Skoči na vsebino

Hitri pravni nasveti - odgovori na vaša vprašanja

* * * * * 2 glasov

• Prijavi se za objavo odgovora
1072 odgovorov v temi
Caffrey
Caffrey
  • Uporabnik
  • Sporočil: 158
  • Avtomobil: E91

Pozdravljeni,

ker želim nekaj vsebine, kjer sem nekoliko bolj podkovan, na forum prispevati tudi sam odpiram novo temo, ki je namenjena vsem, ki potrebujete hiter pravni nasvet. Prepogosto se zgodi, da odprta tema zaide v povsem druge vode in splošno debato, zato je moja ideja, da se ta kotiček ohranja kot tema, kjer so zbrani zgolj in samo Q&A povezani s pravnimi vprašanji.

Cilj teme je, da si uporabniki, ki se soočamo z življenjskimi problemi lahko poiščemo prvi pravni nasvet, pri čemer naj bo ta kar se da točen in jasen, tako, da lahko kaj novega izvedo tudi tisti, ki ne bodo postavljali vprašanj. Tistemu, ki išče pravni nasvet pa poda začetne informacije in mu pomaga pri odločitvi ali iskati nadaljnjo pravno pomoč pri strokovnjakih.

Vsak, ki ga zanima kaj več v zvezi z njegovo tegobo ali ima dodatna vprašanja, me lahko kontaktira na ZS.

Primer:

Q:Delodajalec mi ob podpisu pogodbe o zaposlitvi ni izročil pisnega izvoda pogodbe o zaposlitvi in potrdila o prijavi v obvezna zavarovanja. Ali to pomeni, da sem nezakonito v delovnem razmerju?

Pravila:

Q: (Vprašanje) naj ne zajema več kot 4 vrstice in naj bo jasno, kratko in naj odraža poglaviten problem. 

Seveda mora biti zraven še disclaimer :) Hitri pravni nasveti so dani na podlagi informacij in dejanskega stanja, ki ga uporabnik navede sam in ne odražajo popolnega ali pravilnega mnenja. Avtor ne more odgovarjati za njihovo točnost, saj je vsako pravno razmerje rezultat konkretne presoje vsakokratnega odločevalca. Avtor sem magister prava z opravljenim PDI in več letnimi izkušnjami v pravosodju. Tisti, ki vam je pravo blizu in imate ustrezne kvalifikacije pa vabljeni, da se pridružite in prispevate z znanjem pri odgovorih.

Kolikor moderatorjem tema ni všeč, prosim sporočite in temo spravite iz sveta.

Vabljeni k postavljanju vprašanj.

Prikaži več možnosti

fancy
fancy

BMW ljubitelj

• Uporabnik
  • Sporočil: 849
  • Avtomobil: S60 2,4 185

Koristna zadeva

Upam, da tema zadrži svoj namen

Prikaži več možnosti

bancnik
bancnik

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 11 425
  • Avtomobil: LPP Urbana

Top :ok

Q: ali pogodba o so-uporabi nepremicnine zdrzi enake pravne forme kot najemna pogodba in ali je tisti, ki ponuja so-uporabo nepremicnine v prednosti napram tistim, ki imajo ‘navadno’ najemno pogodbo?

Q2: v ‘prednosti’ je misljeno kot: prihod v stanovanje kadarkoli saj je v so-uporabi in kako je s prekinitvijo taksne pogodbe kot je ‘delozacija’?

Opozorilo: Analiza, ki je zgoraj opisana je izkljucno mnenje avtorja in v nikakrsni smeri ni investicijski nasvet, ampak je namenjeno informiranju in izobrazevanju o delovanju posameznih pravnih subjektih na financnih trgih. Vsaka odlocitev o nakupu ali prodaji posameznega financnega instrumenta je v izkljucnu domeni lastnika/prodajalca ali kupca financnega instrumenta.

Prikaži več možnosti

Caffrey
Caffrey
  • Uporabnik
  • Sporočil: 158
  • Avtomobil: E91

Top :ok

Q: ali pogodba o so-uporabi nepremicnine zdrzi enake pravne forme kot najemna pogodba in ali je tisti, ki ponuja so-uporabo nepremicnine v prednosti napram tistim, ki imajo ‘navadno’ najemno pogodbo?

Q2: v ‘prednosti’ je misljeno kot: prihod v stanovanje kadarkoli saj je v so-uporabi in kako je s prekinitvijo taksne pogodbe kot je ‘delozacija’?

A: V obeh primerih je najbrž odločilno vprašanje zadnje mirne posesti. Kolikor bi oseba, ki ima souporabo ali najemnik želel nemoteno izvajanje pogodbe (zagotovitev praznega stanovanja), bi se moral (za zagotovitev nemotenega izvajanja pogodbe) poslužiti pravnega varstva zoper osebo s katero ima sklenjeno pogodbo, saj to predstavlja kršitev pogodbenega razmerja na podlagi katerega so možni različni zahtevki - izpolnitev pogodbe, odstop, odškodnina.

Motilna ravnanja enega poti drugemu (souporabnika ali najemnika) pa neposredno predstavljajo osnovo za tožbo zaradi motenja posesti- v tem primeru se ne glede pravica do uporabe posesti, temveč zadnje posestno stanje, torej odločilno je kdo nad nepremičnino izvršuje posest. Mogoča je tudi soposest ( recimo vsak uporablja svojo etažo-eno najemnik, eno so-uporabnik). Posest namreč lahko izvršuje več oseb tako, da posedujejo stvar skupaj ali da vsak od njih izključno poseduje določen del stvari. Možno je tudi sodno varstvo soposesti. V takem primeru se mora sprožiti sodni postopek v roku 30 dni odkar je oseba izvedela za motilno ravnanje in storilca, najkasneje pa v roku 1 leta.

Sodišče daje varstvo glede na zadnje stanje posesti in nastalo motenje. Pri tem se ne upoštevata pravica do posesti in dobrovernost posestnika.

Vsakršno nasilno spreminjanje dejanskega stanja ''menjava ključavnic, deložacija, pečatenje ali oviranje vhoda'' je motilno ravnanje na podlagi katerega se lahko zahteva varstvo posesti.

Posebej poudarjam, da uspešen posestni spor ne pomeni, da boste z zahtevo uspeli tudi v sporu, ki se odvija na podlagi pogodbe ali varstva lastninske pravice. Kot rečeno- v sporu zaradi motenja posesti se gleda le zadnje posestno stanje, ne pa upravičenosti do uporabe nepremičnine.

Prikaži več možnosti

gusti4u
gusti4u

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 236
  • Avtomobil: Scenic + RT

Q: Pri Mimovrste sem kupil bazen. Prevzel v soboto. V nedeljo ga natočim do polovice in ugotovim, da toči na stiku.

Po pogovoru z gospodično na mimovrste imam možnosti. 

1 kupim in plačam drugega, tega dam v garancijsko popravilo (45 dni)

2 dam v garancijo (45 dni)...in čakam....

Q: ali imam pravico zahtevat, da mi na licu mesta zamenjajo izdelek za izpravnega oz. takojšnje vračilo denarja?

Q2: Ali imam pravico zahtevat povračilo za iztočeno vodo cca 3m3?

Hvala

.................K N J I G O V E Z..................

Prikaži več možnosti

the_one
the_one

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 008

Z "na licu mesta" mislis, da jim starega dostavis nazaj, oni pa tebi posljejo drugega, ja? In ne, da ti pripeljejo in postavijo novega, starega pa odpeljejo?

Q2 je pa verjetno vic, ali?

Prikaži več možnosti

Maticb
Maticb
  • Uporabnik
  • Sporočil: 4 674
  • Avtomobil: F22 M240ix

Ni še bilo 14 dni tako da lahko vrneš izdelek (seveda tam povej da toči), in naroči novega oni ti bojo pa vrnili denar.

Meni je sama na mimovrste rekla naj tako naredim enkrat, ker je rekla da bo hitreje kot da čakam na garancijo.

Silence is sometimes the best answer.

Prikaži več možnosti

gusti4u
gusti4u

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 236
  • Avtomobil: Scenic + RT

ja ampak zakaj bi moral novega naročat in plačevat? Ali nisem upravičen do takojšnje zamenjave artikla?

Q2 ne ni zajbancija. Tudi 3 kubike vode ni zastonj!

.................K N J I G O V E Z..................

Prikaži več možnosti

Veljo
Veljo

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 425
  • Avtomobil: creative technologie

:eek ..ne pozabi jim zaračunati še svojega časa, pa interneta za postavljanje tega vprašanja, pa bencina od tistega, ki ti svetuje in zajtrk, katerega je tisti moral pojesti, pred tipkanjem odgovora...vodo zapakiraj in jim pošlji, da ne bodo mislili, da  si si izmislil.

Prikaži več možnosti

the_one
the_one

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 008

bazen, ki je razpakiran, sestavljen, napolnjen z vodo in ki pusca, za moje pojme ni predmet 14-dnevnega roka za vracilo. To je garancijski zahtevek, zato verjetno tudi tak odgovor od trgovine. Ce bi bil trgovec zelo kulanten, bi to lahko poenostavil - vrnil denar in sam reklamiral pri dobavitelju. Niso pa dolzni to narest...

Q2 sploh ni vredno komentirati  :crazy

Prikaži več možnosti

6user8
6user8
  • Uporabnik
  • Sporočil: 12

Skupaj s starši kupujemo hišo, jaz vzamem kredit, starša bosta prodala stanovanje, tako da bomo skupaj zbrali za kupnino. Ali lahko to hišo v ZK vpišemo samo name 1/1, saj starša ne želita biti lastnika (sem edini dedič in pri dedovanju so stroški sodne takse itd)? Bosta imela pa pravico dosmrtne služnosti.

Ali je dovolj, da podpišemo darilno pogodbo in oddam napoved za odmero davka od darila (ki je sicer 0%) ali moramo še kaj naresti?

Morda kompliciram, ampak gre za pomembno odločitev v življenju in ne želim, da bi šlo kaj narobe. 
Hvala

Prikaži več možnosti

mihaing
mihaing

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 675
  • Avtomobil: Suši

Zmeden sem...imel boš denar v roki, kupil hišo in sprašuješ kdo je lahko lastnik? Lahka tudi jaz...halo

Darilna pogodba od kje to zdej? V povezavi s čim če kupuješ novo nepremičnino?

Urejal mihaing, 17.07.2021, 11:11.

Še vedno lepše videti maske na naših ustih, kot pa maska na novih BMW-jih

Prikaži več možnosti

6user8
6user8
  • Uporabnik
  • Sporočil: 12

Ko starša prodata stanovanje bi s tem denarjem+kreditom plačali kupnino. Darilna pogodba je mišljena za denar od stanovanja, ki bo kupnina in ni "moj" denar. Lastnik hiše bi bil 1/1 in ne želimo, da si bilo lastnikov v ZK več.

Urejal 6user8, 17.07.2021, 12:01.

Prikaži več možnosti

Mrcina
Mrcina

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 089
  • Avtomobil: Honda Accord type R

Ko starša prodata stanovanje bi s tem denarjem+kreditom plačali kupnino. Darilna pogodba je mišljena za denar od stanovanja, ki bo kupnina in ni "moj" denar. Lastnik hiše bi bil 1/1 in ne želimo, da si bilo lastnikov v ZK več.

Kot lastnik se lahko vpises 1/1 brez težav, nihče ne bo vprašal ničesar.

Darilno pogodbo za denar lahko naredite, kot si pravilno ugotovil, davka ni. Praktično sicer ni potrebna, če bi pač rad, lahko to narediš zaradi čistih računov. Ne pozabi, da se darila lahko vračajo zaradi določenih razlogov (velika nehvaležnost,...). Jaz sem v 12 letih enkrat delal tako pogodbo, ravno običajna torej ni :-).

Če potrebuješ, ZS, pa ti pošljem vzorec in napoved za davek, za več info pa tudi ZS.

LP nejc
Prikaži več možnosti

Nixxon
Nixxon
  • Globalni moderator
  • Sporočil: 68 629
  • Avtomobil: sivo povprečje

Kolega mi je zadnjič govoril o izročni pogodbi, ki naj bi bila boljša v toliko da predmet te pogodbe ne gre v dedovanje. Sem pa prvič slišal za to in ne vem koliko je res. Me bo sigurno kdo od pravnikov popravil.

Urejal Nixxon, 17.07.2021, 13:01.

To our friends and loved ones, no longer with us.

Prikaži več možnosti

bancnik
bancnik

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 11 425
  • Avtomobil: LPP Urbana

Mislis ‘izrocilna pogodba’?
https://www.notar-z....uscinskih-zadev

Opozorilo: Analiza, ki je zgoraj opisana je izkljucno mnenje avtorja in v nikakrsni smeri ni investicijski nasvet, ampak je namenjeno informiranju in izobrazevanju o delovanju posameznih pravnih subjektih na financnih trgih. Vsaka odlocitev o nakupu ali prodaji posameznega financnega instrumenta je v izkljucnu domeni lastnika/prodajalca ali kupca financnega instrumenta.

Prikaži več možnosti

leonT
leonT

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 39 901

Seveda naredi darilno pogodbo drugac ne bos mel izvora sredstev za ta denar. Daj v odmeri fursu in naj ti nakazeta na trr in mas vse pokrito.
Prikaži več možnosti

Squirrel
Squirrel

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 121
  • Avtomobil: /

Pri vulkanizerju sem dobil avto nazaj z opraskanim volanom (2 globlji praski), kar sem opazil po 500 metrih vožnje in tudi takoj javil odgovorni osebi (sms, telefonski klic).

Malo je nerodno, ker je vozilo višjega cenovnega razreda (Porsche).

Imam sploh kakršnokoli možnost karkoli doseči ali je vse odvisno od korektnosti vulkanizerja?

Prikaži več možnosti

Nixxon
Nixxon
  • Globalni moderator
  • Sporočil: 68 629
  • Avtomobil: sivo povprečje

Mislis ‘izrocilna pogodba’?
https://www.notar-z....uscinskih-zadev

Ja, najbrž.

To our friends and loved ones, no longer with us.

Prikaži več možnosti

mihaing
mihaing

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 675
  • Avtomobil: Suši

Seveda naredi darilno pogodbo drugac ne bos mel izvora sredstev za ta denar. Daj v odmeri fursu in naj ti nakazeta na trr in mas vse pokrito.

Komplikacije pa si v tem fohu...jaz sem to rešil tako, da je kupnina od maminega stanovanja bila nakazana direktno na moj TRR pa ni bilo nobenih težav in kolobocij glede tega. Kje pa je pogoj, da more državjan slo nujno imeti TRR? Sledljiovost transakcije se da dokazati, to pa je vse kar rabiš zaradi DURSA

Urejal mihaing, 21.07.2021, 12:13.

Še vedno lepše videti maske na naših ustih, kot pa maska na novih BMW-jih

Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.