Stanje,bolezen ali odvisnost sodobnega časa -IZGORELOST človeškega telesa in uma.
Povejte izkušnje, izpovejte se, predlagajte,kako se spopadate z tem, pomagajte sebi in drugim,kaj,kako,zakaj,.....
Lahko se poste od recimo #4341 iz teme Kje delate in kakšno plačo imate? prestavi sem.
Moja situacija je takšna, da sem solastnik v enem podjetju (IT), hkrati pa zaposlen v drugem (prijateljevo, najprej mišljeno za pol leta, vmes bil covid... zdaj pa že 5+ let tu). Za svojega delam ponavadi popoldan/čez vikend. Če gledam povprečje, sem nekje 10h/dan za računalnikom.
Zaenkrat še vozim zadeve, poskušam pa stres kompenzirat s športom (pohodi, kolesarjenje, ...).
Tedensko sem ene 2-3x na Pohorju (vsaj 1x do vrha, ostalo do trikotne jase/Lukeja), vmes pa še "sprehodi" 5-10km (če ne druga, zaradi psa) in to ne glede na to ali je zima (pač vzamem derezice) ali poletje. Poleti pa dodatno še ferate, visokogorje (julijci, ksa, karavanke ...).
Dopust pa je tak... Nikoli čisto ne odklopim. 3 tedne Dalmacije, ista lokacija že 15 let, tako da nekega stresa pri tem ni, delam pa po 1-2h / dan (ko je največja vročina, balkon, morje, notebook ...), ostalo pa športam (kolo, pohodi, potapljanje na dah, surf, ...). Nisem pa niti približno ekstremen v športih. Glede na to, da je ponavadi vedno žena zraven, se ne naprezam preveč, pač toliko, da ostanejo zadeve zanimive.
Nikoli nisem kadil, pijem (alko) zelo redko (novo leto, kak rojstni dan, pa še to mogoče par kozarcev vina), redbulli itd nikoli... Od "strupov" še največ pijem coca-colo (recimo po kakšnem pohodu, da dobim malo energije nazaj).
Če tako razmislim, glede na to, da med službo ne delam fizično, mi ful koristi, da se razmigam popoldan/čez vikend.
Ne vem pa kako bi bilo, če bi služba vsebovala dosti fizičnega dela... Ko sem sam delal spalnico, otroško sobo in kopalnico (kar je trajalo 1 leto tako na easy popoldan/vikend), sem bil kar fizično izčrpan (prestavljat vse te iverale sem in tja, žagat, abs trakove gor, rezkat, vrtat...), pa sem takrat bil samo na svoji firmi in tudi športal nisem skoraj nič. Tega se ne bi več lotil na tak način (sedaj bi dal razrezat in robit, ostalo pa potem dokončal sam). Sem pa bil kar izčrpan tisto leto.