Ravno berem, da pripravlja DARS razpis za sistem sekcijskega merjenja hitrosti na nekaterih odsekih slovenskega cestnega omrežja.
Pokriti nameravajo najbolj problematične (beri prehitre ) odseke:
- trojanske tunele
- višnjegorski klanec
- Logatec-Vrhnika
- Unec-Razdrto
- Šmartno-Vodice
- Arja vas-Celje
- Slovenske Konjice-Fram
- Sv. Jurij ob Ščavnici-Vučja vas
https://www.rtvslo.s...hitrosti/604753
~~~
Glede na to, da sem pogosto na štajerski avtocesti, se mi zdi, da je prevelika povprečna/potovalna hitrost še najmanjši "problem" v celi situaciji, ki jo imamo v Sloveniji. Že tako ali tako imamo zastoje ob vsaki prometni konici in velike probleme s pretočnostjo. Redki pa so tudi vozniki/divjaki, ki vozijo mnogo nad omejitvami.
DARS-ovo pričakovanje, da bo takšno dodatno "zmanjševanje povprečne potovalne hitrosti" povečalo "varnost na teh odsekih" pa me milo rečeno spominja na lov na čarovnice. Ker bo tak sistem vplival predvsem na to, da bodo že tako odgovorni (redni) vozniki na teh odsekih, potem vsakodnevno pod stresom, ker bodo budno gledali na števec in pazili, da ja ne bodo slučajno peljali 5 km/h preveč (po možnosti zato raje vsaj vsaj 2km/h manj), ker ne želijo plačevati kazni za "prehitro vožnjo".
Dejanski problemi, ki vplivajo na varnost na naših cestah (kot jo razumem) pa bodo ostali še naprej nerešeni. Npr:
1. Neprimerni, nevarni, nepregledni uvozno/vključevalni pasovi na avtocesto (npr. Šempeter, Trojane, Domžale v smeri LJ in Krtina v smeri MB), kjer večina voznikov ne razvije primerne hitrosti (npr. 90+ km/h), da bi se lahko varno vključila v tekoč promet. Tako, da vidim vsakodenvno zavirati cele kolone tovornjakov/vozil, da ne pride do naleta.
2. Neprimerni, prekratki izvozno/zaviralni pasovi (npr. Krtina v smeri MB, Miklavž/MB-Center, Kranj v smeri Jesenic), kjer ob konicah stojijo vozila vsak dan na odstavnem pasu. Ljudje notri pa čakajo in upajo, da ne bo kdo spregledal kolone in jih nabil od zadaj s potovalno hitrostjo (100+ km/h).
3. Prenatrpana priključka na Krtini in Domžalah ob jutranjih prometnih konicah in na to vezani nevarni naleti vozil ker tisti, ki se vključujejo zaustavljajo promet in izsiljujejo, ker se drugače kot tako sploh ne morejo vključiti v strnjene/prenatrpane kolone.
4. Velikokrat neprimerne (beri katastrofalne) označbe/opozorila za razna zožanja, dela na cesti, preusmeritve, okvarjena vozila.
5. Nelogične omejitve ob zožanjih, prometnih nesrečah, preusmeritvah, delu na cesti, ki stoji tam še ure in ure po "dogodku".
Razumem, da imamo dandanes lahko dostopno tehnologijo za tak sistem nadzora/kaznovanja in ponudnike, ki verjetno čakajo že leta in leta v vrsti, da pridejo do "zlate priložnosti" in pomagajo uvesti tak varnostni sistem hlajenja/umirjanja že tako ali tako počasnega prometa na slovenskih cestah.
Res se mi ne zdi smiselno plačevati 2.000.000 evrov za "varnostni" sistem, ki se bo koncentriral na sekcijsko lovljenje redkih prehitrih tujcev, poslovnežev ali pa amaterskih domačih F1 divjakov. Takšni imajo po mojih opažanjih ponavadi boljša vozila, boljše vozniške sposobnosti in boljši pregled nad prometom, zato zame ne predstavljajo nevarnosti, ki jo je potrebno tako zelo sistematično in strogo kaznovati.
Ob znanih dejstvih, da večina že postavljenih radarjev na teh odsekih ne deluje in da se ob prometnih konicah tako ali tako vozimo v (prepočasnih) kolonah.
Aja, predvsem za tiste nepazljive divjake izven prometnih konic?
OK. Čista zmaga, ki bo po fazi uvajanja sigurno tudi primerno statistično podprta/dokazana s strani DARSa in izbranega ponudnika...
Urejal MG, 12.12.2021, 21:05.