Skoči na vsebino

Življenje v Ameriki

* * * * * 3 glasov

• Prijavi se za objavo odgovora
146 odgovorov v temi
boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 569
  • Avtomobil: LS430 / C5 Corvette / 911

*
POPULARNO

DSCF0765.jpg

Večkrat preberem, da bi bilo zanimivo slišat kako je življenje v ZDA, se mi zdi da sem vam po par letih odlašanja in obljubljanja že kar dolžen temo  :damn . Malce sem razmišljal o formatu, ker se je v 10 letih res ogromno zgodilo/spremenilo. Zdi se mi, da je najbolje da začnem bolj generalno, s fokusem na avtomobilizmu (z ženo sva prevozila vsaj 100.000 po ZDA v obliki avtomobilističnih popotovanj aka. roadtripov). A imamo kakšno bolj kul slovensko ime za roadtripe?

No, kakorkoli, da se vrnem k formatu - začel bom generalno, nadaljujemo pa lahko kako se publiki zdi najbolj informativno, zanimivo, zabavno  :ok2  Vprašanja dobrodošla, se bom potrudil odgovoriti na vsa.

Preselila sva se 2013, zavoljo širitve majhnega slovenskega startupa v ZDA, natančneje v silicijevo dolino. Preselila sva se na "ho-ruk", prodala/podarila vse kar sva imela, izpraznila bančne račune in se na letalo usedla z bajno vsoto 5000€ plus kar sva imela H&M tekstila v kovčkih  :-D

Prvih par mesecev ni bilo lahko, ker je življenje v ZDA dosti dražje kot v Sloveniji. Življenje v silicijevi dolini pa je še znotraj ZDA parkrat dražje kot zunaj doline. Najini življenski prihranki so tako zdržali cirka en mesec. Dobra stran je bila, da sem jaz takoj bil deležen plače, ampak prevedriti prve tri mesece ni bil mačji kašelj. V San Francisku sva živela prvi mesec, kasneje pa sva se preselila 30m zunaj mesta. Preveč trušča za moja vaška ušesa  :-D

IMG-4169.jpgDSC05544.jpg

Kulturnega šoka je bilo neomejeno. Od komunikacije, do dejstva, da sva prišla v "mesto" (narekovaji, ker jih je več ki so se združila v eno ogromno mestno območje) kjer je čez 12 miljonov prebivalcev. 

Evo prvi avto 325is pred Full house (Painted Ladies) setom  :laugh

IMG-20131129-145905.jpg

"BART" oz podzemna, ko se začnejo zastoji. Na dan se s podzemnim sistemom prevaža cca 400.000 ljudi.

IMG-20140130-172536.jpg

Po prvih par mescih šoka, sva se počasi začela orientirat in raziskovati naravo, ki pa je v Kaliforniji res ni para. Mislim, da ima Kalifornija več narodnih parkov kot vse ostale države (v zda) skupaj. Ne me za besedo držat - vem pa da jih je ogromno. Od tukaj naprej pa bom nalimal par slik iz najinih izletov, ki ponavadi nikoli niso pod 2000 milj (malo čez 3000 km). Ponavadi okoli božiča / novega leta, ko so ljudje doma in so ceste prazne. Milina. Fotke so različnih kvalitet, ene bolj premišljene kot druge  :drink

Eden izmed omiljenih vikend izletov - HWY 1 do Santa Cruza

DSC05723.jpg

IMG-20191027-091300.jpg

IMG-4518.jpg

DSC05736.jpg

IMG-4532.jpg

Pojanje po brezpotjih na Hawaii, otok Maui. Najela sva najcenejši avto možen na otoku, slučajno je bil 30 let star Jeep :D

DSC01497.jpg

DSC01484.jpg

Mustang in Grand Canyon, Page, Antelope Valley. Dih jemajoče pokrajine. December je super za obisk, ni ljudi, in ni vročine.

Grand-Canyon-trip-28.jpg

Grand-Canyon-trip-37.jpg

Avenue of the Giants - več stoletne sekvoje in odlična cesta skozi njih. Še en razlog več zakaj je treba obiskati HWY1.

Portland-trip-1.jpg

DSC07626.jpg

Nevada - nekje v bližini El dorada. Vročina za crknit, vlage okoli 3%.

Vegas-trip-24.jpg

Eden izmed mnogih izletov v dolino smrti - tokrat s 528i. Na sliki je "Artists palette", tako imenovan zaradi raznolikih barv, ki nastanejo, ko različne rude oksidirajo.

DSC03339.jpg

Še en posnetek severnega dela HWY1

DSC06341.jpg

"The loneliest highway" oz HWY33 iz Los Angelesa proti San Francisku.

DSC06964.jpg

Jaome, če bi mi forum pustil več k 5 fotk prlimat  :damn

Urejal boosey, 11.07.2022, 22:06.

Prikaži več možnosti

krt
krt

Alias Cavazza

• Uporabnik
  • Sporočil: 19 217

Koncno ena zanimiva tema. Se veselim nadaljevanja.
Objavljena slika
Prikaži več možnosti
    • Nos je všeč

boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik

Via Grand Canyon, Severna stran. Ogromno zapuščenih rudniških mestec, domorodnih mestec in teritorijev, etc. 

DSCF9844.jpg

Na poti v "Monument Valley", globoko v (domorodnem) Apache teritoriju.

DSCF9993.jpg

Mendocino, severno od SF. Idilična obalna pokrajina. Sva se vračala iz poganske poroke =)

DSC07857.jpg

Bay Area - ime celotni gmoti mest, mestec, metropol in veznega tkiva vmes. Na sliki je samo delček, recimo 1/20. Vidi se San Francisco, in košček Oaklanda.

24-Capture.jpg

Tukaj pa je še en posnetek ulice, kjer sva bila doma zadnje 9 let.

IMG-20191208-161324.jpg

Evo, dovolj da štartamo debato. Kar pogumno z mnenji in vprašanji  :ok2. Mislim, da imam skoraj en terabajt fotk iz potovanj, tko da lahko komot onesnažujem temo s fotkami in videi   :-D

PS Hvala Krtu za prelom  :laugh

Urejal boosey, 11.07.2022, 22:14.

Prikaži več možnosti

Vibo
Vibo
  • Uporabnik
  • Sporočil: 322
  • Avtomobil: Leon Cupra 280

Prvo, klanjam se za pogum, da sta vse zapustila in se odselila iz danes na jutri.

Drugo, ne tolko potovanja, kolko mene osebno zanima vse kar se tiče življenja. Kako so vaju sprejeli? So ljudje odprti?
Okvirni stroski zivljenja za nekoga, ki ima tak srednji stil zivljenja v Sloveniji.
Najbolj zanimiva stvar, ki se vama je zgodila v smislu asimilacije, ki je nista pricakovala?
Prikaži več možnosti

Burnaby
Burnaby
  • Uporabnik
  • Sporočil: 128
  • Avtomobil: Lexus GS 300, CBR 1000 RR

Kako se dobi green card ali kateri drug vizum, razen če nisi izvrsten strokovnjak nekega področja, da lahko sploh živiš in delaš tam?

Prikaži več možnosti
    • žorž4x4 je všeč

boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik

Prvo, klanjam se za pogum, da sta vse zapustila in se odselila iz danes na jutri.

Drugo, ne tolko potovanja, kolko mene osebno zanima vse kar se tiče življenja. Kako so vaju sprejeli? So ljudje odprti?
Okvirni stroski zivljenja za nekoga, ki ima tak srednji stil zivljenja v Sloveniji.
Najbolj zanimiva stvar, ki se vama je zgodila v smislu asimilacije, ki je nista pricakovala?

Oj Vibo!

bolj kot pogum je bila kombinacija želje videti svet, nezadovoljenost s takratno prihodnostjo v Sloveniji - jaz sem si predstavljal da je edina pot naprej v Sloveniji 30 letni kredit, kar pa se mi ni zdelo sprejemljivo pri 24 letih  :-D in mladostne blesavosti. Nič kaj dosti nisva imela za izgubiti - sva pa vedno poskrbela, da sva imela za karto nazaj (za vsak slučaj  :laugh ).

Glede življenja id odprtosti. Tule bi lahko ogromno napisal, ker je toliko nians. Imam občutek, da bo to širša tema pogovora, tako da bom začel s tem: V Ameriki ljudje ne delajo zato da lahko živijo, pač pa živijo zato, da lahko delajo. Tega ne mislim na slab način, tudi sami se radi pohecajo, ampak delovna vnema in pristop do življenja je dosti drugačen kot pri nas. Nekompatibilen z našim. Jaz osebno rad delam, ampak si tudi (zelo) rad vzamem čas zase. Slednji pojem je američanom neznanka.

Glede sprejema; večina ljudi je priseljencev - pogovori z ljudmi, ki jih poznaš malo bolje kot na "zdravo" ponavadi končajo v zgodbah kako so prišli v Bay Area, katera generacija so (generacija 0, 1, 2 etc). Če primerjam s Slovenci so Američani dosti bolj dostopni s prva in dosti bolj površinski na dolgi rok. Midva sva našla dosti super ljudi, ki si radi pomagajo, so večinoma priseljenci (kdo pa ni haha), dva frenda, ki ju smatrava kot družino sta rojena in vzgojena v Bay Area.

Uf, okvirni stroški .. ta je bo pa bolela :) Bay area je poleg New Yorka, Londona in Singapurja eden izmed najdražjih mest za živet. Na svetu. Povprečna najemnima bo okoli $3500 za eno sobno stanovanje. O kvaliteti gradnje etc lahko celo ločeno debato udarimo  :laugh Mesečno te bo hrana, če kuhaš doma, stala okoli 400-600 za dva. Potem pa še prevoz, in ostali stroški. Mislim, da sva midva lebdela okoli 6000 na mesec če, sva jedla doma in bila znosna v trgovinah. Pa da ti odgovorim še na naslednje vprašanje - večina ljudi v Bay Area je v visoki tehnologiji, plače (pred davkom) se začnejo pri $90.000 na leto.

Najbolj zanimiva zgodba okoli asimilacije? 

Na intervjuju za zeleno karto naju je inšpektorica vprašala če sva brat in sestra (kot prvo vprašanje) in kasneje izjavila, da ne more "verjeti" podpisanemu, overjenemu poročnemu listu - ker ni bila krščanska poroka. "Ni bilo pred bogom". Žena me je tako ščipala po nogi da sem bil še cel teden plav.  :laugh Vsakemu američanu ko povema to zgodbo se začne opravičevati v imenu te .. "inšpektorice" haha. Sva potem dobila zeleno karto, navkljub vsemu.

Kako se dobi green card ali kateri drug vizum, razen če nisi izvrsten strokovnjak nekega področja, da lahko sploh živiš in delaš tam?

Zelo težko, praktično edini (ziher) način so vizumi (H, L, O, P vizumi). Obstaja pa še loterija. Poznam par slovencev, ki jim je ratalo čez loterijo :D

Prikaži več možnosti
    • rx88 je všeč

_T_O_M_O_
_T_O_M_O_

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 411
  • Avtomobil: Becikl

Res izjemna narava v Ameriki. Kako je to moglo zgkedat za casa osvajanja zahoda ko je bilo vse divje.

Bmwja se spomnim, kaj je mozno da sta na zacetku zivela v neki vrstni hišiv san franciscu?

Kaj je res tak problem z brezdomci v SF in Kaliforniji nasploh?

Povej kaj vec o kvaliteti gradnje in nasploh o ibrtnikih vodovodarji, elektricarji, carpenterjiso stvari na nivoju,so ti ljudje majstri ali so šalabajzerji?

Visoko izobrazeni vemo da so top v USA kaj pa tako navadni poklici, obrtniki narsijk kvalitetno ali je obrtnik vsak k ma 5 min cajta pa jajca na črno vzet dva mehikanca?

Urejal _T_O_M_O_, 11.07.2022, 22:57.

sasasasa.jpg    Smrt feminizmu, svoboda zdravi pameti. 

Prikaži več možnosti

Maticb
Maticb
  • Uporabnik
  • Sporočil: 3 646
  • Avtomobil: F22 M240ix

BLM protesti, woke culture ipd. to nam seveda malo drugače izgleda, ko vidimo samo udarne novice, kak  je  tvoj pogled :D (oz. praksa)

Urejal Maticb, 11.07.2022, 22:59.

Silence is sometimes the best answer.

Prikaži več možnosti

boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik

Res izjemna narava v Ameriki. Kako je to moglo zgkedat za casa osvajanja zahoda ko je bilo vse divje.

Bmwja se spomnim, kaj je mozno da sta na zacetku zivela v neki vrstni hišiv san franciscu?

Kaj je res tak problem z brezdomci v SF in Kaliforniji nasploh?

Povej kaj vec o kvaliteti gradnje in nasploh o ibrtnikih vodovodarji, elektricarji, carpenterjiso stvari na nivoju,so ti ljudje majstri ali so šalabajzerji?

Visoko izobrazeni vemo da so top v USA kaj pa tako navadni poklici, obrtniki narsijk kvalitetno ali je obrtnik vsak k ma 5 min cajta pa jajca na črno vzet dva mehikanca?

V SF sva bila dobra dva mesca, potem pa mi je postalo čist preglasno. Živela sva nasproti bolnice in gasilcev  :-D

Problem z brezdomci v Bay Area je kar resen. Dostikrat folk rad politizira okoli liberalne države in brezdomcih. Kolikor sva midva videla in se pogovarjala z domačini je simptom večih problemov. Spet ena za čist posebej debato ampak če poskusim malo zgeneralizirat - Kalifornija ni poceni, cene nepremičnin so zaradi povpraševanja stratosferske, isto se dogaja z davki in ostalo infrastrukturo. Ker je cena življenja tako visoka ima Kalifornija določene prijeme da pomaga Kalifornijcem (finančna pomoč, dostop do zavetišč, zdravstvena pomoč etc). Poleg vsega tega pa je vreme v Kaliforniji ZELO zmerno. Nikoli ni hladneje kot 5° ali bolj vroče kot 35°, večinoma je okoli 16-23°. Vse to skupaj pomeni, da se folk vali v kalifornijo in spi v parkih, ker lahko :) Prosim, ne tega jemat kot natančen opis stanja, ker je seveda miljon nians in situacij. Naknadno pa so določene države par let nazaj zasačili filat avtobuse brezdomcev z enosmernimi kartami za Kalifornijo. 

Obrtniki .. obstaja cela paleta, od onih ki so pravkar začeli, do onih ki že 30 let delajo (pa se še kar nič niso naučili), do onih, ki so res mojstri. Največja razlika med Slovenijo in večjimi mesti? Jaz bi rekel da je razporeditev znanja in pričakovanj. V Sloveniji je osnovni (pričakovani) nivo dela dosti višji kot v ZDA. Folk tukaj je dosti prej zadovoljen, ker boljšega še ni videl ali pa je bolano drago. Recimo barvanje hiše, cca 300m2, full inclusive (mojster zrihta vse stene, brusi vmes, popravi poškodovane stene, pobarva pragove, zakita vse znova, etc) te bo v Bay Area stalo $20K+ in boš čakal 6 mescev na vrsto. Spet, zato ker je toliko ljudi :) Torej, mojstri obstajajo, ampak si jih samo bogati lahko privoščijo. Vse ostalo je šalabajz za normalne denarnice, RAZEN če si srečko in najdeš koga, ki je (ponavadi) priseljenec in ima podobne standarde kot ti (in ponavadi govori špansko :D).

Je pa odnos do stranke 1000x boljši v ZDA kot v Sloveniji recimo.

Urejal boosey, 11.07.2022, 23:43.

Prikaži več možnosti
    • Nixxon, soulfly, Rottie in 5 ostalim je všeč

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju
  • Sporočil: 11 684
  • Avtomobil: z dost' dinamike!

Super reportaže in koristne informacije. Keep em coming! :ok

Tudi jaz sem slišal, takisto od prijatelja (slovenca), ki je tudi v SF v IT sektorju, da ljudje res živijo za delo. Njegove besede so bile: "garajo cele dneve, da si lahko oddahnejo, morda celo kaj privoščijo za vikend". 

Mnogo priseljencev (iz bolj vzhodnih držav) pusti doma družine in pride delat, da lahko zaslužijo nekaj več denarja in se po cca 40. letu vrnejo domov.

Po drugi strani sem pa spoznal ogromno ljubiteljev (avto in home theater scena), pri katerih nisem dobil občutka, da si ne bi vzeli časa zase. Kako bi se sicer ukvarjali s temi čudovitimi (in časovno zamudnimi!) hobiji. Ampak ja - nimam tako realnega vpogleda kot nekdo, ki dejansko živi tam. 

USA roadtrip je tudi na mojem bucket listu (treba poiskati extra couple, ker je potem vse dosti ceneje, hehe). Sicer so zlati časi Amerike po mojem mnenju bili pred 20, 30 leti. 

Prikaži več možnosti

leonT
leonT

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 33 580

Tisti ki delajo, res veliko delajo. Je pa tudi veliko takih ki sam okrog kruzajo in uzivajo in sam zapravljajo. V usa je delitev med kapitalom in delom se bistveno vecja kot pri nas.
Prikaži več možnosti
    • luta je všeč

powerslide
powerslide

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 331
  • Avtomobil: 1.6i, 2.0d, 4.2, 5.7

Boosey - sicer ne vem, ce nisem nenamerno :-) tudi jaz sprozil tole temo v debati o Corvettah. Slucajno sem tam ob tvojem odgovoru pogledal tvoje slike stevcev od vette ter nato v profili kraj Usa.
Kakor koli ze - hvala ti za tole temo. Nisem sploh vedel, da imamo soformasa cez luzo.
Vprasanj je ogromno in se pridejo hehe. Slike so fantasticne (sploh s vetto hehe).
Vsa cast in pohvale za tak pogum vama obema. Meni je nepredstavljiv tak preskok. Verjetno pomaga tudi, ce si mlad pa v tistem casu brez otrok.
Trenutno mi pade sam par vprasanj na pamet. Ali sta ITjevca tudi vidva oziroma kaj delata? Matra me seveda kak info o corvetti( pa drugih dolgocasnih avtih hehe) ter seveda keep it coming roadtrips.
Se enkrat hvala in lp.

Prikaži več možnosti
    • jastreb je všeč

ginek
ginek

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 113

Super tema. Mene pa zanimajo stroški (% glede na plačo) bivanja in pa, če lahko kaj privarčujeta - koliko letno?

Prikaži več možnosti

Fleko
Fleko

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 779
  • Avtomobil: e28, T5, 1.8T, D5,...

Odlična tema.

Če smo že ravno na avtomobilističnem forumu. Kako je tam z registracijo vozil, tehničnimi pregledi in samimi predelavami? Enkrat sem zasledil, da vse kar ima serijsko številko se lahko vozi ne glede na stanje/predelave,/swape,....??

Če se ne motim, ima ravno California najbolj ohlapne zakone glede vozil. 

Prikaži več možnosti

mihaing
mihaing

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 559
  • Avtomobil: Suši

Tam je simpl sistem...tehnični imaš ob prvi registraciji na noveg lastnika...potem pa sam prevzemaš odgovornost za tehnično brezhibno vozilo: če se kaj zgodi gre samo voda na mlin zavarovalnici. 

Še vedno lepše videti maske na naših ustih, kot pa maska na novih BMW-jih

Prikaži več možnosti
    • _T_O_M_O_ in WhiteTiger uporabnikom je všeč to sporočilo

WhiteTiger
WhiteTiger
  • Uporabnik
  • Sporočil: 382
  • Avtomobil: E30is, E30 touring, RS

Super tema. gledaš slike ratajo kar solzne oke.

Mene pa zanima več od E30, sigurno ima kakšno zgodbo.

V ameriki imajo še vedno pokal s točno takimi E30 modeli, 6cly 325 in omejitve glede predelav. Cenovno dokaj dostopno tekmovanje.

Kateri avto imaš trenutno?

Prikaži več možnosti

simply
simply

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 302
  • Avtomobil: BMW

Pozdravljena.

Imata izkušnje z vožnjo po naslednji cesti : 

Westport, Astoria, Waldport, Port Oxford, Crescent city, Eureka, Albion, Bodega Bay, SF, SJ, Santa Cruz, Moro Bay, Lompoc, SB, Montecito, LA in SD?

Se izplača? 

Hvala.

Prikaži več možnosti

anita_a
anita_a
  • Uporabnik
  • Sporočil: 4 962
  • Avtomobil: hitro kolo

Uuuuf, fajn tema.

Kako je z zdravstvenim zavarovanjem in zavarovanji nasploh? Enkrat sem gledala ponudbo za F900R in opazila, da moraš ročno klikati raznorazne opcije (ne vem, če se zapleteš v nesrečo s človekom, ki vozila nima zavarovanega), pa potem z doplačili to pride na bolane cene.

Prikaži več možnosti

naliM
naliM

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 800
  • Avtomobil: 2x OOOO | \X/ | ⚡| *

Pozdravljena.

Imata izkušnje z vožnjo po naslednji cesti : 

Westport, Astoria, Waldport, Port Oxford, Crescent city, Eureka, Albion, Bodega Bay, SF, SJ, Santa Cruz, Moro Bay, Lompoc, SB, Montecito, LA in SD?

Se izplača? 

Hvala.

Za del SF, SJ, Santa Cruz, Moro Bay, Lompoc, SB, Montecito, LA in SD ti lahko potrdim, da je vreden vožnje. Neposredno ob poti je poleg krajev toliko zadev za videt, da je brezveze (ne izpusti recimo Lagune Sece, Hearst castla, ...).

Prikaži več možnosti

žorž4x4
žorž4x4

BMWslo.comoholik

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 016
  • Avtomobil: bmw m3

Odlična tema.

Če smo že ravno na avtomobilističnem forumu. Kako je tam z registracijo vozil, tehničnimi pregledi in samimi predelavami? Enkrat sem zasledil, da vse kar ima serijsko številko se lahko vozi ne glede na stanje/predelave,/swape,....??

Če se ne motim, ima ravno California najbolj ohlapne zakone glede vozil. 

Iz mojih izkusenj, nekatere države niti nimajo tehničnega, nazadnje ko sem jaz mel avto na Utah tablicah, je tam se bil, zdej mislim da ga ni več, razen če avtu menjaš državo. V kaliforniji so mi rekli recimo za off road vozila da je recimo lahko guma ven s blatnika max 3 inch in max višina odbijačev 33 inch, pa sem prasal da če je kazen , če je več, so se mi smejali. Je pa da v kaliforniji se ful gleda pline, pa magar če si bresz zavor. Ko sem jaz delal tehnični s eno kanto ki sem jo potegnu ven iz enega skednja kjer je stal avto 15 ali več let, je to zgledalo da sem šel do lokalnega mehanika ki se je sprhodil do avta in me vprasl ce delajo luči in če so dobre ploščice, in naredu vseh tistih 20.30 kljukc na listu in s tistim sem šel na DMV (tipo upravna enota) dvignit tablice. Pa delal sem u delavnici izdelave  rock crowler buggiev, in vsi so bli registrirani. In verjemte, ni nic vec nesrec ali nereda kot prinas, to s temi homologacijami je pač pri nas glupo, čenedruzga vse kar se tiče TUV jev,

Prikaži več možnosti
    • nexus in kristijan123 uporabnikom je všeč to sporočilo

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.