Skoči na vsebino

2022 G21 320d xDrive - Black Sapphire Metallic

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
81 odgovorov v temi
panki_86
panki_86
  • Uporabnik
  • Sporočil: 3 750
  • Avtomobil: G20 M340i xDrive

Mislim, overall je postopek neprimerno hitrejši. Dejansko ni potrebno nikamor pošiljat, tudi preko bmw app-a ne. Ko si v mapsih itak samo klikneš vodenje in šalta v avto. Men je ta android auto / carplay, tako hudo dobra stvar, da sploh ne rabim stock infotainment sistema, še manj bi rabil navigacijo.

Kaj bo plačljivo in kaj ne je nepomembno, zadnjih 20 let je maps free. Fabriške navigacije si moral pa še nekaj časa nazaj precej drago nadgrajevati vsako leto, če si hotel imeti posodobljene zemljevide. Tle so jih res pofural.

Pa mapsi imajo še bazo ostalih podatkov, če si naštimam oštarijo, pogledam istočasno review-e, odpiralni čas... User experience je meni neprimerljivo boljši. Pomoje v zadnjih 5-6 letih nisem nikoli fabriške navigacije uporabil.

In ja, če bi moral plačat, bi raje Googlu. BMWju si že v štartu vrgel 50-100 jurjev, pa so želeli imeti celo zichajcung subscription based. f*** off.

Seveda pa vsakemu svoje. Ampak grem stavit, da bo šel razvoj v to smer, da se bodo odstranjevale fabriške navigacije. Že danes se je večinsko pomoje ne uporablja več.

Jaz Carplaya sploh ne uporabljam, telefon imam povezan v iDrive načinu celi čas od kar imam G20.

Tako kot sem ti rekel Google maps je basic free telefonska navigacija, ki sploh ni povezana z vozilom.
Prvo že opaziš da na HUDu ne deluje kot bi morala, kje so še ostale stvari (prilagajanje hitrosti, BMW Adaptive mode, samodejno zaviranje pred zavoji/izhodi, semaforji, povezava s kafas kamero,...).

Imaš BMWja za 100k EUR pa ne izkoriščaš nove tehnologije, ker je plačljiva in si že navajen na Google maps...

Jaz z Googlom nisem zadovoljen, me je večkrat okoli peljal, pa res dosti uporabljam navi. Še tukaj v ZDA ne deluje dobro.
Še odpiralni časi niso pravilno vnešeni. Prejšnji mesec sem se pol ure v eno smer peljal za brezveze, tisti dan sploh ta ustanova ni delala (laboratorij, rabil sem drog test), na Gmaps pa je kazalo da dela do 18ih. Ni bil praznik, nedelja je bila.
V vsakem večjem mestu moraš buljiti v zaslon (tudi v gužvi ker drugače zgrešiš). Pri vsakem avtocestnem rokavu ti Google že pri prvem izvozu pove da zavij desno, ti pa kaže pri drugem ali pa tretjem. Seveda Google nima JV da bi lepo vodel kje zaviti.
Enako mi je delal v Nemčiji, pa enako mi dela vsepovsod v ZDA.
Potem so še tukaj druge težave, ko ti zmanjka signala na telefonu.
Čeprav imam preneseno kartografijo na telefonu, Google in Apple maps ne delata, enako je bilo pri prijatelju na Samsungu. V ZDA ni popolne pokritosti mobilnega signala, tako da se mi to večkrat zgodi.
Da ne govorim o tem koliko krat se mi je CarPlay/Android auto vsipal.
Najbolj neprijetno mi je bilo na "The Stripe" v Las Vegasu.
Prvič sem bil takrat v Vegasu, meni se pa v tisti nenormalni gužvi Carplay vsipa :/ V avtu sem bil sam, pa nimaš se kje ob strani ustaviti da ponovno zaženeš navi.

Sem pa z BMW navi marsikam prišel. Že s CCC navi sem dal skozi celo Azurno obalo do Barcelone, Nemčijo gor do Emdena, Češka, Slovaška.
S CIC navi sem šel do Delphija, Aten in Lefkade, pa tudi DE, ITA,...
Nikoli nisem imel težav, niti kb podatkov nisem porabil, pa še baterija na telefonu se mi ni praznila.
Zdaj MGU je pa tak super, ker ima še RTTi, boljšo kartografijo, pa lažje vnašanje naslovov.
Naročnine BMWju ne plačujem samo za RTTi, večkrat poslušam glasbo preko BMW Connected Music (Spotify), pa ne plačam nič za podatke (tudi v Srbiji, BiH, Makedoniji). V tujini tudi večkrat pogledam preko Remote 3D View kaj se dogaja okoli vozila.

Ker v ZDA nimam vozila s posodobljeno vgrajeno navigacijo, sem si naročil Garmina. Bomo videli kako bo z Garminom, prav veselim se ga za vožnjo po ZDA. Nazadnje sem ga kupil 15 let nazaj.

Urejal panki_86, 19.02.2025, 13:52.

Prikaži več možnosti

Nixxon
Nixxon
  • Globalni moderator
  • Sporočil: 68 311
  • Avtomobil: sivo povprečje

Google maps ga res malo serjer zadnje čase. Itak prezgodaj gospodična pravi da je treba zaviti, kar je problem v bolj gostih območjih križišč, njegova logika izračunavanja poti je pa včasih tudi čudna da bolj ne bi mogla biti. Meni razdaljo Vrhnika-center LJ računa včasih ves čas po avtocesti in na Viču dol, ali celotno pot po stari cesti, da bi uporabil pa izvoz Center pa ne. Da niti ne omenim da so izračunane poti v telefonu ali na računalniku lahko različne. :damn 

To our friends and loved ones, no longer with us.

Prikaži več možnosti
    • M power in panki_86 uporabnikom je všeč to sporočilo

neicheq
neicheq

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 668

Men mapsi / carplay nista nikoli obstala - internet ali ne, vedno je delalo. Pa dejansko uporabljam androidauto vsak slehern dan. Tudi v ZDA smo na enomesečnem izletu vozili samo na mapse - od puščav, gozdov, parkov, mest.. dejansko brez pripomb. Štrikal ga je apple maps - in ta je še vedno slabši od Googla. Navodila imam sicer na mute, gledam samo sliko kam naprej moram it. Ampak sem navajen, ravno zdele sem šel do Rima, navigiral tudi po centru bp. Edino stvar, ki bi jo imel, je razporeditev voznih pasov - tista modra tabla. Da veš vnaprej bližje kateremu pasu je bolje biti. Pa predlani sem si celo offline mapo označil za albanijo in enako brez podatkov vozil vzel. Js lahko samo potrkam.

Pilota, semaforjev, adaptivnega tempomata ne uporabljam...nekaj od tega itak ne dela v Sloveniji, pilot je pa itak tako useless feature, da dol padeš. Teži vsake 2 sekundi, da moraš prijet volan - tako, da vse skupaj izgubi smisel pilota..še ko držiš volan, moraš stalno preprijemat, da zazna. V zadnjem letu sem še radarski tempomat skinil, ker je toliko bolj prijetna vožnja brez. Dam na X hitrosti in smooth peljem iz desnega na levi pas in nazaj. Pri radarju pa stalno pospeševanje, zaviranje, potem čakanje, da ugotovi, da se je avto spredaj v celoti umaknil..  Dokler pilot ne bo znal predvidevat, je tole men skrajno neuporabno in moteče. Tako da tu mi fabriška navi ne daje nobene dodane vrednosti..razen težje uporabe.

Plačujem pa nič, ne vem zakaj bi. MyBmw sem na začetku v enem letu dvakrat odprl, pa še to bolj za hec, da vidiš kaj je noter..na koncu je pa še en balast, ki ga nerabiš in kopica brezveznih podatkov. Prometa ne bom plačeval, muske pa tudi ne. Uporabljam newpipe že 5+ let, vse posyncano z google playlisto, igra v ozadju, free..lahko v offline. Edino musko, ki sem jo plačeval je bil Tidal, zaradi flac komada. Sam je Harman Kardon tako zanič v bavarcih, da tudi to ne igra vloge.

Mi je pa fascinantno, da kdo uporablja fabriški navi. Res sem mislil, da je to čist out. Ker zdele ko razmišljam od zadnjih recimo 10 poti, ko sem se peljal s kom drugim, prav vsi preko mapsov vozijo. Še taksisti po rimu vsi na mapsih.

Urejal neicheq, 19.02.2025, 14:29.

Prikaži več možnosti

nightmare
nightmare

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 4 094
  • Avtomobil: F31 320d, 1290 SDGT

Jah no... Pac ga ne znaš prilagoditi sebi. Tu si bolj fascinanten ti.

Lp, Samo
Prikaži več možnosti

panki_86
panki_86
  • Uporabnik

Zadnjih par let sem večinoma časa v ZDA.
2023 sem bil 5,5 mesecev, lani 6,5 mesecev, pa letos sem že od januarja tukaj, pa plan je ostati do julija :)
Dosti se vozim privat, pa dosti tudi službeno.
Dva tedna nazaj sem imel težave s signalom v Južni Carolini. Šel sem iz Columbie do Myrtle Beach. Vmes je telefon zgubil signal, pa je Google maps samo javil da ni povezave.
K sreči sem imel še to outdate Chrysler navi nastavljeno, da je imela to cesto noter, pa da sem vedel kam zaviti.

Pilot meni dela brez dotikanja volana, ker imam HOD modul noter. Dosti zadev se da tudi s kodiranjem rešiti, pa ti potem skoraj vse kar avto ponuja dela tudi pri nas ;)

Za glasbo in filme sem si jaz vedno plačeval, ker sem večina časa v tujini, kjer pozabi da boš kaj nelegalnega potegnil iz neta. Mislim lahko, samo boš moral kasneje kakšnega tisočaka odšteti za to.
Tudi z VPN smo že dobili opozorilo, ko si je en naš pametnjakovič "cuknil" Fast X film. Še lepo je pisal datum in naslov filma na opozorilu.
Tu pri Spotifyju si lepo narediš playliste na telefonu v Spotify aplikaciji, pa se potem samo sinhronizira z vozilom, telefon lahko pustiš doma. Še iščeš lahko v vozilu skladbe/albume/playliste, tako da ti nikoli ne zmanjka glasbe.

Jaz celi čas uporabljam fabriški navi, tudi v Peugeotu 407 sem ga (sem imel posodobljenega).
Prikaži več možnosti
    • M power je všeč

Nixxon
Nixxon
  • Globalni moderator

Fajn VPN storitev to, da špionira svoje stranke.

Prikaži več možnosti
    • sash je všeč

panki_86
panki_86
  • Uporabnik

Fajn VPN storitev to, da špionira svoje stranke.

Najdejo te tudi z VPN.
Tudi na Kitajskem smo imeli težave s plačljivimi VPN vsaki teden, ker je kitajska vlada redno ugašala strežnike. Pa potem ti tam ne dela nič od Googla (Gmail, Gmaps, Drive,..) pa nič od FB (FB, Insta, Whatsapp).
Jaz sem imel srečo, ker imam Yahoo mail :)
Prikaži več možnosti

neicheq
neicheq

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 668

Jah no... Pac ga ne znaš prilagoditi sebi. Tu si bolj fascinanten ti.
Lp, Samo

Iz cesa si pa to potegnil? Ravno z ugasanjem vse te brezvezne asistencne navlake sem si prilagodil avto. Dejansko se vsedem, kliknem M2 knof in je dejansko avto za peljat in ne racunalnik.

Pilot meni dela brez dotikanja volana, ker imam HOD modul noter. Dosti zadev se da tudi s kodiranjem rešiti, pa ti potem skoraj vse kar avto ponuja dela tudi pri nas ;)
Za glasbo in filme sem si jaz vedno plačeval, ker sem večina časa v tujini, kjer pozabi da boš kaj nelegalnega potegnil iz neta. Mislim lahko, samo boš moral kasneje kakšnega tisočaka odšteti za to.

Ajde tebi se da igrat s kodiranjem in moduli. Pilot ti verjamem, da postane tako uporaben. Sicer je totalno brezvezen. Js sem mislil, da so IR senzorji namenjeni spremljanju oci, da nerabis volana drzat..pa temu ni tako.

Js edini mod, ki sem ga sel delat po enem mesecu, je bil OPF delete.

Na koncu je kul, vsak ima svoje preference. Sam po tem kar vidim kako vsi uporabljamo, sem ziher, da built-in navigacija ne bo dolgo vec obstala, pomoje bo slo vse v neko integracijo.
Prikaži več možnosti

tom78
tom78

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 277

Od evropskih proizvajalcev Renault in Volvo že uporabljata Google maps, pa tudi nekateri japonski in ameriški proizvajalci.

:bmw   I :mznak FAN                                                              

BMW :mznak  - WHERE TOO MUCH IS JUST RIGHT

Prikaži več možnosti

tom78
tom78

BMW fanatik

• Uporabnik

Uporabljajo pa nekateri avtomobilski proizvajalci infotainment, ki temelji na Androidu (Android Automotive), vendar brez Google storitev kot so Google maps ali Google assistant.

Med njimi je tudi BMW in sicer od iDrive 9 naprej (modeli brez osrednjega iDrive kontrolerja).

Tudi novi iDrive X (ki bo prvič uporabljen v novem iX3) bo temeljil na Android sistemu.

Prikaži več možnosti

panki_86
panki_86
  • Uporabnik

Iz cesa si pa to potegnil? Ravno z ugasanjem vse te brezvezne asistencne navlake sem si prilagodil avto. Dejansko se vsedem, kliknem M2 knof in je dejansko avto za peljat in ne racunalnik.
Ajde tebi se da igrat s kodiranjem in moduli. Pilot ti verjamem, da postane tako uporaben. Sicer je totalno brezvezen. Js sem mislil, da so IR senzorji namenjeni spremljanju oci, da nerabis volana drzat..pa temu ni tako.
Js edini mod, ki sem ga sel delat po enem mesecu, je bil OPF delete.
Na koncu je kul, vsak ima svoje preference. Sam po tem kar vidim kako vsi uporabljamo, sem ziher, da built-in navigacija ne bo dolgo vec obstala, pomoje bo slo vse v neko integracijo.

Dvomim, tisti premium proizvajalci, ki bodo želeli imeti dobre asistentčne sisteme bojo ostali na svoji navigaciji.
Tisti kar jim je pa vseeno za to, pa že zdaj ponujajo samo Android Auto in CarPlay.
To jim najcenejša opcija, pa še večina naroda se pali na to.
Marsikdo sploh ne ve kaj vse danes ponujajo asistenti, tak da jim je vseeno za vgrajene navigacije. Tudi jaz nisem vedel dokler nisem kupil G20. Sam sem mislil da je Driving Assist Pro samo neka draga brezvezna opcija.

Od evropskih proizvajalcev Renault in Volvo že uporabljata Google maps, pa tudi nekateri japonski in ameriški proizvajalci.

Uporabljajo pa nekateri avtomobilski proizvajalci infotainment, ki temelji na Androidu (Android Automotive), vendar brez Google storitev kot so Google maps ali Google assistant.
Med njimi je tudi BMW in sicer od iDrive 9 naprej (modeli brez osrednjega iDrive kontrolerja).
Tudi novi iDrive X (ki bo prvič uporabljen v novem iX3) bo temeljil na Android sistemu.

Vem, smo imeli enega EV Volvota rentanega par let nazaj, pa je že imel Gmaps.
IDrive pa je že od samega začetka na Linuxu, samo so vedno njihovo navigacijo uporabljali.

Dosti vgrajenih navi pa je tudi na WinCE platformi, tudi naprimer ta uConnect, ki ga imam v službenem Chryslerju v ZDA. Za navi pa so plačali Garminu.
IMG_1652.jpeg
IMG_1657.jpeg
Ja, avto je 2015 letnik, grafika pa kot pri BMWju leta 2001 :)
Pa zadnja uradna kartografija za to vozilo je tudi iz 2015.

Opravičilo OP, ker smo spet zabluzili in mu smetimo temo :/

Urejal panki_86, 20.02.2025, 02:11.

Prikaži več možnosti

tom78
tom78

BMW fanatik

• Uporabnik

IDrive pa je že od samega začetka na Linuxu, samo so vedno njihovo navigacijo uporabljali.

Do zdaj (do iDrive 8.5) je BMW bil na Linuxu, od 9 dalje pa gre na Android (iDrive 9.0 je v novih fwd modelih, npr. v X1).

Kljub temu imajo še naprej pri BMW svojo navigacijo, ne bodo šli na Google maps, vsaj zaenkrat ne.

Tu imaš seznam proizvajalcev, ki uporabljajo Android Automotive, ločeno na tiste, ki uporabljajo Google services (npr Volvo, Renault) in na tiste, ki ne uporabljajo Google services (npr.BMW).

https://en.m.wikiped...roid_Automotive

Prikaži več možnosti
    • sando je všeč

panki_86
panki_86
  • Uporabnik

Do zdaj (do iDrive 8.5) je BMW bil na Linuxu, od 9 dalje pa gre na Android (iDrive 9.0 je v novih fwd modelih, npr. v X1).
Kljub temu imajo še naprej pri BMW svojo navigacijo, ne bodo šli na Google maps, vsaj zaenkrat ne.
Tu imaš seznam proizvajalcev, ki uporabljajo Android Automotive, ločeno na tiste, ki uporabljajo Google services (npr Volvo, Renault) in na tiste, ki ne uporabljajo Google services (npr.BMW).https://en.m.wikiped...roid_Automotive

Vem, torej iDrive še naprej ostaja na Linuxu ;)
IMG_1773.jpeg
Če bo BMW šel na Google maps bo verjetno tudi Googla maps po svoje prilagodil. Dvomim da bo šel na navi z manj opcijami.

Urejal panki_86, 20.02.2025, 11:43.

Prikaži več možnosti
    • tom78 je všeč

simply
simply

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 675
  • Avtomobil: BMW

Vedno sem bil pristaš vgrajenih navigacij ipd.

Spomnim se moje navigacije v Golfu 5 GTI za katero sem doplačal 285.000 SIT, pa ni delalo skoraj nič. Samo glavne prometnice - AC. :)

Je pa nekaj res - pol opcij ne deluje - če nisi stručko in s servisom si kaj dosti ne moreš pomagat. To je hiba BMW navigacije - recimo panki je pol reči prekodiral, pa vklopil to in ono, na servisu ti samo rečejo ne deluje.

Zato pa ljudje še bolj posegajo v telefone.

Prikaži več možnosti

panki_86
panki_86
  • Uporabnik

Ja, te regijske omejitve so res problem, ker pri nas ogromno zadev ne deluje, pa marsikomu mine do določenih zadev.

Druga stvar pa je prodaja, ker dosti prodajalcev sploh ne zna razložiti kaj določena opcija ponuja. Tako da tudi kupec potem te opcije ne doplača.

Pred novim letom sem družinskem prijatelju probal kodirati iX1, pa sem potem opazil da sploh nima Driving Assist Pro, ampak Plus (ja Plus različica ima tudi lučke na volanu), pa sem ga vprašal zakaj si ni Pro doplačal?
Pa je rekel da ko je kupoval avto, mu noben ni znal razložiti kaj je razlika med Pro in Plus, pa je zaradi tega izbral sredinsko opcijo Driving Assistanta.
Ko je probal moj avto voziti s vklopljenim DAP je bil pozitivno presenečen, na koncu je pa bil jezen na sebe zakaj ni DAP kupil.

Pa mu niso finance problem, pred leti je kupil novo E39, pa leta 2003 novo E60, pa potem novo F10, pa sedaj ko je v letih novo IX1. Vsak od njegovih avtomobilov je imel neko redko opremo.

Sem mu pa usposobil Digitalni ključ in to brez kodiranja.
Na BMW Group Slovenija so mu rekli da to ne deluje pri nas, pri Samsungu (ima S23 Ultro) so mu pa rekli da njihova denarnica ne deluje pri nas.
On ima že novejši digitalni ključ, pa se mu avto odklene ko se že približa s telefonom, pa zaklene ko gre vstran s telefonom. Tako da sploh ne rabi nositi BMW ključa s seboj. Tudi njegovi ženi sem delil digitalni ključ iz njegovega telefona.

Urejal panki_86, 20.02.2025, 14:36.

Prikaži več možnosti

Nixxon
Nixxon
  • Globalni moderator

Sorry za off-topic, ampak ravno danes sem imel zanimivo izkušnjo z google maps. Prvi razcep pred Zagrebom iz smeri SLO. Nikakor mi ni hotel dovolj pozoomat, da bi videl kako se razvrstit. Sem se še ustavil na odstavnem da bi pogledal in mi je delovalo kot pravilno, pa sem seveda napačno šel. :damn Sicer me je koštalo samo dodatnih 5-10 minut, samo vseeno.

Prikaži več možnosti

panki_86
panki_86
  • Uporabnik

Sorry za off-topic, ampak ravno danes sem imel zanimivo izkušnjo z google maps. Prvi razcep pred Zagrebom iz smeri SLO. Nikakor mi ni hotel dovolj pozoomat, da bi videl kako se razvrstit. Sem se še ustavil na odstavnem da bi pogledal in mi je delovalo kot pravilno, pa sem seveda napačno šel. :damn Sicer me je koštalo samo dodatnih 5-10 minut, samo vseeno.

Če bi imel zvok vklopljen bi že pri prvem izvozu reklo da zavij. Zdaj pa pomisli kako je to v večmiljonskem ZDA mestu v gužvi ;)
Včasih po 1h izgubim zaradi teh bedarij.
Prikaži več možnosti

dnjehen
dnjehen
  • Uporabnik
  • Sporočil: 5 624
  • Avtomobil: Fiesta ST

Nixxon probaj Waze. Pa še na radarje te opozarja :-D

Prikaži več možnosti

Nixxon
Nixxon
  • Globalni moderator

Ma imam še Sygic zakupljen že leta, pa sem se prepozno spomnil da bi nanj preklopil.

Prikaži več možnosti

panki_86
panki_86
  • Uporabnik

Jaz sem včeraj Garmina dobil, bomo videli kako se obnese :)
Ima pravtako traffic info preko telefona, pa destinacije lahko preko telefona v njega pošlješ :)

IMG_1798.jpeg

Kartografija je lifetime, pa lahko jo posodobiš preko WiFi-ja :)

Urejal panki_86, 22.02.2025, 15:16.

Prikaži več možnosti
    • netgear je všeč

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.