Skoči na vsebino

Življenje v Ameriki

* * * * * 3 glasov

• Prijavi se za objavo odgovora
146 odgovorov v temi
boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 569
  • Avtomobil: LS430 / C5 Corvette / 911

Po drugi strani sem pa spoznal ogromno ljubiteljev (avto in home theater scena), pri katerih nisem dobil občutka, da si ne bi vzeli časa zase. Kako bi se sicer ukvarjali s temi čudovitimi (in časovno zamudnimi!) hobiji. Ampak ja - nimam tako realnega vpogleda kot nekdo, ki dejansko živi tam. 

USA roadtrip je tudi na mojem bucket listu (treba poiskati extra couple, ker je potem vse dosti ceneje, hehe). Sicer so zlati časi Amerike po mojem mnenju bili pred 20, 30 leti.

Sam sem opazil razlike med "lačnimi" in "preskrbljenimi". Folk, ki ni rojen v lagodje dela do onemoglosti, ker so ZDA ena izmed redkih držav kjer se ljudje še vedno lahko (relativno gledano seveda) pomikajo po socio-ekonomski lestvici, v kolikor so pripravljeni delati. Med tem ko folk, ki je rojen v bolj premožne družine uživa več prostega časa. 

Roadtrip sem takoj za. Sam povej kdaj in kje in kam gremo =D Prideva oba! =D

Boosey - sicer ne vem, ce nisem nenamerno :-) tudi jaz sprozil tole temo v debati o Corvettah. Slucajno sem tam ob tvojem odgovoru pogledal tvoje slike stevcev od vette ter nato v profili kraj Usa.
Kakor koli ze - hvala ti za tole temo. Nisem sploh vedel, da imamo soformasa cez luzo.
Vprasanj je ogromno in se pridejo hehe. Slike so fantasticne (sploh s vetto hehe).
Vsa cast in pohvale za tak pogum vama obema. Meni je nepredstavljiv tak preskok. Verjetno pomaga tudi, ce si mlad pa v tistem casu brez otrok.
Trenutno mi pade sam par vprasanj na pamet. Ali sta ITjevca tudi vidva oziroma kaj delata? Matra me seveda kak info o corvetti( pa drugih dolgocasnih avtih hehe) ter seveda keep it coming roadtrips.
Se enkrat hvala in lp.

Ne boš verjel, ampak tema o tvoji C3 je bila kaplja čez rob hehe  :-D

Oba sva v ITju, ja. Jaz kot produktni manager /dizajner, žena pa vodja raziskav. 

Bom poiskal par slik iz nedavnega "cars & coffee" srečanja v Austinu.

Super tema. Mene pa zanimajo stroški (% glede na plačo) bivanja in pa, če lahko kaj privarčujeta - koliko letno?

https://www.bmwslo.c...i/#entry3415659 - par odgovorov višje  :-D

Prikaži več možnosti
    • ginek je všeč

boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik

Odlična tema.

Če smo že ravno na avtomobilističnem forumu. Kako je tam z registracijo vozil, tehničnimi pregledi in samimi predelavami? Enkrat sem zasledil, da vse kar ima serijsko številko se lahko vozi ne glede na stanje/predelave,/swape,....??

Če se ne motim, ima ravno California najbolj ohlapne zakone glede vozil. 

Tam je simpl sistem...tehnični imaš ob prvi registraciji na noveg lastnika...potem pa sam prevzemaš odgovornost za tehnično brezhibno vozilo: če se kaj zgodi gre samo voda na mlin zavarovalnici. 

Iz mojih izkusenj, nekatere države niti nimajo tehničnega, nazadnje ko sem jaz mel avto na Utah tablicah, je tam se bil, zdej mislim da ga ni več, razen če avtu menjaš državo. V kaliforniji so mi rekli recimo za off road vozila da je recimo lahko guma ven s blatnika max 3 inch in max višina odbijačev 33 inch, pa sem prasal da če je kazen , če je več, so se mi smejali. Je pa da v kaliforniji se ful gleda pline, pa magar če si bresz zavor. Ko sem jaz delal tehnični s eno kanto ki sem jo potegnu ven iz enega skednja kjer je stal avto 15 ali več let, je to zgledalo da sem šel do lokalnega mehanika ki se je sprhodil do avta in me vprasl ce delajo luči in če so dobre ploščice, in naredu vseh tistih 20.30 kljukc na listu in s tistim sem šel na DMV (tipo upravna enota) dvignit tablice. Pa delal sem u delavnici izdelave  rock crowler buggiev, in vsi so bli registrirani. In verjemte, ni nic vec nesrec ali nereda kot prinas, to s temi homologacijami je pač pri nas glupo, čenedruzga vse kar se tiče TUV jev,

Registracija vozil je zanimiva stvar v ZDA, sploh za ljubitelje. Obstajajo "oldtimer" zakoni (vse nad 25let, različno po državah), kjer so vozila izvzeta iz tehničnega. Obstajajo emisijski testi in testi izpravnosti. Kalifornija je daleč najbolj striktna okoli emisij in tehnične izpravnosti. Imajo test, imenuje se SMOG test in ga je treba opravljati vsako leto s starejšimi vozili in vsaki dve leti z novejšimi. SMOG testi v Kaliforniji se močno razlikujejo glede na občino v kateri se opravljajo, ker so lastniki teh postaj privatne osebe. Mislim da veste kam to gre haha. Poznam folk, ki redno daje $300 več na pregledu da model "spregleda" ogromen Greddy turbo na 15 let starem civicu =))) Folk z bolj zmatranimi avti hodi na pregled izven mesta, kjer so inšpektorji manj dlakocepski. 

Registracija v Kaliforniji je bila okoli 200, SMOG pregled okoli 80 na leto. Zavarovanje pa odvisno od avta, ampak okoli 1000 na leto za neko srednje zavarovanje.

Za primerjavo v Texasu je bila registracija in tehnični $15. Model je odprl vrata, pogledal serijsko in zaključil pregled. Smeh.

Glede swapov in večjih posegov, ponavadi je pravilo da dokler so emisije manjše oz enake prvovgradnji ni problemov, ampak moraš dokazat. Za Texas pa (še) nisem 100%. 

PS
pozabil sem omenit, da obstajajo zavarovanja, ki so namensko pripravljena za ljubitelje. Krijejo trackdaye, rally evente ipd.

Pozdravljena.

Imata izkušnje z vožnjo po naslednji cesti : 

Westport, Astoria, Waldport, Port Oxford, Crescent city, Eureka, Albion, Bodega Bay, SF, SJ, Santa Cruz, Moro Bay, Lompoc, SB, Montecito, LA in SD?

Se izplača? 

Hvala.

Za del SF, SJ, Santa Cruz, Moro Bay, Lompoc, SB, Montecito, LA in SD ti lahko potrdim, da je vreden vožnje. Neposredno ob poti je poleg krajev toliko zadev za videt, da je brezveze (ne izpusti recimo Lagune Sece, Hearst castla, ...).

To je vse HWY1. Cesta se vije od San Diega (čisto pri mehiški meji) vse do Crescent City oz Eureke (severna kalifornija) in naprej po Oregonu do Kanade.

Uuuuf, fajn tema.

Kako je z zdravstvenim zavarovanjem in zavarovanji nasploh? Enkrat sem gledala ponudbo za F900R in opazila, da moraš ročno klikati raznorazne opcije (ne vem, če se zapleteš v nesrečo s človekom, ki vozila nima zavarovanega), pa potem z doplačili to pride na bolane cene.

Haha, zavarovanja so smešna. Najlažje si jih je predstavljati kot kasko. Kasko za ljudi, zobe, za avtomobile, hiše, etc. Vse je po istem sistemu. Vsakič ko greš k dohtarju dobiš "copay" oz odbitno franšizo  :-D

Urejal boosey, 12.07.2022, 19:10.

Prikaži več možnosti
    • Fleko, anita_a in rx88 uporabnikom je všeč to sporočilo

boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik

Super tema. gledaš slike ratajo kar solzne oke.

Mene pa zanima več od E30, sigurno ima kakšno zgodbo.

V ameriki imajo še vedno pokal s točno takimi E30 modeli, 6cly 325 in omejitve glede predelav. Cenovno dokaj dostopno tekmovanje.

Kateri avto imaš trenutno?

Verjetno govoriš o SpecE30. Par let nazaj so bili zelo dostopni, danes pa dobiti 325i ni več tako lahko. Videvam primerke, ki jih prodajajo za $20k na osnovi malo kilometrine. Cene so skočile iz 6-8k za dostojen primerek na približno dvakrat toliko. Dosti jih vidim z M50/52 swapi, tu in tam S54. 

Trenutno najbolj cenovno dostopno oz "bang for the buck" so miate (MX5) in Corvette Z06 (peta generacija). 

Prikaži več možnosti
    • WhiteTiger je všeč

powerslide
powerslide

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 328
  • Avtomobil: 1.6i, 2.0d, 4.2, 5.7

Sam sem opazil razlike med "lačnimi" in "preskrbljenimi". Folk, ki ni rojen v lagodje dela do onemoglosti, ker so ZDA ena izmed redkih držav kjer se ljudje še vedno lahko (relativno gledano seveda) pomikajo po socio-ekonomski lestvici, v kolikor so pripravljeni delati. Med tem ko folk, ki je rojen v bolj premožne družine uživa več prostega časa. 

Ne boš verjel, ampak tema o tvoji C3 je bila kaplja čez rob hehe  :-D

Oba sva v ITju, ja. Jaz kot produktni manager /dizajner, žena pa vodja raziskav. 

Bom poiskal par slik iz nedavnega "cars & coffee" srečanja v Austinu.

https://www.bmwslo.c...i/#entry3415659 - par odgovorov višje  :-D

1991 C4 je bila kaplja čez rob   :beer  :-D 

Hvala že vnaprej za novosti v temi.

20210726_114446.jpg

Urejal powerslide, 12.07.2022, 20:20.

Prikaži več možnosti
    • boosey je všeč

fergazer
fergazer

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 043

Super temo si odprl boosey, zakon  :ok

Povej prosim še kaj o razliki med SF in Austinom, a je razen vročine in manj brezdomcev čisto druga kultura zaradi Texasa, ali je zdaj že bolj podobno, ko je postal novi IT hub?

Imaš tudi kaj dobrih uživaških cest v bližini? 

Avte šraufaš sam, ali si našel kaj sposobnih mehanikov?

Prikaži več možnosti

bmw_soul
bmw_soul

BMWslo.comoholik

• Uporabnik
  • Sporočil: 637

Se v ameriških novicah pojavljajo informacije o trenutn stanju v Ukrajini?
Vem, najbolj dolgočasno vprašanje v tej temi :)
BMW - več pa ni :ok2
Prikaži več možnosti
    • jastreb je všeč

boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik

Se v ameriških novicah pojavljajo informacije o trenutn stanju v Ukrajini?
Vem, najbolj dolgočasno vprašanje v tej temi :)

V bistvu ogromno. Poznam dost ljudi ki so neposredno pomagali domačinom skozi AirBNB, tako da so najemali sobe. Zelo zanimiv način humanitarne pomoči a ni? Republikanci se derejo da je Biden kriv da so cene bencina tolk drage, bencinski lobi pa z velikim navdušenjem kaže na Putina in Ukrajino, kljub temu da je več kot polovica olja za ZDA pridelanih lokalno  :laugh . 

Prikaži več možnosti
    • Mat xxl, bmw_soul in arijan90 uporabnikom je všeč to sporočilo

boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik

Super temo si odprl boosey, zakon  :ok

Povej prosim še kaj o razliki med SF in Austinom, a je razen vročine in manj brezdomcev čisto druga kultura zaradi Texasa, ali je zdaj že bolj podobno, ko je postal novi IT hub?

Imaš tudi kaj dobrih uživaških cest v bližini? 

Avte šraufaš sam, ali si našel kaj sposobnih mehanikov?

Če primerjaš Austin in Bay area sta si zelo različna. Austin in okolica ima vseskupaj okoli 2.2 miljona prebivalcev, med tem ko je v širšem Bay Area okoli 8 miljonov ljudi. Zaenkrat se prihod IT-jašev čuti samo na cenah nepremičnin in kave  :fight , nekaj podobnega kot se dogaja v LJ in okolici (ampak sem slišal da je tam bolj problem dosti zunaj slovenskih investitorjev, kot IT sektor). Vreme me spominja na pasje poletje doma, ampak bolj vroče. Dosti vlage, dosti sonca + nevihte. Kalifornija je suha kot poper + sezonski požari.

Ceste so roko na srce dosti lepše v Kaliforniji, je pa okolica Austina tudi zelo lepa. Me zelo spominja na kras in slovensko primorje (čeprav ni morja blizu haha) zaradi ogromno apnenca. 

Šraufam sam kolikor znese, za bolj konkretne posege pa sem poiskal mojstra. Sploh ne tako lahka naloga, ogromno šalabajskotov =)

Prikaži več možnosti
    • fergazer je všeč

Domen98
Domen98
  • Uporabnik
  • Sporočil: 695

Jaz imam pa malce čudno vprašanje, kakšna je tam popularnost s Diesel avtomobili? Vem da večina fura na bencin avte, nikoli nisem vedel zakaj je pri njih večina na bencin (večinoma atmosferci) in ne na turbo  dizel kot v evropi, morda veš zakaj? Se tam vozijo na primer novi Bmweji samo bencinski, al se prodajajo tudi dizelski npr. 530d itd... 

Hvala in Lp.

Prikaži več možnosti

fergazer
fergazer

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 043

Jaz imam pa malce čudno vprašanje, kakšna je tam popularnost s Diesel avtomobili? Vem da večina fura na bencin avte, nikoli nisem vedel zakaj je pri njih večina na bencin (večinoma atmosferci) in ne na turbo  dizel kot v evropi, morda veš zakaj? Se tam vozijo na primer novi Bmweji samo bencinski, al se prodajajo tudi dizelski npr. 530d itd... 

Hvala in Lp.

V ZDA je diesel dražji za cca 20% napram bencinu, poleg tega diesel prodajajo le na cca polovici črpalk. Poleg tega je, ko je boosey omenil, težje najti dobrega mehanika in diesel mehaniki so še posebej dragi. In nasploh ni takšne potrebe po dizlih, ker je do nedavnega bilo gorivo zelo poceni, poleg tega je pa tudi njihova okoljska agencija proti dizlom zaradi onesnaževanja (podobno kot recimo na Japonskem).

Med večjimi pick upi in tovornjaki so pa dizli tudi v ZDA popularni, tako zaradi porabe kot zmožnosti vleke zaradi večjega navora.

Urejal fergazer, 12.07.2022, 22:19.

Prikaži več možnosti
    • Domen98 je všeč

Maticb
Maticb
  • Uporabnik
  • Sporočil: 3 634
  • Avtomobil: F22 M240ix

Ni to po celi evropi, recimo na Švedskem, vsaj kar sem gledal po Stockholmu, je bil zelo redek avto dizel. Vse kar je pri nas večinoma dizel (BMW karavani in podobno), so bili tam bencinarji. Tako na oko bi rekel da je bil 80% avtov bencin ali pa električnih. (nisem pa bil na podeželju, tako da ne vem kako je tam)

Urejal Maticb, 12.07.2022, 22:24.

Silence is sometimes the best answer.

Prikaži več možnosti
    • Domen98 je všeč

boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik

Točno tako kot pravi fergazer. Dizle vidiš večinoma v kombijih, tovornjakih in pickupih. Pa dizel je dražji in kolikor vem slabši za okolje (zato je večina emisijskih agencij proti).

Prikaži več možnosti
    • Domen98 je všeč

TribesMan
TribesMan

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 202
  • Avtomobil: F31 320d

Ni to po celi evropi, recimo na Švedskem, vsaj kar sem gledal po Stockholmu, je bil zelo redek avto dizel. Vse kar je pri nas večinoma dizel (BMW karavani in podobno), so bili tam bencinarji. Tako na oko bi rekel da je bil 80% avtov bencin ali pa električnih. (nisem pa bil na podeželju, tako da ne vem kako je tam)

Na severu, kjer so pogosto zelo nizke temperature, dizli niso ravno popularni.

Prikaži več možnosti

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju
  • Sporočil: 11 684
  • Avtomobil: z dost' dinamike!

Cool, zmenjeno! Potem odpadejo sitnosti z rentacarjem. :ok2

Čeprav sem zdaj omenil ženi in pravi, da ima nekaj manj veselja, odkar se spreminjate v Gilead. :skrbast
Kako je kaj vzdušje v tem času, sploh v Texasu? In kako to, da sta migrirala v Texas?

Prikaži več možnosti

boosey
boosey

BMW fanatik

• Uporabnik

Cool, zmenjeno! Potem odpadejo sitnosti z rentacarjem. :ok2

Čeprav sem zdaj omenil ženi in pravi, da ima nekaj manj veselja, odkar se spreminjate v Gilead. :skrbast
Kako je kaj vzdušje v tem času, sploh v Texasu? In kako to, da sta migrirala v Texas?

Ta cel cirkus okoli Roe v. Wade je nama kot evropejcoma dost bizarna situacija. Za moje pojme je to kršenje človeških pravic, ampak amerika kot taka je že od nekdaj razdvojena okoli rase in spola. Politika tukaj je kot bi gledal dva nogometna moštva :) 

Tukaj kjer sva midva, je cela ulica "modra", dost družin in na splošno je Austin znan kot izjema texsasa (dosti bolj liberalni pogledi kot recimo Dallas ali Huston). Dosti bolj čisto okolje, bolj zeleno, ne smrdi, folk se mi ne krega pred bajto, ne poslušam policije oz "sideshowov" vsak vikend etc :) Glavni razlog pa so bile cene nepremičnin v Kaliforniji in dvig davkov v 2022, se ne splača več razen če si bil delničar Amazona ali Facebooka 10 let nazaj  :crazy

A so v pr nas doma kaj poročali o Roe v. Wade? So kakšna mnenja okoli tega?

Prikaži več možnosti

Boris-84
Boris-84

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 554
  • Avtomobil: E91 320d LCI ///M-sport

Supreme court je povedal svoje glede Roe vs. Wade. To s clovekovimi pravicami nima zveze, vse dokler se velika vecina splavov opravlja v smislu preventivnega sredstva. Folk dobesedno jemlje te stvari prevec lahkotno, kot da bi slo za alternativo drugim kontracepcijskim metodam.

Splav mora biti legalen in dostopen, ampak izkljucno pod izjemnimi pogoji, torej v primeru da nadaljevanje nosecnosti predstavlja zivljenjsko groznjo materi (pa se potem mora biti to na izrecno zeljo oz. zahtevo matere), da gre za nezazeleno nosecnost v primeru posilstva, ter za nosecnost kjer se ugotovi, da bo otrok (izjemno) zdravstveno prizadet.

Vse ostalo pa - ce se spravljas seksat se moras zavedat da je nosecnost lahko posledica nezascitenega odnosa. 

Saj se vidi, kdo se razburja zaradi te odlocitve. The woke mob. 

Prikaži več možnosti
    • Nixxon, _peters_ in kristijan123 uporabnikom je všeč to sporočilo

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju
  • Sporočil: 11 684
  • Avtomobil: z dost' dinamike!

A so v pr nas doma kaj poročali o Roe v. Wade? So kakšna mnenja okoli tega?

Iskreno, ne vem, načrtno ne spremljam kaj dosti novic zavoljo boljšega počutja.

Govori pa se seveda o tem, da se vračate v preteklost. :-D

Selitev v TX je sicer kar zalogaj, kot bi 10-krat prevozil SLO, hehe. A delata zdaj tam kje ali remote?

A lahko napišeš kaj o Home Owner Associaton? :)

Prikaži več možnosti

Nixxon
Nixxon

Tajnik BMW avto kluba Slo

• Globalni moderator
  • Sporočil: 65 331
  • Avtomobil: sivo povprečje

Kaj sta pa naredila s podjetjem ko sta se selila? Ga preselila, al delata oddaljeno ali kaj tretjega?

To our friends and loved ones, no longer with us.

Prikaži več možnosti

arijan90
arijan90

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 695

...

Splav mora biti legalen in dostopen, ampak izkljucno pod izjemnimi pogoji, torej v primeru da nadaljevanje nosecnosti predstavlja zivljenjsko groznjo materi (pa se potem mora biti to na izrecno zeljo oz. zahtevo matere), da gre za nezazeleno nosecnost v primeru posilstva, ter za nosecnost kjer se ugotovi, da bo otrok (izjemno) zdravstveno prizadet.

...

Dva meseca nazaj je bila tocna ta situacija na Hrvaskem, kjer je zenska hotela narediti splav, ker je bilo prevec problemov z otrokom in tudi ce bi se rodil, ne bi dolgo zivel. Hkrati je ogrozal zivljenje mame. Pa ji niso hoteli narediti splava. Je prisla potem v Slovenijo.

https://www.24ur.com...-slovenijo.html

Prikaži več možnosti

_T_O_M_O_
_T_O_M_O_

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 401
  • Avtomobil: Becikl

Kolkr berem se glih teksacani pritozujejo nad prihodom migrantov s kalifornije.

V smislu da so vsi liberalni bezijo pa iz najbolj liberalne drzave v ameriki v eno bolj konservativnih, seveda zaradi denarja kot je napisal @boosey.

Posledicno tudi teksas postaja vedno bolj liberalen kar pa ni po godu teksačanom.

Zanimiva situacija.

Kaka pa je razlika v obdavcitvi? Kalifornija vs texas?

Da bi se preselil nprv kako manjse mestece v kaliforniji ti ni prislo v postev?

sasasasa.jpg    Smrt feminizmu, svoboda zdravi pameti. 

Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.