Skoči na vsebino

2023 G30 540i

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
15 odgovorov v temi
Z4M
Z4M

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 323
  • Avtomobil: 2005 M3 | 2023 540i

Od odprilike 01.03. je pri meni 540i, z datumom proizvodnje 18.01.2023. Naročilo je oddano okoli 01.10.2022., tako da sem imel srečo se pojaviti v alokaciji naročil kjer so zadeve začele potekati veliko hitreje kot vsa naročila v letošnjem obdobju. Dogajalo se da so kupci začetkom 2023. imeli izporuke avtov naročenih v začetku 2022. in to z restrikcijami pri opremi, katere so trajale vse do naročila v septembra 2022. Od septembra naprej so 360 kamera, laser žarometi... in podobne zadeve vse normalno vgrajene v naročene avte. Pri branju teme Warteraum G30 na motor-talk forumu, se dalo opaziti da so avti naročeni v začetku 2023. narejeni že v 2-3 mesečnom periodu. Po besedah prodajalca kjer sam naročil avto target je bil kakšnih 6 meseci konzervativne procjene, ampak so se nadali do bo šlo hitreje - in je na koncu. Dodatno, pravijo da čas pridobivanja datuma proizvodnje avta gre hitreje če kupec naroči vsaj kakšno malenkost iz Individual programa. Tukaj pa jih je bilo kar nekaj. :)

Inače bi vzel jahreswagena v Nemčiji, ampak so pogoji na koncu za nov auto bili toliko dobri, da sem štartal s konfiguratorjem, na koncu koncev, jahreswageni so v 2022 bili na vrhuncu cen, zarad že prisotnih dolgih rokov čakanja na nove. Volim karavane, tako da sem imel pick tudi na G31 540i, ampak ne maram xDrive pogona ker pri nas je sneg na cestišču valjda 3 dni letno, in bo avto pri meni upam za vedno (tako da sem gledal in zanesljivost kompletne celote), prvi in zadnji nov BMW katerega sem si osmislil. Nove več na maram, stare modele itak volim. Itak je tisti 540i konceptualno posljednji Mohikanec v BMW ergeli, tako kot po dizajnu, ni daleč ni po tehniki.

Med barvami izbira je bila med alvit grau, aventurin rot in arctic race blue, znotraj med nappa mokka, merino caramel ali merino tartufo. Imel sem v mislih naredit kakšno kombinacijo bolj enostavno za vdrževanje čistim, ker ne pucam avte pogosto kot bi hotel. Zarad tega me mikalo bolj k alvit sivi ali arctic modri. Znotraj me pri tartufo barvi motilo dal ne bo preveč rdečna (ciglerot smer), mokka pa ni bila merino usnje pa ne bi pridobil dodatne dele armature v usnju. Na koncu je odločitev padla na aventurin + caramel, nasproti ideje o vzdrževanju. :) Je z jedne strani ameriška kombinacija, z druge strani pa klasična. Tista siva in modra mi pri oblačnem vremenu niso nikakor potegnile. Sem porabil ure in ure na g30bimmerpost forumih v iskanju kako izgledaju vse te kombinacije.

Imel sem tudi težko dilemo okoli zunanjih letvic, ali krom, ali alu satin, ali shadowline hochglanz. Osebno mislim da bi sjajne letvice pasale estetski, ampak nisem hotel naredit vse skupaj cirkusa z preveč detajli zunaj + znotraj, tako da sem zbral bolj ziher varijanto. Audi in Mercedes to prakticirajo pogosteje, ampak v BMW znamo iz preteklosti da z M paketom prihaja shadowline, tako da je odločitev bila v duhu tradicije.

Ostatek opreme je zbran z fokusom na old school luksuz in udobje: decentne lesene letvice esche stamm offenporig, oblazinjenje krova v alkantari, keramične aplikacije. HK audio ker vsi pravijo da je bazni sistem slab, vendar nisem neki audiofil. Park assist je Pro, Driving assist je bazni. Ne delam toliko velike kilometrine in nisem plačal adaptivnega tempomata. Tukaj so še komfort access in automatsko odpiranje prtljažnika, adaptivni ovjes in adaptivna (ne laser) LED svetla.

Daleč od full, ampak ono pomembno mislim da je. Imel sem dileme za integralno upravljanje zadnjih koles, ampak me motilo 10% nezadovoljnih komentarjev na nemških forumih o neprijetnem, nenaturalnom občutku pri večjih hitrostih. Adaptive drive s aktivnim stabilzatorjem je sigurno zanimiva zadeva, vendar zelo draga (4x bazni adaptive fahrwerk). M paket je na avtu iz razloga ko se izberejo vse značajke iz njega, zunanja navlaka je dobesedno brezplačna - luxury line bi bil še 200-300 € več!

Avto je famozno dober, tukaj ni dvoma. Je še vedno lep klasičen BMW, v današnjem času izredno dober, vendar vsi znamo da bomo za 20 let rekli da je E39 bila ta najboljša generacija.  :-D  Navdušen sem nad komfortom in izolacijo od buke bilo kakršneg tipa - avto prav ne izaziva na divjanje ne glede na moč, ter poziva na umirjeno vožnjo, skoraj kot stari E38. V mestu se avto pelje uglajeno kot kakšen elektrik, na avtocesti jasno dominira. Solidno je agilen za svojo velikost, vendar na volanu logično ni velikih občutkov. Neverjetno malo za svojo moč porabi - zaenkrat so mi polni tanki rezultirali z povprečjem med 9 in 11 litrov. V gradu (ampak manjši grad) je okol 11, na 150 km/h na tempomat 8 l. Vanmestne vožnje 7 brez težav. Je treba poudariti da je to 5er z ne več kot 1700 kg prazen. Motor je odziven in menjalnik izvrstan, ampak zvoka vedno fali. M54 v E39 in M62 v E38 se veliko lepše glasajo.

Avto sem naročil na 18" sqare setupu platišč in gum da mi bo to za zimski set, ker 19" iz M paketa mi se niso dopadale, 20" še manj - enostavno preveč kitajskega izgleda, mi rečemo temu Krapina tuning.  Edino platišče v G30 programu ki mi se res dopade je Styling 636, pa sem iz tega razloga šel sprobati 20-30 km vožnje kot enega mojstra, da mi namontira za test en 20" set. Kot sem pričakoval pretrda vožnja, preintezivno pobiranje lukenj in tudi glasnejše kotrljanje (RFT gume tudi). Tudi na videž, tako tanka guma mi na avtu te velikosti ne potegne. Tako sem se na koncu odločil za platišča z serije 8 (Styling 690), v 19" velikosti na katerih sem namestil non RFT gume in mislim da je to bil super kompromis. Z avtom itak ne dirkam, poudarek je treba biti na komfortu. Razlike med 18, 19 in 20 so prisotne in tega ne morem spregledati.

Kot zanimivost, neverjetno enake številke

E46 M3: 5,2 do 100; 17,8 do 200; 12,6 od 100 do 200
G30 540i: 5,2 do 100; 17,5 do 200; 12,7 od 100 do 200
*540i je 200 kg + nad M3)

Nekaj pomankljivosti:
- 360 kamera - prikaz manj intuitiven kot na Merc C klasi in sistem preobčutljiv (samostalno zaviranje kdaj misli da se približuješ prepreki)
- malo odlagalneg mesta (vsaj nasproti z omejeno W205 C klaso), kako v kabini, tako v prtljažniku
- nepregleden virtual kokpit na katerem človek mora reducirat prikaz podatkov (sem fan old school kazalcev, ampak ni bilo več izbire v LCI)
- integrirani univerzalni daljinec v retrovizorju nima povezave z Hormann motorjem na moji garaži
- komfort access - treba res z feelingom povleči z prstom po zunanji vratni kljuki da se avto zaklene
- armaturka lagano poka ko se klima naloži na intenzivno hlajenje če je v kabini izredno vroče

Ko za 4-5 let bo izven leasinga in garancije, bomo videli ali se s čim treba ukvarjati. Mogoče Eibach prokit, mogoče kakšna KM več... detajli na zunanjosti s M550i na aventurinu tudi famozno izgledajo, ampak to bo preveč mimo od originalnosti za moje kriterije. Zaenkrat uživam kot je, in je res dober. Ne glede koliko je dober, ko sem kakšnih dva meseca nazaj moral v enem dnevu naredit relacijo Varaždin - Bajakovo - Varaždin (kakšnih 700 km), sem za to zbral E38 740i.  :laugh

Na tako ravni poti in konstantni hitrosti, tromost starega volana in menjalnika niso bili pomembni, pa sem šel preverit ali mi 740i lahko naredi to pot z enim polnim tankom. In je naredil, ter danes lahko zaključim da bi pri enakim pogojima, 540i porabil kakšne 3 do 3,5 litre manj v povprečju. Ampak peljati se z dinosaurom kot je 740i z doppelverglasungom, pri čem ne veš ali greš 130 ali 180 prej ko pogledaš instrumente, je čudovito. V usporedbi z G30 je nekako arhaično, ampak še vedno svečano.

Ko razmišljaš po celem dnevu sedenja v E38, ne veš kaj ti točno nedostaje in kaj več od tega rabiš. Potem razabereš da si vozil 700 km ravno, in da, seveda, v večini svakodnevnih situacij, prav pride određen accessories novega avta. Ampak ostaja jasno koliko so dobri avti tudi nekoč bili in da so za posebne momente, danes še vedno ravnopravna izbira, četudi ne boljša in zabavna za vikende.  :ok

Lep pozdrav  :beer

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

20230701-121337.jpg

20230609-114929.jpg

20230701-121219.jpg

Slika tekom testa 20":

20230314-095644.jpg

Slike povezane z koncem gornjega teksta.  :)

555.jpg

33333.jpg

Urejal Z4M, 27.07.2023, 12:58.

Prikaži več možnosti

simply
simply

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 613
  • Avtomobil: BMW

Lepa tema, lep avto, srečno vožnjo.

Ali nisi nikdar pomislil, da bi namesto novega 540i vzel malo rabljeno 750i?

Prikaži več možnosti
    • Z4M je všeč

Octopus
Octopus

Licence to rust

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 037
  • Avtomobil: E34touringVR12, T3 SYNCRO

J***** barvna kombinacija in sestava, izstopa med petdeset odtenki ČB na cesti, naj ti služi čim dlje in čim bolje! :pimp

Ne glede koliko je dober, ko sem kakšnih dva meseca nazaj moral v enem dnevu naredit relacijo Varaždin - Bajakovo - Varaždin (kakšnih 700 km), sem za to zbral E38 740i.  :laugh

Kralj. :metalc

Prikaži več možnosti
    • crtacrta in Z4M uporabnikom je všeč to sporočilo

Z4M
Z4M

BMW fanatik

• Uporabnik

Lepa tema, lep avto, srečno vožnjo.

Ali nisi nikdar pomislil, da bi namesto novega 540i vzel malo rabljeno 750i?

Hvala. Nisem, to bi mi bil res prevelik avto za mestno vožnjo, tudi brezpotrebno močen. Če bi bilo bencinskega šestvaljnika s 250-300 KM, bilo bi tudi fajn. Alternativa bi bil M340i touring, ampak v času naročila, bil je že G2x LCI v prometu in te notranjosti z displejem razvaljenim po več kot pol armature ne morem sprejeti. Sigurno bi bil bolj zabaven za vozit in okretniji po mestu, ampak kako rečeno, toliko moči ne rabim, G30 pa je sigurno bolj udoben.

Prikaži več možnosti
    • fantastic five je všeč

Z4M
Z4M

BMW fanatik

• Uporabnik

J***** barvna kombinacija in sestava, izstopa med petdeset odtenki ČB na cesti, naj ti služi čim dlje in čim bolje! :pimp

Kralj. :metalc

Tehnične baštine (dedovščine?) treba ohranjevati.  :beer

Evo še slike na 18" setupu ravno ko je prišel, sem imel en mesec zime. Vem da sem v manjini, ampak meni to niti ni tako slabo. Vožnja je kot na oblaku.  :-D

A3.jpg

A6.jpg

Letne gume sem zbral Conti SC7 (bile so skoraj 25% cenejše kot Michelin PS5 pa da sprobam), zimske GY UG+ Performance (na koncu februara sem to edino hitro dobil).

Prikaži več možnosti
    • naroz, fergazer in panki_86 uporabnikom je všeč to sporočilo

fergazer
fergazer

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 314

Res lepo videt novo petico v pravih barvah in s prekrasnim motorjem. In še brez šibedaha za večjo tišino na avtocesti  :ok

540i je ravno zlata sredina. Pri G2x je lahko vedno prisotna želja po več udobja, pri G11 po agilnosti, a pri G30 dobiš oboje. 

Prikaži več možnosti
    • Z4M je všeč

Z4M
Z4M

BMW fanatik

• Uporabnik

Res lepo videt novo petico v pravih barvah in s prekrasnim motorjem. In še brez šibedaha za večjo tišino na avtocesti  :ok

540i je ravno zlata sredina. Pri G2x je lahko vedno prisotna želja po več udobja, pri G11 po agilnosti, a pri G30 dobiš oboje. 

Ja, šibedah tudi mnogi doplačajo pri takšnih avtov, posebej na zahodnih trgov, ampak ga imam na E46 in E38, in ga bolj redko uporabljam. Poletna večer za kruzanje po mestu - in to je to. Estetski je atraktiven, ampak hrup, teža zgoraj, nižja streha znotraj (?), potencijalne težave z teh kanalih dolgoročno...

Prikaži več možnosti
    • Gregc je všeč

M4-CS
M4-CS
  • Uporabnik
  • Sporočil: 3 326
  • Avtomobil: Vsakega nekaj

Lepa barva, da ni vse sivo, to je res eden boljših modelov BMW, moja žena mi še zdaj teži zakaj smo prodali 540i G31, bil je pa tudi malo nestandarne barve Mediterranian blue z belim usnjem ter črno usnjeno armaturko ter lesom. Srečno vožnjo.

Prikaži več možnosti
    • Z4M in snowlotus uporabnikom je všeč to sporočilo

naroz
naroz

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 810

Tako nekako so BMW navdušenci pred dvajsetimi in več leti razmišljali o avtomobilih. Super. E38 je pa tako poglavje zase. No bling bling.

Barva usnja top.

Prikaži več možnosti

panki_86
panki_86
  • Uporabnik
  • Sporočil: 3 625
  • Avtomobil: G20 M340i xDrive

Zelo lep avto, bolana barvna kombinacija. Naj ti lepo in varno služi!

Prikaži več možnosti
    • Z4M je všeč

Boris-84
Boris-84

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 767
  • Avtomobil: VW Passat GTE

Bomba.Mogoce,ko bodo otroci veliki. Samo potem raje Z4 :-D
Prikaži več možnosti
    • Z4M je všeč

Team Cabrio Slovenija
Team Cabrio Slovenija
  • Uporabnik
  • Sporočil: 4 467
  • Avtomobil: gt

Res lepo in z okusom konfiguriran.

Pravi klošar nima strehe nad glavo

Prikaži več možnosti
    • Z4M in Gregc uporabnikom je všeč to sporočilo

Z4M
Z4M

BMW fanatik

• Uporabnik

Hvala vsem!

Tako nekako so BMW navdušenci pred dvajsetimi in več leti razmišljali o avtomobilih. Super. E38 je pa tako poglavje zase. No bling bling.

Barva usnja top.

Danes ko na mobile.de brskam nad na primer E39 pa se navdušim nad zadnjim letnikom v cosmosschwarz barvi ali še kakšni individual messing ali kaj takega, in potem noter zimt barva usnja, pa si mislim, huda kombinacija, svaka čast prvem lastniku.  :-D  Želim si da bo tako enega dneva veljalo za tisti G30.

Prikaži več možnosti
    • Gregc je všeč

veloce
veloce

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 52 662
  • Avtomobil: Kombi

Zelo lep. Sem brez besed.

ARHITEKT
Prikaži več možnosti

snowlotus
snowlotus
  • Uporabnik
  • Sporočil: 445
  • Avtomobil: A6 55 TFSI & A4 3.0 TDI

Lepa barva, da ni vse sivo, to je res eden boljših modelov BMW, moja žena mi še zdaj teži zakaj smo prodali 540i G31, bil je pa tudi malo nestandarne barve Mediterranian blue z belim usnjem ter črno usnjeno armaturko ter lesom. Srečno vožnjo.

Tole bi bilo po ravno pravšnjih “standardih” zame.
Prikaži več možnosti

urban
urban

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 607

Ravno prebral celo temo. Zelo lep avto. In čestitke za brez x drive.

Ali je kdo vozil oba?
Kakšna je razlika v ovinkih?
Prikaži več možnosti
    • Z4M je všeč

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.