v mislih je imel 7,62x39 in razdalje ~100m kar je najpogosteje... na teh razdaljah se lahek in hiter 5.56 v telesu razprši, odbija od kosti in mesari po notranjosti... počasnejši a težji 7,62 pa udari z večjo močjo (podiranje)... na teh razdaljah tudi ni še nekih ogromnih razlik v dropu... je pa razlike precej na daljših razdaljah 200m in več (skor še 1x večji drop 7,62) v prebojnosti, v manjšem recoilu in ponavadi tudi manjši v overall teži puške - vse to je v prid 5.56... in pol je itak še ogromno nians glede na dolžino cevi itd. itd...
Orožje med forumaši
Zanimivo, ampak nekako ne verjamem, da te nekdo na 100m zadane s 5,56 in tu se vedno migas.
Odvisno od municije tudi kaj so imeli… afganistan, irak,…. Isto kot vietnam… so jim dajali vse sorte sranja kar je mozno od civilnega 223rem do prebojne municije (jeklene krogle) in ostalih vojaskih in civilnih varjsnt….. Kar je pac bilo najhitreje dobavljivo. Cist mozno je da so imeli hecno municijo, pa je prebilo rjuharja namesto, da bi ga sesulo in je on pac gladko pucal dalje se par minut… cist mozno. Ne negiram te moznosti. Jaz ostajam pri svojem… Raje vidim, da me na 100m zadane 7,62 kot 5,56… ![]() Se ena kost za glodat za strelce in ljubitelje orozja…. 5,45x39 je superioren proti 5,56x45. Change my mind. Hint… presečna masa,….. 1964 Ford mustang 289 V8, F36 440i MPPSK |
Prikaži več možnosti
|
Ogromna prednost 556 je teza samega streliva, oz lahkost. Zato ima vojak na sebi veliko vec le tega, kar mu da ogromno prednost na bojiscu.
V izjemah se razlicni kalibri obnasajo drugace, ampak generalno gledano te bo onesposobil vsak, beri crknil bos v sekundi ali cez par ur. Ce ranis enega vojaka, odstranis iz akcije se 4 kolege ki ga prenasajo naokrog. Ce je pa treba sovraznika neutralizirat v momentu pa vanga izpraznis cel nabojnik in te nebo vprasal kateri kaliber imas ![]() |
Prikaži več možnosti
|
ja, sej take zgodbe so itak relativne... na koncu tako največ vloge igra kam kasira kuglo... v mehko ali v trdo itd... vsekakor pa na 100m ne bi želel ne ene ne druge... in niti 22LR subsonic...
gledam zdaj 5,45x39 - dost ugodna zadeva ( https://www.rebec.eu...gr-fmj-surplus/ ), sam vtaknit jih nimaš kam zdaj ko je embargo na rusko robo |
Prikaži več možnosti
|
Glede čiščenja, sem jaz trenutno začetnik in entuziast, verjamem, da bo tudi mene čez par let minilo, zaenkrat mi je gušt, mi je pa punca v JBI rekla, samo da slučajno nebom pucal z WD-40, v drugi trgovini, ki pa niso imeli Gun cleanerja, ki je zelo podoben brake cleanerju, naj kar uporabim brake cleaner dokler ne dobijo zaloge, pa sem hotel raje pri vas preveriti da nebom zjebal kovine na pištoli... |
Prikaži več možnosti
|
Sej so fantje ze napisali, krown. Drugega ne potrebujes. Razen Ce bos cistil musketo ali surplus korozivno strelivo?
|
Prikaži več možnosti
|
Za krown prvič slišim, mi lahko kdo nalima sliko kateri spray točno? |
Prikaži več možnosti
|
V spreju je zelo prirocen, litersko plastenko bos pa imel verjetno dovolj do konca zivljenja. https://www.kupibarv...eju-kl-73-krown
Urejal Lugs, 29.09.2023, 22:40. |
Prikaži več možnosti
|
Ne mores kupit nikjer kitajskih al pa indijakih oz ameriskih verzij kalasev? 1964 Ford mustang 289 V8, F36 440i MPPSK |
Prikaži več možnosti
|
Ne kompliciraj. KROWN je za vse! Pa se na avtu bos vodila podmazal al pa pante z njim ce bo treba. Ena pilsna za vse kar rabis. Cisti in namaze istocasno. Ne mores kar tako zjebat kovine. Zjebes lahko povrsinsko zascito ki je narejena z bruniranjem naceloma, ampak to moras bit res nek ekstra ekspert. ![]() Wd40 je pa tko. Ni problem v kemikaliji… problem je v tem, da wd40 deluje tudi kot neke sorte penetrating fluid… in posledicno ti bo svinjarijo zneslo v vse luknjice in spranje kjer bos tezko spucal. Wd40 je super ce ti bo v vodo padla… namocis v Wd40 in bo vso vodo odbilo proc na hitro in preprecilo oksidacijo. Drgac res. Krown je zakon. Dobis ga v vsaki tehnicni trgovini al pa v trgovini z avtodeli (bartog,….) 1964 Ford mustang 289 V8, F36 440i MPPSK |
Prikaži več možnosti
|
pri nas ne... saige so pod banom, ''eksotike'' kot so tantal, arsenal, feg, pa itak ni pri nas... pol maš možnost menjalne cevi za WBP-je kar je spet skor jurja... če bi že zapravljal za neke AK eksotike bi prej nabavil nekega normalno dolgega 7,62x39 in ga predelal v kochevnik bullpop Urejal filipo, 30.09.2023, 09:56. |
Prikaži več možnosti
|
Jaz čistim samo z Krown-om. Na koncu vodila še pošpricam in to je to. Brez kompliciranja.
Ko gledam našega šefa, ne morem verjeti, da je nastal iz najhitrejšega spermija.
![]() |
Prikaži več možnosti
|
Zanimivo. Izmash je tud pod banom pol verjetno pol? Sdm ti se zmeri ostane kitajski… verjetno. Sploh ni slaba… moja je se vedno nova brez enega susa skoz cev poslanga haha Ce koga interesira ak103 pac prodajam svojega (ne aktivno)… samo cena ni kot je bla nova… je visja.. trgu primerno… poleg tudi 5 nabojnikov… lahko manj po zelji… 3 so kovinski, 2 magpulova. ![]() Ko su omenil ak bulpop mi je tale padel na pamet takoj; https://en.m.wikiped...ki/OTs-14_Groza Tole grozo bi takoj imel!!! 1964 Ford mustang 289 V8, F36 440i MPPSK |
Prikaži več možnosti
|
hehe, grozo bi tud jst tkoj imel bolj realen projekt v prihodnosti pa bo najverjetneje glock 17 s threaded cevjo + dušilec + hera triarii konverzija + red dot... brez sile čičam in čakam če se kaj ugodnega pojavi na trgu... |
Prikaži več možnosti
|
Zakaj pa nebi raje ene PCC? Pa imas daljso cev in boljsi performance. |
Prikaži več možnosti
|
Groza, vss vintorez to so moji dream kosi za zbirko samo to je unibtainable pri nas… 1964 Ford mustang 289 V8, F36 440i MPPSK |
Prikaži več možnosti
|
za boljši performans, ob krajši cevi, že imam mini kalaša Urejal filipo, 30.09.2023, 21:57. |
Prikaži več možnosti
|
To mas komade kot so micro roni in podobno… jaz sem ga ne dolgo nazaj prodal… zanimiva zadeva. Glocka not vrzes in imas vrhunski PDW
![]() 1964 Ford mustang 289 V8, F36 440i MPPSK |
Prikaži več možnosti
|
sem pregledal že vse te konverzije na trgu in se mi zdi triarii s svojo zasnovo nekako najboljše kar se dobi trenutno...
vse iz aluminija, spredaj velika odprtina (za dušilec), vzvod za zaklep je spredaj kar je poleg drugih adutov tudi dost bolj ergonomsko
![]() |
Prikaži več možnosti
|
Tole bi blo zanimivo z Glock 40 v 10mm auto kalibru s 6” cevjo.
Zadnic sem za foro streljal s full size 9mm na 50 in 100m, to je Ze kot ta bi lobal z nogometno zogo… |
Prikaži več možnosti
|