Zdaj me samo še zanima, s katerim preteklim obdobjem se primerja današnjo policijo. Ker so se odbdobja zelo spremenila. S tem mislim pravice, zakonodajo in dolžnosti.
Osebno sem v začetku devetdesetih doživel totalen kulturni šok, ko sem prišel v SLO... čisti Teksas... nekaj šerifov, ki so se šli zasebne zamere... sploh če si imel kot šmrkavec malo boljši avto (jaz takrat E30) si takoj šel komu v nos... zakone in pravila postopkov sem jaz poznal podrobno, policisti ne.
Ni bilo tako hudo kakor južneje, ko so te ustavljali za namišljene prekrške, samo da so kasirali... to v SLO res nisem doživel... a vseeno: takrat sem tudi jaz izgubil spoštovanje, ki sem ga imel pred policijsko uniformo.
Kasneje se je to popravilo, začelo se je spoštovati postopke, tudi na aroganco postopoma nisi več naletel, nasprotno... korektnost in profesionalnost.
Res je, da sem tudi sam potem bil starejši, ampak to načeloma ne bi smelo imeti nobenega vpliva.
Skratka, kar se mene tiče, so zadeve že vsaj 15 ali 20 let na zelo visokem nivoju, tako da za nespoštovanje policistov ni nobenega opravičila.
Ampak tudi v tem primeru ljudje poznajo samo "pravice", vsi (z novinarji vred!) pa pozabljajo na dolžnosti, ki jih ima vsak državljan.
In če ti policist 10x lepo reče, da se umakni, se pač umakneš.
Če se ne, nisi več nedolžen državljan, temveč nisi upošteval uradne osebe... tak da si si čisto sam kriv, če te potem prime in prestavi
... marica in globa sta tu čisto upravičena.
Ah ja... pa tisti solzivec... ljuba tema določenim:
če so izgredi/protesti in si "nedolžen državljan" se tistemu območju izogneš... če greš pa firbcat, potem boš mogoče deležen oblaka solzivca... to je menda jasno...
...ali kako je to mišljeno? da policisti in protestniki pritisnejo na pavzo, počakajo da pogledaš in potem naprej? 
Da sem jaz tam čakal eno uro v križišču, ko so tisti nekaj protestirali, bi jih verjetno želel samo povoziti (kar seveda ne smeš) in bi komaj čakal, da pridejo policisti s solzilvcem, bagrom, tankom... karkoli, sam da spucajo križišče in da lahko grem naprej.