Zakaj? Iz mojih čisto osebnih izkušenj:
1) Telefonski pogovor je v večini primerov bullshit... Moja beseda proti tvoji, če gre kaj narobe kasneje recimo....
2) Na mailu imaš vse shranjeno. Vse črno na belem.
3) Ko se neham menit s tabo, me kliče že drugi...nimam časa niti zapisat si kaj sem se pogovarjal...... potem tretji, četrti NONSTOP zvoni ,vmes ti še kak sodelavec uleti v pisarno, nekdo te nujno rabi tu ali tam...... kaj si mi ti povedal pol ure nazaj se ne spomnim več, pa da me na suho jebeš....
4) Telefonske pogovore sem imel izključno in samo z dobavitelji s katerimi sem imel dogovorjene JIT (just in time) dobave, razne "kan-ban-e", "two-bin" sisteme.... Z ostalimi se po telefonu nisem pogovarjal NIČ in v 99% primerih tud slušalke nisem dvignil samo "mute" sem pritisnil. To je bilo pač nujno, če sem hotel zagotavljat nemoren "downstream pull" in "one piece flow" brez, da se je karkoli basalo zadaj skozi celoten supply chain in proizvodne procese....
5) Treba je bilo postavit prioritete pri svojih nalogah/obveznostih in dvigovanje telefona je bilo daleč daleč zadaj...
6) ogromno klicev je reklam, zavarovalnic, jebivetrov, ki ti čas jemljejo in prodajajo meglo... enostavno se ne javljaš na neshranjene številke...
Glede na tvoj primer....
Čist simpl... Stranka je več kot očirno neresna. Pa naj bo še tako "redna"... Naročilo več kot očitno ni bilo "nujno". Če bi bilo nujno bi te on klicaril še preden je mail z naročilom do tebe prišel. Zanimivo je še to, da taka "naročila" dobivaš vedno od enih in istih strank... že ko mail z naročilom vidiš preden ga odpreš veš, da bo spet krvavo nujno, pa pol podatkov bo manjkalo....
Je pa tako...Jaz sem to reševal na sledeč način:
Če sta bili količina in specifikacija izdelka znana, manjkali pa so kaki banalni podatki na naročilu zaradi katerih sistem ni mogel sprocesirat naročila (cena, način dostave, pariteta,... sem jaz ponavadi kljub napakam tako naročilo sprostil v delo, planer ga je z mojim žegnom ročno vnesel v sistem preko fiktivnega naloga, na katerega se je naknadno vneslo vse manjkajoče podatke. In naročilo se je normalno sprovedlo....
V kolikor so bile pomankljive specifikacije izdelka, pa sem naročilo enostavno dal na stran, dokler se stranka ni zbudila in sporočila kaj in kako...
Lahko ti pa še povem kako takozvana NUJNA naročila laufajo iz strani "nabavnika" glede na to, da se čudiš, da se ti na nujno naročilo noben ne javi.....
1) Če sem vedel, da je dobavitelj "pocar" ali pa ni bil preveč točen ponavadi z dobavo, sem vedno napisal na naročio opombo "NUJNO". Na ta način se je malo podvizal in nekako morda falil rok dobave za 2 dni namesto za 2 tedna.
2) Če je bilo v ozadju naročilo katero je bilo iz strani stranke NUJNO, pa je bilo več kot dovolj časa za izdelavo, sem na naročila vezana na to naročilo vedno napisal "NUJNO" ker sem na ta način dal dobavitelju črno na belem, da nimam ravno lufta pri dogovorjenem dobavnem roku...
3) Če je bila neka stvar res nujna... Res krvavo krvavo nujna in smo rabili predčasno... je šlo naročilo ven od mene s polovičnim dobavnim rokom (če je bil standardni rok 6 tednov, sem na naročilu zahteval dobavo v 3 tednih), na opombi naročila je bilo napisano "IZREDNO NUJNO".
Zakaj dobavo v 3 tednih? Tak rok je v 90% neizvedljiv. Sploh pri specifičnih zadevah..... Če daš dobavitelju tak absurden rok mu daš že takoj vedet, da je stvar res nujna.
V veliko primerih ti ne bo mogel prit nasproti v temu roku... Bosta pa zagotovo skozi komunikacijo (tako ali drugačno) našla kompromis nekje vmes...V praktično 100% primerih je bilo tako, da sem robo dobil namesto v 6 tednih ali 3 tednih.. realno v dobrih 4 tednih...
Lp
Urejal BMW4everafter, 17.11.2022, 19:31.