Večkrat preberem, da bi bilo zanimivo slišat kako je življenje v ZDA, se mi zdi da sem vam po par letih odlašanja in obljubljanja že kar dolžen temo . Malce sem razmišljal o formatu, ker se je v 10 letih res ogromno zgodilo/spremenilo. Zdi se mi, da je najbolje da začnem bolj generalno, s fokusem na avtomobilizmu (z ženo sva prevozila vsaj 100.000 po ZDA v obliki avtomobilističnih popotovanj aka. roadtripov). A imamo kakšno bolj kul slovensko ime za roadtripe?
No, kakorkoli, da se vrnem k formatu - začel bom generalno, nadaljujemo pa lahko kako se publiki zdi najbolj informativno, zanimivo, zabavno Vprašanja dobrodošla, se bom potrudil odgovoriti na vsa.
Preselila sva se 2013, zavoljo širitve majhnega slovenskega startupa v ZDA, natančneje v silicijevo dolino. Preselila sva se na "ho-ruk", prodala/podarila vse kar sva imela, izpraznila bančne račune in se na letalo usedla z bajno vsoto 5000€ plus kar sva imela H&M tekstila v kovčkih
Prvih par mesecev ni bilo lahko, ker je življenje v ZDA dosti dražje kot v Sloveniji. Življenje v silicijevi dolini pa je še znotraj ZDA parkrat dražje kot zunaj doline. Najini življenski prihranki so tako zdržali cirka en mesec. Dobra stran je bila, da sem jaz takoj bil deležen plače, ampak prevedriti prve tri mesece ni bil mačji kašelj. V San Francisku sva živela prvi mesec, kasneje pa sva se preselila 30m zunaj mesta. Preveč trušča za moja vaška ušesa
Kulturnega šoka je bilo neomejeno. Od komunikacije, do dejstva, da sva prišla v "mesto" (narekovaji, ker jih je več ki so se združila v eno ogromno mestno območje) kjer je čez 12 miljonov prebivalcev.
Evo prvi avto 325is pred Full house (Painted Ladies) setom
"BART" oz podzemna, ko se začnejo zastoji. Na dan se s podzemnim sistemom prevaža cca 400.000 ljudi.
Po prvih par mescih šoka, sva se počasi začela orientirat in raziskovati naravo, ki pa je v Kaliforniji res ni para. Mislim, da ima Kalifornija več narodnih parkov kot vse ostale države (v zda) skupaj. Ne me za besedo držat - vem pa da jih je ogromno. Od tukaj naprej pa bom nalimal par slik iz najinih izletov, ki ponavadi nikoli niso pod 2000 milj (malo čez 3000 km). Ponavadi okoli božiča / novega leta, ko so ljudje doma in so ceste prazne. Milina. Fotke so različnih kvalitet, ene bolj premišljene kot druge
Eden izmed omiljenih vikend izletov - HWY 1 do Santa Cruza
Pojanje po brezpotjih na Hawaii, otok Maui. Najela sva najcenejši avto možen na otoku, slučajno je bil 30 let star Jeep :D
Mustang in Grand Canyon, Page, Antelope Valley. Dih jemajoče pokrajine. December je super za obisk, ni ljudi, in ni vročine.
Avenue of the Giants - več stoletne sekvoje in odlična cesta skozi njih. Še en razlog več zakaj je treba obiskati HWY1.
Nevada - nekje v bližini El dorada. Vročina za crknit, vlage okoli 3%.
Eden izmed mnogih izletov v dolino smrti - tokrat s 528i. Na sliki je "Artists palette", tako imenovan zaradi raznolikih barv, ki nastanejo, ko različne rude oksidirajo.
Še en posnetek severnega dela HWY1
"The loneliest highway" oz HWY33 iz Los Angelesa proti San Francisku.
Jaome, če bi mi forum pustil več k 5 fotk prlimat
Urejal boosey, 11.07.2022, 22:06.