigurno lahko uveljavi v svojem poalu do te mere, da cez nekaj let rece- zelim delati za vas, vendar od doma in to pomeni resnicno od doma. V dobi korone se je pokazalo ta to gre. Vprasanje je samo ali te delodajalec dovolj ceni in rabi. Bomo videli je rekel slep ;)

Zanimiva tema :)
Moja je ravno sprejela ponudbo za delo v Nemčiji, s 1.1. začne, jaz pa sledim v roku 6-9 mesecev :)


Auuu.. bos mel materiala za to temo hahaha
Srecno in pogumno ;)
Prikaži več možnosti
  • bimmer 5 je všeč


airmike
airmike

  Začetnik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 2 449
 • Lokacija: Maribor
 • Avtomobil: E39 525i, E46 320i

#16

Hvala :) vsekakor poročam
Make cars fun, not fast! Tatsuru Ichishima
Prikaži več možnosti


Matjr
Matjr
 • Uporabnik
 • Sporočil: 35

#17

Super tema, odlicno branje!
Tudi sam imam trenutno priloznost za delo v Nemciji in sicer kot “car wrapper”, lokacija je pa kaksnih 20 min iz Augsburga. Kaksne izkusnje z stroski zivljenja, kulturo, druzbo, nasplosno zivljenjem v Nemciji?
Lp
Prikaži več možnosti
  • Jerch_ je všeč


puhecfan
puhecfan
 • Uporabnik
 • Sporočil: 163
 • Lokacija: -
 • Avtomobil: kolo...

#18

Napišem jaz kasneje ko bo več časa.;);)
Prikaži več možnosti
  • Jerch_ je všeč


Kaspar
Kaspar

  BMWslo.comoholik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 411
 • Lokacija: Maribor/Wien
 • Avtomobil: E39 R6i

#19

Jaz sem trenutno na Dunaju, delam za multinacionalko (korporativno upravljanje).

Ceprav rad delam mednarodno, nisem imel ambicije oditi iz Slovenije. Scasoma sem pricel dobivati ponudbe iz tujine & po tehtanju oditi v München, Budimpesto ali Dunaj (te 3 so bile najbolj privlacne), sem se odlocil za slednje.

Iz stalisca samega dela, pridobivanja znajna & izkusenj, bi naredil napako, ce nebi sel. Ker sem malo sanjaski & uporniski tip, sem bil v SLO vendo nekomu trn v peti, docim je tle poslovna kultura na visjem nivoju, bolj se ceni angazma & motivacija.

Sicer mi placa nikoli ni bilo vodilo & ne zasluzim kot svicarski dohtar, vendar dovolj, da nimam obcutka, da me izkorscajo.

Po letu prezivetem na Dunaju mi postaja jasno, zakaj imajo ljudje iz nasih koncev (ex. Yu) Avstrijo & Dunaj tako v cislih, saj so neto prihodki vsaj X2, kot za podobno delo v Sloveniji (s tem, da so delavni pogoji tukaj bolj urejeni), zivila v trgovini & gorivo so pa cenejsi kot v Sloveniji:) Najemnine & stanovanja so cca 30 % visje (v povprecju seveda, ker je tle pac vecji razpon - od neke osnove, do visokega liksuza, velja tako za dobrine kot storitve) Tudi storitve so konkretno drazje, a se "nasi" vendo dobro znajdejo:).

Osebno mi je tudi pomembno, da sem v stiku s svojimi v Sloveniji. Iz Dunaja res ni problem skocit do Lj, tudi med tednom po sluzbi ne.

Moja izkusnja z tujino je pozitivna, a bolj iz stalisca pridobivanja zunanja in izkusenj. Glede samega financno materialnega statusa pa v Sloveniji ni slabo (ce primerjam s tujino). Ker se storitve, zivljenske dobrine & streho nad glavo da dobiti se vedno razmeroma ugodno.

Pozdrav,

 

jaz pa začnem z delom na Dunaju 1. oziroma 2.11.  :-D  (bil pa tudi v Budimpešti 3 mesece lani)

 

LpUrejal Kaspar, 27.10.2020, 13:05.

Ko BMW-jev R6 in V10 zarohni, se vse naenkrat lepše zdi! (bencinski, se razume!)

Prikaži več možnosti
  • Eagle46 je všeč


puhecfan
puhecfan
 • Uporabnik
 • Sporočil: 163
 • Lokacija: -
 • Avtomobil: kolo...

#20

Evo  sam sem šel gor pri 47 letih brez znanja nemščine dobil priložnost v firmi kjer sem lahko govoril angleško ,doma sem imel s.p več kot 20 let ,vendar sem imel zelo malo prostega čas.

Samo delo od 7,30 do 18 ure vsak dan  nič prostega časa ,nič dopusta uglavnem samo sranje.

 

Imam ,dva odrasla sinova in sem vedel ,da me ne bosta tako pogrešala kot kakšna mlajša otroka  če me ni doma ,čeprav sem si uredil delo v Nemčiji ,da sem bil vask mesec doma.

Pred leti sem ime odlično priložnost dela v Avstriji v Firmi Swarovski pa ,ni bilo potrebe saj je bilo doma vse super še sedaj mi je žal.

 

No zdaj sem že kar 6 let v De delam v kolektivu samo z Nemci in tako sem se tudi naučil Nemščine in imam dovolj prostega časa dobro delovno mesto 30 ali več dni dopusta ,žena je tu in mlajši sin ,ki je ing.lesaratva ,in že dela v svojem poklicu.

V glavnem ni slabo trentno je edini problem ta corona ,ker ne moremo domov.

 

Smo na meji z Švico  in življenje je tukaj napram z preostalo Nemčijo dražje , od najemnin in ostalih stroškov ..sam veliko kolesarim in tukaj so pogoji res odlični grem lahko v hribe  ali  po ravnem v Svico .ki imajo odlične kolesarske steze.

 

Domov se definitivno vrnem saj imam doma hišo  sorodnike in prijatelje.

 

Drugače pa imate veliko info tudi na Yutube ,kjer nadete veliko informaciji o življenju v DE.


Prikaži več možnosti
-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.