Jaz Carplaya sploh ne uporabljam, telefon imam povezan v iDrive načinu celi čas od kar imam G20.Mislim, overall je postopek neprimerno hitrejši. Dejansko ni potrebno nikamor pošiljat, tudi preko bmw app-a ne. Ko si v mapsih itak samo klikneš vodenje in šalta v avto. Men je ta android auto / carplay, tako hudo dobra stvar, da sploh ne rabim stock infotainment sistema, še manj bi rabil navigacijo.
Kaj bo plačljivo in kaj ne je nepomembno, zadnjih 20 let je maps free. Fabriške navigacije si moral pa še nekaj časa nazaj precej drago nadgrajevati vsako leto, če si hotel imeti posodobljene zemljevide. Tle so jih res pofural.
Pa mapsi imajo še bazo ostalih podatkov, če si naštimam oštarijo, pogledam istočasno review-e, odpiralni čas... User experience je meni neprimerljivo boljši. Pomoje v zadnjih 5-6 letih nisem nikoli fabriške navigacije uporabil.
In ja, če bi moral plačat, bi raje Googlu. BMWju si že v štartu vrgel 50-100 jurjev, pa so želeli imeti celo zichajcung subscription based. f*** off.
Seveda pa vsakemu svoje. Ampak grem stavit, da bo šel razvoj v to smer, da se bodo odstranjevale fabriške navigacije. Že danes se je večinsko pomoje ne uporablja več.
Tako kot sem ti rekel Google maps je basic free telefonska navigacija, ki sploh ni povezana z vozilom.
Prvo že opaziš da na HUDu ne deluje kot bi morala, kje so še ostale stvari (prilagajanje hitrosti, BMW Adaptive mode, samodejno zaviranje pred zavoji/izhodi, semaforji, povezava s kafas kamero,...).
Imaš BMWja za 100k EUR pa ne izkoriščaš nove tehnologije, ker je plačljiva in si že navajen na Google maps...
Jaz z Googlom nisem zadovoljen, me je večkrat okoli peljal, pa res dosti uporabljam navi. Še tukaj v ZDA ne deluje dobro.
Še odpiralni časi niso pravilno vnešeni. Prejšnji mesec sem se pol ure v eno smer peljal za brezveze, tisti dan sploh ta ustanova ni delala (laboratorij, rabil sem drog test), na Gmaps pa je kazalo da dela do 18ih. Ni bil praznik, nedelja je bila.
V vsakem večjem mestu moraš buljiti v zaslon (tudi v gužvi ker drugače zgrešiš). Pri vsakem avtocestnem rokavu ti Google že pri prvem izvozu pove da zavij desno, ti pa kaže pri drugem ali pa tretjem. Seveda Google nima JV da bi lepo vodel kje zaviti.
Enako mi je delal v Nemčiji, pa enako mi dela vsepovsod v ZDA.
Potem so še tukaj druge težave, ko ti zmanjka signala na telefonu.
Čeprav imam preneseno kartografijo na telefonu, Google in Apple maps ne delata, enako je bilo pri prijatelju na Samsungu. V ZDA ni popolne pokritosti mobilnega signala, tako da se mi to večkrat zgodi.
Da ne govorim o tem koliko krat se mi je CarPlay/Android auto vsipal.
Najbolj neprijetno mi je bilo na "The Stripe" v Las Vegasu.
Prvič sem bil takrat v Vegasu, meni se pa v tisti nenormalni gužvi Carplay vsipa :/ V avtu sem bil sam, pa nimaš se kje ob strani ustaviti da ponovno zaženeš navi.
Sem pa z BMW navi marsikam prišel. Že s CCC navi sem dal skozi celo Azurno obalo do Barcelone, Nemčijo gor do Emdena, Češka, Slovaška.
S CIC navi sem šel do Delphija, Aten in Lefkade, pa tudi DE, ITA,...
Nikoli nisem imel težav, niti kb podatkov nisem porabil, pa še baterija na telefonu se mi ni praznila.
Zdaj MGU je pa tak super, ker ima še RTTi, boljšo kartografijo, pa lažje vnašanje naslovov.
Naročnine BMWju ne plačujem samo za RTTi, večkrat poslušam glasbo preko BMW Connected Music (Spotify), pa ne plačam nič za podatke (tudi v Srbiji, BiH, Makedoniji). V tujini tudi večkrat pogledam preko Remote 3D View kaj se dogaja okoli vozila.
Ker v ZDA nimam vozila s posodobljeno vgrajeno navigacijo, sem si naročil Garmina. Bomo videli kako bo z Garminom, prav veselim se ga za vožnjo po ZDA. Nazadnje sem ga kupil 15 let nazaj.
Urejal panki_86, 19.02.2025, 13:52.