Skyline je bil delan za Japonski trg, nekaj primerkov se je novih prodajalo še v UK, Avstraliji in Novi Zelandiji, v vseh naštetih vozijo po levi strani. Tovarniški RHD Skyline ne obstaja. Za razliko od Supre, kjer obstaja LHD in RHD verzija in bi tudi sam hotel imeti LHD, če že obstaja, pri tem avtu druge možnosti ni. Najde se nekaj predelanih, vendar še nisem zasledil izdelka, ki bi bil zadovoljiv. Vgradi se bodisi armaturna plošča iz drugega modela (v R33 paše npr. od 200SX S14), obstajata pa dve podjetji, kjer izdelujejo zrcalno sliko armaturne plošče iz steklenih vlaken. Težava je v tem, da druge opcije kot oblačenje v usnje ali alkantaro nimaš, kar pa se potem tepe s preostalo notranjostjo. R34 je bil namreč izdelan v času krize, kar se pozna na materialih, s tega vidika je plastic shitbox, kamor luksuzna komponenta, kot je usnjena armaturna plošča pač ne sodi. Da bi šel celotno notranjost potem problačit v usnje je pa potem drag projekt, ki ga niti ne potrebujem, niti nočem, saj je potem popolnoma drug občutek v avtu in se izgubi oldschool JDM atmosfera. Druga stvar je pa volanska letev. Ker ne obstaja enaka letev za LHD, bi moral naredit kompromis in vgradit letev z drugega modela, kar pa pomeni, da občutek na volanu ne bi bil več enak in bi pokvaril eno izmed stvari, ki ta avto naredijo poseben za vozit.
Glede na dejstvo, da so ti avtomobili v svetu tako popularni, pa kljub temu velika večina ostaja v RHD in nisem našel nobenega podjetja, ki bi ponujalo ugodno in kvalitetno rešitev za predelavo na LHD (zgoraj omenjeno podjetje računa od 25.000eur za predelavo, končni izdelek pa je porazen) nekako prevladuje mnenje, da Skyline mora biti RHD. Na slikah spodaj se vidi, da sredinski števci, konzole in zračniki so še vedno obrnjeni v desno proti vozniku, sovoznikov predal ima smešno linijo, ker je prestavljen na drugo stran, usnje ni skladno s preostalo notranjostjo.
https://www.kageki-r...kyline-r34.html
Najboljši kompromis je torej, da se navadim vozit z volanom na desni. Ali to, ali pa sploh ne kupit avta. In dejansko sem se ga zelo hitro privadil. Tudi moja ga brez težav vozi. Kolega, ki je bil zagrizen zagovornik volana na levi in sem mu dal avto za en krog, je po prevoženih 10km priznal, da ni nobena težava in bi se lahko privadil. Pri prehitevanju si moraš pustiti malo več prostora, da se ti poveča vidni kot, kar pri tem avtu ni težava, saj je dovolj zmogljiv, da si hitro mimo in nadoknadiš tisto razdaljo.
Nazaj na avto. Gre za 1998 letnik, motor je 2.5 R6 turbo z 280 konji, avto tehta 1430kg z voznikom in polnim tankom (stehtan na homologaciji). Po občutku bi rekel, da se pelje zelo podobno kot E92 335i, le da je lažji, občutek na volanu še boljši (če je 335i kot nož, je tale skalpel), avto se odzove na vsak minimalen premik volana, po performansah (pospešek, elastičnost, turbo luknja), če primerjamo serijska avta, seveda malo zaostaja in je pač stara japonska gajba, kar je v tem primeru zame plus, saj to pomeni da na račun slabše izoliranosti hitrost dojemaš drugače kot pri desetletje mlajšem E92, ker pri 250kmh ni nobene drame. Kot zanimivost, avto si lastim že več kot dve leti, več kot 210kmh se še nisem peljal ... morda naslednje leto. Drugi fun fact, avto je bil ob mojem nakupu še vedno omejen na 180kmh in tudi števec kaže do 180kmh. Japonska zakonodaja tistega časa je predpisovala omejitev vseh avtomobilov na 180kmh. Če se kdo spomni F&F Tokyo Drift - zato Han na avtocesti reče, da te policija ne bo lovila, če si hitrejši od 180kmh. Takrat tudi policijski avtomobili niso šli več, danes je seveda drugače.
Ima pa avto že kar nekaj tehnologije, kar so imeli tudi premium evropejci tisti čas. ABS, TSC (traction stability control - vmeša se zelo pozno!), električni pomik stekel, xenon žarometa. Še ena zanimivost, nosilec registrske tablice ima zgoraj pante, tako da lahko tablico privzdigneš navzgor in onemogočiš, da bi voznik (po vsej verjetnosti policaj) prebral registrsko številko. Japonci pogostjo presenečajo s svojimi idejami.
Po vrnitvi domov je šel avto v serijsko stanje. Stock sprednji odbijač in stock spojler, pa 17" platišča s pnevmatikami, ki ustrezajo dimenzijam na stebričku, da je bil pripravljen na homologacijo. Po uspešni homologaciji in registraciji je šel avto na temeljit servis k Nissan Krulc Moravče, kjer se je zamenjal zobati jermen z vodno črpalko, termostatom in ostalimi stvarmi v garnituri, pa vsa olja (motor, menjalnik, diferencial, servo volan, zavorno olje) in hladilna tekočina ter svečke. Kljub temu, da je bil v tip top kondiciji, me je prehitela zima, tako da sem ga konec oktobra odjavil in pospravil v garažo. Ker doma ne gre v garažo (prenizko podvozje) sem nekaj časa imel v najemu garažo na drugi lokaciji, potem pa prišel do zaključka, da jo je bolj smiselno kupiti. Kakorkoli, spomladi, ko se je zaključilo zimovanje, sem pričel s projektom.
Sprva je bil plan spraviti avto v čimboljše stanje (vizualno in tehnično), na pol poti projekta pa je šlo nepričakovano v popolnoma drugo smer. Lahko bi rekli, da je to avto, s katerim tudi sam zrasteš kot voznik in čeprav tega sploh nisem planiral, me je avto sam usmeril v to, da ga izkoristim za to, čemur je namenjen. Vsakič, ko je avto dobil nove nadgradnje, sem se hkrati naučil kaj je namen te nadgradnje, kako deluje in kako se občuti. Na začetku me živ bog ne bi mogel prepričati, da bi s tem avtom kdaj zapeljal na dirkališče, danes pa razmišljam samo še to, kdaj bo pomlad in bom šel lahko na kak trackday. Seveda, če bi to vedel na začetku, bi si prihranil marsikateri strošek, ker avto ne bi rabil izgledati tako lep, ampak dobro, je kar je.
Spomladi sem torej sam na dvorišču razstavil avto praktično do golega, v nulo (tudi z zobno ščetko, kjer je bilo treba) očistil vse demontirane dele in jih spravil v stanovanje. Do konca sem zapolnil dve sobi, kjer sta danes kuhinja in spalnica, nekaj kosov je šlo pa na podstreho, vse zaščiteno v folijo, medtem ko je bil avto pri ličarju. Ker je bil lak v slabem stanju, sem se odločil za barvanje celotnega avtomobila v drugo barvo. Izbral sem Sparkling Silver, gre za Nissanovo barvo, ki je na R34 GT-R in pa 350z. Razmišljal sem o čem bolj pisanem, vendar sem se na koncu odločil za to, saj res lepo poudari linije avtomobila.
Pripete slike za predogled