Skoči na vsebino

Gospodarske krize, recesija in inflacija

* * * - - 8 glasov

• Prijavi se za objavo odgovora
14383 odgovorov v temi
bullit
bullit

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 005
  • Avtomobil: 2Fast4You

EDIT by Nixxon: To je oddvojena tema z namenom da se razvije v debato o (baje) prihajajoči gospodarski krizi v svetu. Link do prejšnje teme je TUKAJ.

To pove vse.

Blue Pegasus je v bistvu firma, ki samo posreduje najem avtomobila. In cena za to posredovanje je cca. 1/3 vrednosti avtomobila. Ti torej tej firmi denar brezobrestno posodiš in za to dobiš pogodbo ter najem avtomobila. Daš torej kup denarja, za avto ki niti NI NJIHOV. Tu leži ključ problema - oni prodajajo nekaj česar sploh NIMAJO - NI NJIHOVA LAST!

Fantje (vključno z zaposlenimi pri slovenski firmi, ki vodi posle za BP), ne bodite naivni! V času, ko se ameriški gospodarski sistem sesuva zaradi pretirane pohlepnosti in ustvarjanja dobičkov iz megle, se vi greste tole. Če še ne veste - točno zaradi takih poslov se je sesula celotna ameriška ekonomija (evropsko bo pa tudi najmanj temeljito pretreslo). Kdor pri tem sodeluje, je zame osebno bedak, saj s tem ne samo da misli samo nase in skrbi samo za svoj žep, pač pa tudi (namerno ali nenamerno, tega pač ne vem in ne morem trdit) prispeva k sesutju celotnega finančnega sistema, kar bomo na koncu plačali vsi!

Trgovanje z raznoraznimi delnicami, obveznicami, vrednostnimi papirji in drugimi fiktivnimi sredstvi mi že od vsega začetka ni bilo všeč in zlom takega sistema sem napovedoval že davno (če ne na tem, pa na enem drugem forumu). Ampak zdaj smo prišli že do tega, da s tem ne trgujejo več samo izobraženi ekonomisti med sabo, pač pa razni pocestni prebrisanci v to poskušajo vmešat celo navadne državljane. Vi sploh veste, kaj se greste? Bomo nazadnje šli kupit štruco kruha in liter mleka v trgovino, kjer si bodo od nas izposodili 10 eurov, nam posodili kruh in mleko in zraven priložili pogodbo, na kateri bo pisalo, da moramo kruh in mleko vrnit, če bo trgovina propadla (kar s takim načinom dela ZAGOTOVO bo)??? Fantje, povejte mi samo to, a vi MISLITE RESNO ALI SE ZAJEBAVATE??????????????????

O.K. Jerry sicer si super dedec, in tvoje poste je užitek brati, prav tako kapo dol pred tvojim splošnim in predvsem avtomobilskim znanjem, ampak jaz osebno se tukaj ne strinjam popolnoma.

Popolnoma se sicer strinjam z tvojo prvo postavko, zaradi katere je možno, da bom celo odstopil od celotne stvari, ampak stvar je zaenkrat v preverbi pri t.i. finančnih strokovnjakih, pa bomo videli kako naprej.

Kot uspešnega preprodajalca rabljenih avtomobilov te popolnoma razumem, vendar te prosim da ne širiš t.i. zgodbic o koncu sveta, v tem primeru svetovne finančne ureditve. Dejstvo je da sistem kot takšen poenostavlja marsikateri vidik, ki ga drugače na globalni ravni ne bi bilo mogoče izvesti, npr. privatizacija ( od katere so verjetno tvoji starši, pa tudi ti nekaj profitirali, pa četudi si pred 2.sv.vojno niste lastili prav ničesar ( to je samo primer, lahko vi rekel tudi da ste bili magnati. )), možnost nakupa dela podjetja, in biti soudeležen pri dobičku, itd... česar pa prejšnje ureditve niso omogočale, in ja to je omogočeno tudi malemu človeku, z malo ali nič ekonomske izobrazbe.
Cestni prebrisanci ( zanimivo ), izrabljajo lenobo '' navadnega državljana '' ( zanimivo ), ki se mu ne da osnovno pozanimati o tem kako lahko sam špekiulira in direktno kupi delnice podjetij, in naknadno s tem zasluži, ali pa propade, zato se ustvarjajo različni skladi, kjer je pač stopnja rizika povezana z dobičkom, in s tem posledično služijo ( zanimivo ).
(zanimivo ) - Vse napisano lahko mirno rečemo tudi zate ( brez zamere ), ker tvoj način je isti, to veš tudi sam, ker si pač middle man, in deluješ kot vezni člen med povpraševanjem in ponudbo, ne glede na napisano.

Ta finančni zlom ki je doletel ZDA, je podobno kot letalska nesreča, nikoli ni le enega dejavnika, temveč je več dejavnikov, vseh ne poznam ne jaz ne ti, in zelo nevmesno je tiste izmed nas, ki to nameravamo narediti označiti kot bedake. Za primer ti rečem tole, v ene, tvojih postov si napisal da te jezi kako ljudje delajo z avtomobili, ter da ne razmišljajo o njihovem bodočem kupcu, kaj pa mi ki iščemo vedno dobre poti k novim avtom? Ali mi ne skrbimo da se na cesti po 2 ali 3 letih pojavljajo dobro servisirani in vzdrževani avtomobili, ter da se sploh pojavljajo, in se ne vozimo samo z starejšimi vozi. Zakaj recimo enkrat ti don't put your money where your mouth ist ( se v angleščini bolje čuje :laugh ) pa pelješ vse svoje avte, ki imajo čez 300 k km na razgradnjo, in kupiš same 2 leti stare avte, z preverjeno zgodovino in tako še bolj prispevaš k splošni blaginji naroda in avtomobilski zavesti Slovencev? Nima veze samo prosim ne paničari, ker ni potrebe.

Vsi ostali ne zganjajte panike, life je pač sinusna funkcija, gre gor in dol, smo pač v času sprememb, glede na globalizacijo je to bilo za pričakovati, priča smo preporodu finančne in svetovne ureditve, slabše kaj veliko ne more biti ( ne za svet ne za nas Slovence ) lahko gre samo še navzgor, gospodarska moč pač odhaja na vzhod, in zlom ZDA je tukaj, ampak iz tega bodo predvsem revni narodi profitirali ( s tem ne mislim nas razvajenih zjamrancev, ampak tiste resnično boge ), ampak to so preobsežne teme za na forum Jerry - lahko kdaj ob :beer, vidim da se lahko nadejam intelektualnega sogovornika in močnih argumentov, vsi osatli ste seveda dobrodošli, pa brez zamere če sem zatežil, lahko noč ( še posebej če imate delnice na Kitajskem in ne v Telekomu :ok2 ).

Urejal Nixxon, 02.10.2008, 08:13.

HUSTLER FOR LIFE!!!

Prikaži več možnosti

TP
TP

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 315
  • Avtomobil: e61 535d

O.K. Jerry sicer si super dedec, in tvoje poste je užitek brati, prav tako kapo dol pred tvojim splošnim in predvsem avtomobilskim znanjem, ampak jaz osebno se tukaj ne strinjam popolnoma.

Popolnoma se sicer strinjam z tvojo prvo postavko, zaradi katere je možno, da bom celo odstopil od celotne stvari, ampak stvar je zaenkrat v preverbi pri t.i. finančnih strokovnjakih, pa bomo videli kako naprej.

Kot uspešnega preprodajalca rabljenih avtomobilov te popolnoma razumem, vendar te prosim da ne širiš t.i. zgodbic o koncu sveta, v tem primeru svetovne finančne ureditve. Dejstvo je da sistem kot takšen poenostavlja marsikateri vidik, ki ga drugače na globalni ravni ne bi bilo mogoče izvesti, npr. privatizacija ( od katere so verjetno tvoji starši, pa tudi ti nekaj profitirali, pa četudi si pred 2.sv.vojno niste lastili prav ničesar ( to je samo primer, lahko vi rekel tudi da ste bili magnati. )), možnost nakupa dela podjetja, in biti soudeležen pri dobičku, itd... česar pa prejšnje ureditve niso omogočale, in ja to je omogočeno tudi malemu človeku, z malo ali nič ekonomske izobrazbe.
Cestni prebrisanci ( zanimivo ), izrabljajo lenobo '' navadnega državljana '' ( zanimivo ), ki se mu ne da osnovno pozanimati o tem kako lahko sam špekiulira in direktno kupi delnice podjetij, in naknadno s tem zasluži, ali pa propade, zato se ustvarjajo različni skladi, kjer je pač stopnja rizika povezana z dobičkom, in s tem posledično služijo ( zanimivo ).
(zanimivo ) - Vse napisano lahko mirno rečemo tudi zate ( brez zamere ), ker tvoj način je isti, to veš tudi sam, ker si pač middle man, in deluješ kot vezni člen med povpraševanjem in ponudbo, ne glede na napisano.

Ta finančni zlom ki je doletel ZDA, je podobno kot letalska nesreča, nikoli ni le enega dejavnika, temveč je več dejavnikov, vseh ne poznam ne jaz ne ti, in zelo nevmesno je tiste izmed nas, ki to nameravamo narediti označiti kot bedake. Za primer ti rečem tole, v ene, tvojih postov si napisal da te jezi kako ljudje delajo z avtomobili, ter da ne razmišljajo o njihovem bodočem kupcu, kaj pa mi ki iščemo vedno dobre poti k novim avtom? Ali mi ne skrbimo da se na cesti po 2 ali 3 letih pojavljajo dobro servisirani in vzdrževani avtomobili, ter da se sploh pojavljajo, in se ne vozimo samo z starejšimi vozi. Zakaj recimo enkrat ti don't put your money where your mouth ist ( se v angleščini bolje čuje :laugh ) pa pelješ vse svoje avte, ki imajo čez 300 k km na razgradnjo, in kupiš same 2 leti stare avte, z preverjeno zgodovino in tako še bolj prispevaš k splošni blaginji naroda in avtomobilski zavesti Slovencev? Nima veze samo prosim ne paničari, ker ni potrebe.

Vsi ostali ne zganjajte panike, life je pač sinusna funkcija, gre gor in dol, smo pač v času sprememb, glede na globalizacijo je to bilo za pričakovati, priča smo preporodu finančne in svetovne ureditve, slabše kaj veliko ne more biti ( ne za svet ne za nas Slovence ) lahko gre samo še navzgor, gospodarska moč pač odhaja na vzhod, in zlom ZDA je tukaj, ampak iz tega bodo predvsem revni narodi profitirali ( s tem ne mislim nas razvajenih zjamrancev, ampak tiste resnično boge ), ampak to so preobsežne teme za na forum Jerry - lahko kdaj ob :beer, vidim da se lahko nadejam intelektualnega sogovornika in močnih argumentov, vsi osatli ste seveda dobrodošli, pa brez zamere če sem zatežil, lahko noč ( še posebej če imate delnice na Kitajskem in ne v Telekomu :ok2 ).

Si zadnje čase kaj gledal indekse kitajskih borz, Indije, Brazilije? Ja, imperiji propadajo, rojevajo se novi, ampak ne čez noč, pa ponavadi ne tam, kjer mislimo. Vmes se pa zgodi ogenj in meč. No, par tisoč let zgodovine trdi tako, ti imaš očitno boljše informacije.

Samo FYI - Kitajska je glavni financer zadolževanja ZDA. Če crknejo ZDA bo tudi Kitajska. Gre se samo za par tisoč miljard. V primerjavi s tem je finančna kriza približno drobiž. Da ne omenjam, da če crkne trg ZDA, rižarji nimajo komu kaj prodajat. So še sami premalo razvit trg za to, da bi bili samozadostni. Zakaj vraga pa misliš da si ZDA lahko privoščijo tiskanje $$$, svet jih mora pa kupovati, da lahko še naprej prodaja v ZDA? Torej govorimo o posrednem financiranju lastnega gospodarstva na račun bogatije Z, ki je praktično v trenutku presahnila. Skratka, hiperproduktivna, poceni in oh in sploh super Kitajska bo prodajala komu??? Severni Koreji in Kubi? Če se ne motim imata obe državi skupaj trenutno kupno moč srednejga mesta na Z.

Zakaj je to do sedaj šlo (en simpl primer)? Recimo 100 Mrd.$ vredna banka je imela 10 Mrd$ slabih terjatev. No problem - narediš novo izdajo delnic, se dokapitaliziraš, izdaš dolžniške papirje, pa gre. Ker je to samo 10% vrednosti, gremo dalje. Sedaj so praktično vse samostojne banke klecnile (ja, tole je enako letu 1929). Posledično so delnice padle cca. 90%. Torej je prejšnja 100 Mrd.$ vredna banka vredna 10 Mrd. $, vendar ima še kar 10 Mrd. $ slabih terjatev. Torej je vredna NULA. Kam bo šlo bankinih reciva 50.000 zaposlenih? Kam pa še recimo 200.000 zaposlenih, ki jih je ta banka financirala preko posojil podjetjem ali direktno? Bodo po mojem hitro brezposleni. Kaj se bo pa zgodilo, ko bo teh brezposelnih 100, 200 miljonov? Mogoče iskanje krivca? Ki bo... hm... tujci? Imigranti? Rižarji? Seveda je tole črn scenarij. Verjamem, da so tisti ki sprejemajo odločitve zadosti pametni, da tako daleč ne bo šlo, ampak stvar je dosti bolj kritična, kot folk misli.

Sedaj pa še bolje - če tele j*** ne bodo začeli presneto hitro in agresivno reševati, bodo posledice dosti hujše, kot si ti misliš. Najbolj žalostno pri tem je pa, da če jo ne rešijo, smo ga najebali vsi. Če jo pa rešijo, bo pa treba zapitek plačati, to pa vemo kdo bo - davkoplačevalci po celem svetu. Vmesni dobički so šli pa na račune že sedaj prebogatih, ker to pomeni da ljudje v splošnem plačajo slab denar tistih, ki so slab denar vzeli zaradi mamljivih dobičkov. Dobički so pobrani v privat sektorju, puf pa ostaja državi, torej ljudem.

Če ma še kdo kaj za pripomniti na tole, lahko ob :beer. Res ne mislim skuriti testature in vsega časa na argumentiranje napisanega. Kdor vidi kaj smisla v tem - fajn. Mogoče se komu odprejo oči. Kdor ne - tudi prav.

LP
Prikaži več možnosti
    • Rottie je všeč

Plavi
Plavi

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 505
  • Avtomobil: F10

Zakaj je to do sedaj šlo (en simpl primer)? Recimo 100 Mrd.$ vredna banka je imela 10 Mrd$ slabih terjatev. No problem - narediš novo izdajo delnic, se dokapitaliziraš, izdaš dolžniške papirje, pa gre. Ker je to samo 10% vrednosti, gremo dalje. Sedaj so praktično vse samostojne banke klecnile (ja, tole je enako letu 1929). Posledično so delnice padle cca. 90%. Torej je prejšnja 100 Mrd.$ vredna banka vredna 10 Mrd. $, vendar ima še kar 10 Mrd. $ slabih terjatev. Torej je vredna NULA. Kam bo šlo bankinih reciva 50.000 zaposlenih? Kam pa še recimo 200.000 zaposlenih, ki jih je ta banka financirala preko posojil podjetjem ali direktno? Bodo po mojem hitro brezposleni. Kaj se bo pa zgodilo, ko bo teh brezposelnih 100, 200 miljonov? Mogoče iskanje krivca? Ki bo... hm... tujci? Imigranti? Rižarji? Seveda je tole črn scenarij. Verjamem, da so tisti ki sprejemajo odločitve zadosti pametni, da tako daleč ne bo šlo, ampak stvar je dosti bolj kritična, kot folk misli.

LP

Tako enostavno pa ni, kot si napisal. 100Mrd$ vredna banka je vredna 100Mrd$ oziroma 90, če odšteješ slabe terjatve. Borzna cena je drugo in načeloma ne pade za 90 %, v kolikor ima banka 90% dobrega "kapitala".
Problem, ki se je pojavil, je da banka nima 90% dobrega kapitala ampak ga ima manj, kot slabega torej manj kot 50 %. Nepremišljeno odobravanje kreditov zaradi dobrih donosov je pač rizično in ko je denar postal drag, se krediti niso več mogli odplačevati. Veliko teh je zaradi nezavarovanosti padlo na pleče banke, ki si je sposodila od drugih bank in spirala se zavrti v vse bančne sektorje po svetu. Posledično denar postane zelo drag, posojila se ne najemajo, banke ne služijo, gospodarstvo grev k****,.. delovna mesta tudi,.. sledi počasno okrevanje...
Prav tako so preveč mamljivi najemi pri tej firmi. Tako nizki obroki brez kakršnih koli zavarovanja bodo firmo definitivno pokopali, ker je denar pedrag za take štose in nobeden ga nebo posojal brez zavarovanj.
lp
Prikaži več možnosti

TP
TP

BMW fanatik

• Uporabnik

Saj sem rekel - poenostavljen primer. Če bi pisal vse v detajle, bi končal z 200 strani dolgo knjigo.

Dodatno pa - firme so se v preteklosti financirale z delnicami (recimo v preteklosti primer iz hi-tech gospodarstva - Cisco). Tudi banke to počnejo, sploh če škriplje. Zato sem dal primer, ker je na ta način ta velika varovalka sedla. Samo poglej, kaj se je zgodilo s 5 glavnimi samostojnimi bankami v ZDA. Vsaj za 4 vem da so pod 20% prejšnje vrednosti. Madona, še Reiffeisen (Evropa), ki izkazuje popolnoma zdravo sliko in napoveduje 1 Mrd.€ dobička je padel na malo več kot 40% vrednosti. Ja, posledica panike in nepotreben padec, ampak tako je.

Skratka, dejavnikov je morje in vse naštevati in razložiti je nemogoče. Dejstva pa je, da je situacija slaba, reševanje bo pa drago za vse ljudi, če ne direktno pa posredno.

LP
Prikaži več možnosti

Free_Style
Free_Style

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 840
  • Avtomobil: BMW f11 LCI & RS Trophy

Ste mal zašli iz poti....=) Drugače vas je pa zanimivo brat.=)
Prikaži več možnosti

bullit
bullit

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 005
  • Avtomobil: 2Fast4You

Dejavnikov je ogromno, res je da je do plunka prišlo, ampak vse kar je potegnilo zraven je bolj ali manj panika, in trg se bo slej ko prej stabiliziral.

Tako mislim jaz, ampak jaz sem pač nepoboljšljiv optimist, in kozarec vedno vidim napol poln.
Dejstvo je da ZDA kot trg ne morejo kar čez noč propasti, in prenehati kupovati dobrin, pač bomo mogoče priča rojstvu nove svetovni finančne ureditve, in če bomo imeli srečo bo mogoče celo boljša od sedanje, Kitajci pa še vedno lahko prodajo nam ( ne kopij X5:laugh ) se pravi Evropi, ki bo verjetno ostala najbolj nedotaknjena v vsej tej kolobiciji, in lahko da bo naslednja solo velesila, kot je to do sedaj bila ZDA, Slovenija über alles, škoda ko ni več Janše :ok2.

Nazaj na temo, če se bo vse check out potem grem v nakup prek BP, ker mi noben zakon, ne moralni in ne napisani, ne prepoveduje kupovati tam kjer je meni najljubše ( seveda pod pogojem da je vse legalno ), če pa komu kapitalizem ne paše, ima pa na izbiro cel spekter držav z drugačnimi ureditvami brez kapitalizma, ampak to je pa že druga zgodba... pa brez zamere.

HUSTLER FOR LIFE!!!

Prikaži več možnosti

Jerry
Jerry
  • Uporabnik
  • Sporočil: 86 870
  • Avtomobil: Bee-em-wee

Ne, finančnega zloma ZDA ne moremo primerjati z letalsko nesrečo. Zakaj? Ker zanj obstaja samo EN razlog: pohlep!

V Ameriki trenutno poteka bitka med zagovorniki Wall Streeta in Main Streeta. Imeni simbolizirata globalno in lokalno ekonomijo. Predstavniki globalne ekonomije so borzni posredniki in tisti, ki služijo z vrednostnimi papirji, lokalno ekonomijo pa sestavljajo mali podjetniki. Kot vemo, je do zloma prišlo na borzi. Logično in pričakovano, saj ima ta institucija največje donose, hkrati pa najmanj transparentno poslovanje, ki nudi odlično krinko raznoraznim špekulacijam, goljufijam in pranju denarja. Namesto da bi borzni posredniki (in bankirji ter ostali uradniki z Wall Streeta) skrbeli za to, da denar transparentno prerazporedijo od vlagateljev k podjetnikom, so iz pohlepa začeli ustanavljat različne bolj ali manj rizične sklade in plest finančno mrežo, ki je imela samo en in edini cilj: prikriti njihove nezakonite transakcije.

Ko so na Wall Streetu videli, da ta sistem deluje, so postali vse bolj pogumni in drzni. Njihovemu zgledu so hitro sledile tudi banke in borze drugje po svetu in na koncu so celo podjetja že igrala to igro (spomnimo se samo afere Rdeči križ pri nas). Nastala je globalna ekonomska zmešnjava, kjer praktično nihče ni več vedel s čim sploh trguje - niti sami ustanovitelji ne. Zato jim je igra ušla iz rok in zgodilo se je to, čemur smo priča.

Najbolj smešno pri vsem tem je dejstvo, da se to ni zgodilo prvič. Ljudi pač vodi pohlep in pozabljajo, da se samo od trgovanja ne da živeti. Živi se namreč od dela, ustvarjanja - ne pa od preprodajanja. Ena družina še lahko živi od preprodaje, celoten narod pa ne more. Zato so zdaj v ZDA vse oči uprte v Main Street. Oni so tisti, ki lahko do neke mere pomagajo posrednikom in ublažijo nacionalno krizo, a to bi šlo na njihov račun (ker bi bilo poplačano z njihovim denarjem). Zdaj torej bankirji in borzniki, ki so dolga desetletja lepo živeli na račun delavcev in podjetnikov, pričakujejo, da jim bodo prav ti rešili njihove debele riti. Zaenkrat so to odklonili, kar me niti ne preseneča.

Zakaj vse to razlagam, boš mogoče vprašal. Zato, ker v tem leži bistvo. Imamo namreč dve vrsti ljudi. Eni se vse življenje učijo, garajo in si šele na koncu ko gredo v pokoj (če ga dočakajo) mogoče kaj privoščijo, drugi so pa "pametni" in kradejo pridnim. Bom povedal en primer. Ko smo pred 15 leti z družino hodili na počitnice v Poreč, so v našem hotelu bivali praktično skoraj samo ostareli bogati Nemci. To so bile družine, ki so do premoženja prišle po "old school" metodi in so si na stara leta lahko privoščile oddih. Tudi jaz sem od svojega 20. do 30. leta praktično nepretrgoma garal in si nisem privoščil ničesar, tudi počitnic na morju ne. Ko sem po 10 letih spet prišel tja (v isti hotel), pa šok: povsod sami mladi ljudje. Kako? Ja lepo. To so tisti posredniki in špekulanti, ki so na hitro obogateli s trgovanjem - in zaradi takih se svetovna ekonomija maje v temeljih!

Ko takole gledate moje oglase za avtomobile in berete moje poste, si gotovo tudi mene predstavljate kot mladega povzpetnika, torej kot enega od njih. Pa ni tako. Za razliko od drugih se namreč jaz še kako dobro zavedam, da tako dolgo ne bo šlo več naprej. Seveda nisem neumen in sem si tudi jaz odtrgal svoj kos kolača (bedak bi bil, če si ga nebi), sem pa za razliko od nekaterih drugih ostal na realnih tleh. To pomeni da sem vlagal v znanje in ne znam samo obračat kapitala, pač pa tudi kaj več. Prišel bo namreč čas (če ni že tu), ko se od mešanja megle ne bo dalo več živeti. Borznega mešetarjenja je konec in če želiš preživet, boš moral delat - fizično delat. Denar bomo težko prislužili in zanj boš dobil malo, zato bomo morali začet cenit tisto, kar imamo. Kupovat nov avto in to na najbolj rizični lizing v TEH časih... ja lepo vas prosim (brez zamere), A STE BOLANI? Celoten svet drvi v pogubo, ker vse temelji samo na videzu in užitku, vi bi pa ZDAJ zapravljali??? Get real!!

Življenje torej ni sinusoida krivulja, ampak je dosti bolj nepredvidljivo. Kvečjemu zgodovina je sinusoida - in iz nje se je treba učit. Trenutno smo na točki, kjer se je pot prevesila že skoraj vertikalno navzdol. Prilagodite vaše razmišljanje in ukrepe nastali situaciji, saj smo zaradi globalizacije zdaj vsi v istem čolnu - prosim.

Srce lahko včasih odkleneš tudi tako, da ključ vtakneš eno nadstropje nižje.

Prikaži več možnosti
    • Mat xxl je všeč

Spiderboy
Spiderboy

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 651
  • Avtomobil: Alpin Weiss

Pa Jerry ti si mojster za vse: strojništvo, ekonomijo, psihologijo, ...
Objavljena slika
Objavljena slika
Prikaži več možnosti
    • Martin E30 je všeč

TP
TP

BMW fanatik

• Uporabnik

Jerry said: "Živi se namreč od dela, ustvarjanja - ne pa od preprodajanja."

Ahm... Bi rekel da sam sebi prognoziraš čudno prihodnost oz. zanikaš svoje delo. Pardon - po tvoje - nedelo.

Ni tako črno-belo. Židje so imeli vedno denar, pa kar vem so celo zgodovino delali točno tisto, kar ti označuješ za nedelo. In to samo še enkrat potrjuje tvoje izjavo - ovce so za striženje. Ali še drugače - moč in denar ima tisti, ki ima največ informacij ali še bolje - jih ustvarja.

LP
Prikaži več možnosti

Miholl
Miholl

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 486
  • Avtomobil: Audi A5

Ma kakšen pohlep...pohlep koga?

Sej maš par posameznikov Šrotov tudi v ameriki, ne moreš pa rečt da je zaradi tega prišlo zaradi pohlepa.

Banke so se "zakalkulirale" pri dajanju hipotek (tam so lahko 100% glede na nepremičnino),gospodarstvo so meli že prej v recesiji (konzervativna politika republikancev),ljudje niso mogli plačevat hipoteke, banke so se potopile v dolgove,nepremičninski trg (ki velja za enega bolj stabilnih) se je ob ogromni ponudbi in majhnem povpraševanju zamajal, banke so zaostrile pogoje posojil,saj so se same utapljale, ljudje so panično začeli jemat vn prihranke,delnice so padle,lombardni krediti so krenili v nasprotno smer kot bi morali-izgubo,vse to se je odrazilo na vlagateljih,ki so denar potegnili iz delnic,kar naenkat je ratalo veliko prodajalcev in malo kupcev...in klopčič se bo počasi razvil do konca...

Kdor je bil tukaj pohlepen je bila banka,špekulanti in pa vlagatelji z lombardnimi krediti...kdor si je pa vzel hišo na hipoteko si je ni iz pohlepa ampak potrebe...
.... c u o r e s p o r t i v o ....
Prikaži več možnosti

Jerry
Jerry
  • Uporabnik

Pa Jerry ti si mojster za vse: strojništvo, ekonomijo, psihologijo, ...

Tema nisem jaz, pač pa ekonomske storitve.

Če bi ljudje namesto da gojijo fovšijo do drugih raje dali kaj nase (pa ne mislim obleke), bi bilo življenje dosti lepše.

Prikaži več možnosti

Spiderboy
Spiderboy

BMW fanatik

• Uporabnik

No od tvojega spisa sem prebral le par stavkov, ker se mi pač ne da tvojih dolgih klobas brat, pa vendar lahko rečem, da le ni vse tako kot si ti rekel ...

Miholl je povedal kratko in jedrnato :ok

Urejal Spiderboy, 01.10.2008, 22:04.

Objavljena slika
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

Jerry
Jerry
  • Uporabnik

No od tvojega spisa sem prebral le par stavkov, ker se mi pač ne da tvojih dolgih klobas brat, pa vendar lahko rečem, da le ni vse tako kot si ti rekel ...

Kako lahko rečeš da ni tako kot sem rekel, če nisi prebral kar sem napisal?

Prikaži več možnosti

Miholl
Miholl

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 486
  • Avtomobil: Audi A5

Brez kreganje fantje prosim.

Moderator prosim naredi novo temo pod rubriko splošne razprave o Ameriški recesiji oz. finančni krizi al karkol že pač...

Tema je Blue Pegasus :)
.... c u o r e s p o r t i v o ....
Prikaži več možnosti

Spiderboy
Spiderboy

BMW fanatik

• Uporabnik

Ker si začel nakladati o pohlepu borznih posrednikov, ki naj bi bili krivi za trenutno krizo kar sploh ni res
Objavljena slika
Objavljena slika
Prikaži več možnosti

Jerry
Jerry
  • Uporabnik

Brez kreganje fantje prosim.

Moderator prosim naredi novo temo pod rubriko splošne razprave o Ameriški recesiji oz. finančni krizi al karkol že pač...

Tema je Blue Pegasus :)

Meni je prav, čeprav je to dvoje močno povezano.

Prikaži več možnosti

Jerry
Jerry
  • Uporabnik

Ker si začel nakladati o pohlepu borznih posrednikov, ki naj bi bili krivi za trenutno krizo kar sploh ni res

Vidiš ko nisi prebral. Rekel sem da je kriv pohlep, najbolj pohlepni so pa prav bankirji in borzni posredniki. Seveda ne vsi, je pa že po defoltu nekdo ki si v življenju želi samo obračat denar, pohlepen. To ni lahka služba in opravljajo jo lahko samo tisti, ki imajo dovolj velik interes za to - se pravi da jih goni pohlep.

Prikaži več možnosti

Beemer
Beemer

Banned

• Izključen
  • Sporočil: 4 854

No no Jerry in ostali. Absolutno pretiravate.
Vsaj iz dveh vidikov:
1. v ZDA ni bilo zloma ekonomije. (vsaj jaz si zlom predstavljam nekoliko drugače, kot kaže trenutno stanje). Lahko da bo seveda. Ni ga pa še bilo. Iz tiste krize iz 30ih nas loči še ogromno. Tista kriza je zelo udarila po žepu navadne ljudi, primanjkovalo je služb... trenutno stanje je še vedno zadovoljivo. Predvsem pa umetno povzročena panika.
2. Evropa ne bo velesila v stilu ZDA, dokler bo svetovna valuta $. Pa ne pričakovati, da bo dolar doživel kolaps v stilu argentinskega pesosa in podobno.

Se zavedam, da noben imperij ni večen (Rimski imperij, Britanija, Španija...) ampak ZDA propadle čez noč zagotovo ne bodo. Zgodovina tudi lepo prikazuje kaj se je dogajalo s svetom, ko so se rušili podobni imperiji. Vzemimo za primer Rim. Izredna civilizacija, še sedaj aktualno rimsko pravo ter nekatere ideje Julija Cezarja (dodatek za številne družine, če se ne motim je že njegova ideja) ter podobno. Poglejte kaj se je dogajalo s svetom v kasnejših stoletjih. Podobno se zna zgoditi v primeru padca ZDA. Ponoven vzpon totalitarnih režimov v stilu Stalinistov... Vsekakor svet v katerem nočem živeti.

In Jerry. Ti tvoji zlobni bankirji so za sistem kakršen vlada naredili ogromno. Brez dealerjev ga ne bi bilo. Brez zlobnih židov bi že zdavnaj propadel. Jaz sem samo vesel za razne Rothschilde in ostale žide, da so nam omogočili posredno živeti v svetu kakršen vlada -> torej, v katerem ima vsak šanso da uspe. So pohlepneži. Ni pa potrebno vse bankirje in preprodajalce tlačiti v en in isti koš. Sploh ker lahko en izredno sposoben in vizionarski dealer prinese firmi/državi več keša kot 1000 fizikalcev skupaj (tako pač je).

Skratka, trenutni zahodni režim je najmanj pokvarjen od pokvarjenih. Ne da se ne zavedam slabosti. Ampak ko pomislim v kakšnem sistemu bi lahko še živeli me spreleti srh.

Absolutno pa nisem za zakon, ki ga podpira Bush. Na srečo so republikanci zavzeli pokončno držo (ter tudi nekaj demokratov) ter zavrnili predlog (upam da ga tudi v nadaljne). Pa tudi drugače se mi za to situacijo zdi 700B $ zgolj drobiž. Prišlo bo le še do večjega debeta, ki že sedaj ni majhen. Ampak jaz seveda nisem Bernanke ter Greenspan, da bi pametoval. Se mi ta tovrstno reševanje ne zdi primerno.

Del vsakega sistema so tudi krize. In trenutno se v eni takih nahajamo. Ni pa rečeno, da se zahod iz tega ne izvleče še močnejši ter bogatejši. Že kakšna inovacija v ekonomiji lahko reši sistem. Ne se pa slepit, da bodo ZDA propadle tko v roku par mesecev ali let. Vsaj mene in našo generacijo bodo sem prepričan še preživele izredno močne.

Urejal Beemer, 02.10.2008, 01:27.

Prikaži več možnosti
    • Mat xxl je všeč

TP
TP

BMW fanatik

• Uporabnik

Nekje do 1. polovice imaš prav, pa tega ti pravzaprav nihče ni oporekal, oz. če boš še enkrat prebral vso kolobocijo, vse to je bilo že povedano. Večkrat.

Drugi del pa. Sorry, ne bo šlo.
Žal je tako, da je trenutni sistem res najboljši od najslabših, ampak očitno ne zadošča več. Torej, ali se bo spremenil, ali pa bo umrl. Vsi si želimo bolj evolucije kot revolucije, ali bo pa to šlo, pa dvomim. Za evolucijo bi bilo potrebno, da bi potrošniki malo manj trošili in da bi bili bogati malo manj bogati, revni pa malo manj umazani. Bolj verjetno je, da bodo bogati zaenkrat še bolj bogati, revni še bolj revni, dokler ne bo počilo. Ta trenutek se pa oddaljuje po ciklih, kot ugotavljaš, z kakšnimi ekonomskimi revolucijami, kjer se potem balonček malo popusti, nato pa še bolj napihne.

Pa tudi obstoječa kriza. Ustvarjena je bila umetno, ok (pa naj bo to posledica pohlepa, špekulacije, karkoli hočete), reši pa naj jo sistem sam? Če jo bo reševal sistem oz. gospodarstvo samo, bo to tako kot sem povedal – z par 100 mio brezposelnih, ki bodo ostali brez prihrankov in brez strehe nad glavo. Če se bo pa stvar reševalo, bo pa vsaj del prihrankov ostalo, prav tako večina streh in služb, plačevalo bo pa to par milijard ljudi, vsak po malo in to kar nekaj časa. Kot si ugotovil, 700 Mrd.$ je samo začetek. Še naprej je pa to samo še en kamenček naprej od tega, da ZDA slabijo. Pokonci jih ne drži več tako zelo samo silni dolar (čeprav je še vedno z naskokom valuta št. 1), ampak največja potrošnja oz. največji trg, ki ga pa posredno financira država in to preko zadolževanja, ki je odločno preveliko. To je eden glavnih problemov. Ko zgubijo še to, gredo v maloro. Na škodo (ali korist, stvar pogleda) seveda cele globalne ekonomije, ampak tako bo.
In ker se tegale zavedajo vsi malo višje, in ker pacient še ni mrtev ampak brca, bo do aktivnega reševanja krize prišlo. Sistem je pa gnil in se bo sesul sam vase. Bolj vprašanje je, a bo prehod mehak (zaenkrat bo), a ne. Razlogov za gnilobo ja pa spet mnogo. Od vsebinskih (premočna sociala sploh v Evropi), do stalnih mehurčkov (pred leti IT, danes finance, jutri realno gospodarstvo), masovno potrošništvo, ki presega vse meje zdravega razuma, itd., do zunanjih. Globalizacija, prehitra razpoložljivost informacij (kar se uspešno izkorišča za manipulacije – posledično zato ker ima recimo banka male težave čez 5 minut cel svet prodaja njene delnice in težave postanejo velike), pohlep velikih in malih ljudi (veliki hočejo nadzirati cel svet, mali človek kjerkoli na svetu hoče živeti kot »bogati američan«), itd.
In ko bo ta gniloba šla dovolj daleč, bo imperij sedel. Žal jaz pod imeprij ne štejem samo ZDA, po mojem je vsaj Z. Evropa kar zraven. Vsak imperij je namreč še sedel primarno zaradi internih vzrokov. Dokler je bil imperij močan, suveren se je namreč širil in zavojeval. Zunanji dejavniki tu oz. v tem obdobju sploh niso faktor. Ko tega ni, pa prevladajo drugi faktorji oz. se pojavijo novi playerji.
ZDA danes pod nujno rabijo zunanjega sovražnika, afere, morajo biti svetovni policaj. Zato da vzdržujejo svoj vpliv, porabijo orožje in si zagotovijo delo za ponovno izgradnjo podrtega. Zraven imajo že ogromno – ne-američanov na grbi. Mehičanov in Azijcev. Temu dodaj še klasični problem – črnce. Pojdi recimo v Kalifornijo. Tam več folka govori špansko kot angleško. Cela četrt New Yorka je Kitajska. Črnci so postali absolutni rasisti, delajo pa še vedno v glavnem nemire, za lopato ali svinčnik se pa povprečnemu bivšemu sužnju ne da prijeti. Govorim iz prakse, ne na podlagi knjig ali interneta, mimogrede.
Skratka, ZDA so daleč od tega, da bi bile tako suverene kot včasih. So že na tem, da morajo biti precej militaristični da sploh lahko vzdržujejo interni red in mir. Kako daleč so torej od propada je dobro vprašanje na katerega lahko odgovori samo čas. Dejstvo pa je, da večji ko bodo imeli vpliv na svet v času poka, bolj bo bolelo ostale.

Vse navedbe so zgolj karikiranje, da ne bo spet kdo navajal da kakorkoli kritiziram ali blatim žide, črnce, azijo ali karkoli.

MMG: Glede na tvoje pisanje sklepam da si nadebudni študent financ ali vsaj ekonomije. S tem ni nič narobe, da se ne bova narobe razumela ampak ko/če boš malo pogledal ven iz knjih in videl kaj je tvoj lepi sistem že v realnosti vse zjebal in kaj je to naredilo iz ljudi, boš mogoče razmišljal vsaj malo drugače.

Prikaži več možnosti
    • Mat xxl je všeč

Nixxon
Nixxon
  • Globalni moderator
  • Sporočil: 67 462
  • Avtomobil: sivo povprečje

Se strinjam. Sem jo hotel že jaz odpreti, ker to področje ne spremljam in me malo zanimajo informacije od ljudi ki vedo več kot jaz, pa da mi po kmečko razložijo. :-D

To our friends and loved ones, no longer with us.

Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.