Skoči na vsebino

Po preoblačenju volana, težava s kapacitivnim senzorjem za DAP (Driver Assistant Professional)

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
78 odgovorov v temi
LooK
LooK

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 106

Torej na G20 sem dal preobleči volan (k znanemu in verjetno najboljšemu mojstru v Slo za tovrstne zadeve) in sam izdelek je sicer vrhunski, ampak se je pa pojavil problem pri delovanju kapacitivnega senzorja pri avtopilotu. Kljub temu, da je usnje iste debeline kot original (1mm), senzorja spodaj enostavno ne zazna več dovolj dobro, oziroma z drugimi besedami ni več dovolj če roka samo počiva na volanu, kot je bilo pred menjavo, ampak sedaj je potrebna precej večja sila, da volan med vklopljenim avotipilotom ne začne utripati čez 10 sekund, kar je pa seveda neuporabno, oziroma sam avtopilot izgubi pomen.

Ali se mi sploh splača raziskovati kaj in kako, ali je pač edina možnost da naročim nov volan? Se da mogoče kako povečati kapacitivnost volana?

Prikaži več možnosti

Borut
Borut

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 653
  • Avtomobil: 528i in 316i

Hi!

Probaj ga namazat s kakšno kremo ali pa čistilnimi robčki, da se poveča prevodnost med roko in volanom.

Lp

Borut

Prikaži več možnosti

be60mw
be60mw

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 166
  • Avtomobil: bmw e60

Že že je 1mm....ampak na podlago 1mm ja...saj ni slekel volana...samo to je razlog.
Prikaži več možnosti

LooK
LooK

Začetnik

• Uporabnik

Že že je 1mm....ampak na podlago 1mm ja...saj ni slekel volana...samo to je razlog.

Ah spet neki na pamet...

Volan je BIL slečen in ponovno oblečen z napa usnjem, tako da je debelina ostala identična! Če se da samo čez prevleka, so BMW volani absolutno predebeli. Že original so na meji kar se debeline tiče.

Dela pa to samo eden v Sloveniji, verjamem da ga vsi poznajo kateri so imeli opravka z usnjem v avtu, ker naredi res vrhunsko in je meni še lepše kot (nov) original.

Ampak žal če ne bo delal DAP kot je prej, ga bom moral pač zamenjat jbg.

Hi!

Probaj ga namazat s kakšno kremo ali pa čistilnimi robčki, da se poveča prevodnost med roko in volanom.

Lp

Borut

Hvala za idejo, sem imel že nekaj podobnega v mislih, ampak iskreno dvomim da bo kaj pomagalo.. Probam jutri.

Prikaži več možnosti

be60mw
be60mw

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 166
  • Avtomobil: bmw e60

Ah spet neki na pamet...
Volan je BIL slečen in ponovno oblečen z napa usnjem, tako da je debelina ostala identična! Če se da samo čez prevleka, so BMW volani absolutno predebeli. Že original so na meji kar se debeline tiče.
Dela pa to samo eden v Sloveniji, verjamem da ga vsi poznajo kateri so imeli opravka z usnjem v avtu, ker naredi res vrhunsko in je meni še lepše kot (nov) original.
Ampak žal če ne bo delal DAP kot je prej, ga bom moral pač zamenjat jbg.
Hvala za idejo, sem imel že nekaj podobnega v mislih, ampak iskreno dvomim da bo kaj pomagalo.. Probam jutri.

Drugo ne more biti kot pa to, da volan ni bil slečen....ker bmw še ni toliko pameten, da bi vedel, da ni original tovarniško usnje ali pa je preprosto predebelo novo usnje!!!
Prikaži več možnosti
    • Marty0707 je všeč

bojan.u
bojan.u

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 020
  • Avtomobil: BMW 5 GT

Fotkaj, pa da vidimo...

Prikaži več možnosti

DomenG
DomenG

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 783

be60mw; če se volan ne sleče, je z dodatnimi usnjem konkretno debelejši. Verjetno, da lastnik ni tako trd, da ne bi opazil tega?

Kako rešit problem, nimam ideje. Sem sicer oblekel že veliko volanov in je to zdaj nekaj novega kar vem da bom moral bit pozoren.

Prikaži več možnosti

damirkos1
damirkos1

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 23 409
  • Avtomobil: new age e39

Cakte mal. Kaksna je tehnologija zaznavanja roke na volanu? Sem bil preprican da sila roke v eno smer (obtezitev) smer ne pa zaznavanje roke skozi usnje.

Morda se je pa pozabilo kaj priklopit, resetirat, kalibrirat?
Prikaži več možnosti
    • ŽigecBMW525 je všeč

LooK
LooK

Začetnik

• Uporabnik

be60mw; če se volan ne sleče, je z dodatnimi usnjem konkretno debelejši. Verjetno, da lastnik ni tako trd, da ne bi opazil tega?

Kako rešit problem, nimam ideje. Sem sicer oblekel že veliko volanov in je to zdaj nekaj novega kar vem da bom moral bit pozoren.

Hvala, da mu jaz ne rabim razlagat, eni so res neverejetni da mislijo da se nebi tega opazilo  :laugh  In pa seveda, da se ne bi prej o tem dogovorili haha.

Sem pa drugače skoraj siguren, da če bi se dalo samo čez novo usnje, te težave sedaj sploh ne bi bilo.

No sej ne rabi biti skrivnost - edini ki se mu dejansko da ukvarjat s tem, da dejansko sleče in nazaj obleče od BMWja volan je Šetina iz Črnuč. In res je izdelek narejen, da izgleda isto kot original. Sem šel prej do drugega znanega gospoda iz Vrhnike in je lepo povedal, da se niti približno ne bo ukvarjal s tem da bo prej slačil te volane, ker bi bilo preveč dela, ker so zalepljeni z namenom tako, da se jih ne preoblači. 

No, če najdem kakšno rešitev javim, ampak mislim da lahko kar naročim nov volan. Ko se enkrat navadiš na DAP na avtocesti in v gužvah, ni poti nazaj :D

Cakte mal. Kaksna je tehnologija zaznavanja roke na volanu? Sem bil preprican da sila roke v eno smer (obtezitev) smer ne pa zaznavanje roke skozi usnje.

Morda se je pa pozabilo kaj priklopit, resetirat, kalibrirat?

To pa nisem siguren, bom šel še do Molka vprašat prej za sigurno. Drugače je priklopljen, ker če ga močno stistnem neha utripat, ampak seveda to ni to in je zadeva potem neuporabna. Prej je bilo pa dovolj, če je roka samo počivala na volanu, kar je seveda edini uporaben način.

Prikaži več možnosti

ŽigecBMW525
ŽigecBMW525

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 408
  • Avtomobil: OPC

Mogoče, ampak samo ugibam, ker ne poznam teh zadev, ampak mogoče je potrebno zadevo resetirati z računalnikom, mogoče celo kaj kalibrirati. Glede na to, da je bil volan odstranjen iz avta...

BMW e39 525d /// BMW e85 Z4 2.5i /// BMW e53 X5 3.0d /// BMW e36 M3 /// BMW e65 LCI 3.0d /// Hrošč 1200 /// BMW e31 850ci /// BMW e46 320d /// Renault Megane Grandtour 1.5dci /// Opel Astra H OPC

Prikaži več možnosti

M Kompakt
M Kompakt

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 697

Torej na G20 sem dal preobleči volan (k znanemu in verjetno najboljšemu mojstru v Slo za tovrstne zadeve) in sam izdelek je sicer vrhunski, ampak se je pa pojavil problem pri delovanju kapacitivnega senzorja pri avtopilotu. Kljub temu, da je usnje iste debeline kot original (1mm), senzorja spodaj enostavno ne zazna več dovolj dobro, oziroma z drugimi besedami ni več dovolj če roka samo počiva na volanu, kot je bilo pred menjavo, ampak sedaj je potrebna precej večja sila, da volan med vklopljenim avotipilotom ne začne utripati čez 10 sekund, kar je pa seveda neuporabno, oziroma sam avtopilot izgubi pomen.

Ali se mi sploh splača raziskovati kaj in kako, ali je pač edina možnost da naročim nov volan? Se da mogoče kako povečati kapacitivnost volana?

Izdelek kot izdelek je lahko vrhunski ampak če ne deluje kot je prej, je on nekaj zajebal. Sem videl kar nekaj preoblečenih volanov s touch funkcijo oz. driver asisst pa so vsi delali BP.

Prikaži več možnosti

DomenG
DomenG

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 783

To mi je pa čudno kar praviš, da ne želijo slačit volana. Če je usnje lepljeno ga z vročim zrakom pogreješ in lepilo popusti. 10 minut in volan je slečen. Edino kar se večina izogiba je športni M volan, ki ima pod usnjem podloženo peno, da je na otip mehak. Tisti volan, če slečeš, tam gre pa tudi pena stran, kar ni dobro. Sem delal enkrat en volan (mislim da nek rover terenc), ki je imel ravno tako pod usnjem plast penice, ki se je spremenila v majonezo-res ogabno. Ker podobnega materiala nisem imel sem raziskoval s čim nadomestit, da se dobi podoben filing in debelino. Tako sem na obroč dal najprej 1mm debel filc, potem pa preko usnje. Je na otip izpadlo kar podobno.

Prikaži več možnosti

tristan01
tristan01

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 043
  • Avtomobil: F31 318dTA (2013)

Hvala, da mu jaz ne rabim razlagat, eni so res neverejetni da mislijo da se nebi tega opazilo  :laugh  In pa seveda, da se ne bi prej o tem dogovorili haha.

Sem pa drugače skoraj siguren, da če bi se dalo samo čez novo usnje, te težave sedaj sploh ne bi bilo.

No sej ne rabi biti skrivnost - edini ki se mu dejansko da ukvarjat s tem, da dejansko sleče in nazaj obleče od BMWja volan je Šetina iz Črnuč. In res je izdelek narejen, da izgleda isto kot original. Sem šel prej do drugega znanega gospoda iz Vrhnike in je lepo povedal, da se niti približno ne bo ukvarjal s tem da bo prej slačil te volane, ker bi bilo preveč dela, ker so zalepljeni z namenom tako, da se jih ne preoblači. 

No, če najdem kakšno rešitev javim, ampak mislim da lahko kar naročim nov volan. Ko se enkrat navadiš na DAP na avtocesti in v gužvah, ni poti nazaj :D

To pa nisem siguren, bom šel še do Molka vprašat prej za sigurno. Drugače je priklopljen, ker če ga močno stistnem neha utripat, ampak seveda to ni to in je zadeva potem neuporabna. Prej je bilo pa dovolj, če je roka samo počivala na volanu, kar je seveda edini uporaben način.

Da ni slučajno tisti del usnja, ki prekriva senzor brez lepila in zato sedaj senzor ne deluje kot bi moral? Ali pa da je pod usnjem ostalo na senzorju kaj kar moti njegovo delovanje?

LP Tristan01

Prikaži več možnosti

Mat xxl
Mat xxl

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 14 129
  • Avtomobil: BMW

Sam bi probal, še z kako termalno pasto ali gelom, samo, ja to je sedaj težko, ko se je slačil, bi bilo to potrebno testirati, sedaj edino krema za roke, malo večja doza in, ko se prepoji usnje , bo po mojem mišljenju delalo .  

Prikaži več možnosti

LooK
LooK

Začetnik

• Uporabnik

Mogoče, ampak samo ugibam, ker ne poznam teh zadev, ampak mogoče je potrebno zadevo resetirati z računalnikom, mogoče celo kaj kalibrirati. Glede na to, da je bil volan odstranjen iz avta...

Molka ni do drugega tedna, tako da ne morem potrditi. Ampak dejansko bi znala biti rešitev to kar si napisal . Sem malo bolj testiral prej in sedaj zahteva skoraj ves čas, da sta obe roki na volanu, drugače začne utripat. Možno res, da je samo SW zadeva, ampak tole dvomim da lahko rešim z Bimmercode :D 

Izdelek kot izdelek je lahko vrhunski ampak če ne deluje kot je prej, je on nekaj zajebal. Sem videl kar nekaj preoblečenih volanov s touch funkcijo oz. driver asisst pa so vsi delali BP.

Možno itak, samo zdej nimam kej. Sicer si res ne predstavljam kaj bi lahko tako zajebal. Upam, da bo na koncu samo SW zadeva.

To mi je pa čudno kar praviš, da ne želijo slačit volana. Če je usnje lepljeno ga z vročim zrakom pogreješ in lepilo popusti. 10 minut in volan je slečen. Edino kar se večina izogiba je športni M volan, ki ima pod usnjem podloženo peno, da je na otip mehak. Tisti volan, če slečeš, tam gre pa tudi pena stran, kar ni dobro. Sem delal enkrat en volan (mislim da nek rover terenc), ki je imel ravno tako pod usnjem plast penice, ki se je spremenila v majonezo-res ogabno. Ker podobnega materiala nisem imel sem raziskoval s čim nadomestit, da se dobi podoben filing in debelino. Tako sem na obroč dal najprej 1mm debel filc, potem pa preko usnje. Je na otip izpadlo kar podobno.

Jap točno tako kot si napisal - gre za M volan in tudi Šetina pravi, da je ta najboljša pena od BMWja (oziroma ne obstaja nadomestek da bi bil isti občutek) in zato tudi traja skoraj cel dan, da ga sleče od te pene stran - ker ni narejeno da bi se to preoblačilo.

Prikaži več možnosti

eleksis
eleksis

BMWslo.comoholik

• Uporabnik
  • Sporočil: 566

Ena vmesna;

Sicer ne vem kakšne izdelke dajo drugi od sebe, ampak jaz nisem bil navdušen nad volanom, ki mi ga je preoblekel. Pa ni šlo za nek super-duper volan...20let star avto, navadno usnje. Usnje je na eni strani obroča nagubano (ni lepo napeto). Da ne govorim, da sem bil 1 mesec brez avta, ker ima gospod ful gužve. Namesto, da bi že s prve to povedal in bi me poklical, ko bi bil na vrsti. :napaka  

Prikaži več možnosti

LooK
LooK

Začetnik

• Uporabnik

Ena vmesna;

Sicer ne vem kakšne izdelke dajo drugi od sebe, ampak jaz nisem bil navdušen nad volanom, ki mi ga je preoblekel. Pa ni šlo za nek super-duper volan...20let star avto, navadno usnje. Usnje je na eni strani obroča nagubano (ni lepo napeto). Da ne govorim, da sem bil 1 mesec brez avta, ker ima gospod ful gužve. Namesto, da bi že s prve to povedal in bi me poklical, ko bi bil na vrsti. :napaka  

Ja OK to je katastrofa, sam ne bi nikol sprejel da sem brez avta en mesec haha. Sem naredil pa precej raziskave in dejansko sta samo dva katerima bi dal to delat v Sloveniji:

-Šetina iz Črnuč

-Železnik na Vrhniki

S tem, da samo prvemu se da dejansko ukvarjat s tem, da sleče M volane in jih loči od pene, da je izdelek isti kot original. Mogoče se bo še on premislil sedaj po moji izkušnji haha.

Sem dal pa gospodu iz Vrhnike preobleč eno Hondo cca 10 let nazaj in sem bil isto max zadovoljen. Mi je pa lepo razložil zakaj se ne jebe s temi M volani - ker je enostavno preveč dela. Šetina tudi dela skoraj cel dan in čakaš po več tednov da prideš na vrsto sploh (seveda ko si na vrsti šele pripelješ avto in odpelješ isti dan), ker rabi skoraj cel dan da naredi kot je treba. Upam samo, da rešim tole z DAP, ker volan je drugače zdele lepši kot iz tovarne :)

Urejal LooK, 25.05.2023, 16:32.

Prikaži več možnosti

Jerry
Jerry
  • Uporabnik
  • Sporočil: 82 634
  • Avtomobil: WeedWacker 3000

Sem naredil pa precej raziskave in dejansko sta samo dva katerima bi dal to delat v Sloveniji:

-Šetina iz Črnuč

-Železnik na Vrhniki

Tale raziskava je bolj slaba, najboljši tapetnik je Kermavner. Za ostala dva niti še slišal nisem, nista ravno znana, tako da ne moreta bit najboljša.

Sure it's rusty, but it's trusty!

Prikaži več možnosti

LooK
LooK

Začetnik

• Uporabnik

Tale raziskava je bolj slaba, najboljši tapetnik je Kermavner. Za ostala dva niti še slišal nisem, nista ravno znana, tako da ne moreta bit najboljša.

:D
Raziskava v smislu kere so najbolj hvalil po forumih. Za tega Kerm.. pa žal tudi jaz še nisem slišal.
"Najboljši" je pa itak preveč relativen pojem in verjetno se strinjamo da ni to raketna znanost, ampak sigurno daš raje nekomu ki ima 10+ let izkušenj in ga je že kdo pohvalil. Še bolje v živo in po forumih.

Prikaži več možnosti

Jerry
Jerry
  • Uporabnik
  • Sporočil: 82 634
  • Avtomobil: WeedWacker 3000

:D
Raziskava v smislu kere so najbolj hvalil po forumih. Za tega Kerm.. pa žal tudi jaz še nisem slišal.
"Najboljši" je pa itak preveč relativen pojem in verjetno se strinjamo da ni to raketna znanost, ampak sigurno daš raje nekomu ki ima 10+ let izkušenj in ga je že kdo pohvalil. Še bolje v živo in po forumih.

Kermavner dela že vsaj ene 30 let, če ne več. Je pa daleč najdražji, zato nima toliko strank s forumov in FB, mu dajejo bolj eksotiko za delat, za starejša vozila se računica ne izide.

Sure it's rusty, but it's trusty!

Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.