Pa še malo izkušenj iz delovišča.
1. Peskalnik
Prvič sem peskal s peskalnikom volumna 40 L (brez sesalnega sistema) in takoj ugotovil, da tako ne bo šlo zaradi časa in zagotavljanja čistoče okolice. 40 L peskalnik sem pri delu izpraznil v malo manj kot 20 min in potem porabil kakih 40 min da sem pometel pesek, ga (na začetku nisem imel korit in kartona) presejal s kuhinjskim sitom in preko lijaka (zaradi zasnove peskalnika zelo ozko grlo) sipal nazaj v peskalnik. Zelo zamudno in samo delo ne gre nikamor. Me je imelo, da bi takoj prenehal. Zato sem ponovno malo pobrskal po internetu in vzel peskalnik s sesalcem. Peskalnik 40L bo uporabljen za peskanje manjših predmetov - slike priročne peskalne komore iz kartona bom enkrat pozneje naložil in opisal.
Korita so dušo dala tako, da je bilo zbiranje/sesanje peska enostavno. Poraba peska je bila zelo zmanjšana, ker sem lahko sesal skoraj čist pesek, mrežica v notranjosti peskalnika pa je filtrirala kakšno zalutalo smet. Mrežica v originalu ima precej velike reže tako, da sem v trgovini z agrarno opremo kupil bolj gosto iz plastike in je povsem v redu opravila svojo nalogo. Tako je bila drastično zmanjšana poraba časa za reciklažo peska. Nekaj minut sesanja po koritih in kartonu in je bil peskalnik ponovno pripravljen za delo.
Karton pa je pobral kakšno manjšo zalutalo količino peska tako, da je bilo dvorišče minimalno onesnaženo.
Kljub temu se je prah od peska čutil po dvorišču in smo ga zato morali tedensko prati s Karcherjem.
Peskalnik, ki sem ga uporabljal ima zelo ceneno izvedbo priključka zraka - bolje rečeno zanič, narejeno za en ..... Sam sem to predelal pri kolegu in dodal separator za vlago, ker ga v originalu niti ni imel (zanimivo ta mali 40 L ima separator - no name kitajske proizvodnje). Separator sem dnevno praznil, toliko vlage se je nabiralo. Zrak je do peskalnika potoval skozi 20 m cevi. Kompresorja sta bila namreč postavljena daleč stran od delovišča na takem mestu, da me zvok ni motil in tudi da ju ni dosegla nobena morebitna umazanija.
Še glede kvalitete separatorjev - za preizkus sem na 40 L peskalniku spuščal zrak 30 min na prazen peskalnik in izpraznil za vzorec vode. Ko sem isto ponovil na peskalniku z odsesovanjem, sem separator napolnil do polovice do oznake max. Na tem peskalniku sem vgradil separator korejskega proizvajalca - tako da je smiselno pregledat kakšen separator se vgradi.
2. Peskalna pištola
Na peskalni pištoli sem porabil 6 šob premera 7 mm. Po pravilih bi moral šobe zamenjati takoj, ko se izrabijo in se premer poveča za kakih 20%. Meni se jih ni dalo menjavat in sem jih zamenjeval, ko se je premer povečal na 10-11 mm. Pa so vseeno opravile delo. Zaradi moje neumnosti sem uničil eno sesalno krtačo na pištoli.
3. Pesek
Vsega skupaj sem porabil 10 vreč (po 25 kg) peska zrnatosti do 0,5 mm.
Filter peskalnika sem čistil dnevno t.j. na cca vsake 4-5 serij - to bi zneslo na cca vsake 1-1,5 ure efektivnega dela peskalnika.
Vsega skupaj sem iz filtra nabral za cca 3,5 kante Jupola belega praha (zelo fin prah). Ta prah je drugače zelo nevaren tako, da če se bo kdo lotil kdaj peskanja: Filter je potrebno čistiti non stop. Tudi zato, da ne pregori elektromotor filtra.
4. Zaščitna oprema
Porabil sem 5 x Tyvek 500 od DuPonta (oziroma tak tip). Sem poiskušal še eno cenejšo, pa sem hitro prenehal, ker je bila gostota obleke neprimerna in je šel pesek skoznjo. Vsakič ko sem jo slačil sem se prej prepihal. S temi Tyvek oblekami sem prihranil nešteto pranj delovne obleke. Namreč prah, kar ga kljub odsesovanju nastane pod avtam, se počasi razkadi in vleže.
Gumijasti škornji in rdeče PVC rokavice. Za take hobi variante ni potrebno kupovati namenskih rokavic. Na sliki sem v supergah - začetniška napaka, ki je imela za posledico uničene nogavice od praha. Ne stavite takih nogavic v pralni stroj, če mu želite dobro.
Dve beli kapuci z vizirjem, ker se plastičnih vizirjev za to kapuco ne da posebej kupiti in ko sem enkrat bil nepreviden, mi je odboj curka takoj zameglil vizir, da je postal neuporaben.
6 zaščitnih vizirjev za brusilce. Vizir za brusilce sem nosil preko kapuce. Vizir za brusilce sem vzel, ko sem uničil vizir na prvi kapuci. Vizir je imel vlogo žrtve, da sta ostali dve zaščiti (vizir na kapuci in steklo na celoobrazni maski) ostali nepoškodovani.
5. Dihalni medij
Profesionalci imajo posebne filtrirne ali pa dihalne sisteme, ki pa so izven mojega proračuna in poleg tega so za to potrebni skafandri s katerimi se pod avtom ne da ravno delati. Kolega ima tak sistem, ker v ladjedelnici v Izoli peska in mi je dal pameten nasvet: Ali pusti vse skupaj stat ali se spomni kaj bolj enostavnega. Ne peskaj brez filtrov, da ne bom hodil na tvoj pogreb.
In sva kolegom ob žlahtnih proizvodih naših pivovarn malo mozgala tako, da se je porodila ideja o priročnem sistem sestavljenem iz:
- potpaljaški regulator s 15 m cevi (drugi kolega ga uporablja za čiščenje podvodnega dela svoje barke)
- celoobrazna maska (70 EUR na spletu), ki dobro zatesni obraz
- 3 potapljaške jeklenke volumna 16 L (posodili kolegi in bivši sodelavci) - 3 jeklenke zato, da sem jih lahko rotiral normalno in delal brez prekinitev tako, da ni bilo potrebe po stalnem skakanju na polnilnico .
Vsega skupaj sem porabil 11 jeklenk zraka polnjenih na 200 bar (cena polnjenja jeklenke je 0,5 EUR/L = 8 EUR/jeklenko).
6. Dinamika dela s tako opremo
Celotena zaščita in dihalni sistem omogočata cca 15 min dela (če ni visokih temperatur tudi 20 min), potem se začne celoobrazna maska meglit in sem se s pištolo pomikal bolj po občutku in spominu konture podvozja. Znoj v maski lije kot iz škafa (poleti da ne govorimo) ter se po nosu in licih zliva proti bradi tako, da začne srbeti. Nekajkrat sem se zaradi tako zamegljenega stekla maske spotaknil ob cevi in preizkusil trdoto betona.
Masko in vizirje sem vedno po vsaki seriji opral z vodo. Ustniku regulatorja sem še posebej posvetil pozornost, ker v nasprotnem primeru hitro pride do situacije, da ima človek občutek kot da ima v ustih gnilobo. Ko sem snemal masko z obraza, se je slina cedila tako, da mi je skoraj obračalo želodec in sem potem začel masko snemati z zaprtimi očmi.
Ker sem lenoba, sem potem po vsaki seriji kakih 30 min na ležalniku preživljal čas in brskal po telefoninčku - nekaj kar sem stalno očital svojemu sinu (zanimivo, kako hitro se spremenimo ljudje ko smo postavljeni v določeno situacijo).
Večino oblek sem porabil poleti, ko sem bil v njih kot izžeta cunja. Ko se obleke enkrat zmočijo postanejo zelo neprijetne za nošnjo in samo delo.
PVC rokavice opravijo svojo nalogo, samo previden je potrebno biti, da se jih ne zadane s curkom, ker se prsti hitro preluknjajo - sanacija s Tesa trakom je dovolj učinkovita za nadaljnjo uporabo.
Vizir za brusilca zaradi odboja peska postane hitro deloma zamegljen in sčasoma postane neuporaben, opravi pa svojo nalogo t.j. zaščito vizirja na kapuci.
V glavnem, vse skupaj omogoča delo, vendar zelo počasi, kot sem že napisal. Tudi urnik dela ima veliko vlogo, zjutraj ni pametno preveč ropotat z dvemi kompresorji in peskalnikom na kateremu tuli elektromotor sesalnika, če se hoče ohraniti dobre odnose s sosedi. Ob vikendih sem tako ponavadi počakal, da so zapele motorke, kosilnice, freze ter ostalo in sem se lahko s svojim ansamblom pridružil celemu cirkusu.
Po nekaj takih intervalih človeka začne minevat volja, da bi se sploh ulegel pod avto. Tako, da sem na dan efektivno naredil po 4 serije kar znese dobro urco - urico in pol dela. Zato sem to počel v prostem času, ko ni bilo drugih obveznosti in ko sem res imel voljo. Včasih je vse skupaj stalo tudi po kak teden in avta niti povohal nisem.
Torej čas in živci. Ostalo ni problem.
Pripete slike za predogled