Skoči na vsebino

Sekcijsko merjenje hitrosti na slovenskih cestah

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
196 odgovorov v temi
MG
MG

• Globalni moderator
  • Sporočil: 3 163
  • Avtomobil: E39 530iA

Ravno berem, da pripravlja DARS razpis za sistem sekcijskega merjenja hitrosti na nekaterih odsekih slovenskega cestnega omrežja.

Pokriti nameravajo najbolj problematične (beri prehitre :confused ) odseke:

• trojanske tunele
  • višnjegorski klanec 

• Logatec-Vrhnika
  • Unec-Razdrto

• Šmartno-Vodice

• Arja vas-Celje
  • Slovenske Konjice-Fram
  • Sv. Jurij ob Ščavnici-Vučja vas

Sistem nas bo stal cca. 2.000.000€ (dva milijona evrov). Prepričani so da, "Ko bo sistem začel delovati, se bo varnost na avtocestah in hitrih cestah izboljšala. Glede na izkušnje upravičeno pričakujemo, da bomo lahko s tem sistemom zmanjšali hitrost in povečali pretočnost avtocest in hitrih cest".

https://www.rtvslo.s...hitrosti/604753

~~~

Glede na to, da sem pogosto na štajerski avtocesti, se mi zdi, da je prevelika povprečna/potovalna hitrost še najmanjši "problem" v celi situaciji, ki jo imamo v Sloveniji. Že tako ali tako imamo zastoje ob vsaki prometni konici in velike probleme s pretočnostjo. Redki pa so tudi vozniki/divjaki, ki vozijo mnogo nad omejitvami.

DARS-ovo pričakovanje, da bo takšno dodatno "zmanjševanje povprečne potovalne hitrosti" povečalo "varnost na teh odsekih" pa me milo rečeno spominja na lov na čarovnice. Ker bo tak sistem vplival predvsem na to, da bodo že tako odgovorni (redni) vozniki na teh odsekih, potem vsakodnevno pod stresom, ker bodo budno gledali na števec in pazili, da ja ne bodo slučajno peljali 5 km/h preveč (po možnosti zato raje vsaj vsaj 2km/h manj), ker ne želijo plačevati kazni za "prehitro vožnjo".  :confused

Dejanski problemi, ki vplivajo na varnost na naših cestah (kot jo razumem) pa bodo ostali še naprej nerešeni. Npr:

1. Neprimerni, nevarni, nepregledni uvozno/vključevalni pasovi na avtocesto (npr. Šempeter, Trojane, Domžale v smeri LJ in Krtina v smeri MB), kjer večina voznikov ne razvije primerne hitrosti (npr. 90+ km/h), da bi se lahko varno vključila v tekoč promet. Tako, da vidim vsakodenvno zavirati cele kolone tovornjakov/vozil, da ne pride do naleta.

2. Neprimerni, prekratki izvozno/zaviralni pasovi (npr. Krtina v smeri MB, Miklavž/MB-Center, Kranj v smeri Jesenic), kjer ob konicah stojijo vozila vsak dan na odstavnem pasu. Ljudje notri pa čakajo in upajo, da ne bo kdo spregledal kolone in jih nabil od zadaj s potovalno hitrostjo (100+ km/h).

3. Prenatrpana priključka na Krtini in Domžalah ob jutranjih prometnih konicah in na to vezani nevarni naleti vozil ker tisti, ki se vključujejo zaustavljajo promet in izsiljujejo, ker se drugače kot tako sploh ne morejo vključiti v strnjene/prenatrpane kolone.       

4. Velikokrat neprimerne (beri katastrofalne) označbe/opozorila za razna zožanja, dela na cesti, preusmeritve, okvarjena vozila.

5. Nelogične omejitve ob zožanjih, prometnih nesrečah, preusmeritvah, delu na cesti, ki stoji tam še ure in ure po "dogodku". 

Razumem, da imamo dandanes lahko dostopno tehnologijo za tak sistem nadzora/kaznovanja in ponudnike, ki verjetno čakajo že leta in leta v vrsti, da pridejo do "zlate priložnosti" in pomagajo uvesti tak varnostni sistem hlajenja/umirjanja že tako ali tako počasnega prometa na slovenskih cestah. 

Res se mi ne zdi smiselno plačevati 2.000.000 evrov za "varnostni" sistem, ki se bo koncentriral na sekcijsko lovljenje redkih prehitrih tujcev, poslovnežev ali pa amaterskih domačih F1 divjakov. Takšni imajo po mojih opažanjih ponavadi boljša vozila, boljše vozniške sposobnosti in boljši pregled nad prometom, zato zame ne predstavljajo nevarnosti, ki jo je potrebno tako zelo sistematično in strogo kaznovati.

Ob znanih dejstvih, da večina že postavljenih radarjev na teh odsekih ne deluje in da se ob prometnih konicah tako ali tako vozimo v (prepočasnih) kolonah.

Aja, predvsem za tiste nepazljive divjake izven prometnih konic?  

:vbit

OK. Čista zmaga, ki bo po fazi uvajanja sigurno tudi primerno statistično podprta/dokazana s strani DARSa in izbranega ponudnika... :priklon

Urejal MG, 12.12.2021, 21:05.

Prikaži več možnosti

Bavarec fan
Bavarec fan

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 13 365
  • Avtomobil: e86 3.0 si

To se je vedelo da pride na vrsto, takoj po digitalnih vinjetah. Me ne gane, bomo pa po regionalkah pritiskali. :)
If clothes make the man, then the engine definitely makes the car. By Larry Webster (Car and Driver)
Prikaži več možnosti

krtinovec
krtinovec

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 6 351
  • Avtomobil: e46,g21,f39,S1000R,f82

Kakšna varnost/pretočnost? Malo si morjo evrčke razdelit.

I did not tell half of what I saw, for I knew I would not be believed. Marco Polo, on his deathbed in 1324

Prikaži več možnosti
    • Nixxon, -DIN- in jocker uporabnikom je všeč to sporočilo

e-masteR-39
e-masteR-39

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 297
  • Avtomobil: Kappa 2.0 20V Turbo

Naslednji korak so ležeči.

Prikaži več možnosti
    • ily je všeč

anita_a
anita_a
  • Uporabnik
  • Sporočil: 7 299
  • Avtomobil: kolkr gre

Noro, hitro so se spomnili. Zaradi kemperjev na prehitevalnem je že lep čas težko voziti hitreje kot 120 km/h.  :)

Prikaži več možnosti
    • 525iX, gusti4u in Compact-3 uporabnikom je všeč to sporočilo

Nos
Nos

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 894
  • Avtomobil: 2x Ford, Honda, Saab

Nobenga problema ne vidim. 

AHOEjZi.jpg Turning unacceptable GM platforms into beautiful Swedish Machinery

Prikaži več možnosti

e-masteR-39
e-masteR-39

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 297
  • Avtomobil: Kappa 2.0 20V Turbo

Saša Matič?

Prikaži več možnosti
    • DrKo, PussyWagon in dnjehen uporabnikom je všeč to sporočilo

bancnik
bancnik

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 11 425
  • Avtomobil: LPP Urbana

Divjake je treba polovit na AC :lmao ce se ze gremo sekcijsko kaj ce nam potem avtocestna policija? :ok2

Opozorilo: Analiza, ki je zgoraj opisana je izkljucno mnenje avtorja in v nikakrsni smeri ni investicijski nasvet, ampak je namenjeno informiranju in izobrazevanju o delovanju posameznih pravnih subjektih na financnih trgih. Vsaka odlocitev o nakupu ali prodaji posameznega financnega instrumenta je v izkljucnu domeni lastnika/prodajalca ali kupca financnega instrumenta.

Prikaži več možnosti

Eagle46
Eagle46

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 135
  • Avtomobil: ni moj:(

Tovrstni projekti & nalozbe so idealni za pranje denarja priviligiranih:)
:zmesanc P O R S C H E
Prikaži več možnosti
    • e-masteR-39 in krtinovec uporabnikom je všeč to sporočilo

Miholl
Miholl

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 858
  • Avtomobil: Audi A5

Pa sej lih na stajerki skos poka. Zarad prepocasnih zihr ne
.... c u o r e s p o r t i v o ....
Prikaži več možnosti

-DIN-
-DIN-

Staro uporabniško ime: boogie

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 086
  • Avtomobil: DoesTheJob

Zaradi koga pa? Prehitrih? Al sanjacev?
Jaz sem vsak dan na avtocestah in mi gre na bruhanje tak sistem, medtem ko pocasnele z lahkoto cele zastoje povzrocajo. Sam ni radarja za take....
Prikaži več možnosti
    • Nixxon in DrKo uporabnikom je všeč to sporočilo

BugsBunny
BugsBunny
  • Uporabnik
  • Sporočil: 513
  • Avtomobil: 535xi | 645i

Kriza nam grozi, katastrofa, kolaps, 2 miliona za kamerce, policajcki se zdj lahka kurcijo u Bmwjih, ki jih bomo mi odplacevali zato da se bojo oni lahka bahacili okoli in se do njih obnasali kot do lastne dediscine, elektronske vinjete pa se vedno imajo isto ceno kot stare le zakaj...
Prikaži več možnosti
    • -DIN- in e-masteR-39 uporabnikom je všeč to sporočilo

MajoR
MajoR

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 164
  • Avtomobil: E39 X2 = 14 Zyl.

Poka zato, ker imas na cesti ljudi, ki jim ni jasno, zakaj se mora en vozit na levem pasu 110-120km/h in ko ima 300-400m lufta pred seboj se vseeno ne umakne na desni; vozni; pas. In tako iz dneva v dan, s tem da je pacientov neomejeno, ne more ih zmanjkat. Ko ti dopiz** in postanes zivcen, takrat se ponavadi kaj zgodi.
Objavljena slika
Prikaži več možnosti
    • 525iX, -DIN- in DrKo uporabnikom je všeč to sporočilo

Iztok Z.
Iztok Z.

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 26 201
  • Avtomobil: BMW x

...

Sistem nas bo stal cca. 2.000.000€ (dva milijona evrov). Prepričani so da, "Ko bo sistem začel delovati, se bo varnost na avtocestah in hitrih cestah izboljšala. Glede na izkušnje upravičeno pričakujemo, da bomo lahko s tem sistemom zmanjšali hitrost in povečali pretočnost avtocest in hitrih cest".

https://www.rtvslo.s...hitrosti/604753

...

Sisteme za sekcijsko merjenje hitrosti bodo na Darsu postavili na vseh krakih avtocestnega omrežja.

Kaj pa imajo za postavljat, če je sistem že postavljen?

HW je isti kot ga že ima DARS za elektronske vinjete, kamere in comp so lahko isti ... aja treba je pokasirat 2mio€ za par dodatnih vrstic v programu, ki beleži tablice za potrebo vinjet, da bo lahko še merili v kakšnem času sekund je katera tablica prišla od ene do druge, tretje, četrte ... kamere ...

Na kakšnem razmaku so portali s kamerami in kakšna je tam omejitev hitrosti se pa tudi že ve - tako matematiko izračuna hitrosti na način razdalja/čas pa so obvladali že predpotopni 286 compi z DOSom ...

Don't drive faster than your angel can fly...¯\_(ツ)_/¯

Prikaži več možnosti
    • Jerry, gusti4u, RobertH in 3 ostalim je všeč

veloce
veloce

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 53 848
  • Avtomobil: Kombi

Včeraj vozil iz Ptuja do Ajdovščine 125 km/h po AC. Čisto OK. Nisem bil najpočasnejši, pa tudi ne najhitrejši. Je šlo lepo. Eno roko na volanu, drugo pa v ženini nogi....bolj zgoraj.

Hočem reči, da se da. To imajo v Italiji že več kot 10 let.

ARHITEKT
Prikaži več možnosti
    • rokxy je všeč

Bavarec fan
Bavarec fan

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 13 365
  • Avtomobil: e86 3.0 si

Jaz  bom pa takole rekel, vozim 150 in bom tudi poskusil ko uvedejo ta sistem, itak mi nonstop na prehitevalnega padajo BC klubovci s svojim 110 km/h in eko super duper porabo. Tako da neko visoko povprečno itak ne morem doseč. Je pa kazen za ta hec ki ga jaz vozim polovička 30€. Pa še dejstvo, pri meni je 170 max.. konec..

Ja Iztok Z., točno to sem mislil z sistemom el. vinjet in posledično kasneje z upgrejdom sekcijskega merjenja.  :ok

Evo, nam bodo pa avtomobili začeli crkovat.. :laugh

https://youtu.be/g2uzKas0GIc?t=88

If clothes make the man, then the engine definitely makes the car. By Larry Webster (Car and Driver)
Prikaži več možnosti

fury
fury

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 137

Jaz po ac vozim 140 kdaj potegnem do 180 ampak to za kratek čas da bi pa stalno toliko vozil se mi pa ne da k ti folk skače na prehitevalni pas nonstop.
Prikaži več možnosti

Seby
Seby

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 6 034
  • Avtomobil: Z3 1,8 roadster

Včeraj vozil iz Ptuja do Ajdovščine 125 km/h po AC. Čisto OK. Nisem bil najpočasnejši, pa tudi ne najhitrejši. Je šlo lepo. Eno roko na volanu, drugo pa v ženini nogi....bolj zgoraj.

Hočem reči, da se da. To imajo v Italiji že več kot 10 let.

V nedeljo je to možno. Med tednom malo težje, da ne rečem nemogoče. Sploh ob konicah.
Prikaži več možnosti

damirkos1
damirkos1

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 27 331
  • Avtomobil: new age e39

V glavnem nimam sans da bi sel.cez 130 povprečne. Bring it on
Prikaži več možnosti

slonček_
slonček_
  • Izključen
  • Sporočil: 519
  • Avtomobil: Mardi Lampret intl.

končno bomo lahko vozili po omejitvah, sproščenih 110-120kmh, sej bo šlo fantje, samo sprostite se malo..

Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.