Skoči na vsebino

Panoramska streha wind noise

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
18 odgovorov v temi
Gregor88
Gregor88
  • Uporabnik
  • Sporočil: 22

Pozdravljeni.
Je imel kdo podobno izkušnjo s panoramsko streho. Pri hitrosti cca 70km/h+ se sliši pihanje vetra na sovoznikoi strani. Čudno se mi zdi to, da je steklo ob obeh straneh, nižje, na sredini je poravnano (prosim glej sliko).

Obstaja kakšna fina nastavitev? Ima kdo kakšnen predlog?

Najlepša hvala za pomoč.

Pripete slike za predogled

• 20250506_171202.jpg
Prikaži več možnosti

višnja
višnja

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 166
  • Avtomobil: G31

Na servisu to lahko bolje nastavijo, perfektno pa ne bo nikoli...
Gre za zelo različne materiale, verjetno se vsak po svoje razteguje, imamo velike temperaturne razlike, premični deli... čeprav mi gre piš vetra na k. se včasih čudim, da ni še huje.

Prikaži več možnosti

x-driver
x-driver

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 26 750
  • Avtomobil: e39 530iA, e85 Z4 3.0i

Ravno zadnjič sem raziskoval, kako utišati strešno okno in naletel na taka navodila:

Strešno okno.png

Robovi ne smejo biti poravnani, pač pa morajo biti takšne stopničke. Puščica označuje smer vožnje. So pa te stopničke minimalne, ampak morajo biti. Mersko se ne spomnim, koliko naj bi bilo.

Prikaži več možnosti

Gregor88
Gregor88
  • Uporabnik

Ravno zadnjič sem raziskoval, kako utišati strešno okno in naletel na taka navodila:

attachicon.gifStrešno okno.png

Robovi ne smejo biti poravnani, pač pa morajo biti takšne stopničke. Puščica označuje smer vožnje. So pa te stopničke minimalne, ampak morajo biti. Mersko se ne spomnim, koliko naj bi bilo.

Se opravičujem, nisem napisal, kako sem slikal. Slika je od spredaj proti zadnjemu delu avtomobila. Torej je ta stopnička v redu? Ker bi rekel, da prihaja piš samo iz sovoznikove strani..in voznikove pa ne, čeprav je ista stopnička

Urejal Gregor88, 06.05.2025, 18:13.

Prikaži več možnosti

LEO37
LEO37

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 21 836
  • Lokacija: Niti ne v pudgurju in tudi ne v Beli krajini... hmm
  • Avtomobil: Vsi polnoletni

Se opravičujem, nisem napisal, kako sem slikal. Slika je od spredaj proti zadnjemu delu avtomobila. Torej je ta stopnička v redu? Ker bi rekel, da prihaja piš samo iz sovoznikove strani..in voznikove pa ne, čeprav je ista stopnička

Če gledaš iz sprednjega dela vozila proti zadnjemu delu vozila ne smeš videti stopničke... "sprednji" rob mora biti višji od "zadnjega"... enako je pri vratih, kjer robovi tudi ne smejo biti popolnoma poravnani oz je sprednji del vedno bolj navzven, od zadnjega.

Pač osnova aerodinamike.

Če bi recimo z vodnim curkom šprical iz sprednjega proti zadnjemu koncu vozila, na spojih ne sme biti stopničke, kamor bi se zaletavala voda, temveč mora le-ta nemoteno nadaljevati pot... enako velja za zrak.

Ne vem če sem napisal razumljivo :crazy

Morda pa je to sedaj novodobni standard kakovosti, kdo ve  :rolleyes

Probaj pogledati na drugih avtih istega tipa, kakoj je tam, pa boš hitro vedel ali je kaj narobe, ali je to standard.

F7P 704+M270DE16AL+665921+M50B20+M54B22+M57D25+N53B30 = 37 cyl = 1209 PS  :burnout 

Prikaži več možnosti
    • Davidf1 je všeč

LEO37
LEO37

BMW fanatik

• Uporabnik

Mogoče ti lahko pomaga info glede kalibracije

https://www.bmwslo.c...29#entry3522130

Na servisu je treba pogosto kalibrirati položaj, sicer se zaprta ne prilega 100% in je pri višjih hitrostih piš, čeprav je odstopanje na pogled komaj opazno.

F7P 704+M270DE16AL+665921+M50B20+M54B22+M57D25+N53B30 = 37 cyl = 1209 PS  :burnout 

Prikaži več možnosti

Gregor88
Gregor88
  • Uporabnik

Če gledaš iz sprednjega dela vozila proti zadnjemu delu vozila ne smeš videti stopničke... "sprednji" rob mora biti višji od "zadnjega"... enako je pri vratih, kjer robovi tudi ne smejo biti popolnoma poravnani oz je sprednji del vedno bolj navzven, od zadnjega.

Pač osnova aerodinamike.

Če bi recimo z vodnim curkom šprical iz sprednjega proti zadnjemu koncu vozila, na spojih ne sme biti stopničke, kamor bi se zaletavala voda, temveč mora le-ta nemoteno nadaljevati pot... enako velja za zrak.
Ne vem če sem napisal razumljivo :crazy

Morda pa je to sedaj novodobni standard kakovosti, kdo ve  :rolleyes

Probaj pogledati na drugih avtih istega tipa, kakoj je tam, pa boš hitro vedel ali je kaj narobe, ali je to standard.

Popolnoma razumljivo si napisal.. tista slika me je zmedla, ker sem si razlagal, da v mojo smeri nebi smelo biti stopničke..sem bil prehiter z odgovorom.
Sem že primerjal z eno novo 5-ko in nima stopničke..no vsaj takšne ne tako da, nekaj ne štima.
Mogoče mi adino preostane, da ga peljem na servis in naj povejo, če se da kaj narediti. Bom probal dobiti nekoga na Goriškem, da bi mi pogledal, ker nebi rad vozil na uradni servis.
Prikaži več možnosti

veloce
veloce

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 53 630
  • Avtomobil: Kombi

attachicon.gifStrešno okno.png

In kako to nastaviš? Da ne gre pol voda skoz.

ARHITEKT
Prikaži več možnosti

x-driver
x-driver

BMW fanatik

• Uporabnik

To me pa preveč vprašaš. Bi bilo treba najti uradna navodila za to. 

Prikaži več možnosti

LEO37
LEO37

BMW fanatik

• Uporabnik

Bom probal dobiti nekoga na Goriškem, da bi mi pogledal, ker nebi rad vozil na uradni servis.

Imaš dva forumaša tam, do katerih se vozijo iz cele Slovenije :ok2

@etore - Auto Elite Šempas

@mihold - Arčon Renče

In kako to nastaviš? Da ne gre pol voda skoz.

Za vodo poskrbi tesnilo... saj je "stopnička" minimalna, na oko skoraj nevidna oz. nezaznavna... še vedno je vse vodotesno.

Prikaži več možnosti
    • Nixxon in jjjernej uporabnikom je všeč to sporočilo

Gregor88
Gregor88
  • Uporabnik

[quote name="LEO37" post="3756466" timestamp="1746593147"]Imaš dva forumaša tam, do katerih se vozijo iz cele Slovenije :ok2

@etore - Auto Elite Šempas

@mihold - Arčon Renče
Za vodo poskrbi tesnilo... saj je "stopnička" minimalna, na oko skoraj nevidna oz. nezaznavna... še vedno je vse vodotesno.[/quot

Lepa hvala za vse informacije
Prikaži več možnosti
    • LEO37 je všeč

M Kompakt
M Kompakt

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 848

Imaš jih še par mojstrov.

Schumi - Topole

Avtoelektronika Črnuče - Ljubljana

Kukavica - Letališka Ljubljana

Kitehnik - Zg. Polskava

Prikaži več možnosti
    • Gregor88 je všeč

LEO37
LEO37

BMW fanatik

• Uporabnik

Imaš jih še par mojstrov.

Schumi - Topole

Avtoelektronika Črnuče - Ljubljana

Kukavica - Letališka Ljubljana

Kitehnik - Zg. Polskava

Noben od teh ni na Goriškem :-D

Prikaži več možnosti

veloce
veloce

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 53 630
  • Avtomobil: Kombi

Mogoče bi Etore kaj vedel o tem.

ARHITEKT
Prikaži več možnosti

etore
etore

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 11 278
  • Avtomobil: M2

Relativno malo je pritožb glede tega je pa res da se je prav na 2 Active Tourer moje tašče pojavil moteč zvok iz spoja panorame... In je bilo res potrebno rahlo dvignit streho na podoben način kot je @x-driver prilepil slikco. Čudno sicer ampak je sedaj ok. Kot zanimivost streho smo odtisnili na vijakih za nastavljat višino da je "padla dol" recimo da 3-5mm pod robom strehe. Se šli v treh vozit. En je vozil, drugi dvigoval streho spredaj z rokami in ko je bilo ok je tretji pogledal skozi okno kakšna je višina. In je bila nad robom strehe. Pričvrstili šli na vožnjo in je zadeva bila rešena in je še sedaj.... 

Če je ravno ni zabavno...
Prikaži več možnosti
    • Nixxon, veloce in jjjernej uporabnikom je všeč to sporočilo

Gregor88
Gregor88
  • Uporabnik

Hvala vsem za odgovore. Bom poskusil pri majstrih najti rešitev :)
Prikaži več možnosti

blackberet
blackberet

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 15 164
  • Avtomobil: BMW

Hvala vsem za odgovore. Bom poskusil pri majstrih najti rešitev :)

Ni treba poizkušati ampak narediti tako kot je prav by the book.
Vedno prednji del višji od zadnjega(stopnice kot je prilepil X-driver)

Za g30/G31 je na sredini stekla spredaj/sredina/zadaj gap po -2mm ,iz strani na koncih(leva/desna stran) pa pride spredaj/sredina/zadaj pa po -0.6mm

83300495259

694348_x800.webp

Urejal blackberet, 09.05.2025, 20:15.

:bmw V8  :bmw

Prikaži več možnosti

jjjernej
jjjernej

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 6 686

Za vodo poskrbi tesnilo... saj je "stopnička" minimalna, na oko skoraj nevidna oz. nezaznavna... še vedno je vse vodotesno.

Nobeno stresno okno ni vodotesno. Voda vedno pride skozi ampak za odvajanje skrbijo odtoki.
Prikaži več možnosti
    • Nixxon je všeč

x-driver
x-driver

BMW fanatik

• Uporabnik

@blackberet, a imaš na voljo tudi podatek za e90 limo, stekleno strešno okno? Ga moram naštelat, ker tudi piska med vožnjo.

Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.