Erm erm erm...čakaj malce, počakaj.
Ti imaš v mašini SATA kontroler, kjer imaš svoj disk in dve CD enoti na IDE (PATA).
Ko daš priklopiš disk, je še zmeraj primarni boot tvoj SATA kontroler (ergo, diski na le-tem)? Ko inštaliral Winse na IDE disk (sekundarc), ti verjetno zapiše na MBR primarnega, SATA diska, bootat pa verjetno hoče iz IDE.
Dosti plat, ki imajo SATA/IDE imajo t.i. IDE remmaping, ki dostikrat sesuvajo boot order, oz. nekateri sistemi ne vedo najbolje prioritet med IDE/SATA kanali.
Priporočal bi ti, da svoj SATA disk odklopiš, izklopi SATA native mode, poinštaliraj še enkrat. Morda boš moral znova nastaviti boot order (IDE, ne SCSI!) Potem pa le poišči kak bios update za mašino.
PS: Če slučajno res imaš SCSI, potem si jumperje diskov prestavljal na napačnih diskih. SCSI diski imajo LUN, zaporedno se jih naniza 7 enot (na vsako stran), vrstni red ni pomemben...če pa se _RES_ motim, potem (če imaš Adapteca ali equal) v scsi BIOS nastavi "Load BIOS for boot devices" ali ekvivalentno, IDE pa kar ugasni (če je SCSI in so tudi CDji na SCSI).
Upam, da kaj pomaga.
Ahh, pa da še ne pozabim.
Preveri, če je particija marked "Active, Bootable". Uporabi Hiren Tools.
Ali pa, če je prijatelj kaj "šljakal" po disku s kakimi partition ali mbr tooli, je lahko samo težava v podrti geometriji. Še enkrat sesuj disk, ponastavi mbr (dokler ti ob bootu ne napiše "No operating system found" ali ekvivalentno). Potem pa še enkrat install.
LP.
Torej, najprej povem da na tem področju (vsaj kar se tiče osnov OS-a, software-a in hardware-a) nisem ravno popoln amater. Ampak tole me je pa čisto preveč zbegalo. Hotel sem namreč na svojem računalniku formatirati prijateljev HDD, ga razdeliti na 2 particiji in na prvo na novo naložiti Windowse. To mi je vse uspelo, potem se je pa zataknilo pri zagonu - napiše mi namreč da je prišlo do napake pri zagonu (BOOT ERROR) ter da naj vstavim sistemski disk. Ko vstavim v CD predvajalnik Windowsov CD, se potem zaženejo popolnoma normalno.
Sicer imam jaz v mojem sistemu HDD vklopljen preko SATA konektorja, prijateljev HDD pa je za SCSI konektor in sem ga enostavno priklopil na SCSI od enega izmed dveh CD/DVD predvajalnikov na mojem računalniku. Testiral sem tudi recimo če spremenim pozicijo prijateljevega diska iz Slave na Master - tako z jumperji na disku kot s kablom (priklop na prvi ali drugi konektor na kablu). V BIOSU sem imel za moj sistem pri boot nastavitvah na prvem mestu CD-ROM, na drugem SATA in na tretjem FLOOPY. Če sem to spreminjal na SCSI ni bilo nobenih sprememb. Moj disk ki je vklopljen preko SATA je bil med vsem tem časom izklopljen iz konektorja.
Poizkušal sem tudi spreminjat bootcfg v repair mode pri Windowsih, pa ni bilo sprememb - je bilo tudi že v prvo vse pravilno nastavljeno.
Torej če povzamem, prijateljev HDD se zažene samo če je v CD predvajalniku Windowsov CD, drugače napiše BOOT ERROR.
Bi mi kdo znal pomagat?
Jaz sem čisto obupan, zelo rad bi pa tole zrihtal
Za pomoč bi bil ZELO hvaležen