Skoči na vsebino

 

Zavarovanja od A do Ž

* - - - - 1 glasov

 • Prijavi se za objavo odgovora
1085 odgovorov v temi
Shebo
Shebo

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 3 609
 • Lokacija: Posavje

#1

Glede na to, da se kar pogosto pojavljajo vprašanja glede zavarovanj (obvezna, kasko, delni kasko), sem se odločil, da bom vse skupaj strnil v eno temo.


Avtomobilska odgovornost oz. obvezno zavarovanje

Kot nam že beseda pove, je to zavarovanje obvezno in predpisano s strani države. Z obveznim avtomobilskim zavarovanjem se zavarujemo za primer, ko z našim vozilom nenamerno povzročimo škodo drugi osebi.

Zavarovanje krije škodo, ki nastane zaradi uničenja ali poškodovanja stvari (drugega vozila, objektov, osebnih stvari drugih udeležencev,..) in škodo, ki nastane zaradi telesnih poškodb, prizadetega zdravja ali smrti drugih oseb, ki so udeležene v prometni nezgodi.

Premija pri obveznem zavarovanju se obračunava glede na moč motorja v kW (glej priponko).

Za ljudi, kateri ne povzročajo prometnih nesreč, ima zavarovalnica pripravljene popuste v obliki premijskih razredov. Ko prvič zavarujete vozilo padete v 14. premijski razred. To pomeni, da plačate 100% premijo. Če v tekočem letu zavarovanja niste povzročili nobene prometne nesreče, boste naslednje leto padli v 13 premijski razred in tako plačali le še 95% premije. Če pa povzročite prometno nesrečo (se pravi da ste krivi), pa se dvignete za 3 premijske razrede (za ostale premijske razrede glej priponko - 3. premijski razred zaenkrat ponuja le zavarovalnica Adriatic-Slovenica).

Znotraj zavarovanja avtomobilske odgovornosti sodi tudi zavarovanje potnikov. Obvezno zavarovanje krije vse potnike v vozilu razen voznika. Zavarovanje za voznika se skleni z doplačilom za AO+.

Zavarovalna vsota ob morebitni nesreči je lahko enojna ali pa podvojena (za doplačilo). Zavarovalna vsota je celotna vrednost do katere mora zavarovalnica izplačati zavarovalnino. Enojna zavarovalna vsota je 2,5 mio € za poškodbe/smrt ter 0,5 mio € za stvari. Podvojena zavarovalna vsota pa je 5 mio € za poškodbe/smrt ter 1 mio € za stvari. Če naredite veliko pizdarijo, zavarovalnica iz vaše police izplačuje le do te vrednosti. Kar je več... no raje ne mislimo na to.

Če ste voznik začetnik je priporočeno (obvezno ni), da doplačate 20% premije za voznika začetnika. Voznik začetnik je v naših primerih vsaka oseba, ki še nima 3 leta veljavnega vozniškega dovoljenja. V primeru da nimate sklenjenega zavarovanja za voznika začetnika, boste v primeru krivde v prometni nesreči plačali 20% vse škode, ki je nastala.

Zelena karta - to je majhen zelen kos papirja, ki ga uporabljamo za potovanja v tujino. Z njim dokazujemo, da imamo v lastni državi sklenjeno obvezno avtomobilsko zavarovanje. Če v drugi državi povzročite nesrečo, bo ta nesrečnež dobil povrnjeno škodo na podlagi vaše zelene karte. Kako poteka celoten postopek se mi ne da opisovati, saj so vmes vpletene različne zavarovalnice ter nacionalni biroji.


Avtomobilski kasko

Avtomobilski kasko je prostovoljne narave - to pomeni, da ga sklenemo po želji. Avtomobilski kasko nam zagotavlja, da v primeru krivde v prometni nesreči, dobimo povrnjeno zavarovalnino na lastnem avtomobilu. Avtomobilski kasko se deli na splošni kasko ter delni kasko.

Splošni kasko je v grobem opisan v zgornjem odstavku. Premija na splošni kasko se plača glede na vrednost novega vozila. Tudi pri splošnem kasku obstajajo premijski razredi, ki so pa enaki kot pri obveznem zavarovanju (glej priponko). Pri splošnem kasku se srečamo z novim izrazom - franšiza.
Franšiza je v grobem soudeležba pri plačilu škode. Pri avtomobilskem kasku obstajata dve vrsti franšiz - plačilo odstotka od zavarovalne vrednosti ter soudeležba zavarovanca v % od škode. Pri soudeležbi od zavarovane vrednosti plača povzročitelj lahko 1, 2, 4, 8, ali pa 16% od vrednosti novega vozila (najpogosteje je 1%) ali pa lahko plačate 5, 10, 15, 20, 25% škode, ki ste jo povzročili.

Poleg splošnega kaska lahko doplačate za delni kasko oz. tako imenovane kombinacije. Če uveljavljate škodo iz delnega kaska, potem ne nazadujete pri premijskih razredih ter ne plačate odbitne franšize. Kombinacije pa so:
kombinacija B (naravne in elementarne nesreče)
kombinacija D (steklo, divjad in domače živali)
kombinacija E (steklo)
kombinacija H (parkirišče)
kombinacija I (nadomestno vozilo)
kombinacija J (zunanja svetlobna telesa ter ogledala)
kombinacija K (kraja - možna le skupaj s splošnim kaskom - določene zavarovalnice ponujajo krajo že v splošnem kasku)

Delni kasko ni odvisen od splošnega kaska. Tako da imate lahko enega, drugega, oba ali pa nič od tega. Odvisno od tega kolikor ste pripravljeni plačati za zavarovanje. Delni kasko se v splošnem plačuje glede na moč vozila (isto kot obvezno zavarovanje).


To je nekako splošno opisano. Vendar ima vsaka zavarovalnica določene posebnosti pri različnih paketih. Če pa še komu kaj ni jasno, pa naj vpraša ;)

VIR: www.triglav.si, www.adriatic-slovenica.si

Pripete datoteke

Prikaži več možnosti
  • Blazbmw je všeč


myha
myha

  BMWslo.comoholik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 321
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: f11 520xd

#2

Super, tole je uporabno.

A si sumljiv ce vzames osnovno zavarovanje in samo dodatek za stekla :) Kako natancno ti pregledajo avto? Imam namrec eno majhno luknico na sprednji sipi, ki se je ne da popraviti - dvomim da bi jo agent sploh opazil...
Prikaži več možnosti


joda
joda

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 33 772
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW E30 MT1

#3

Hay!

...sicer pohvalno,da se eden spomni vse skupaj strniti v enem postu,ampak to v večini že vemo:ok2....mislim,da bi bilo bolj pomembno napisati,kaj vse lahko uveljavljamo pri posamezni kombinaciji in kako:cool

lp

joda
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


mpusnik
mpusnik

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 984
 • Lokacija: izlake
 • Avtomobil: srebrna ptica

#4

a pomeni B kombinacija tudi točo če so naravne nesreče?
Prikaži več možnosti


Alliage
Alliage

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 390
 • Lokacija: Rovte
 • Avtomobil: E46 318d

#5

Ali vse zavarovalnice imenujejo (tretirajo) voznika začetnika, ki nima izpita več kot 3 leta?
Prikaži več možnosti


Plavi
Plavi

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 7 330
 • Lokacija: .
 • Avtomobil: F10

#6

Tukaj bi opozoril na previdnost pri sklepanju zavarovanj, saj se človeku, ki sklepa zavarovanja enkrat letno kaj hitro izmuzne kak detajl, ki je kasneje neprijeten ob izplačilu škode.
- kombinacije, kot so zavarovanje standardno vgrajenih stekel imajo podzavarovanja, ki ali krijejo stekla s senzorji ali pa ne itn... premija je drugačna
- kombinacija, ki zavaruje standardno vgrajenih svetlobnih teles ima prav tako podkategorije za ksenon ipd,.. prav tako je premija drugačna

če ni sklenjene prave kombinacije je pol jok, ko poplačilo ne doseže dejanske škode. Velikokrat sklepalci z nizkimi ponudbami privabijo ljudi, ne povedo pa točno kaj je s tem zavarovano. Zato preberite pogoje predno sklenete, saj se spet ne mudi toliko. Vzemite pogoje, jih naštudirajte in šele potem sklenite. Še najbolje je, da več ponudnikom napišete točno določene želje, z vsemi podrobnostmi... pa potem primerjajte.
Vsa dodatna oprema, kot so lita platišča, razna feršterkerija, kakršnekoli izboljšave morajo biti točno vpisana po dodatno opremo na polici, če ne bo spet jok.

Drugo, kar je potrebno vedeti in vam nobeden nebo sam ponudil je, da v kolikor imate na obveznem zavarovanju popust (bonus) zahtevajte vsej enakega za kasko. Vsakršno izgovarjanje, da to ni možno je bullshit. (res ni bilo možno 4. mesece v letu 2007, potem so to ukinili).

Že osnovni kasko se od zavarovalnice do zav. razlikuje, bodite pozorni predvsem na krajo vozila, nekateri imajo to vključeno že brez dodatnih kombinacij.

V kolikor izgubite bonus na kasku, se vam splača prestopiti k drugi zavarovalnici, kjer vam bodo bonus, ki ga imate na obveznem zavarovanju upoštevali tudi pri kasku (je potrebno zahtevati). Ista zavarovalnica vam nebo, v kolikor ste imeli škodo.

ša še mnogo tega,.. skratka prebrat pogoje in pregledat polico. S podpisom police izjavljate tudi, da ste seznanjeni s pogoji zato kasneje ni več prostora za čustva.

lp
Prikaži več možnosti


joda
joda

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 33 772
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW E30 MT1

#7

Hay!

...no zdaj mi je pa že malo bolj všeč:ok2

...imate pozimi avto parkiran na parkirišču v centru mesta in se vam iz strehe vsuje sneg na avto ter polomi retrovizorje in vam potlači streho:jok...dobro,da imam izbrano pravo kombinacijo:ok

lp

joda
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


Damjann
Damjann

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 5 159
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW 318iS coupe

#8

Ali kdo ve ali zavarovalno kritje velja, če je vozniku v času nesreče potekla veljavnost vozniškega dovoljenja, namreč imel sem manjšo nesrečo, a mi je vmes že potekla veljavnost dovoljenja, ker se mi izdali vozniško z veljavnostjo samo 2 leti(kao mladi voznik) in do nesreče še nisem utegnil dvigniti novega dovoljenja? Dovoljenje mi ni bilo odvzeto ali kaj podobnega nimam niti ene pike, samo nisem še naredil novega do nesreče.
Pot dolga tisoče kilometrov, se zmeraj začne z enim samim korakom
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


Plavi
Plavi

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 7 330
 • Lokacija: .
 • Avtomobil: F10

#9

Hay!

...no zdaj mi je pa že malo bolj všeč:ok2

...imate pozimi avto parkiran na parkirišču v centru mesta in se vam iz strehe vsuje sneg na avto ter polomi retrovizorje in vam potlači streho:jok...dobro,da imam izbrano pravo kombinacijo:ok

lp

joda


V kolikor imaš vozilo pravilno parkirano pokličeš policijo in škodo plača lastnik strehe, ker ni ustrezno zavaroval nevarnosti oz. preprečil.
V kolikor nimaš pravilno parkiranega vozila (pločnik, travnik, itn..) ti nobeden nebo izplačal škode!
:)
Prikaži več možnosti


Plavi
Plavi

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 7 330
 • Lokacija: .
 • Avtomobil: F10

#10

Ali kdo ve ali zavarovalno kritje velja, če je vozniku v času nesreče potekla veljavnost vozniškega dovoljenja, namreč imel sem manjšo nesrečo, a mi je vmes že potekla veljavnost dovoljenja, ker se mi izdali vozniško z veljavnostjo samo 2 leti(kao mladi voznik) in do nesreče še nisem utegnil dvigniti novega dovoljenja? Dovoljenje mi ni bilo odvzeto ali kaj podobnega nimam niti ene pike, samo nisem še naredil novega do nesreče.


Dej si izdelat čimprej novega, načeloma nebi smelo biti problemov saj v času nesreče nisi imel prepovedi opravljanja z vozilom ampak le nisi imel potrdila (vozniškega dovoljenja). Mogoče te doleti "manjša" kazen s strani policije.
Prikaži več možnosti


gasparri
gasparri

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 4 577
 • Lokacija: gorenjska
 • Avtomobil: cl

#11

Ravno danes sem avto prebekslal iz Adriatika v Triglav, uveljavil sem 50% bonus, a sem moral podpisat izjavo, da v preteklem letu nisem imel karambola! Se pravi, ni ravno enostavno prehajat ...
Prikaži več možnosti


MIHOLD
MIHOLD

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 13 486
 • Lokacija: Where the sky is blue

#12

Jaz sem pa glih prejšnji teden prevekslal z adriatica na zavarovalnico Tilia, nisem podpisal nobene izjave kakor gasparri pa še 5% popousta na 50% bonusa sem dobil pa še 20€ popusta da sem prevekslal k njim, prišlo me je pa semizdi da 536€ zavarovanje oz nekaj takega.

Adriatic pa nas ne vidi več. 10let pri njih vsi 3 avtomobili+hiša+gospodarski objekt, enkrat zaradi nesreče uveljavljali škodo, kjer je jasno vidno(razen če si debil) da nismo krivec, pa so se odločili kakor policija 50-50(pač je povzročiteljičin zet policaj), čeprav se zavarovalnica tukaj v tem primeru sama odloča. Na avtomobilu nikoli škode uveljavljali, prvič v 10ih letih bi imeli za izplačat 2500€ popravila pa so komplicirali. Hvala lepa za tak odnos.
Prikaži več možnosti


Damjann
Damjann

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 5 159
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW 318iS coupe

#13

Dej si izdelat čimprej novega, načeloma nebi smelo biti problemov saj v času nesreče nisi imel prepovedi opravljanja z vozilom ampak le nisi imel potrdila (vozniškega dovoljenja). Mogoče te doleti "manjša" kazen s strani policije.Novo sem že naredil in na evropsko poročilo sem tudi vpisal serijsko številko novega dovoljenja, kazen od policije sem pa že dobil zaradi poteklega vozniškega dovoljenja(ca 40€)
Pot dolga tisoče kilometrov, se zmeraj začne z enim samim korakom
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


joda
joda

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 33 772
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW E30 MT1

#14

Hay!

V kolikor imaš vozilo pravilno parkirano pokličeš policijo in škodo plača lastnik strehe, ker ni ustrezno zavaroval nevarnosti oz. preprečil.
V kolikor nimaš pravilno parkiranega vozila (pločnik, travnik, itn..) ti nobeden nebo izplačal škode!
:)...v realnosti ni ravno tako,na srečo:ok

lp

joda
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


Shebo
Shebo

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 3 609
 • Lokacija: Posavje

#15

To temo sem odprl z namenom, da malo prikažem zavarovanja, saj opažam da je veliko ljudi, kateri odpiraja raznovrstna osnovna vprašanja glede zavarovanj (@joda: niso vsi takšni kot ti).

B kombinacija krije točo. Drugače pa B kombinacija krije drugi sklop iz splošnega kaska. To pa je: požar, potres, direktni udar strele, nenadno zunanje toplotno in/ali kemično delovanje, eksplozija, vihar, toča, snežni ali zemeljski plaz, poplava, hudourniška ali visoka voda. Ampak to so zavarovanja pri Triglavu. Če imajo druge zavarovalnice isto, pa ne vem.

Zavarovalništvo je zelo zakomplicirana gospodarska panoga. Zato je nemogoče vse fore posameznih zavarovalnic strnit na kratko v eno temo. V tej temi so le osnovne zadeve. Pa še te se razlikujejo med sabo.

Kar se pa tiče standardno vgrajenih stekel, ogledal ter luči. Ko avto zavaruješ, te agent vpraša kater avto imaš (vse podatke) ter te tudi vpraša katero dodatno opremo imaš. Če si pač bolj šparoven in ne poveš, da ima tvoj avto npr. xenon luči, dežni senzor.., z namenom da boš prišparal par €, te lahko ta odločitev fajn tepe po glavi, če se zgodi da se ti razbije šipa ali pa da razbiješ luč. Potem ne bo zavarovalnica plačala novih xenonk ampak le osnovne žaromete...
Prikaži več možnosti


joda
joda

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 33 772
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW E30 MT1

#16

Hay!

To temo sem odprl z namenom, da malo prikažem zavarovanja, saj opažam da je veliko ljudi, kateri odpiraja raznovrstna osnovna vprašanja glede zavarovanj (@joda: niso vsi takšni kot ti).

B kombinacija krije točo. Drugače pa B kombinacija krije drugi sklop iz splošnega kaska. To pa je: požar, potres, direktni udar strele, nenadno zunanje toplotno in/ali kemično delovanje, eksplozija, vihar, toča, snežni ali zemeljski plaz, poplava, hudourniška ali visoka voda. Ampak to so zavarovanja pri Triglavu. Če imajo druge zavarovalnice isto, pa ne vem.

Zavarovalništvo je zelo zakomplicirana gospodarska panoga. Zato je nemogoče vse fore posameznih zavarovalnic strnit na kratko v eno temo. V tej temi so le osnovne zadeve. Pa še te se razlikujejo med sabo.

Kar se pa tiče standardno vgrajenih stekel, ogledal ter luči. Ko avto zavaruješ, te agent vpraša kater avto imaš (vse podatke) ter te tudi vpraša katero dodatno opremo imaš. Če si pač bolj šparoven in ne poveš, da ima tvoj avto npr. xenon luči, dežni senzor.., z namenom da boš prišparal par €, te lahko ta odločitev fajn tepe po glavi, če se zgodi da se ti razbije šipa ali pa da razbiješ luč. Potem ne bo zavarovalnica plačala novih xenonk ampak le osnovne žaromete...


....no kombinacija H-pakirišča poleg standardnih zadev krije tudi snežni plaz iz strehe kar masikdo ne ve,tako,če vam pade sneg iz strehe na avto:ok

...sicer pa neko splošno pravilo v osnovi velja,da se splača zavarovati kombinacijo...Hrvatska Do Jaja.:ok2

lp

joda
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


Plavi
Plavi

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 7 330
 • Lokacija: .
 • Avtomobil: F10

#17

Hay!....no kombinacija H-pakirišča poleg standardnih zadev krije tudi snežni plaz iz strehe kar masikdo ne ve,tako,če vam pade sneg iz strehe na avto

joda


Vemo, ampak še vedno samo na pravilno parkiran avto. Poleg tega moraš prebrati do konca,
Citiram iz pogojev: ....Zavarovanec je ob prijavi primera dolžan priskrbeti podatke o lastniku stavbe, upravniku stavbe oz. druge podatke, ki so potrebni za rešitev zahtevka...... skratka kot sem že par postov zgoraj napisal, končno škodo plača lastnik stavbe ;)
Prikaži več možnosti


joda
joda

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 33 772
 • Lokacija: Ljubljana
 • Avtomobil: BMW E30 MT1

#18

Hay!

Vemo, ampak še vedno samo na pravilno parkiran avto. Poleg tega moraš prebrati do konca,
Citiram iz pogojev: ....Zavarovanec je ob prijavi primera dolžan priskrbeti podatke o lastniku stavbe, upravniku stavbe oz. druge podatke, ki so potrebni za rešitev zahtevka...... skratka kot sem že par postov zgoraj napisal, končno škodo plača lastnik stavbe ;)...iz lastnega primera ti povem,da ni tako;)

lp

joda
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


tratnika
tratnika

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 9 580
 • Lokacija: Idrija
 • Avtomobil: e61 525dT

#19

No,da še jst postavim eno vprašanje. Pred kratkim sem imel manjšo nezgodo,nč kriv... No pa ni važno. uglavnem,spisali smo tisto evropsko poročilo, gospa pisno priznala krivdo,s katerim sem odšel na njeno zavarovalnico. No,sedaj me pa zanima v kolikšnem času je ona oz. zavarovanec dolžan priti na zavarovalnico,da podpiše tisti papir o škodnem primeru,al kako se mu že reče. da lahko potem zavarovalnica meni nakaže denar oz. poravnavo
Prikaži več možnosti


lovestern
lovestern

  BMW fanatik

 • Uporabnik
 • Sporočil: 1 589
 • Lokacija: Maribor
 • Avtomobil: BMW 740i & 318 iC

#20

...ehm, nočem delati reklamo, ali kaj podobnega, vendar pa tema teče v zelo splošni smeri. Kaj je pri kateri zavarovalnici krito in kaj ne, ter kako se obravnavajo škode je pa od zavarovalnice do zavarovalnice ZELO RAZLIČNO.

Napačen je tudi podatek, da ima samo Adriatic PR3 (55% bonus). Tudi ZM ga ima.

Pri ZM ni nobenih podzavarovanj pri šipah, oziroma zavarovanju stekel in svetlobnih teles. Vse je zavarovano, ne glede na to ali ima vetrobransko steklo tudi senzor za dež, ali so prednje luči xenonke, itd... nima veze... Recimo pri cabrio strehah je tudi plastično gibljivo zadnje steklo krito. Recimo pri H kombinaciji, pa padec snega s strehe ni krit. Jasno je določeno, da H kombinacija krije škodo na avtomobilu, ki je nastala s strani neznanega vozila, medtem, ko je bilo vozilo parkirano. Nobenih padcev predmetov ni zajeto. To je zajeto pri kasku, ki pa z H kombinacijo kot takšno nima veze.

Da pa ne bom samo lepe stvari o ZM govoril, res je, da so avtomobilska zavarovanja dobro krita, vendar je pa ZM pri avtomobilih tudi najdražja (vsaj pri osnovnem avtomobilskem odgovornostnem zavarovanju).

Torej, ne govorit na splošno in pavšalno in ne mislit, da so vsa zavarovanja, pri vseh zavarovalnicah v SLO enaka, čeprav so predpisana s strani države. Predpis govori o kritju škode, povzročene tretjim osebam. Vse ostalo, kje, kdaj, kako, v kakšni višini, itd. pa je stvar vsake zavarovalnice posebej. Zato je nujno potrebno upoštevati zavarovalne pogoje vsake zavarovalnice posebej. So pa zelo zelo znane zgodbe, da je poceni zavarovanje včasih tudi zelo drago zavarovanje, v kolikor pride do škode (pri tem imam v mislih bolj Grawe in Generali, ki poskušajo z dumping cenami). Pri naših treh največjih pa nebi smelo biti večjih odstopanj pri kritju, čeprav je Triglav recimo v najvišjem rangu (nad 130kW) najcenejši, sigurno ne nudi slabe zavarovalnega kritja - sicer ne bi bila največja zavarovalnica pri nas.
Objavljena slika
Prikaži več možnosti
-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.