V širšem sorodstvu imam lovca pa pri njem doma v vitrini še nisem videl pištole, tudi omenjal je ni nikoli ko sem ga kaj spraševal. Ima šibrovke pa puške.
Urejal Nixxon, 06.02.2023, 11:07.
V širšem sorodstvu imam lovca pa pri njem doma v vitrini še nisem videl pištole, tudi omenjal je ni nikoli ko sem ga kaj spraševal. Ima šibrovke pa puške. Urejal Nixxon, 06.02.2023, 11:07. ![]() Jože, počivaj v miru. Hvala za vse. |
Prikaži več možnosti
|
Ni obvezna, tudi nimajo vsi. Je pa fajn za take stvari kot on opisuje ali pa, če te preseneti kakšna divja svinja, da jo potem na hitro popokaš. |
Prikaži več možnosti
|
Naj kak jager pove. Al ni nobenga na forumu? Par mojih znancev jagrov imajo pištole iz razloga, ki sem ga navedel
Si pa pri jagrih definitvno omejen. Ne moreš kar kupit AR15 al pa AK47... moraš se ravnat po določbah in predpisih lovstva. Obstajajo primeri, ko so dobili orožje za "lov" na kategorijo B7 (jih poznam) pa je bila to bolj sreča kot pravilo... Prav tako bodo te ljudje imeli zdaj vsi težave pri prepisu orožja na nove kategorije... Mislim, da je do 2025 čas za prepis, ker se je zakon kar močno spremenil kar se kategorij tiče... Tud jaz bom moral vse prepisat na druge kategorije... samo bom kot vedno odlašal do zadnjega... haha mam opomnik za zadnji mesec pred iztekom roka
Nekej si omejen tudi pri nabojnikih če gre za lov... .... citiram iz zakona o orožju: 5. člen: Lovsko orožje je strelno orožje kategorij B in C, s katerim se sme loviti divjad po predpisih o lovstvu. Za lovsko orožje veljajo poleg določb tega zakona tudi določbe predpisov s področja lovstva.
Zakon o divjadi in lovstvu pa pravi: 5. Člen. Lovsko orožje so lovske puške, pištole in revolverji. 43. Člen. Divjad se lovi v skladi z določbami tega zakona, načeli lovske pravičnosti, u vrsti primernim lovskim orožjem in izstrelkom ter način, ki ne sme: - ogrožati življenja in zdravja ljudi - divjadi pretirano vznemirjati ali izpostavljati nepotrebnemu trpljenju; - povzročati škode lastnikom zemljišč.
44. člen: prepovedano je: (tu pride v upoštev to kar sem prej napisal glede pištol in lovcev ter zakaj je dobro da imajo pištolo...) 3. uporabljati lovsko orožje na skupinskih lovih bližje kot 50 m od naselij in zaselkov; 9. uporabljati pri lovu orožje in naboje manjše moči, kot je predpisano; 10. uporabljati pri lovu kratkocevno strelno orožje, razen za usmrtilni strel ranjene, bolne ali onemogle divjadi in za obrambo pri iskanju obstreljene nevarne divjadi; 11. uporabljati pri lovu, razen pri odlovu žive divjadi, orožje na zračni ali plinski pritisk in avtomatsko orožje; 12. uporabljati pri lovu polavtomatsko orožje, katerega nabojnik je mogoče napolniti z več kot dvema nabojema;
To je tolk o orožju... pol so še neke odgovornosti pa globe pa to... Kar se listine za lov tiče si u glavnem ful omejen pri tem kaj boš kupil... Urejal BMW4everafter, 06.02.2023, 12:00. 1964 Ford mustang 289 V8, 2010 F11 530d |
Prikaži več možnosti
|
Hi,
se sicer ogibam teh debat, a
"Kar se listine za lov tiče si u glavnem ful omejen pri tem kaj boš kupil"
se s citatom ne strinjam. Jaz kot lovec sem do sedaj lahko kupil vse, kar so dovolili tudi sportnim strelcem. Imam tudi kratkocevno orozje. Ne smem pa kupovati avtomatov - niti jih ne smejo sportniki..
lp,
Cale
lp,
The only way to find the limit is to go over it!
|
Prikaži več možnosti
|
Ma se ne strinjam, ker zakon je jasen...Vse kar je drugače od zakona je sistemska napaka UE in posledica splošnega nepoznavanja zakona in orožja nasploh. AR15, AK47 in podobno z več kot 2 strelnim nabojnikom ne moreš kupit na listino za lov in pika. Konec debate... To lepo piše v 44.členu 12 odstavek zakona o divjadi in lovstvu.. na katerega je direktno vezan zakon o orožju in pravi kaj ne smeš imet od polavtomatov. Torej ne moreš kupit nobenega polavtomata, katerega nabojnik sprejme več kot 2 naboja. Če si lovec lahko kupiš orožje kategorije B in C, ki ustreza predpisom in zakonu o lovstvu. V zakonu lepo piše "lovske puške"... Samo razumevanja ni pravega zadaj in potem pride do anomalij.
Če si kupil (karikiram pač) in vpisal ar15 recimo s 30 strelnim ali 10 strelnim nabojnikom (ker manjšega sploh ni kolkor vem), si pa zgolj ena od izjem katero sem navedel že v komentarju in boš imel težave pri trenutni prekategorizaciji orožja na nove kategorije po novem zakonu, ker je treba it z listino na UE in popravit obstoječo listino, kjer bodo videli da nekaj ne štima... Tko, da, če imaš tako puško pisano na lov, se kar pripravi na to, da se boš moral včlanit v strelsko društvo in uredit vse potrebno za izdajo orožne listine za šport, ali pa orožje prodat/oddat.
Edina stvar kjer kot lovec nisi omejen je kaliber orožja. Če se odpravljaš lovit slone v savano lahko temu primerno orožje kupiš, ki ima kaliber tka kot je primeren za slone........ Medtem, ko športni strelec ne more dobit nabavnega dovoljenja za kaliber večji od 12,7mm torej .50cal.
Poznam primer, ko so mu na lepe oči (pred leti že) na UE pisali ar-je in kalaše in še par bombončkov na lov... Pač napaka v razumevanju pojmov na strani UE... pa so ga klicali čez več mesecev, da je prišlo do napake in mora uredit listino za šport, ali pa se orožja oddat/prodat.... Zato pa je dosti jagrov tudi včlanjenih v strelska društva poleg lovske družine. Da imajo lahko vse to orožje vpisano na šport, medtem, ko majo na lovu tisto flinto, šrot pa enga glocka, kar pač realno rabiš + da lahko nastreljujejo puške na uradnem strelišču kluba (če ga ta ima). Urejal BMW4everafter, 06.02.2023, 13:27. 1964 Ford mustang 289 V8, 2010 F11 530d |
Prikaži več možnosti
|
Stevilo nabojev v nabojniku bo po novem zakonu omejen tudi pri sportnikih (ce se ni). To resis z zaticem, ki doloci maksimalno stevilo nabojev v nabojniku in se ga ne da odstraniti brez orodja. Lahko imas pa spodaj pripet boben z original kapaciteto 75 nabojev, ce ti pase ali ti je vsec.
Ena od stvari, pri katerih si omejen pri lovu, je ravno kaliber. Mora dosegati dolocene moci za doloceno divjad.
Sam sem tudi clan sportnega strelskega drustva, a ne zaradi sportnega OL.
lp, Cale
The only way to find the limit is to go over it!
|
Prikaži več možnosti
|
Vse kar ti pišeš sem že jaz napisal...
Orožje se itak kupuje glede na kaliber, tip in kategorijo. Bolj jasna stvar kot je ne more bit. Vendar je to da je pisan recimokalaš na OL az lov je anomalija. In te anomalije se bodo zdaj odpravile oziroma se že odpravljajo. Ti enostavno ne moreš dobit nabavnega dovoljenja za kategorijo v katero spada kalaš, ar15 ali slično s tem, da na vlogo vpišeš razlog "lov"... ker ne eno ne drugo ne spada v kategorije, ki so ustrezne za lov glede na zakon. Saj kalaš, ar15 ali slični polavtomati ne obstajajo z manj kot 10 strelnim nabojnikom (obstajajo nabojniki z omejilci na 5 nabojev... na manj kot to ne obstaja) in posledično so edine 3 kategorije po katerih to lahko kupiš po novem A7a, A7b ter A8a. Za "lov" pa kapaciteta nabojnika na polavtomatu ne sme presegat 2 naboja, hkrati si pa omejen na kategorijo B in C skladno z določbami in predpisi zakona o divjadi in lovstvu. A kategorija in OL za lov sta skregana... je no-go. Eventuelno lahko B6b če bi obstajali 2round limiterji ali 2round nabojniki za tovrstne polavtomate, pa pač ne obstajajo.... In še enkrat. Kdor je po prejšnjem zakonu dobil 5, 10, 20, 30 strelne polavtomate vpisane na listino za lov, mora to orožje prekategorizirat in pisat na listino za šport (v tvojem primeru to ne bo problem ker v klubu si, ostale pogoje pa izpolnjuješ, ker itak že imaš OL za lov.... je vse samo stvar birokracije - hvala bogu).
To glede nabojnikov je tudi nekaj, kar je na nevem čigavem zelniku zraslo,.... Tud tako gostilniška nabuloza, da je kar hudo... V takih primerih je bolje je zakon prebrat, oziroma novo kategorizacijo kot pa poslušat ljudi okoli sebe kaj bluzijo in se smilijo sami sebi... kategorizacija_orozja.docx (live.com) Pač je prišlo do razčlenitve kategorij.. whatever...big deal... Če boste pustili orožje z več kot 11 strelnimi nabojniki na kategorijah B potem ste v prekršku, če jih na strelišču ali tekmah uporabljate...... Pač bodo taki, ki jim je težko zakon prebrat prešaltali na 10 strelne picolinote, pa se bo lepo naprej jamralo v gostilni za šankom kako jih država jebe iz vseh strani. Realno je B4 ostala B4, B1 je postala B5b, in B7 je postala B9. Na vseh teh pa si omejen s kapaciteto nabojnika bodisi na 3 ali max 11 nabojev.
Za športne strelce praktično ni sprememb glede nabojnikov in je potrebna le prekategorizacija orožja v drugo kategorijo. Torej iz B kategorije na A kategorijo kot sledi: -A7a ( polavtomatska pištola bivše kategorija B1 za več kot 20 strelni nabojnik) - pogoj za to kategorijo je ŠPORT -A7b/A8a (za polavtomatske puške iz bivše kategorije B7 in B4 za več kot 10 strelni nabojnik) - pogoj za to kategorijo je ŠPORT
Tako, da realno kot športni strelec nimaš nobenih sprememb razen kategorije. To, da je vse omejeno po novem je rekla-kazala in totalna gostilniška nabuloza... Seveda je večini lažje jamrat pa nabijat v prazno, kot pa si vzet 10 minut in prebrat vsaj ključne člene novega zakona in tabelo kategorij.... Samo ustrezno je treba prepisat svoje orožje In definitivno bodo tukaj padli vsi, ki majo na lov pisane razne kalaše in podobno, ker to pač že po starem ni bilo OK ampak recimo temu "sivo območje", po novem je pa sploh totalno mimo in na to so zelo pozorni na UE.... Vsaj tako slišim od znancev strelcev/jagrov...
Pri strelivu kot jager nisi omejen z kalibrom...Lahko kupiš 20mm kaliber, če je to potrebno in greš lovit tiranozavra... Si pa omejen s polnitvijo in tipom streliva, ker moraš glede na divjad, ki jo "loviš" uporabljat ustrezno municijo, ustrezne moči, ustreznega tipa krogle,... Tudi to sem napisal že prej in zgleda nisi prebral...Kaliber in tip streliva pa nista eno in isto... Kaliber je samo eden... Tipov streliva je pa znotraj določenega kalibra malo morje. Urejal BMW4everafter, 07.02.2023, 10:59. 1964 Ford mustang 289 V8, 2010 F11 530d |
Prikaži več možnosti
|
Rudnik tega ne omogoča več. Če bo kdo to izvajal, bo hitro pospremljen ven. Ask me how I know :D. So med korono spremenili oz. zaostrili politiko.
Kak bolj domač klub, pa to omogoči brez večjih zapletov.
P.S.: Strelišče na Tobačni je že nekaj let zaprto.
Ni res. Lahko boš imel tudi 30 strelne nabojnike. Preverjeno, ker sem ravno vzel novo puško.
----
Mogoče še vržem eno kost za glodanje. Lahko se organizira strelski dan za BMW forum. Prispevki se pobirajo vnaprej za potrditev udeležbe. Če odpoveš, denarja ne dobiš nazaj. Streljati je možno 762/556, 12G in 9mm. Malo preciznega, malo dinamike, toliko, da se vidi kako izgleda šport. Delamo v skupinah po 12-15 ljudi v 3 ekipah.
Če je/bo interes, lahko organiziram en tak dogodek. Vse skupaj cca 3 ure pokanja in malo predavanja pred začetkom. Seveda samo polnoletne osebe.
Prikaži več možnosti
|
Kako pa pridobiš orožni list, včlanil se nebi za Lovca ker mi gredo na živce.(pijanci,pametnjakoviči, kmetavzerji itd.). Streljal tudi nebi živali. Recimo za home defense nekaj. |
Prikaži več možnosti
|
To bi blo zakon. Jaz pridem samo na pir. Pokat mi ne paše več... Sm se "nažrl" al kako se temu reče,....
Aja je zaprto na tobačni? Kam pa je šel dum dum pol? Al tud kluba ni več?
Aja? Torej ne moreš več tako na rudniku? Pa to sem včasih hodil s kolegom, ki je mel orožje vsaj 2x na mesec.. brez problema... preden sem mel svoj OL...Pol se vse zaostruje. Pa no... sej je prav.
Ne moreš. Nismo v ZDA...
Sploh pa ne z takim "mindsetom" in ciljem...."home defense"... lol
Lp Urejal BMW4everafter, 07.02.2023, 11:49. 1964 Ford mustang 289 V8, 2010 F11 530d |
Prikaži več možnosti
|
Mene bi tut tako srečanje zanimalo. Bo pa to po predpisih ane? Nočem naknadno dobit policijo na dom. ![]() Jože, počivaj v miru. Hvala za vse. |
Prikaži več možnosti
|
Vse se dela po predpisih Niko, nič bati
Pa vedeti je potrebno koliko šusov na glavo bi spokali, da se naredi izračun stroška. Mi imamo po navadi cca 150 kosov 9mm, 30 kosov 12G in 60 kosov 556/762. To je vrh glave za večino Urejal kn3z007, 07.02.2023, 16:20. ![]() |
Prikaži več možnosti
|
Tudi mene bi Življenje je risanje brez radirke! |
Prikaži več možnosti
|
Športno orožje, varnostno orožje Boš pa dosti lažje prišel do orožnega lista za športno orožje, kot pa za varnostno. |
Prikaži več možnosti
|
Lahko tud zračno kupiš, eni majo bolane moči izstrelka, lahko jelena ubiješ, če maš pravo zračko.. |
Prikaži več možnosti
|
Kar je vec kot 25J na cevi, potrebna priglasitev. |
Prikaži več možnosti
|
Imel točno to v prilogi.
Med lastništvom se je ravno sprejel ta zakon o prijavi. Uvozil sem jo celo iz ZDA kot igračo. Je bila pa tako močna, da se je naboj razbil v male delce,če si streljal v jekleno ploščo. Zabavna zadeva, hudo natančna z Lothar Walther cevjo. ![]() Urejal SHAdOW, 07.02.2023, 17:37. |
Prikaži več možnosti
|
Zanimiva. Imas kaksno optiko gor?
|
Prikaži več možnosti
|
Z mindsetom kot ga je pokazal s komentarjem, ko bo na vlogo napisal razlog "home defense" bo vloga romala direkt v rezalnik in mu ne bodo nikol dali dovoljenja kljub vsem drugim papirjem papirjem...
Itak se mu ne ljubi niti 1 stran nazaj obrnit, da bi prebral kaj so pogoji, ker to piše na strani 79 v mojem komentarju #1573 in pol še citirano iz strani @veloce v komentarju #1578. Pa verjetno še nazaj na skoraj vsaki peti strani... Če je že to težko naredit... al pa, če je težko na google vtipkat "kako do orožnega lista"... in je pač po liniji najmanjšega odpora to najlažje vprašat na forum po praktično 16 komentarjih od zadnjega zapisa le teh pogojev... je bolje, da se zadeve sploh ne loteva... Ker bo to samo še ena potencjalna grožnja na svetu... ne drugim... samemu sebi....ker bi se majstr rad šel "home defense" kot v texasu... Pol mamo pa majstre z lukno v glavi, ker so "pucali pištolo" al pa mrtve otroke, ker je bla pištola v predalu nočne omarice, po možnosti nabita, ker mojster itak ni poslušal izobraževanja, kaj šele, da bi predpise prebral ali celo zakon...Pa seveda ko kupiš prvi kos je treba to vsem prjatlom pokazat pa v roke dat pa tko naprej... po možnosti zraven met poln nabojnik, da se vidi, da ni airsoft pa te fore... Že sam cilj ki je zastavljen zaradi katerega on sprašuje po tem je skregan z našim zakonom... Ker mora bit orožje vedno v sefu, ločeno od streliva... Kar ti pa za "home defense" nič ne pomaga. Da pa še kje po domačem kraju/občini klati neumnosti kot je bila njegova izjava o pijanih kmetavzarskih jagrih, ki mu grejo zgleda strašansko na živce, je pa sploh zaključil že v postopku poizvedovanja iz strani lokalne policijske postaje...
Pa s tem pač padeš na celi črti na enem od temeljnih pogojev: - zanesljivost (lastnik orožja ne bo zlorabljal, ga uporabljal in shranjeval neprevidno in nestrokovno, ali ga prepuščal osebi, ki ni upravičena do posesti orožja, kar se ugotavlja s poizvedbami)
Samo povem... Urejal BMW4everafter, 07.02.2023, 18:57. 1964 Ford mustang 289 V8, 2010 F11 530d |
Prikaži več možnosti
|
Mene bi tudi zanimalo ![]()
Arbeit und disziplin:
![]() |
Prikaži več možnosti
|