Skoči na vsebino

Izgorelost človeškega telesa in uma

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
102 odgovorov v temi
blackberet
blackberet

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 12 453
  • Avtomobil: BMW

Stanje,bolezen ali odvisnost sodobnega časa -IZGORELOST človeškega telesa in uma.

Povejte izkušnje, izpovejte se, predlagajte,kako se spopadate z tem, pomagajte sebi in drugim,kaj,kako,zakaj,.....

Lahko se poste od recimo #4341 iz teme  Kje delate in kakšno plačo imate?  prestavi sem.

Urejal blackberet, 25.05.2023, 07:32.

:bmw V8  :bmw

Prikaži več možnosti

bpavsic
bpavsic

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 117
  • Avtomobil: E92 320i, F30 320d

Stanje,bolezen ali odvisnost sodobnega časa -IZGORELOST človeškega telesa in uma.

Povejte izkušnje, izpovejte se, predlagajte,kako se spopadate z tem, pomagajte sebi in drugim,kaj,kako,zakaj,.....

Lahko se poste od recimo #4341 iz teme  Kje delate in kakšno plačo imate?  prestavi sem.

Moja situacija je takšna, da sem solastnik v enem podjetju (IT), hkrati pa zaposlen v drugem (prijateljevo, najprej mišljeno za pol leta, vmes bil covid... zdaj pa že 5+ let tu). Za svojega delam ponavadi popoldan/čez vikend. Če gledam povprečje, sem nekje 10h/dan za računalnikom.

Zaenkrat še vozim zadeve, poskušam pa stres kompenzirat s športom (pohodi, kolesarjenje, ...).

Tedensko sem ene 2-3x na Pohorju (vsaj 1x do vrha, ostalo do trikotne jase/Lukeja), vmes pa še "sprehodi" 5-10km (če ne druga, zaradi psa) in to ne glede na to ali je zima (pač vzamem derezice) ali poletje. Poleti pa dodatno še ferate, visokogorje (julijci, ksa, karavanke ...).

Dopust pa je tak... Nikoli čisto ne odklopim. 3 tedne Dalmacije, ista lokacija že 15 let, tako da nekega stresa pri tem ni, delam pa po 1-2h / dan (ko je največja vročina, balkon, morje, notebook ...), ostalo pa športam (kolo, pohodi, potapljanje na dah, surf, ...). Nisem pa niti približno ekstremen v športih. Glede na to, da je ponavadi vedno žena zraven, se ne naprezam preveč, pač toliko, da ostanejo zadeve zanimive.

Nikoli nisem kadil, pijem (alko) zelo redko (novo leto, kak rojstni dan, pa še to mogoče par kozarcev vina), redbulli itd nikoli... Od "strupov" še največ pijem coca-colo (recimo po kakšnem pohodu, da dobim malo energije nazaj).

Če tako razmislim, glede na to, da med službo ne delam fizično, mi ful koristi, da se razmigam popoldan/čez vikend.

Ne vem pa kako bi bilo, če bi služba vsebovala dosti fizičnega dela... Ko sem sam delal spalnico, otroško sobo in kopalnico (kar je trajalo 1 leto tako na easy popoldan/vikend), sem bil kar fizično izčrpan (prestavljat vse te iverale sem in tja, žagat, abs trakove gor, rezkat, vrtat...), pa sem takrat bil samo na svoji firmi in tudi športal nisem skoraj nič. Tega se ne bi več lotil na tak način (sedaj bi dal razrezat in robit, ostalo pa potem dokončal sam). Sem pa bil kar izčrpan tisto leto.

Prikaži več možnosti
    • Zelenc je všeč

gusti4u
gusti4u

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 736
  • Avtomobil: Scenic + RT

KO ti začne 1x telo svoje govorit imaš 2 možnosti ali ustrajaš do konca, da te na polno zvije. Ali pa se dol usedeš in pogovoriš sam s sabo kaj so tvoje prioritete v preostanku življenja.

Nekoč mi je nekdo dejal, ko sem rekel "1x se živi" NE "1x umreš, živiš pa celo življenje" in to je treba izkoristit do konca.

Včasih je potrebno čemu reči NE, žal ne gre. Pa tudi stranke razumejo.

Jaz delam sedaj samo do 15h. Pa me katera vpraša a samo do 3h? In ji lepo odvrnem, da imam tudi jaz otroke, ki jih rad vidim in ženo in motor, skratka življenje izven službe. Pa so se do sedaj še vsi strinjali z mano in mi dali prav.

Saj ne rečem, da kdaj kaj ne naredim tudi izven tega časa, (če res "gori") ampak v večini primerov je tam kjer se najbolj mudi na koncu sploh ni panike, če ne bo do takrat  ;)

Pod črto.

Vzamite si čas zase, ni vse v denarju. Je veliko, ni pa vse. Uživajte življenje po svoje, kot vam odgovarja. 

:woohooKNJIGOVEZ:woohoo
Prikaži več možnosti
    • -DIN-, Iztok Z., fp4492 in 8 ostalim je všeč

RRoman
RRoman

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 771
  • Avtomobil: LEPO

Kot sem že napisal, da mi mg tablete niso naredile dobro v želodcu sem iskal naprej. Našel sem mg olje, ki se ga enostavno vtre v mišice in absorpcija je preko kože. Po večjem/daljšem fizičnem naporu so krči se vedno prisotni, vendar v manjšem obsegu, nočni krči zaradi katerih sem se zbujal, pa so izginili.

Življenje je risanje brez radirke!

Prikaži več možnosti
    • blackberet je všeč

filipo
filipo

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 876
  • Avtomobil: F31

js ne verjamem v izgorelost... t.i. izgorelost je sam posledica nezdravega življenja (predvsem prehranjevanja) in posledično vnetnih procesov, ki na koncu rezultirajo v bolj ali manj hudih bolezenskih stanjih (tko na psihi kot fizično)... prebavni trakt je direktno vezan na možgane (GBA axis)... tko da, manj sranja jesti pa bo 90% problemov izgorelosti izginilo... osebna shill lista: bromelain in probiotik Lactobacillus rhamnosus

Prikaži več možnosti

dnjehen
dnjehen
  • Uporabnik
  • Sporočil: 2 829
  • Avtomobil: FiST

Ne verjameš v izgorelost si pa čist opisal kaj je izgorelost :-D

Prikaži več možnosti

filipo
filipo

BMW fanatik

• Uporabnik

Ne verjameš v izgorelost si pa čist opisal kaj je izgorelost :-D

seveda ne verjamem... ker za izgorelost naj bi bil krivec stres, prekomerno delo, preobremenjenost in podobne z delom povezane stvari... je pa vzrok čisto drugje... js delam cele dneve, od kar vstanem pa skoraj dokler ne grem spat... če ne na šihtu pa kaj okrog bajte... pa se ne čutim nič izgorel...

Prikaži več možnosti

RRoman
RRoman

Začetnik

• Uporabnik

Čudno si napisal...vstaneš lahko ob 10h in greš spat ob 20h.

Prikaži več možnosti
    • BMW4everafter je všeč

DomenG
DomenG

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 714

Ne se hecat okrog izgorelosti, ki je načeloma psihična zadeva, ki utrudi tudi fizično. Včasih tega niso poznali in človeka, ki je to pokazal navzven so poslali na psihiatrijo kjer so ga obravnavali kot norega in tam skeglali do konca. Tisti, ki pa ven ni pokazal nič, pa je ponavadi obvisel na štriku in družba ni razumela zakaj, "saj je vedno bil dobre volje in zgled vsem kaj je vse mogoče naredit"...

Ko človek res pride do konca in z vsemi pregledi ugotovi ,da fizično ne pokaže nobene težave, začne ugotavljat da je izgorel...takrat pa potrebuje zelo dolgo časa da se nazaj postavi (pol leta in več). Izogibat se antidepresivov (ki jih zelo radi predpišejo), ker le tej zakrijejo težavo in dajo krajši čas volje. Delat je treba na tem da svojega stanja ne prikrivaš temveč da najdeš rešitev za odpravo vzroka...veliko pomaga da imaš ljudi okrog tebe, ki razumejo stanje in ne še dodatno obsojajo, te imajo za lenega itd...

Prikaži več možnosti
    • Nixxon, Iztok Z., hla in 3 ostalim je všeč

Andrej-h
Andrej-h
  • Uporabnik
  • Sporočil: 441
  • Avtomobil: BMW 525d

Ah, izgorelost je še kako resnična... 

Eni ste bolj žilavi, eni imajo večplastni problem, enim enostavno ne gre naloga in ob tem občutijo neznanski stres.

Dejstvo je, če nekaj delaš z veseljem in uživaš v tem, je skoraj nemogoče da bi izgorel, če pa nekaj delaš, kar nočeš početi ampak moraš, povrhu še pa cel dan, potem je pa to bližnjica do izgorelosti. 

Prikaži več možnosti

filipo
filipo

BMW fanatik

• Uporabnik

Čudno si napisal...vstaneš lahko ob 10h in greš spat ob 20h.

ob 7ih me vrže ropotanje mularije ven... spat grem ponavadi ob polnoči ali enih...

Ne se hecat okrog izgorelosti, ki je načeloma psihična zadeva, ki utrudi tudi fizično. Včasih tega niso poznali in človeka, ki je to pokazal navzven so poslali na psihiatrijo kjer so ga obravnavali kot norega in tam skeglali do konca. Tisti, ki pa ven ni pokazal nič, pa je ponavadi obvisel na štriku in družba ni razumela zakaj, "saj je vedno bil dobre volje in zgled vsem kaj je vse mogoče naredit"...

Ko človek res pride do konca in z vsemi pregledi ugotovi ,da fizično ne pokaže nobene težave, začne ugotavljat da je izgorel...takrat pa potrebuje zelo dolgo časa da se nazaj postavi (pol leta in več). Izogibat se antidepresivov (ki jih zelo radi predpišejo), ker le tej zakrijejo težavo in dajo krajši čas volje. Delat je treba na tem da svojega stanja ne prikrivaš temveč da najdeš rešitev za odpravo vzroka...veliko pomaga da imaš ljudi okrog tebe, ki razumejo stanje in ne še dodatno obsojajo, te imajo za lenega itd...

kot sem napisal... prebavni trakt je direktno povezan z možgani.. si to kar ješ... https://mindandbodyw...anaging-stress/  zjebana prebava = slej ko prej tudi zjebana glava :)

Prikaži več možnosti

bmwatvfen
bmwatvfen
  • Uporabnik
  • Sporočil: 193
  • Avtomobil: e60, Yamaha Kodiak 450

ob 7ih me vrže ropotanje mularije ven... spat grem ponavadi ob polnoči ali enih...

dobro zate, sam ne veš kaj je stres in ne enači vseh. ne govorim, da sm js pod stresom ampak poznam ogromno folka, ko ma res odgovorno delo in se dobesedno je*e tudi kadar ni v službi.

Prikaži več možnosti
    • Andrej-h je všeč

RRoman
RRoman

Začetnik

• Uporabnik

No, jaz ne vem kaj je spati do 7h zjutraj.

Prikaži več možnosti
    • Wemar_e30 in bmwatvfen uporabnikom je všeč to sporočilo

filipo
filipo

BMW fanatik

• Uporabnik

dobro zate, sam ne veš kaj je stres in ne enači vseh. ne govorim, da sm js pod stresom ampak poznam ogromno folka, ko ma res odgovorno delo in se dobesedno je*e tudi kadar ni v službi.

glede na to da imam načez 20 ljudi, ki vsak mesec rabi dobiti plačo... delamo pa v sloveniji s privat končnimi kupci... brez državnih poslov in seskov... mi lahk verjameš da sem daleč od tega da bi le odbrenkal 8 ur dnevno... :)

Prikaži več možnosti

bmwatvfen
bmwatvfen
  • Uporabnik
  • Sporočil: 193
  • Avtomobil: e60, Yamaha Kodiak 450

glede na to da imam načez 20 ljudi, ki vsak mesec rabi dobiti plačo... delamo pa v sloveniji s privat končnimi kupci... brez državnih poslov in seskov... mi lahk verjameš da sem daleč od tega da bi le odbrenkal 8 ur dnevno... :)

jaz poznam pa folk, ko ma 40-50+ ljudi načez in ureja skoraj vse sam, pa verjemi, da se vidi, da ve, kaj je stres. očitno ti ni tako težko. bodi samo srečen, pa ne pametovat tukaj, ker nismo vsi isti in nikoli ne bomo.  :ok

Prikaži več možnosti
    • rokxy je všeč

Kirn
Kirn

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 015
  • Avtomobil: mbajk, marprom in F87

seveda ne verjamem... ker za izgorelost naj bi bil krivec stres, prekomerno delo, preobremenjenost in podobne z delom povezane stvari... je pa vzrok čisto drugje... js delam cele dneve, od kar vstanem pa skoraj dokler ne grem spat... če ne na šihtu pa kaj okrog bajte... pa se ne čutim nič izgorel...

Ni čisto tko, poznam človeka, ki je 2x izgorel, po prvem dogodku je točno to naredil kar opisuješ - porihtal hrano, meditacijo, gibanje itd... pa je še vedno prišlo do ponovitve. Dejansko je bilo povezano z delom, stresom in posledično odgovornostjo. Je pa od človeka do človeka odvisno nekdo se ne sekira če stvari niso narejene v roku, drugim recimo to veliko pomeni in so pod konstantnim stresom ker stvari zamujajo in nimajo vpliva npr.

Drugače pa edin izmed merljivih testov izgorelosti je meritev kortizola. Problem nastane ko telo začne sproščat kortizol tudi takrat, ko nisi v "stresni situacijI" - velikokrat se zgodi tudi, da telo kortizola sploh ne neha sproščati.

No rešitev za osebo zgoraj je bila prodaja podjetja in "upokojitev" oz. druge aktivnosti čisto izven "core" biznisa, ki ga je opravljal 25let.

Prikaži več možnosti
    • Iztok Z., Milan P in Andrej-h uporabnikom je všeč to sporočilo

kristijan123
kristijan123

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 001
  • Avtomobil: BMW e39 528i & e32 735i

No jaz pa vstajam ob 5h in spat hodim načeloma okrog 23h. Zdaj že 2 tedna delam 12h na firmi potem pa še 3h pomagat prijatelju v gozd. Ponavadi izgleda tako, 8-12 h na firmi. Ko pridem domov grem pa še kaj okrog bajte narediti. Zdaj se bo začela zidarska sezona in imamo cel kup projektov doma. Ob sobotah ponavadi delam 8h in potem v delavnico kaj šraufat. Ob nedeljah dopoldne pospravljam stanovanje popoldne pa odvisno mogoče kak hrib ali šetnja po gozdu ali pa pir z kolegi. Ob vsem tem se vedno najde kaka urca, da si skuham večerjo in napravim malico za drugi dan :) če pa ne uspe pa si vzamem malico na šihtu. Jaz kakšne izgorelosti ne občutim. Je pa res, da sem se naučil odlično spopadati s stresom in sem sposoben "izklopiti" možgane, vsaj jaz temu tako rečem. Kar je na šihtu ostane na šihtu in ko enkrat prižgem avto in se odpeljem je konec in pozabim na šiht, sploh me več ne briga kaj in kako, bom že jutri študiral. In tako je za vse kar je v delavnici ostane tam, kar je doma ostane doma. Moram pa priznati, da ne je teh preteklih 14dni precej zdelalo in sem malo utrujen ampak nič kritičnega. V nedeljo se bom naspal pa pogledal kak film in bom v ponedeljek kot nov :)

Bog se vozi v e39 :skrbast

Prikaži več možnosti

filipo
filipo

BMW fanatik

• Uporabnik

Je pa od človeka do človeka odvisno nekdo se ne sekira če stvari niso narejene v roku, drugim recimo to veliko pomeni in so pod konstantnim stresom ker stvari zamujajo in nimajo vpliva npr.

mi npr. delamo tudi z gradbinci, kjer so specificirani roki in kazenski penali... lahk greš na knap obljuljat, sam pol se moraš zavedat da hitro lahko zagusti... v tem primeru si si edino sam kriv, da si obljubil nerealen rok izvedbe ali da si pač izbral šalabajzerje za kooperante... oboje se da rešit, v nasprotnem primeru pa se greš pač sado-mazo naprej :)

Prikaži več možnosti

antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 872
  • Avtomobil: star Bmw

Tisti, ki se niso nikoli srečali s tem, niti v sirši družini, seveda povedo, ds je problem v želodcu, ki je baje prvi znak stresa in da se ti reši samo s prehrano.
Žal je to daaaleč od resnice, filipo in ostalitakomisleči.
Lahko dam primer: ko boš star 65 let, boš statistično imel 25% možnosti za demenco, če si moški in čez 25 let.
Kako se boš počututil, ko ti bomo pametovali, da si se nepravilno prehranjeval?
Prikaži več možnosti
    • e-masteR-39 in Andrej-h uporabnikom je všeč to sporočilo

čuvitar
čuvitar
  • Uporabnik
  • Sporočil: 506
  • Avtomobil: W205 180D

Odvisno je tudi kako se človek sekira...jaz sem se cel faks sekiral, posledično sem imel tudi v prvi službi precej težav, po letu in pol pristal na bolniški za pol leta, takrat je bila že pot v štacuno pravi podvig. Se spravil k sebi, začel drugače razmišljati, tako da sem zdaj kljub natempiranemu življenju precej zdrav in nimam težav z zdravjem. Čez teden vstajam ob 5.30, vikende 6.30, kdaj če mi paše pa spim do 9.00...čisto odvisno od razpoloženja. Pomembno je, da človek prisluhne sam sebi, se ne sekira in balansira vse, da ni ničesar ne premalo, niti ne preveč v življenju.

As the darkness falls and Arabia calls, One man spreads his wings, as the battle begins
May the land lay claim on to Lawrence name, Seven pillars of wisdom lights the flame

Prikaži več možnosti
    • Andrej-h je všeč

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.