Skoči na vsebino

Smučanje in smučišča

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
373 odgovorov v temi
neicheq
neicheq

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 5 887
  • Avtomobil: /

doma imava s fotrom tak komplet servis. se res splača, če rihtaš za familijo, nvem 5-6 parov smuči, ampak je sitno in zamudno delo. men recimo res ne diši to, nimam volje. fotr pa še za kolege rihta.

tu in tam pa moraš na mašino spustit. če ne drugega, ko se robnikov s spodnje strani ne da več dobro potegniti.

če boš v slo ti jst zrihtam par za 50 :)

Men je ok, tri pare zrihtam kamot v eni uri. Ce bi sel samo brusit, mam pa v 5 minutah nabrusen par.

Masine ne rabis nikoli. Moje smucke niso bile nikoli nabrusene na masino v zadnjih 10 letih, samo na roke.

Kaj si mislil s tem, da se ne da vec na roke? Edini problem, ki nastane, je to da kotnik zacne strgat fenol, oz. to plasticno maso smucke. Zato pa obstaja itak nozek, s katerim odpilis tisto ven. Pri nekaterih smuckah mores to ze pri novih porezat ven, pri nekaterih pa gre. V vsakem primeru je pa to narejeno tako, da gre ven.

Urejal neicheq, 07.02.2023, 15:08.

Prikaži več možnosti
    • Warden je všeč

dylan_dog
dylan_dog

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 6 322
  • Avtomobil: Audi A5 cabrio

...pa sulicam obdobju primerno se obleci. Boš ta glavni.

Prikaži več možnosti
    • ily je všeč

leonT
leonT

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 29 644

evo tele vzemi, to so klasicne sulice

https://www.bolha.co...-oglas-10631791
Prikaži več možnosti

Jerch_
Jerch_

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 11 078
  • Avtomobil: DKW

za zbirateljstvo so dobre, uporabljal jih pa nebi :)

Prikaži več možnosti

rokxy
rokxy

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 446
  • Avtomobil: traktor

Za 300 eur ti prodam Elan RC Comprex :ok2

Prikaži več možnosti

dylan_dog
dylan_dog

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 6 322
  • Avtomobil: Audi A5 cabrio

pa tole

Pripete slike za predogled

• Capture.JPG
Prikaži več možnosti

ily
ily

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 712
  • Avtomobil: e91

take RC-jke je mal moj fotr 30 al pa več let nazaj. plave barve še zdej jih mam doma za spomin. dolžina pa 215cm se mi zdi...

Prikaži več možnosti

branevrankar
branevrankar

Tischlermeister

• Uporabnik
  • Sporočil: 17 547
  • Avtomobil: Bmw

Imamo tudi mi še doma tastare smuči. Dolge kot ponedeljek. :ok2
Arbeit und disziplin::cool
Prikaži več možnosti

branevrankar
branevrankar

Tischlermeister

• Uporabnik

Sicer se pa meni zdi Jerry bolj tip za na tekaške smučke, klasične :ok2

Verjetno bom tudi sam še letos šel kakšno soboto ali nedeljo na pokljuko laufat. Verjetno bom crknil zraven :skrbast
Prikaži več možnosti
    • Zelenc je všeč

rokxy
rokxy

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 446
  • Avtomobil: traktor

Sicer se pa meni zdi Jerry bolj tip za na tekaške smučke, klasične :ok2

Verjetno bom tudi sam še letos šel kakšno soboto ali nedeljo na pokljuko laufat. Verjetno bom crknil zraven :skrbast

če greš prvič, se drži ravnine.  verjemi, da malo bregeca te bo ubilo.  svašta športov imam v repertoarju, ampak smučarski tek izven ravnine je daleč pred vsemi po zahtevnosti glede kondicije. v 30 metrih bregeca boš mel 170 pulza.

Prikaži več možnosti
    • Warden in Underdog uporabnikom je všeč to sporočilo

branevrankar
branevrankar

Tischlermeister

• Uporabnik

če greš prvič, se drži ravnine.  verjemi, da malo bregeca te bo ubilo.  svašta športov imam v repertoarju, ampak smučarski tek izven ravnine je daleč pred vsemi po zahtevnosti glede kondicije. v 30 metrih bregeca boš mel 170 pulza.

Vem, vem. Zato pa pravim, da verjetno ne bom preživel.
Pa zahebal sem tudi, sem skating laufarce nabavil. Zadeva je hitra kot hudič, pa zmatra me veliko prej kot klasika. Največja jeba je pa, po klancu dol. Hudiča se nisem nikoli naučil ustavit (ko sem bil mlajši, sem laufal po ravnem v okolici Ihana). In nazadnje ko sem laufal na pokljuki, do vrha hriba sem prišel, do dol sem pa dobil brzino, in klasično ustavljanje (pica kot pri alpskem) ni imelo nobenega učinka. In ko se moja masa zvrne... mater je bolelo, kot da bi me pretepli :skrbast
Prikaži več možnosti

mw
mw

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 131
  • Avtomobil: BMW G30 530 d xdrive

No no, k smučanju spada vse zraven. Od opreme do narave. Brez prave opreme pač ne uživaš. 
Drgač pa evo 3600m visoko ;) in -24 stopinj ...

A to je Les 2 Alpes? Smo bili prejšnji teden tam....
Prikaži več možnosti
    • Plavi je všeč

tristan01
tristan01

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 378
  • Avtomobil: F31 318dTA (2013)

Glej no glej, kdo bi si mislil. Torej vendarle še obstaja smučka, ki ni karving. Jaz sem to že pred leti spraševal nekje na forumu, lahko da celo v tej temi, pa je bilo vse kar sem dobil takrat en kup posiljevanja s karvingom in prepričevanja, da je karving smučka boljša od navadne "dile" in da se je bom navadil. Rečeno mi je bilo, da smučk z ravno bočnico sploh ne delajo več. Se mi je zdelo da je to klobasa in da jih morajo še delat, saj ne obstaja samo en slog smučanja, ampak jih je več in smučke sigurno niso za vse enake. Hvala bogu da sem naletel na tole sliko, če ne bi cel lajf živel v napačnem prepričanju, da to ne obstaja :)

P.S.: branevrankar mislim da je tudi par strani nazaj spraševal po taki smučki, evo brane, tole nabavi :ok

Jerry zate je odgovor zelo preprost: v alpskem smučanju ravna dila ne obstaja več.

Če že vztrajaš pri ravnih pa obstajata dve nordijski disciplini kjer še uporabljajo ravne sile: tek na smučeh in smučarski skoki. Močno pa dvomim, da boš s katero od teh dveh užival na smučišču.

Bom pa vseeno ponovil tisto, kar so ti povedali že drugi: tudi s karving smučo se lahko oddrsa skozi zavoj kot s sulico. Je tega videti pri starejših smučarjih ogromno in vsi vozijo na karving dilah, le občasno srečaš kakšnega vaškega posebneža ki vozi 30 ali več let stare dile.

Se tudi sam srečujem s to težavo, saj sem pred dvema letoma ponovno kupil carving dile, prej pa sem skoraj 20 let preživel na bordu in se carvinga šele privajam.

Ko smo že pri učenju karvinga: pri sebi opažam, da brez palic lažje potisnem kolena naprej in nagnem dilo v zavoj. Še vedno ne zarežem dovolj dobro, ampak je vsaj začetek. Kaj storiti, da bom isto naredil še s palicami? Pancerji so Nordica Sportmaschine 110, smuči Elan waveflex dolžine okrog 173 cm sam pa imam 110kg in 190 cm...

LP Tristan01

Urejal tristan01, 07.02.2023, 17:24.

Prikaži več možnosti
    • Nixxon in Warden uporabnikom je všeč to sporočilo

Jerch_
Jerch_

BMW fanatik

• Uporabnik

In nazadnje ko sem laufal na pokljuki, do vrha hriba sem prišel, do dol sem pa dobil brzino, in klasično ustavljanje (pica kot pri alpskem) ni imelo nobenega učinka. In ko se moja masa zvrne... mater je bolelo, kot da bi me pretepli :skrbast

Ahahhaa.. Sem se nasmejal in spomnil, ko sem sel s kolegi 15 let nazaj s tekaskimi v kranjski en krog, potem pa proti planici. No in ko smo picili od kranjse gore stran so po kaksne 20min-pol ure neki krogci in je na zacetku dokaj ravno, potem pa bolj strmo. 

Itak smo nazical zicnicarja, da nas je spustil tistih prvih 150m. Smo vsi ok smucarji in ker je bilo pozno popoldan ter zacelo zmrzevat smo se razleteli po progi ko prasci. Nevem, verjetno s 3mi promili v riti se s smuckami ne bi tako zvrnil :) :)  Itak na koncu ni zneslo se ustavit pa je slo v grmovje...

Jerry zate je odgovor zelo preprost: v alpskem smučanju ravna dila ne obstaja več.

Če že vztrajaš pri ravnih pa obstajata dve nordijski disciplini kjer še uporabljajo ravne sile: tek na smučeh in smučarski skoki. Močno pa dvomim, da boš s katero od teh dveh užival na smučišču.

Bom pa vseeno ponovil tisto, kar so ti povedali že drugi: tudi s karving smučo se lahko oddrsa skozi zavoj kot s sulico. Je tega videti pri starejših smučarjih ogromno in vsi vozijo na karving dilah, le občasno srečaš kakšnega vaškega posebneža ki vozi 30 ali več let stare dile.

Se tudi sam srečujem s to težavo, saj sem pred dvema letoma ponovno kupil carving dile, prej pa sem skoraj 20 let preživel na bordu in se carvinga šele privajam.

Ko smo že pri učenju karvinga: pri sebi opažam, da brez palic lažje potisnem kolena naprej in nagnem dilo v zavoj. Še vedno ne zarežem dovolj dobro, ampak je vsaj začetek. Kaj storiti, da bom isto naredil še s palicami? Pancerji so Nordica Sportmaschine 110, smuči Elan waveflex dolžine okrog 173 cm sam pa imam 110kg in 190 cm...

LP Tristan01

Pomojem mas opremo primerno glede na visino in tezo. KAr rabis je it enkrat na KRvavec cez teden ko ni nobenega in reskirat 2h pa pavza in kosilo pa se 1h individualnega tecaja. Moje skromno menje. 

Vidim pri tamali: najbolj vazno se je pravilno nauciti. ne pa napacno in potem placevat da te izpravljajo.. Tako da prej ko bod, boljse bo ;)

Prikaži več možnosti
    • Warden je všeč

Underdog
Underdog
  • Uporabnik
  • Sporočil: 1 200

Pri smucakm je priblizno tako kot pri avtomobilskem podvozju. Ce so dile pretrde pol je vecje matranje kot uzitek. :)

Zdaj sicer ne vem, ker ne smucam vec, sem pa vcasih zelo aktivno, a ni carvanje ze mal passe, to smo delali ko je to ven prislo, zacel smo na nekih veleslalom dilam koncal pa na slalom, ker je bilo res neverjetno v kaksne loke si lahko smucal. Sam to je kar hitro dolgcajt ratal pa smo presli na Free Ride. To je res nekaj kar je treba probat, dol iz smucisc uzivat, sicer je jeba z plazovi ampak saj ce si pazljiv in se pozanimas o moznostih le teh je kar OK. Pa NUJNO seveda imet opremo, od zelve pa do padala, lopata...pa ne smes pozabit smucke privezat, ker ce ne je ne najdes vec

St. Anton je kar meka, Lech, Livigno, Zermatt...TOP, heli je pa itak poglavje zase, ce bo sel sedaj se smucat bi samo se na heli pristal, pa je lahko samo ena fura na dan  :laugh

Zdaj me malo vlece v Turno smuko, to se mi zdi, da res nekaj naredis za sebe, spust je pa nagrada, mal gres free ride (ce je moznost) mal pa po progi (ce ni druge moznosti)  :mljask

Da bi se pa drajsal gor pa dol po temu ledu pa res ne vidim vec nobenega uzitka. :cool

Tole je kr top, ce koga kdaj premami, ko tole probas, te proge res nikakor ne zanimajo vec ;)

https://www.wiegele.com/

P.S. Tek na smuceh, to pa je enga smeha ko gres prvic, pa pljuca ven fuknes garant :), da ne govorim o spustih, ker to je sele jeba  :laugh

Urejal Underdog, 07.02.2023, 18:07.

"Sam ne Apnt"  :-D

Prikaži več možnosti

Jerch_
Jerch_

BMW fanatik

• Uporabnik

Tek na smuceh, to pa je enga smeha ko gres prvic, pa pljuca ven fuknes garant :), da ne govorim o spustih, ker to je sele jeba  :laugh

Ni slabo za presekat malo in se nasmejat, samo na gleznje pazite, ko se hecate... :) :)

St. Anton je kar meka, Lech, Livigno, Zermatt...TOP, heli je pa itak poglavje zase, ce bo sel sedaj se smucat bi samo se na heli pristal, pa je lahko samo ena fura na dan  :laugh

St. Anton mene kot smucisce ni prevec navdusil. Pricakoval sem nevem kaj, pa se mi zdi da se v Livignu boljse nasmucas.. MOzno da je poglavje izven piste bolj zanimivo. To  izven pisti sem zaenkrat izkljucil kot voznjo z motorjem.. Nismo vsi dovolj odgovorni :) :)  Je ze nekaj vode preteklo, ko sem se razletel v gozdu ob silvestru na Kronplatzu, ko je slabo vreme se se spomnem hehe..

Prikaži več možnosti

damirkos1
damirkos1

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 22 262
  • Avtomobil: new age e39

Jst sm tut nabavu za turno opremo. Zdele bom Roglo drajsu gor pa dol pol pa pocas na krvavc in tecaje. Tko da ce se ne javim tle neki cajta, veste kaj je. :laugh

Tek je pa itak zmaga. Ampak na Pokljuki. Tam je meni kot v raju za langlauf. Na Rogli mal trpim s 100+
Prikaži več možnosti

Plavi
Plavi

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 240
  • Avtomobil: F10

Ce koga zanima se to splaca it
https://www.tesmaspo...s-alpskih-smuci
Količina pameti na svetu je konstanta. Število ljudi na svetu pa se povečuje. A. E.
Prikaži več možnosti

m-h
m-h

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 304
  • Avtomobil: bmw

Za tek so idealna mešanica za začetnika ali nekoga z malo manj kondicije Rateče. Precej prog, lahko čisto ravno, lahko pridelaš tudi kar nekaj višincev, sončno tako da tudi ne zmrzneš. Pokljuka je tudi lepa, le precej zna biti mraz če ni ravno šajba in pa če ni odprto proti planini Javornik se lahko hitro naveličaš istega kroga. Če je pa malo viška kondicije je pa ni čez pot v Tamar iz Planice.

Prikaži več možnosti

branevrankar
branevrankar

Tischlermeister

• Uporabnik

Meni je pokljuka zakon, sploh ker sta me tja ata in stric s seboj jemala in me ucila teka na smučeh.
Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.