Standardi so za nas tehnike koristna in uporabna zadeva. Za povprečnega voznika pa je merilo dobra vidljivost, za kitajce pa čim boljša možna številka v opisu izdelka ... vemo že dolgo kako je pri njih ...
Pri nas pa niti na tehničnih pregledih ni nič kaj dosti boljše in se gre včasih tudi po domače, čeprav naj bi bili tam zaposleni tehnično izobraženi in strokovno podkovani o stvareh, ki jih pregledujejo ... precej let nazaj, mi je preglednik zavrnil brezhibnost osvetlitve zadnje tablice z besedami "preslabo osvetljena" čeprav je avto stal na soncu in je na odbijač v katerem so bile lučke in še tablico svetilo močno sonce ... zelo strokovna in tehnična ocena ane?
Par let nazaj, ko sem že imel LED, pa mi je preglednik na drugih tehničnih rekel "luči vam svetijo preveč belo". Kot tehnik z 40 letno prakso pa vem, da se barva svetlobe meri v temperaturi izraženi v K - kelvinih kjer za belo štejemo temperaturo barve od cca. 2800 do 5000K ... kar je manj je že rumenkasto, več pa vleče že na modrikasto.
Zato sem pregledniku "preveč belo" odgovoril, da sem tudi jaz tehnik in ga prosil, če mi lahko oceno "preveč belo" strokovno pojasni v barvni temperaturi - Kelvinih ali pa jo kar izmeri. Ker nič od tega ni znal niti imel za zmerit je samo še podpisal "Vozilo je brezhibno", mi odprl vrata in odšel ... če ne bi, pa bi lahko še kakšno rekla o Lumnih, Luxih, Kandelih ali Wattih ...
Taka je praksa, za nameček pa naši zakonodajni "papeži" ne priznavajo na vozilih stvari, ki so v Nemčiji legalne, certificirane in res uporabne ... kot da je SLO v neki drugi EU kot Nemčija ...
Meni osebno je pri lučeh na vozilu važno, da jaz čim boljše vidim ter sem viden in pri tem ne motim ali celo slepim drugih udeležencev v prometu.