Skoči na vsebino

Hi-Fi stuph :)

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
609 odgovorov v temi
gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju
  • Sporočil: 11 684
  • Avtomobil: z dost' dinamike!

Srečno! :-D

Ker vem, da je tukaj tudi nekaj Hi-Fi privržencev, sem nameraval vprašati par stvari:
  • ima kdo kaj starih Sonyjevih katalogov iz leta 1990 - 1993 (novejše v večini imam)?
  • ve kdo, kje bi se pri nas dobilo kaj komponent iz tedanje (ali novejše) Sonyjeve ES serije (da se za par 100 € ne vozim v tujino), predvsem bi v poštev prišel CD player, DAT, MD recorder, pogojno še tuner ali kasetnik. Na Bolhi je ponudba precej klavrna ali pa so cene vrtoglave, tudi ebay ni ravno pretirano založen. No, nekaj takšnega: http://www.bolha.com/oglas2574057
    (zaželjeni gerchykriteriji - enota, kablovje, embalaža, navodila, račun, vrečke ... :hihi)
Sicer se mi z nakupom ne mudi, vendar me malce skrbi, da bo tovrstna "roba" počasi utonila v pozabo. Cilj bi bil hi-fi sistem z ES predvajalnimi komponentami (velika želja so leseni dodatki), JBL Ti serija (plus potrebni surround zvočniki), ojačevalnik bo "na žalost" verjetno novejši - zaradi sodobnih funkcij, verjetno kaj v razredu Denona AVC-A11XVA.

Skratka, za vsakršne informacije - hvala!
Prikaži več možnosti

Azael
Azael

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 11 179
  • Avtomobil: E34, RAV4

- klik ;)

- pri nas je revščina s takimi stvarmi, če kdo kaj prodaja moraš biti res "pri koritu", ker ponavadi že kakšni znanci to vzamejo od lastnika... saj na eBayu je kar nekaj robe, če en čas spremljaš. :) Je pa res, da za pot tja-nazaj (v D) plačaš dvojno ceno komponente...
Objavljena slika
Prikaži več možnosti
    • gerchy je všeč

vlakci
vlakci

BMW fanatik

• V potrjevanju
  • Sporočil: 2 650

Si probal vprašat pri Lajnarju (http://zemljevid.naj...bljana&tab=maps) v LJ. Preprodaja rabljeno audio elektroniko in ima kr nekaj stvari na razpolago, oziroma ti bo znal dat kakšen GSM kje se bi dalo dobit :)
Prikaži več možnosti

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju

U, hvala obema, link s katalogi je prva liga! :ok
Prikaži več možnosti

DreamBMW
DreamBMW

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 961
  • Avtomobil: E70 3.0d

Takšnega je imel kolega:
http://cgi.ebay.de/S...1QQcmdZViewItem

Zraven pa še predojačevalec, kasetnik, CD player in Tuner, vse ES, mislim da je bila to
Esprit serija ali kako se ji je že reklo.

Zraven je imel še BOSE ozočenje, skratka fantastičen zvok. Cena pa neverjetna.
Če se ne motim so ES ojačevalci stali cca. 15 let nazaj tudi krepko čez 10000DEM
LP
Prikaži več možnosti

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju

Ja, ES.
Esprit je bila druga serija.
Precej visok cenovni razred in takrat seveda (za 15 letnega mulca) nepojmljiv. :blackeye

Prikaži več možnosti

Mat xxl
Mat xxl

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 14 305
  • Avtomobil: BMW

Kljub vrhunskemu razredu, so ravno CD-ji radi crkovali :damn

No imam kolega, ki se je specializiral ravno za ES serijo CD enot za servis, problem pa se pojavi na pogonu vrtenja Cd ja in pomika glave, napaka ni odpravljiva, oziroma stane več, kot je vrednost rabljenega vseeno se pa da popraviti z zamenjavo iz drugega Sony starega modela !

Ko sem sam to videl v detajl, sem bil zelo razočaran nad vrhunskim "šampanja" gold ES Sonyem !:damn Pa takrat je bil samo CD čez 850 DEM !:napaka
Prikaži več možnosti

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju

Mat xxl,

Kot vsaka stvar, gotovo niso bili nepokvarljivi, so pa kljub temu izredno vzdržljivi - sploh ob normalni, domači uporabi. Na radiu imamo nekaj 10 ali 15 let starih predvajalnikov ES serije 2, pri dveh je bilo potrebno zamenjati mehanizem odpiranja in laser - kar je ob frekvenci uporabe v radijskem studiu (včasih!) - seveda za pričakovati.

Ne vem pa, kateri "champagner" model imaš v mislih, saj se modeli v teh barvah niso mogli dobiti za tako nizko ceno. Ko sem nazadnje kupoval CD predvajalnik (leta 1994), je model 915 - zadnji model pred ES serijo - stal dobrih 750 mark, ES serija 2 (na voljo le v črni barvi) pa se je pričela pri 1000 markah. Serija 7 naj bi veljala 3000 mark.
Prikaži več možnosti
    • Blindek je všeč

Azael
Azael

BMW fanatik

• Uporabnik

Glej tukaj je ena huda trgovinica v Nemčiji, imajo polno zanimivih starejših stvari:

http://www.audioscop...?page=1&sort=2a
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

Azael
Azael

BMW fanatik

• Uporabnik

No, tale ES serija je meni še kar všeč, čeprav sem bolj mahnjen na druge znamke... imam v planu kupiti kakšen mega tuner (Sansui ali Tandberg), ker ga enostavno MORAM imeti :-D že več let pa mi brezhibno igra Scott 527L, nekje iz '78/'79, ki sem ga prav slučajno enkrat našel v LJ...to na sliki je 526L, moj je podoben:

http://www.hifi-foru...ile.php?id=6512
Ti stari tunerji so znanstvena fantastika :cool in zelo lepo igrajo.
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

DreamBMW
DreamBMW

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 961
  • Avtomobil: E70 3.0d

Tudi to sem imel priliko preizkusiti in je več kot odličen:
http://cgi.ebay.de/T...1QQcmdZViewItem
LP
Prikaži več možnosti

Azael
Azael

BMW fanatik

• Uporabnik

ve kdo, kje bi se pri nas dobilo kaj komponent...

Uf, tole sem čisto pozabil -- v trgovini Vklop imajo tudi rabljene stvari (sistem staro za novo), nič ne stane če malo povprašaš kaj je na zalogi... so resni strici, dajo tudi 3-mesečno garancijo na rabljene komponente.

Parmova 25, Ljubljana, 01/23 62 109 ali 041/695 029

Morda pri njih kupiš tudi kaj boljšega od JBL zvočnikov... :-D
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

Azael
Azael

BMW fanatik

• Uporabnik

Tudi to sem imel priliko preizkusiti in je več kot odličen:
http://cgi.ebay.de/T...1QQcmdZViewItem

Technicsi iz devetdesetih niso odlični sploh, prej povprečni, v tem cenovnem razredu kamor se sili ta ojačevalec je boljših stvari kolikor hočeš. :) No saj T. ni nikoli bil kaj prida cenjen med audiofili... s tem ne mislim da nimajo solidnih zadev tu in tam (predvsem starejših).
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju

Azael,

ponovno hvala. :ok

Glede znamk pa ... saj tudi namesto Sonyja bi načeloma lahko vzel kakšnega Rotela ali kaj v tej smeri, a kot verjetno veš, mora zadeva biti tudi estetsko zanimiva. Sploh pa, kot sem že omenil, gre za nekako dolgoletno željo, ki je bila pred desetletjem neuresničljiva. Kot dijak sem delal v več Hi-fi trgovinah in imel možnost preizkusiti nekaj znamk - Wharfedale, Bose, BW, Tannoy ... a sta mi v spominu ostali znamki korporacije HK. :)
Prikaži več možnosti

Dark Funeral
Dark Funeral

Heathen

• Uporabnik
  • Sporočil: 29 087
  • Avtomobil: Ne More Biti Prazno!

ko izvem ime predojačevalca ki ga imam doma ti sporočim...... ne rabiš niti ojačevalca :ok2 marantz mp 84 mk II je napram tej škatlici jaje na kvadrat :ok2
Prikaži več možnosti

Azael
Azael

BMW fanatik

• Uporabnik

@gerchy, a si že kaj izbrskal?

Glede znamk pa ... saj tudi namesto Sonyja bi načeloma lahko vzel kakšnega Rotela ali kaj v tej smeri, a kot verjetno veš, mora zadeva biti tudi estetsko zanimiva. Sploh pa, kot sem že omenil, gre za nekako dolgoletno željo, ki je bila pred desetletjem neuresničljiva. Kot dijak sem delal v več Hi-fi trgovinah in imel možnost preizkusiti nekaj znamk - Wharfedale, Bose, BW, Tannoy ... a sta mi v spominu ostali znamki korporacije HK. :)

Bom še na tole odgovoril, sem čisto pozabil...

Glede Rotela je tako, da so njihovi izdelki mišljeni kot veliko zvoka za zmerno ceno, tako kot NAD, in se jim ni šlo za nek hud videz in milijon funkcij - denar so porabili v notranjosti komponent, ne zunaj :-D neglede na to so meni zelo privlačne njihove škatle :ok sem bolj pristaš minimalističnega videza. Načeloma. Pri tunerjih in kasetofonih gre za drug pogled.

Tudi sam sem bil že kot mulc zagledan v določene stvari, veliko sem jih že prerasel, ker sem spoznal da so v bistvu bile le konfekcija (čeprav takrat nedosegljiva tako in drugače), sedaj so mi zanimive le bolj eksotične stvarce, a šment, take so drage tudi če imajo 20 in več let :-D. Saj to je le bolj za hobi, bolj želja da enkrat imam, da lahko potipam, obračam gumbe, seveda poslušam... pa še to le tunerje, kasetofona ne uporabljam toliko, več ojačevalcev in zvočnikov pa se mi zdi malo nesmisel, že zaradi nepraktičnosti, ker bi moral vse povezovati in to... aja, seveda že imam en sistem, za drugega (takega iz starejših škatel) pa nimam niti prostora. Za v kakšno garažo ni govora, med prah in vlago. Mi je pa všeč takole, če imaš 3 cd playerje, 5 tunerjev, pa poslušaš izmenično vsakega par dni... :-D :mljask

Pa še to: znamke so se čez desetletja spremenile, veliko teh japonskih in ameriških firm, ki so včasih bile res špica, delajo danes le še "radioure" (še Scott se je spet pojavil z nekimi cheap jajci :crazy, a jih ni sram pod tem imenom prodajati), angleška in skandinavska scena pa je močno napredovala... veliko novih imen in izdelkov je. Tako da za zvočnike kar dobro poglej kaj boš nabavil, ne kupuj po spominu (na znamko) ;).
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju

Hja,

Najprej naj omenim, da mi je uspelo kupiti kasetofon TC-K870ES, torej predzadnji v seriji, letnik 1991, serija 9 nima tako dolgega peak metra, zatorej je ta model idealen zame. Seveda z lesenimi oblogami. Sprva bom najprej obrisal prah s kakšne stare metalne kasete, kasneje pa bo najbrž služil za občudovanje peak level metra. :skrbast

So pa te dražje serije od manj elitnih proizvajalcev (čeprav še vedno, če ne bi bilo Sonyja, ne bi ostali imeli kaj dosti dela - govorim o številnih inovacijah in izboljšavah, saj so ravno pri Sonyju zaslužni za veliko število praktičnih zadev zabavne elektronike) še vedno dovolj kakovostne, da se lahko kosajo z vsemi "gršimi" zvenečimi znamkami, čeprav te nekateri audiofili (tudi tisti, od katerega si podal kontakt), pričnejo gledati malce poniževalno, ko jim omeniš znamko, ki ni po njihovem okusu. No, podobno, kot avtomobilisti - zato jim ne gre zameriti. :-D

Za CD predvajalnike bi se lahko reklo, da so v tistem času gotovo bili eni izmed kakovostnejših, hkrati pa zanesljivi, enostavni in vrhunsko oblikovani (praktično minimalistično). Zato je tudi moj cilj nabaviti kakšen X77ES, X777ES, zadovoljil pa bi se tudi s serijo 5. Takratne cene so dosegle tudi 3500 mark, nekatere mehanizme pa so kasneje zaradi stroškov prenehali vgrajevati. Je pa, kot si rekel, drago, 15 let star CD predvajalnik, ki ima le osnovne funkcije, se v dobrem stanju proda za 700 €.

V prihodnosti upam, da mi bo uspelo sestaviti mešan sistem z nekaj starejšimi zadevami, ki bodo na svojem kupu (ker novejših z lesom pač ni več), pa četudi bodo samo krasile prostor. :)
Ogledujem si še digitalni satelitski tuner (čeprav v Nemčiji že leto dni ni več signala), a je lep, kot sam vrag in pa kakšen DAT, pretežno zaradi zmožnosti kopije 1:1 s CDjem, ter tudi dobrega peak metra. Drugi kup bo moral biti novejši: AV ojačevalnik, minidisc, novejši DVD player (tile starejši ne berejo nič, nekateri še RCDjev ne), DVD snemalnik, VCR ... in morda še kaj - ponekod je treba iti v korak s časom. :hihi

Za zvočnike pa se še najmanj mudi, ker jih bom nabavil, ko sem bom preselil. Želja so že omenjeni JBL Ti5000, vsekakor pa bom poskušal v zakup vzeti "sedanjo" ponudbo, če se bo našlo kaj nekonfekcijskega.

Nisem pa tipičen audiofil, ki bi povsod iskal dlako v jajcu in trmasto prisegal na vinilne plošče ali elektronke - rad grem s časom naprej, a imam pri tem nekaj svojih principov. :ok2

To, da je danes hifi v veliki večini res konfekcija, ki ima tudi bistveno manjšo življenjsko dobo, pa je žal resnično dejstvo.
Prikaži več možnosti

Azael
Azael

BMW fanatik

• Uporabnik

Uh, dober kasetofon :cool to je dejstvo, ti ESi iz vrha ponudbe so hude zadeve.

A so te postrani gledali pri Vklopu :hihi jah, to se je treba navaditi, že če kaj hodiš po teh audiofilskih sejmih se lahko samo smejiš. Saj fantje niso slabi, so pač že v nekem drugem svetu :ok Sony ni več The name med audiofili, tako pač je... moj prvi cdp je bil Sony, in imam zelo dober spomin nanj, trenutno pa doma čaka na zagon Audio Alchemy DDS III, ki ima Sonyjev pogon in celo display :-D žal je firma že propadla, so pa delali super reči v '90-ih... originalni (ločeni) konverter je skurila strela, nadomestno vezje se nekako ne dobi oz. bi bilo drago prav zares, in tako sedaj iščem kakšen DAC, a so same vesoljske cene :frown. Bom že kaj staknil.

Aja, praviš da lesa ni več?? :-D Oglej si izdelke Italijanov Unison Reseach, za začetek. Ali pa jih pojdi poslušat (v Sežano), ti ne bo žal...
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

gerchy
gerchy

License for everything!

• V potrjevanju

Ja, saj to, the name ni, sem pa v veliko odprtih škatlah videl Sonyjevo čipovje in tako v praksi tudi je. Znamke ne priznavajo, verjetno pa večina ve, da je ime prisotno pri veliko izdelkih in da bi brez njih mogoče bili korak ali dva zadaj.

No, saj po eni strani jih razumem, kot bi kdo nam utrujal s kakšno drugo znamko, kot bavarsko ...

Les vem, da ponekod je, ampak že različne ES serije imajo različne izvedbe, kaj šele drugi proizvajalci. In vseh gotovo ne bi dobil z lesenimi stranicami, torej bosta dva kupa nujna. :)

Ampak je pa ta kombinacija res dobra. Črna barva, les, minimalističen videz in polno displayev. Tudi JBL Ti 5000 imajo po straneh mahagonij in ni dvakrat za reči, da bom dnevno sobo napravil v tem stilu. Črna, mahagonij, morda malce rdeče - kot udmjev 740i. :mljask
Prikaži več možnosti

Azael
Azael

BMW fanatik

• Uporabnik

Sony je zadnja leta (20 recimo) postal pojem zabavne elektronike, in zato je izgubil precej ugleda med resnimi audiofili. Da je (delno) drobovje velike večine komponent prav njihovo ni skrivnost, že sam transport cd predvajalnikov je bil edino Sony ali Philips (niso dali licence nikomur), zadnje čase pa vgrajujejo tudi kakšne računalniške mehanizme ipd. Sonyjevi novi top cd predvajalniki so in so bili zelo dobri v vseh pogledih! Ampak, težko je danes prepričati audiofila, da si kupi nekaj za 3000€ ali več, in da je gor značka SONY :-D "It's a Sony!" Snob faktor, saj veš. Poleg tega pa je konkurenca zelo huda, obstajajo majhne ljubiteljske firme, ki imajo tehnično vrhunske izdelke ki so na višjem nivoju kot taki od mega korporacij, če razumeš. Butični izdelki, ki so bolj cenjeni že zaradi ozadja, ekipe, ki jih dela.

O estetiki: včasih sem enako gledal na to, torej - vse enako - v liniji - uniformirano - a sem se kmalu zdolgočasil. Zanimivejše mi je, če je vse različno - nekaj srebrno, nekaj črno, ono visoko, tisto z majhnimi gumbi, pa kakšen velik analogni prikaz vmes... pa kabli dva modra, štirje roza... :-D
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.