Skoči na vsebino

Ali prihaja kolaps cen na avtomobilskem trgu?

* * * * * 1 glasov

• Prijavi se za objavo odgovora
217 odgovorov v temi
iKst
iKst

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 868

Pa dajte si že enkrat vbit v glavo, da je nakup avta z gotovino oz. prišparanim denarjem najslabše kar lahko narediš.

Ja, veliko boljše je vzeti lizing in plačevati banki. Kaj pa je 3, 4 jurje obresti v teh časih, a ne?

wLJVSAz.jpg

Prikaži več možnosti
    • M Kompakt je všeč

miho1
miho1

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 163
  • Avtomobil: Od žene

Pa dajte si že enkrat vbit v glavo, da je nakup avta z gotovino oz. prišparanim denarjem najslabše kar lahko narediš.
In se še hvalite s tem, kot da je to nekaj dobrega, češ imam denar in samo da ni na kredit.

Prišparan denar se daje v naložbe in ne v avte, ki je najslabša možna naložba kar jih je.
Aja, pa mogoče kripto je še slabša :)

Se strinjam, ampak jaz sem nalozbo naredil ze 20 let nazaj, ko sem vse prihranke vlozil v podjetje, v posel ki mi omogoca, da zdaj ne rabim biti zapufan za avto. Pa se za kaj drugega tudi ne. Vsak to dela po svoje, kot misli da je zanj najboljse. Ni bilo misljeno da se hvalim s tem tudi zakaj bi se, saj me tu noven ne pozna sploh..:-))

Urejal miho1, 09.12.2022, 11:28.

Prikaži več možnosti
    • bmw330cd, fp4492, Egon in 2 ostalim je všeč

antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 772
  • Avtomobil: star Bmw

Fajn je bit zapufan, sploh ko se približuje kriza.
In Shadow in ostali pametni ki pravite da se da kreditom ki ga preplačaš 3 do 10 jurjev zaslužit toliko z gotovino.
Kje?
Mogoče mislite izposojo denarja im oderuške obresti.
Prikaži več možnosti
    • primworc in miho1 uporabnikom je všeč to sporočilo

Bavarec fan
Bavarec fan

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 293
  • Avtomobil: B58 & Rade Končar

In se še hvalite s tem, kot da je to nekaj dobrega, češ imam denar in samo da ni na kredit.

Prišparan denar se daje v naložbe in ne v avte, ki je najslabša možna naložba kar jih je.

Aja, pa mogoče kripto je še slabša :)

Zakaj pa bi jemal neko zadevo na obroke, če sem preko posla zaslužil za njo? V čem je fora imeti avto na puf, plačevati obresti, na banki pa imet denar.. Eni se pogovarjate kot da vam na polno laufa življenje in delate na vsakodnevni ravni same biznise..  Btw, za 50k dandanes ne dobiš nič pametnega da bi lahko nekaj plemenitil in se hvalil da si naredil naložbo.. Govorim za enega navadnega človeka, ne podjetje.. Sem pa zdajle iz dveh sestankov, tema: plan dela 2023.. Močno ohlajanje trga in zmanjševanje količin.. 

If clothes make the man, then the engine definitely makes the car. By Larry Webster (Car and Driver)
Prikaži več možnosti
    • bmw330cd, primitivnež, primworc in 4 ostalim je všeč

_peters_
_peters_

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 482

Ma... Kako zdaj kolaps, ce pa so forumasi trdili, da cene gredo samo se to the moon in nikoli vec ne bo ceneje?

Hec je v tem, da so take prognoze. Forumasi itak trdijo vsemogoce. Samo ena zanimivost - tudi leta 2007 so trdili v USA da ne morejo nepremicnine pasti. Pa so, se kako.

Skratka zivimo v ciklih. Tudi ekonomskih tudi cenovnih. 

#EV is the way#

Prikaži več možnosti

SHAdOW
SHAdOW

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 488
  • Avtomobil: BMW 420d Xdrive

Ja ker so vsi sposobni naložbe delat. :rolleyes Dejte si vbit v glavo da za večino ljudi je uspeh da se jim ni treba zapufat za nakup nečesa.

Pod naložbo mislim tudi vložitev v stanovanje, hišo, parcelo...

Ta večina ljudi zelo napačno razmišlja.

Avto ti je v vsakem dnevu starosti manj vreden, oz. ti je samo strošek.

Na vsem ostalem imaš manj izgube, ali celo prodaš za več kot si kupil.

Urejal SHAdOW, 09.12.2022, 11:48.

Prikaži več možnosti
    • _peters_ je všeč

_peters_
_peters_

BMW fanatik

• Uporabnik

Nerazumem pa zakaj si nekateri zelite ornk padec cen. Dejte dojet ce bo konkreten padec cen bo vzrok verjetno v slabem gospodarskem stanju… in ce je slabo gospodarstvo dzabe ti pocen avto :) raj vidim da gospodarstvo kokr tok laufa pa so pac avti mal drazji k pa pocen avti pa nc dela…

Vsak si zeli padec zaradi tega, da bo kupoval ceneje, to je logicno. Seveda pa imas prav. Vse je povezano v gospodarstvo aktivnostjo.

In ravno v tem je hec - najvecje centralne banke so potegnile rocno zavoro, ker so to veliki sistemi se vse dogaja relativno pocasi.

Nekateri napovedujejo kolaps celega gospodarstva zaradi tega, (v USA vidimo ze zacetek tega), torej cene avtomobilov bodo le posledica tega.

Kdaj tocno bo to je najtezje napovedati. Da pa bo to je pa verjetnost 100%. Zakaj? Ker so ekonomski cikli, krize pac dano dejstvo. Kako bo velika? To ne vemo. Vemo pa, da zato ker smo zdaj toliko casa "odlasali z njo" (preko centralnih bank) bo verjetnostno bolj huda.

Skratka, brez skrbi, kriza bo ZAL prisla. Nihce si tega ne zeli, veliko ljudi bo trpelo, a tako pac je. Moj namen pri tem je, da se nas cim vec ozavesti o tem in se pripravimo.

Sicer nevem kolko je pametno, da se oglašam v tej temi, ker bote tak rekli, da to kaj rečem ni res, ker prodajam avte. 

Z izjemo letošnjega poletja v našem salonu ni zaznati padca prodaje. V zadnjih treh mesecih se je sicer obrnilo, da je folk spet začel kupovat nove avte namesto rabljenih. V enem trenutku so se novi avti tak obračali, da jih nismo uspeli objavljati na avtonet. Prodajali smo jih dobesedno preko telefona. Tudi ta mesec nič ni kaj zaznati padca prodaje. Poceni avti se tako ali tako prodajo strankam, ki so že od prej na seznamu '' želja '' in niti ne pridejo na avtonet, dražje pa tudi gre hitro. Danes sem ravno prodal avto 50k+ preko telefona, samo klic je bil, dajte mi predračun. Smo osmega v mesecu pa že imam narejen mesečni plan. Vsi, ki so mogoče v drugi temi kdaj zaznali kje delam vedo, da so plani dokaj visoki... 

Hvala da si delil to izkusnjo. Me zelo veseli, da prodaja tece. Sej kot sem uvodoma napisal verjamem, da pri nas se vse cveti.

A ker vedno sledimo mi temu kar se dogaja v USA (v bistvu cel svet), a imamo enoletni zamik, lahko z veliko zanesljivostjo napovemo, da bo naslednja jesen ze tezja.

Resno tezka pa bo verjetno sele leta 2024.

#EV is the way#

Prikaži več možnosti
    • primworc je všeč

Donki kong
Donki kong
  • Uporabnik
  • Sporočil: 4 993

Jaz pa mislim (hkrati tudi upam), da ne bo spet tako hudo kot strasijo… oz vse je odvisno s kasnimi prejemi se bo lotilo krize…

Drugace pa to tvoje opozarjanje vse super in verjamem da dobronamerno, ampak kriza nastane ravno zaradi tega ker denar neha kroziti ;)

Pa sedaj bom se malo na offtopic sel, kwr veliko ljudi poslusam jamrat o placah… okej imel bi 20-30% visjo placo, OK. Ampak ta isti bi imel 20-30% visjo placo v stacuni pa se bo pizdu k je vse drazje 20-30%… ce bomo zelel isti standard ohraniti bo pac vse mogl bit 20-30% drazje… (storitve, zivila, tehnika itd.) Pac €€€ je manj vreden in dokler to folk nau dojeu bomo v krizi

Urejal Donki kong, 09.12.2022, 12:02.

Prikaži več možnosti

bmw330cd
bmw330cd

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 000

Zakaj pa bi jemal neko zadevo na obroke, če sem preko posla zaslužil za njo? V čem je fora imeti avto na puf, plačevati obresti, na banki pa imet denar.. Eni se pogovarjate kot da vam na polno laufa življenje in delate na vsakodnevni ravni same biznise..  Btw, za 50k dandanes ne dobiš nič pametnega da bi lahko nekaj plemenitil in se hvalil da si naredil naložbo.. Govorim za enega navadnega človeka, ne podjetje.. Sem pa zdajle iz dveh sestankov, tema: plan dela 2023.. Močno ohlajanje trga in zmanjševanje količin.. 

Ista zgodba pri meni...do marca bo še laufala proizvodnja, potem pa se pričakujejo občutna ohlajanja...

“Will it be a good investment?” We shouldn’t care: the greatest cars were built for a purpose and it wasn’t to be collectible. Only time will tell but I envy the lucky buyers who just get in and drive it without fussing about mileage or stone chips: they’re the people you want to sit next to at dinner!

Prikaži več možnosti
    • _peters_ je všeč

_peters_
_peters_

BMW fanatik

• Uporabnik

To ni res, obstaja precej načinov kako napovedat prihod recesije. Ekonomija je vedno sinusoida krivulja, razlikujeta se samo amplituda in frekvenca, gre za preprost matematični model. Rast cen je prikazana z grafi, ko se ti začnejo navpično vzpenjat, vemo kaj bo sledilo. Edino kar je malo pokvarilo napovedi je bilo dejstvo da so finančne institucije v zadnjih letih spravile v obtok ogromne količine denarja, ampak matematični model še vedno velja, samo amplituda in frekvenca sta se malo povečali. Recesija je neizbežna in bo udarila povsod, zato so napovedi o zgolj 10 odstotnem padcu vrednosti premičnin in nepremičnin in podobno smešne. Kdor misli da bo obdobje debelih krav trajalo večno in da baloni ne bojo počili je v zmoti, s tem sam sebe tolaži.

Pravo Jerry tocno tako, gledano od dalec je res "preprost model". Ce gledamo, ne vem 200 let ekonomske zgodovine bo vidno tocno to kar je napisal Jerry.

Tudi glede cen imas vec kot prav. To je samo tolazba 10%. V resnici zgodovina kaze da cene lahko padejo strahotno. Tudi 90%. Ne vedno, ve vsakic, je redko, a na 100 let pa najmanj. Kdaj so nazadnje cene padle 90%?

Sej ni treba panicart. Da pa clovek racuna na take scenarije pa ni slabo.

Popoln kolaps je možen samo takrat ko se dobavna veriga ustavi. To pa je hrana, gorivo.

Jaz mislim, da do tega ne more priti, ker goriva je v uber na pretek, hrane pa tudi in možnost njene proizvodnje.

Prav tako se tudi v najhujših krizah gospodarstvo vseeno poganja, ker stati ne more. Torej standard lahko pade na minimum, kolaps pa praktično ni možen (mogoče za mamine sinčke). Ja, je, če se začne vsesplošna vojna.

Hja ni ravno to res. V 30ih v USA ni bilo vojne, pa je prislo do globoke depresije.

Ravno nedavna korona nam kaze kako ranljivo je gospodarstvo v resnici.

Jaz mislim, da je popolnoma mozno da bomo imeli se v tem desetletju globoko depresijo.

Urejal _peters_, 09.12.2022, 12:35.

#EV is the way#

Prikaži več možnosti

Bavarec fan
Bavarec fan

BMW fanatik

• Uporabnik

Ista zgodba pri meni...do marca bo še laufala proizvodnja, potem pa se pričakujejo občutna ohlajanja...

Ja jaz sem trenutno od 4 podjetij s katerimi resno sodelujem, s strani treh obveščen glede upada naročil. V ponedeljek sem dobil mail za neke artikle ki jih delamo za avtomobilsko industrijo, dobil informacijo/navodila o 36% zmanjšanem letnem planu in prestavitev rokov izdelave iz januarja na marec.. Zraven pa še pripis, dobava možna v januarju, faktoriranje pa je možno po novih aktualnih rokih izdelave. :(
If clothes make the man, then the engine definitely makes the car. By Larry Webster (Car and Driver)
Prikaži več možnosti

veloce
veloce

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 46 745
  • Avtomobil: Alfa 159 TI

Hec je v tem, da so take prognoze. Forumasi itak trdijo vsemogoce. Samo ena zanimivost - tudi leta 2007 so trdili v USA da ne morejo nepremicnine pasti. Pa so, se kako.

Skratka zivimo v ciklih. Tudi ekonomskih tudi cenovnih. 

In prav je tako. Samo tako lahko ekonomija laufa zdravo.

ARHITEKT
Prikaži več možnosti
    • _peters_ je všeč

simply
simply

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 945
  • Avtomobil: BMW

Ja jaz sem trenutno od 4 podjetij s katerimi resno sodelujem, s strani treh obveščen glede upada naročil. V ponedeljek sem dobil mail za neke artikle ki jih delamo za avtomobilsko industrijo, dobil informacijo/navodila o 36% zmanjšanem letnem planu in prestavitev rokov izdelave iz januarja na marec.. Zraven pa še pripis, dobava možna v januarju, faktoriranje pa je možno po novih aktualnih rokih izdelave. :(

Naše hčerinsko podjetje ima tudi zaveden rahel upad naročil - očitno da koncern VW zmanjšuje proizvodnjo v naslednjem letu - navkljub zamudam ki jih imajo.

Počakajmo pa vidimo. 

Lahko potrdim za zvocno izolacijo.
Super avto zame, sem bolj zadovoljen kot sem mislil da bom.

Euro je nenormalno izgubil. Jaz imam sreco ker sem eden izmed tistih, ki smo v koronskih casih delali vec in bolje. ( računovodstvo) pac stranke so me full rabile, dobil sem tudi vec novih, pa dvignili smo cene za procent inflacije, kar so vsi razumeli..

Jaz imam avto placan ( ni na leasing)
Pa vedno se drzim pravila da kupim za toliko, da bi komot lahko kupil 2 taka. Ravno zaradi tega kar si napisal zgoraj.

Jaz lahko potrdim, da je X3 daleč od dobro izoliranega avtomobila. 

In kaj bova sedaj? :)

Prikaži več možnosti

simply
simply

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 945

No ampak počasi se že premika dol:

BMW 530 d xDrive Touring, Navi Prof, Leder HUD uvm. als Kombi in Bad Oeynhausen (mobile.de)

BMW 530d xDrive Tour Aut|LED|HUD|NAVI-PROF|KEYLESS| als Kombi in Fuerth (mobile.de)

Prikaži več možnosti

miho1
miho1

BMW fanatik

• Uporabnik

Jaz lahko potrdim, da je X3 daleč od dobro izoliranega avtomobila.
In kaj bova sedaj? :)[/quote]

Midva nic ne bova. Jaz bom dalje drajsal x3 in bil z njim ok, ti pa pac neki druzga kar ti bo dost dobro izolirano. Lajf je prekratek da bi se sekiral zaradi izolacije avta. (-;

Urejal miho1, 09.12.2022, 15:30.

Prikaži več možnosti

Bavarec fan
Bavarec fan

BMW fanatik

• Uporabnik

Meanwhile in sLOVEnija..

https://www.avto.net...rija 5 Touring:

https://www.avto.net...rija 5 Touring:

Urejal Bavarec fan, 09.12.2022, 15:58.

Prikaži več možnosti

chado
chado

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 406
  • Avtomobil: E39 525D, E46 330i

Res neverjetno ko gledam cene nekih vozil pri nas. PA tadrugi skoraj ziher nima 170k - ali pač. 20k za F10- haha. Če bi bil 535i nalovdan z opremo pa res malimi kilometri - mogoče- Ne pa 525d. Halo

Urejal chado, 09.12.2022, 16:06.

Prikaži več možnosti

fury
fury

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 546

Ta ma tudi pretirano ceno? 

https://www.avto.net...y=BMW serija 3:

Prikaži več možnosti

miho1
miho1

BMW fanatik

• Uporabnik

Po moje ne. Ce je vse res kar navaja v oglasu, da je avto nezaleten in pravi kilometri, primerljivega iz nemcije ne dobis ceneje.
Prikaži več možnosti

rok46
rok46

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 264

Po moje ne. Ce je vse res kar navaja v oglasu, da je avto nezaleten in pravi kilometri, primerljivega iz nemcije ne dobis ceneje.

Hmmm…

https://m.mobile.de/...ref=srp&type=ad
podpis
Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.