Skoči na vsebino

DSLR fotoaparat

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
346 odgovorov v temi
SlasH
SlasH

BMWslo.comoholik

• Uporabnik
  • Sporočil: 321
  • Avtomobil: Avtobus:)

Kaj pa menite o Nikonu D200?
Sodeč po ocenah, dobljenih v raznih testih ( na primer v reviji Color Foto ), gre za zelo spodobno zadevo.
Prikaži več možnosti

oracle
oracle

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 11 198
  • Avtomobil: G31 520d

večina ki ima ta fotoaparat ga prodaja in kupuje canon 30d :laugh
Prikaži več možnosti

Optimus Prime
Optimus Prime

Banned

• Izključen
  • Sporočil: 1 254
  • Avtomobil: 1er - German Styling

Obujam temo, ker mislim da je kar prava za postavitev vprašanja :ok

Nekaj me je pičilo v glavo in sem se odločil da si bom kupil novi fotoaparat. Do sedaj sem imel Canon G5.
Ker menim da ga je malček povozil čas(mogoče) sem se odločil da nabavim nekaj za mojo uporabo. Nisem noben profi fotograf in tudi nikoli ne bom postal.
Hočem pač nekaj kvalitetnega, da bo za 5-10 let ok.

Tukaj vas je kar nekaj forumašev, ki se kar dodobra s tem spoznate zato vas prosim za nasvet :ok2

Mojo oko je padlo na 3 modele:

NIKON
SONY
CANON

P.S.: Prosim ne sedaj vsi navalit da uzami Canona, ker cena je napram obema kar konkretno višja. Če že hočem tehten argument/e zakaj....

Vsi trije fotoaparati imajo v kompletu "18-55mm" objektiv. Ker sem LAIK, kaj to sploh pomeni te iznake ? Oziroma kaj je sploh razlika med ostalimi, ki imajo to že samo po sebi ugrajeno...

Hvala vam za mnenja in nasvete ;)
:bmw The Car, The Legend :bmw
Prikaži več možnosti

anzec
anzec

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 119
  • Avtomobil: E39 - 523 - 1997

Vzel bi Canona, Nikon je kmalu za njim, Sonyje pa jaz sploh ne bi gledal.
Canon je kar nabit s funkcijami, hiter
Nikon je po mojem kar solidna izbira, samo je počasnejši in en slabših modelov od Nikona
Sony pa je precenjen

Če ne misliš menjavta objektivov (ali pa vsaj dokupiti enega univerzalnega) in če se s tem ne misliš veliko ukvarjati (obdelovati vse fotografije), ti zelo toplo priporošam, da vzameš kompaktni fotoraparat. Objektiv 18-55mm je zelo omejen glede uporabnosti.

Kompaktni fotoaparati so popolnoma primerljivi z dslrji, nimaš pa občutka KLIKA in nimaš takega občutka pri ostrenju in povečavi.
Povprečni uporabnik naredi veliko boljše fotografije s kompaktnim fotoaparatom kot pa z dslr (še posebaj če dslr fotografij ne obdelamo)

Priporočam, da si prebereš veliko o tem in se pol odločiš kaj bi rad.
Priporočam pa to ali pa to

lp, anze

Urejal anzec, 28.12.2010, 19:33.

Prikaži več možnosti

PIC
PIC

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 342
  • Avtomobil: /

Kaj pa Olympus PEN serija?
Prikaži več možnosti

Optimus Prime
Optimus Prime

Banned

• Izključen

Za Sony mi je nekako jasno da je precenjen.
Objektiva res ne mislim menjavat, hočem neki takega ki bo za vsakdanja rabo, ker niti ne štekam pomena 18-55mm :laugh

Glede na ta dva primera ki si mi jih podal anzec, kar odpade, ker sta mi nenormalno grda ( sorry ampak tud mal na izgled dam :ok )

Ker niti ne razumem kaj je razlika med kompaktnim in dslr, bi bilo fajn tudi ta podatek.
Kaj bi bilo težjega sedaj če grem na DSLR... In o kaki obdelavi fotografije to govorite ?
Kaj to pomeni da bi mogel po vsakem slikanju sedet še 2-3h za PCjem in obdelovat slike v PS da bi zgledale normalne ?
Nevem, to mi ne paše, ker to ni moj cilj in nimam znanja :ok2

PIC:

Nisem gledal ta segment, ampak preferiram med Nikon in Canon, sam Canon je občutno dražji...
Prikaži več možnosti

JoJbL
JoJbL

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 249
  • Avtomobil: Focus

Kot je že anzec povedal, za normalno uporabo, brez obdelovanja slik, in slikanja na avtomatiko, posezi raje po kompaktnih fotoaparatih. npr: http://www.mimovrste...wershot-sx30-is

Če te pa prime slikat na Manual, ti pa tudi dovolj nodi za neko hobi igranje.

L.p.
Prikaži več možnosti

Rottie
Rottie

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 70 000
  • Avtomobil: E46 325i

Objektiva res ne mislim menjavat, hočem neki takega ki bo za vsakdanja rabo, ker niti ne štekam pomena 18-55mm :laugh

Glede na ta dva primera ki si mi jih podal anzec, kar odpade, ker sta mi nenormalno grda ( sorry ampak tud mal na izgled dam :ok )

Ker niti ne razumem kaj je razlika med kompaktnim in dslr, bi bilo fajn tudi ta podatek.
Kaj bi bilo težjega sedaj če grem na DSLR... In o kaki obdelavi fotografije to govorite ?
Kaj to pomeni da bi mogel po vsakem slikanju sedet še 2-3h za PCjem in obdelovat slike v PS da bi zgledale normalne ?

PIC:

Nisem gledal ta segment, ampak preferiram med Nikon in Canon, sam Canon je občutno dražji...

Na to kar si do sedaj napisal, je najbolje da kupiš dobrega kompakta ali hibrida. DSLR glede na opisano ni prava izbira in ne boš zadovoljen s fotografijami brez obdelave, poleg tega so večji od kompaktov in hibridov za prenašat sabo ... torej manj praktični tudi s tega vidika. Pri DSLRju je nakup in menjavanje objektivov skoraj nujna (lahko vzameš sicer kakšnega univerzalnega ... recimo 18-200 in preživiš tudi samo z enim, vendar se to takoj pozna na kvaliteti fotk v primerjavi s tistimi z manjšimi razponi).

Urejal Rottie, 28.12.2010, 19:59.

pFTRx40.png
Prikaži več možnosti

JoJbL
JoJbL

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 249
  • Avtomobil: Focus

DSLR je zrcalnorefleksni fotoaparat, objektivi so snemljivi in se menjajo

Kompakt je pa navaden digitalni, le višjega nivoja.

18-55mm pomeni zoom. Primerjava, tisti link kote sem ga dal v prejšnem postu, ima 24-840mm, se pravi ti občutno več približa.
Če želiš ti naredim slike za primerjavo 18mm, 55mm in 250mm, za občutek.
Prikaži več možnosti

anzec
anzec

Novinec

• Uporabnik

PIC:

Da, fotografije narejene z DSLR je potrebno obdelati. V PS je seveda najbolje, imas pa verjetno kakšne manjše programe in v naprej definirane filtre, ki ti predelajo fotografijo. Če hoces boljšo sliko kot z kompaktom, boš moral sedeti za PCjem in obdelati željene slike.

18 - 55 pa pomeni goriščna razdalja objektiva.
Po domače povedano: pri 18 zajameš že kar velik kot in je primerno za kakšne panoramske posnetke. 55- pa je že malo bližje 55/18x = cca 3x bližje :D

Po domače je tak objektiv primeren za kakšne panoramske posnetke in posnetke v kakšnem prostoru. Zooma praktično ni, za to so objektivi z x - 125+

Glede na tvoje znanje je dslr zate popolnoma neprimeren, da bo pa postal primeren pa si prej preberi nekaj člankov, testov, knjig.

lp, anze
Prikaži več možnosti

damci
damci

Navi guru

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 600
  • Avtomobil: BMW F11 530dA Luxury Ind.

Glede na tvoje znanje je dslr zate popolnoma neprimeren, da bo pa postal primeren pa si prej preberi nekaj člankov, testov, knjig.

lp, anze

no ja, se ne strinjam najbolj, jaz predhodno nisem imel nobenega fotoaparata pa sem šel kar na DSLR. Sem pa se seveda zavedal, da bom rabil nekaj časa da se naučim uporabljati oz. izkoriščati vse lastnosti.
Saj za začetke imajo tudi DSLR-ji avtomatiko :)

Sony bi pri meni odpadel, preferiram Canon, pa ne zato ker sem ga sam imel, temveč zgolj iz razloga ponudbe objektivov večih proizvajalcev.

Urejal damci, 28.12.2010, 20:06.

@Jerry: Tako da ti se kar do Miholda zapelji in upaj, da bo imel čas... ker je čakalna vrsta nanj daljša kot pri kurbi, ki daje zastonj.
Prikaži več možnosti

anzec
anzec

Novinec

• Uporabnik

no ja, se ne strinjam najbolj, jaz predhodno nisem imel nobenega fotoaparata pa sem šel kar na DSLR. Sem pa se seveda zavedal, da bom rabil nekaj časa da se naučim uporabljati oz. izkoriščati vse lastnosti.
Saj za začetke imajo tudi DSLR-ji avtomatiko :)

Sony bi pri meni odpadel, preferiram Canon, pa ne zato ker sem ga sam imel, temveč zgolj iz razloga ponudbe objektivov večih proizvajalcev.

Če ne misliš menjavat objektivov, če ti je obdelava fotografij odveč, če je cena pomembna ni boljše izbire kot kompakti fotoaparat. Povej mi, kaj ima G12 manj od tvojega ali kakšnega DSLR za to ceno :ok2. Menim, da je za 500€ bolje kupiti dober kompaktni fotoaparat, kot pa slabega DSLR.

Če te pa fotografija zanima in jemlješ to kot hobi, bo pa fant prebral vsak kaj je dslr in kaj je goriščna razdalja. Če ga še to ne zanima, po mojem ni pravi za dslr.

Urejal anzec, 28.12.2010, 20:27.

Prikaži več možnosti

DejanS
DejanS

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 368
  • Avtomobil: F11 530dA

Glede na ceno Canona, bi ti priporočal eos 550D ker je v večini trgovin trenutno 700€ oz v spletnih trgovinah še kakšen € ceneje in pri večini dubiš še dodatno baterijo.
Sam sem ga kupil par tednov nazaj in se morm tud jst še marsikaj navadt, ampak imam veselje do slikanja in fotografij, tako da je to ok.
Če boš razmišljal o dslr, bi potem priporočal ta aparat, pa seveda morš pol še računat še kaj nekaj € za drug objektiv, ker 18-55 ni vse skupaj nič :D No za začetek je (par dni - pa še to če imaš prvič slr).
Prikaži več možnosti

anzec
anzec

Novinec

• Uporabnik

Glede na ceno Canona, bi ti priporočal eos 550D ker je v večini trgovin trenutno 700€ oz v spletnih trgovinah še kakšen € ceneje in pri večini dubiš še dodatno baterijo.
Sam sem ga kupil par tednov nazaj in se morm tud jst še marsikaj navadt, ampak imam veselje do slikanja in fotografij, tako da je to ok.
Če boš razmišljal o dslr, bi potem priporočal ta aparat, pa seveda morš pol še računat še kaj nekaj € za drug objektiv, ker 18-55 ni vse skupaj nič :D No za začetek je (par dni - pa še to če imaš prvič slr).

Že 500 je čez njegov limit, prav dosti napredka pri 550 pa tudi ni.
Prikaži več možnosti

DejanS
DejanS

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 368
  • Avtomobil: F11 530dA

pa dobr, če se že kupuje...in glede na to da je dal link za 500D s skoraj enako ceno....kot je 550D....
Za 200€ mam jst doma sony W290 pa dela lepe slike...kompaktni aparat....
za slr pa takoj prideš na 1500€ pa še vedno bi mel en kup stvari :D
Prikaži več možnosti

Optimus Prime
Optimus Prime

Banned

• Izključen

Alora da naredim en povzetek glede na vaše komentarje.

Skratka dslr mi nekako odsvetujete, glede na njegove funkcije za normalnega uporabnika. Pač očitno je treba več ročno delat z obračanjem objektiva da dobiš čisto sliko da slikaš. Ni kot pri navadnih ki ti avtomatika vse skupaj zoomira, fokusira in blablabla sliko.

Ok za to mi nekako ni panike, sem imel nekje 1 leto nazaj možnost taki fotoaparat preizkusit od soseda, kjer si mogel sam se igrat in obračat objektiv da si izostril sliko. IN nevem no, vse slike ki sem jih slikal so mi uspele, ali pa sem imel srečo.

Očitno objektiv 18-55 je bolj za normalne slike in normalne razdalje, če hočeš nekaj več zooma moreš uzet naprimer 18-100(samo primer)... In če pravilno razumem večja kot je zadnja številka večji zoom pomeni a ne ?

Moje sklepanje:

V takem primeru bi lahko uzel tudi NIKON-a iz tega linka, potem je samo dograjevanje z objektivom ali ne ?
Prikaži več možnosti

Rottie
Rottie

BMW fanatik

• Uporabnik

Skratka dslr mi nekako odsvetujete, glede na njegove funkcije za normalnega uporabnika. Pač očitno je treba več ročno delat z obračanjem objektiva da dobiš čisto sliko da slikaš. Ni kot pri navadnih ki ti avtomatika vse skupaj zoomira, fokusira in blablabla sliko.

Ok za to mi nekako ni panike, sem imel nekje 1 leto nazaj možnost taki fotoaparat preizkusit od soseda, kjer si mogel sam se igrat in obračat objektiv da si izostril sliko. IN nevem no, vse slike ki sem jih slikal so mi uspele, ali pa sem imel srečo.

Očitno objektiv 18-55 je bolj za normalne slike in normalne razdalje, če hočeš nekaj več zooma moreš uzet naprimer 18-100(samo primer)... In če pravilno razumem večja kot je zadnja številka večji zoom pomeni a ne ?

Moje sklepanje:

V takem primeru bi lahko uzel tudi NIKON-a iz tega linka, potem je samo dograjevanje z objektivom ali ne ?

Vse DSLRje lahko uporabljaš kot "kompakte" kar se tiče avtomatike (ostrenje, čas, belina, itd). Zna vse narediti sam, ti samo šklocneš in nastaviš "zoom" (obračaš z roko na objektivu, ne preko gumba kot v kompaktih). Je pa tako, da DSLR manj obdela fotko v "všečno" sam avtomatsko (kontrasti, barve, itd), ampak to naredi fotograf sam kasneje v PS in podobnih programih, ker so pač boljši kot tisto, kar se da nastaviti v samem aparatu, kjer je pri večini DSLRjev to do neke mere tudi možno "naviti", da da ven že "obdelano" fotko. Je pa nesmiselno kupovati DSLR, če ga misliš uporabljat kot kompakta, ker te bo zaradi dokupovanja objektivov prišel precej več, izrabljal boš pa le par % tistega, kar ti nudi tehnika.
Nimajo pa programov kot jih imaš na troelcah, kjer imaš slikco šport, portret, itd, ampak moraš vedet nastavit sj delno čas ali globinsko ostrino, ostalo se v teh pol programih še vedno nastavi avtomatsko. Imaš pa še povsem manualen način, kjer vse lahko nastaviš sam. Ostrenje pa ponavadi preklaplaš iz avtomatike na manualno na samem objektivu, če želiš.

Za primer ... če vzameš objektiv 18-200 mm je to približno tak zoom, kot pri kompaktu 11x zoom, kakor radi zapišejo komercialno na kompakte, da je laikom bolj jasno recimo. Ker kompakt je pač narejen tako za vse ... od makro fotke do tiste malce bolj oddalejen ... pač splošna uporabnost. Pomankljivost kompaktom je ponavadi predvsem zelo široki kot in pa tisto kar je najbolj moteče ... delo v slabih svetlobnih pogojih, kjer ima DSLR z dobrim objektivom največjo prednost.
V bistvu pa je ta X-kratni le razmerje, ne fixna št. kot če je zapisano v mm. Če bi vzel recimo tele objektiv 150-500 za DSLR, kar je objektiv za slikat precej oddaljene objekte, je to le 3,3x zoom, kljub temu, da "seže" veliko dlje kot nek kompakt z "10 ali 20x zoomom".

Urejal Rottie, 28.12.2010, 22:27.

pFTRx40.png
Prikaži več možnosti
    • Optimus Prime je všeč

Rottie
Rottie

BMW fanatik

• Uporabnik

Pozabil sem ti napisat še to kar si vprašal glede št. in oddaljenosti.
Pri zoom objektivih druga št. večja je, bolj boš nek objekt lahko približal. Prva št. manjša je, bolj široki kot boš lahko zajel. V obzir moraš tudi vzeti crop faktor senzorja v DSLRju, ker ga nimajo vsi enakega in tako z enakim objektivom ter različnim aparatom lahko ta približevanja varijirajo. Pri objektivih imaš za mm tudi oznako f/(št.) ... manjša kot je št. lažje boš delal z njim v slabih svetlobnih pogojih in seveda to tudi ceno precej dvigne.

Urejal Rottie, 28.12.2010, 22:56.

pFTRx40.png
Prikaži več možnosti

Artist
Artist

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 960
  • Avtomobil: BMW E61 525D

Moje sklepanje:

Kot prvo. Tistega momenta, ko te malo več zanima fotografija... je morda čas, da res preideš na DSLR. Je lahko zgolj "trotl" kamera, lahko pa tudi kamera za zahtevne posnetke. Vsekakor se DSLR in kompakti bistveno razlikujejo pri slabih pogojih.

Jaz imam Canon in vso pripadajočo opremo. Na Canonu sem že 35 let. Ampak, če bi danes kupoval, ne vem ali se ne bi odločil za Nikon D90, ki ga prodajajo v akciji (BigBang) in ima objektiv. To ni več popolnoma vhodna kamera, ima ugodno ceno ker je lanskoletni model (letos je prišel novi), ima pa tudi zelo spodoben video...

Če ne boš preveč zahteven, ti bo zdržala zagotovo 5 ali 10 let, če pa boš zahteval več... potem pa si itak pečen za DSLR.. Predlog pač:ok2

:beer
Edina resnica je, da edine resnice ni!!
Prikaži več možnosti
    • Optimus Prime je všeč

Artist
Artist

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 960
  • Avtomobil: BMW E61 525D

No ja, dodal bi še, da ima zelo uporaben 18-105 DX objektiv, ki ga ne bo treba pogosto menjavati, če sploh. In cena je dejansko konkurenčna cenam po Evropi (899 € za komplet foto + objektiv):laugh, seveda če si toliko pripravljen dati za fotoaparat:confused :ok2

:beer

Urejal Artist, 28.12.2010, 23:44.

Edina resnica je, da edine resnice ni!!
Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.