Skoči na vsebino

Ogrevanje s toplotno črpalko

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
132 odgovorov v temi
bancnik
bancnik

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 11 025
  • Avtomobil: LPP Urbana

Uporabnice/uporabniki :) pozdravljeni.

Skratka kot veleva naslov razmisljam, da bi v kratkem ( dveh-treh) mesecih zamenjal ogrevalni sistem.

Sedaj je kurilno olje, prehod bi naredil na toplotno.

Kolebam med Mitsubishi Zubadan ter Daikin Altherma 3 HT. Obe visoko temperaturni, se vedno nucam stare rebraste radiatorje in tako bo tudi naprej :)

Ima kdo izkusnje z eno ali drugo TC? Kaksna mnenja, pripombe ipd?

Obe sta 8kw, toliko naj bi zadostovalo po izracunih ‘mojstrov’.

Morda priporocilo se za kaksno TC? :)

Urejal bancnik, 08.07.2022, 15:52.

Opozorilo: Analiza, ki je zgoraj opisana je izkljucno mnenje avtorja in v nikakrsni smeri ni investicijski nasvet, ampak je namenjeno informiranju in izobrazevanju o delovanju posameznih pravnih subjektih na financnih trgih. Vsaka odlocitev o nakupu ali prodaji posameznega financnega instrumenta je v izkljucnu domeni lastnika/prodajalca ali kupca financnega instrumenta.

Prikaži več možnosti

tristan01
tristan01

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 283
  • Avtomobil: F31 318dTA (2013)

Skratka kot veleva naslov razmisljam, da bi v kratkem ( dveh-treh) mesecih zamenjal ogrevalni sistem.
Kolebam med Mitsubishi Zubadan ter Daikin Altherma 3 HT. Obe visoko temperaturni, se vedno nucam stare rebraste radiatorje in tako bo tudi naprej :)

Daj napiši še malo o objektu... Koliko kvadratov boš ogreval, kakšna je/bo izolacija...

Vprašanje si zapisal v stilu, vozil bi avto ali je 100kw dovolj močan motor?

Po mojih izkušnjah 8kw pri nizko temperaturnih sistemih zadošča za novo hišo s 15 do 20 cm izolacije talnim gretjem in kakšnih 120 kvadratov bivalnih površin.

LP Tristan01
Prikaži več možnosti

DreamBMW
DreamBMW

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 961
  • Avtomobil: E70 3.0d

Imam Zubadan že 7 let. 14kw radiatorji, 250m2, 8cm izolacija. Hiša letnik 72. Streha neizolirana pločevina ker je pod podstrešjem tudi betonska plošča. Cca 1000€ letno za ogrevanje. Prej manj kot več. 300l zalogovnik in 4 otroci ki se izjemno radi kopajo :). V garanciji crknil toplotni izmenjevalec. In 2x ni hotela greti sanitarne vode zamašen nek mikrofilter na vtoku. To je to.

Overall zadovoljen :)
LP
Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 16 016
  • Avtomobil: ˘Ô≈ôﺣ

Obe sta ok,nimaš kaj zajebat. Edin visokotemperaturna je potratna. Raje tlake ven vrž pa na novo nared, si boš hvaležen.
You can't treat a car like a human being; a car needs love. ” – Walter Röhrl
Prikaži več možnosti

DreamBMW
DreamBMW

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 961
  • Avtomobil: E70 3.0d

Pajada pa 2 mesca gradbišče pa adijo 10000 ali več....
LP
Prikaži več možnosti

snowlotus
snowlotus
  • Uporabnik
  • Sporočil: 368
  • Avtomobil: A6 50 TDI & A4 3.0 TDI

Jaz sem imel namen vzet Daikin Althermo 3 HT, v bistvu sem jo čakal eno leto, ampak sem se potem premislil in vzel Kronotermovo, ampak zemlja/voda, so mi delali dve vrtini. Morda bi ti svetoval, da pogledaš še Kronoterm Adapt (zrak/voda monoblok) Pri očetu smo vzeli Daikin Altherma Monoblock, pa ni nikoli dolgčas, senzor pretoka, izmenjevalec toplote… v glavnem vsako leto nekaj.
Prikaži več možnosti

bancnik
bancnik

BMW fanatik

• Uporabnik

Hisa:
- 1963 ( tam tam), nekih 40 cm debeline zidu
- kvadratura: 200 bruto, ogrevana povrsina cca 135-140m2 ( upostevajoc mansardo, stojno visino)
- etaznost: polklet, visoko pritlicje, 1 nadstropje, mansarda

- v polkleti je samo en radiator.

- radiatorji so stari-klasicni rebrasti ( jih ne menjam za zivo glavo)

V postev pride le visokotemperaturna TC :)

V 2021:
- izolacija mansarde ( stropa) z 5cm xps ter dodatno se obdelava stropa ( lepilo, masa, barvanje). Leta 1997 so menjali streho kjer so se dodatno dali stekleno volno v mansardi ( med stropom ter stresniki)
- zamenjava vseh oken ( 3 slojna pvc), kot tudi zamenjava stresnih oken ( 2 slojna pvc, velux)
- zamenjava vseh vrat ( vhodna, kletna, garazna)

V 2022: mi pa ravnokar delajo fasado ( 8 cm eps + 2 cm dodatno zakljucni sloj: lepilo, mrezice ipd; skupaj bo 10-11 cm). Cokl bo 6 cm xps + se dodatno obdelava.

Urejal bancnik, 08.07.2022, 20:32.

Opozorilo: Analiza, ki je zgoraj opisana je izkljucno mnenje avtorja in v nikakrsni smeri ni investicijski nasvet, ampak je namenjeno informiranju in izobrazevanju o delovanju posameznih pravnih subjektih na financnih trgih. Vsaka odlocitev o nakupu ali prodaji posameznega financnega instrumenta je v izkljucnu domeni lastnika/prodajalca ali kupca financnega instrumenta.

Prikaži več možnosti

Veljo
Veljo

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 023
  • Avtomobil: creative technologie

Daj napiši še malo o objektu... Koliko kvadratov boš ogreval, kakšna je/bo izolacija...
Vprašanje si zapisal v stilu, vozil bi avto ali je 100kw dovolj močan motor?
Po mojih izkušnjah 8kw pri nizko temperaturnih sistemih zadošča za novo hišo s 15 do 20 cm izolacije talnim gretjem in kakšnih 120 kvadratov bivalnih površin.
LP Tristan01

Pri nas je 8kw nt pri 185m2, talno, izolacije 16cm, pod streho 25cm...500 nadmorske, pa malce hladnejša zima kot v dolini.

Prikaži več možnosti

iKst
iKst

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 9 700

Imam Daikin Atherma 3 HT 18kW. Sicer ne vem kakšne so druge, ampak nam tale dela. Letos je dala skozi drugo zimo brez posebnosti. Pač, ko se temperature spustijo radiatorji ratajo topli. Pa, ko greš pod tuš je voda vroča :)

Aja, pa precej tiha je. Tudi pozimi pri -15.

wLJVSAz.jpg

Prikaži več možnosti
    • zok je všeč

voodoo child
voodoo child

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 346
  • Avtomobil: VW Multivan

Kolega je monter, da roko v ogenj za Nibe,Hitachi...potem dolgo nikogar in Kronoterm,Daikin,Micka in ostali.

Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Ja ker tm največ rabata dobi. Monterji so zabavni v tem smislu.

Kar se radiatorjev tiče, talno gretje je čist druga dimenzija bivanja.
Prikaži več možnosti
    • urbanbevk1 je všeč

Veljo
Veljo

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 023
  • Avtomobil: creative technologie

Kolega je monter, da roko v ogenj za Nibe,Hitachi...potem dolgo nikogar in Kronoterm,Daikin,Micka in ostali.

Nibe in Kronoterm sta razred višje od hitachija, daikin ter mitsubishija...tudi cena je razred višja...seveda, če vse dela kot mora in in je ok dimenzionirano je v objektu enako toplo al se grejes za tč, ki v osnovi stane 15k€ al pa 5k€.

Prikaži več možnosti
    • snowlotus je všeč

miho1
miho1

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 307
  • Avtomobil: Od žene

Jst imam 14 kw Mitshubishija kombinacija zubadan -ekodan. To je ker nisem menjal nic okoli radiatorjev, torej sla je na obstojec sistem. Radiatorji in nekaj malega talnega gretja. Sem ze veckrat napisu, to je najboljsa investicija kar sem jih naredil. Moja je se dokaj nova, dala zdaj cez 3 sezone, in to brez ene same napake. Je pa najbrz novejsa generacija kot od @DreamBMW. Meni ni crknilo do zdaj nic, bp res.
Bajta ni kaj posebaj izolirana, kar je, je streha z zracnim mostom. Ogrevamo 3 nadstropja, na uc bi reku enih 300 kvadratov. Poraba stroma je bila med 800 in 900 eur na leto, prej od 3000 do 3500 l olja. Za enkrat zelooo zadovoljen, priporocam.
Aja se en nasvet: nujno vzami crpalko priznanega proizvajalca, mitsubishi, daikin, itd.. se bolj vazno da vzames pravi tip oz dovolj zmogljivo za objekt ki ga bo ogrevala ( objekt mora pogledat strokovnjak, in ti povedati katera je ustrezna) pa se isto vazna oz se bolj, da ti zadevo zmontira res dober monter, ker ce ni zmontirana tko kot je treba bojo same tezave.
Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Jaz mam v toplotni kompresor, ki je bil narejen na irskem. :-D

20220708_233816.jpg

Urejal voith, 08.07.2022, 22:39.

Prikaži več možnosti

bancnik
bancnik

BMW fanatik

• Uporabnik

Jst imam 14 kw Mitshubishija kombinacija zubadan -ekodan. To je ker nisem menjal nic okoli radiatorjev, torej sla je na obstojec sistem. Radiatorji in nekaj malega talnega gretja. Sem ze veckrat napisu, to je najboljsa investicija kar sem jih naredil. Moja je se dokaj nova, dala zdaj cez 3 sezone, in to brez ene same napake. Je pa najbrz novejsa generacija kot od @DreamBMW. Meni ni crknilo do zdaj nic, bp res.
Bajta ni kaj posebaj izolirana, kar je, je streha z zracnim mostom. Ogrevamo 3 nadstropja, na uc bi reku enih 300 kvadratov. Poraba stroma je bila med 800 in 900 eur na leto, prej od 3000 do 3500 l olja. Za enkrat zelooo zadovoljen, priporocam.
Aja se en nasvet: nujno vzami crpalko priznanega proizvajalca, mitsubishi, daikin, itd.. se bolj vazno da vzames pravi tip oz dovolj zmogljivo za objekt ki ga bo ogrevala ( objekt mora pogledat strokovnjak, in ti povedati katera je ustrezna) pa se isto vazna oz se bolj, da ti zadevo zmontira res dober monter, ker ce ni zmontirana tko kot je treba bojo same tezave.

Pa ni nic glasna cez cas postala?

Nibe in Kronoterm sta razred višje od hitachija, daikin ter mitsubishija...tudi cena je razred višja...seveda, če vse dela kot mora in in je ok dimenzionirano je v objektu enako toplo al se grejes za tč, ki v osnovi stane 15k€ al pa 5k€.

Sem poslal povprasevanje se za nibe.

Pri nas je 8kw nt pri 185m2, talno, izolacije 16cm, pod streho 25cm...500 nadmorske, pa malce hladnejša zima kot v dolini.

Jaz sem bil vedno mnenja, da potrebujem med 10-14kw enoto. Sta mi iz Daikina in Micke rekla, da je dovolj 8kw.

Prikaži več možnosti

bobo69
bobo69

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 774
  • Avtomobil: AR 156 V6

8 kw se mi zdi malo za toliksen objekt. Dobi nekoga, da ti vsaj izračuna energetske izgube.
Prikaži več možnosti
    • fp4492 in zok uporabnikom je všeč to sporočilo

voodoo child
voodoo child

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 346
  • Avtomobil: VW Multivan

8kw pa radiatorji na 200m2 bruto je optimistično... jaz sem šel iz kotla 40kw na 28kw pa mi je žal , sicer 500m2

Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Kotl ti ne bo nikoli 24ur na dan delal z nazivno močjo, za toplotno ni pa to nč posebnga.
Prikaži več možnosti

DamoE30
DamoE30

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 816
  • Avtomobil: Volvo V70-D5, `10

V naši hiši (3 nadstropja po 100kvadratov) smo v 2020 zmontirali TC zemlja/voda Kronoterm WPG-18-2 HT z dvema vrtinama. V dveh nadstropjih so rebrasti radiatorji, v enem pa talno gretje. Kot je napisal iKst, ko potrebuješ vročo vodo je na voljo, ko se pa zunaj shladi se pa vklopijo radiatorji/talno gretje. Priporočam :)

Urejal DamoE30, 09.07.2022, 08:38.

E30 325i---race car :3gears
Prikaži več možnosti
    • snowlotus je všeč

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

V naši sem zanč vse porezal stran zdej morm pa narest kot se zagre vse, s toplotno, pečjo na drva in 1,5m2 zalogovnikom.
Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.