Skoči na vsebino

Bojlerji - grelniki vode

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
73 odgovorov v temi
Free_Style
Free_Style

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 840
  • Avtomobil: BMW f11 LCI & RS Trophy

Imam en bojler pa me zanima kako vem ali ga je možno montirati pod umivalnik ali mora bit zgoraj nad umivalnikom. Glede pritiska me skrbi, ali bo dovolj močen da požene vodo navzgor.
Prikaži več možnosti

gape
gape

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 800
  • Avtomobil: bmw e30, e36

V bojlerju je vedno enak pritisk kot v je v vodnem omrežju tko da bi morala bit topla in hladna voda pod enakim tlakom ne glede na položaj!
Prikaži več možnosti

Benady
Benady

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 2 758
  • Avtomobil: F45 218d

Ni tako enostavno, bojlerji se razlikujejo med sabo glede na pritrditev

http://www.gorenjetiki.si/6373

Objavljena slika

Objavljena slika
Prikaži več možnosti

Warden
Warden

Big Brother

• Uporabnik
  • Sporočil: 8 815
  • Avtomobil: zvesti X3 3d 2007

Imam en bojler pa me zanima kako vem ali ga je možno montirati pod umivalnik ali mora bit zgoraj nad umivalnikom. Glede pritiska me skrbi, ali bo dovolj močen da požene vodo navzgor.

Bojlerji se razlikujejo po tlaku, v enih je polni tlak, eni so pretočni. Razlikujejo se po številu cevi, ki gredo vanj (2, 3).

Kakšen je tvoj bojler in ali je za nad / pod umivalnik vprašaj prodajalca v trgovini (npr. v Merkurju). Če nam boš pa kaj več razložil ali prilimal slikco, bo pa morda kdo od forumašev tudi vedel.:ok
Objavljena slika
BeMyWings
LP
Prikaži več možnosti

RobertH
RobertH

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 12 495

V bojlerju je vedno enak pritisk kot v je v vodnem omrežju tko da bi morala bit topla in hladna voda pod enakim tlakom ne glede na položaj!

Tole pa tudi pod razno ne drži.
Mali (do 10l) so prav pogosto nizkotlačni.
Prikaži več možnosti

Free_Style
Free_Style

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 840
  • Avtomobil: BMW f11 LCI & RS Trophy

Trenutno me ni doma, prilepim zvečer sliko. Spomnem pa se da ima na zgornji strani ta 2 dovoda za cevi.
Prikaži več možnosti

markbmw
markbmw

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 930
  • Avtomobil: bmw 318is

veš kak je s tem pri gorenskem je treba da je obrnjen tako da lahko bereš napis gorenje tiki.je pa važno tudi to ali je tlačni ti so do 6 barov.netlačni pa so do 0 barov.ti ta zadnji morajo biti priključeni obvezno preko pipe.se pravi ko je pipa zaprta tudi ni dotoka vode v bojler.če ga vežeš direkt na pritisk poči in začne puščati.to je pravi odgovor.
Prikaži več možnosti

Octopus
Octopus

Licence to rust

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 037
  • Avtomobil: E34touringVR12, T3 SYNCRO

Par tehnično varstvenih vprašanj.

Danes sem imel sicer precej ok vodovodarja na obisku, a očitno sem jaz malo zastarel. :-D

1. Plinski pretočni grelnik vode, plinski bojler, plinska pečka, karkoli pač. Zadeva na plin, ki ogreva vodo po porabi, ko odpreš pipo.

V stanovanju večstanovanjske stavbe je zmontiran, letnik 2008 (sicer zelo malo rabljen), priklopljen na plinovod, na vrhu je dimovodna inox cev, koleno v levo, malo cevi, koleno v steno. Fantje iz energetike, ki so prišli zapreti plin (precej nestrokovni, nobene plinotesnosti, nič) se niso ozirali nanj. Monter desetletje nazaj tudi ne. Električar ne.

No danes ga je vodovodar močno odsvetoval in predlagal klasični električni bojler.

Namreč naj bi bile danes take inštalacije prepovedane, saj ob uporabi ventilatorja v prostoru vleče monoksid nazaj, oziroma ob ne dovolj vleka v dimniku/premalo zračnosti kopalnice, je zadeva nevarna.
Plinski pretočni bojlerji naj bi bili smiselni in dovoljeni edino v kombinaciji s prisilnim prezračevanjem, kar lahko v večstanovanjski zgradbi in lokacijo kopalnice odpade.
Meni je take vrste ogrevanje vode super stvar- ogrevanje po porabi, segreje lahko na konkretno temperaturo, ogrevanje večje količine vode, če si zamisliš.
Ok, razloženo mi je jasno in vem da tudi detektor monoksida je le detektor. Koliko pa je zadeva resno problem? Na tak način v tej soseski ogrevajo vodo že več desetletji. Z razliko od nas v času življenja na Portugalskem in kolikor sem videl v Španiji imajo več takih in tako izvedenih "bojlerjev", električnega skoraj nisem videl. Ok, niso ravno referenca varnostnih inštalacij, a vseeno?

2. Ok, če odstranim ta "plinski bojler", ki je nad kadjo in namesto njega dam električnega nazaj nad kad... se tudi tukaj nisva najbolj strinjala.

Ok, vem da noben normalen ne bo s tušem zalival bojlerja, a vseeno, a ni omejitev električnih naprav nad stoječo vodo 60cm? Namreč po njegovem naj to tudi nebi šlo skupaj, kaki otroci bi ga lahko škropili in pride do preboja.

Se strinjam, možno, ma vseeno... res tak problem? Oziroma kaj so aktualne varnostne smernice elektro in vodoinštalacij?

Prikaži več možnosti

Nos
Nos

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 10 491
  • Avtomobil: 2x Ford, Honda

Nisem še videl bojlerja montiranega pod tušem. Varno sigurno ni preveč. Jaz bi ga dal nekam proč.

AHOEjZi.jpg Turning unacceptable GM platforms into beautiful Swedish Machinery

Prikaži več možnosti

Octopus
Octopus

Licence to rust

• Uporabnik

Ni montiran pod tušem, ampak "nad kadjo".  :-D  Torej kad velikosti 190X90, pride po ožjih stranicah do stene. Skratka levo in desno je stena na sredini pride pipa in tuš. Na levi steni naj bi bil bojler, tisti tanjši. Podobno rešitev ima precej (jugo) večstanovanjskih zgradb.
Je opcija, da ga dam nad prlani stroj, ampak v primeru da bi hotel nanj dati sušilca, sem žrtvoval ta prostor.

Prikaži več možnosti

antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 833
  • Avtomobil: star Bmw

Saj imaš tudi plinski bojler nad bano in je priklopjen na štrom?
Drugače sta pa bistvo dve stvari. Da je zaščita el.priključka v bojler izvedena z vodotesnostjo oz.nedostopom in predvsem z t.i.kopalniškim fid stikalom na katerem piše 0.03 ali 30mA, kar je izklopni čas v primeru okvare. Vsi drugi fidi so neprimerni.
To pomeni da, če še nimaš takega fid stikala, ga montiraš, pod pogojem, da imaš 3 žilne kable in nimaš inštalacije brez fida.
Ali pa potegneš extra kabel iz bojlerja in preko fida do štroma oz.omarice. Priporočljivo poteem še doplačat za el.meritve, da te ne bo skrbelo. Razumljivo napisano?
Prikaži več možnosti
    • Octopus je všeč

Kobal trans
Kobal trans
  • Izključen
  • Sporočil: 3 153
  • Avtomobil: kombi

mojo sošolko so v srednji šoli klicali bojler lol

Prikaži več možnosti
    • Martini Racing in jjjernej uporabnikom je všeč to sporočilo

Octopus
Octopus

Licence to rust

• Uporabnik

Saj imaš tudi plinski bojler nad bano in je priklopjen na štrom?

To pomeni da, če še nimaš takega fid stikala, ga montiraš, pod pogojem, da imaš 3 žilne kable in nimaš inštalacije brez fida.

Nisem ga še odmontiral, ampak verjel ali ne, dejansko naj bi zadeva delovala na baterijo- vžig in nadzor temperature vode na ekrančku- besede pooblaščenega serviserja, ker meni tudi ni bilo jasno kje za vraga je priključek.

Imam na novo potegnjene 3 žilne kable, inštalacija v omari ima fid, oziroma celotne inštalacija še ni zgrajena dlje od potegnjenih kablov in osnovnih elementov da napajam gradbeno luč in kar rabim za orodje- tako da tukaj je še precej manevrskega prostora.

Prikaži več možnosti

loty1825
loty1825

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 886
  • Avtomobil: E30/4, E46/3 x2

In si bil prepričan preden si odprl to temo, da je govora o njej, a ne? :-D

Po moje čisto brezveze komplicirate s temi varnostnimi predpisi. Cela  soseska praviš, da ima tako montirane pretočne plinske bojlerje, pa verjetno ogromno gospodinjstev daleč na okrog, pa še v tujini. Če bi bilo res tako nevarno, bi že zdavnaj vsi vedeli za to iz črne kronike.

Enako velja za električne bojlerje montirane "nad kadjo". To je itak bilo vsaj včasih standard, da se je tako delalo. Praktično, je ko ti raznese grelec in se vščije iz bojlerja, ko te ni doma, nimaš poplave. In to je zeloj verjetno, da se bo zgodilo, da te bo bojler med tuširanjem ubil pa ni.

Ti varnostni predpisi so tako, kot prva pomoč za avte. Včasih ni imela roka trajanja, pa ni nikoli nikogar pobralo zaradi tega, ampak so se potem eni birokrati spomnili, dajmo ji omejen rok trajanja.

Večinoma je smisel takšnih predpiosv čisto ekonomske narave, da ustvarja povpraševanje po nekem izdelku in se tem potrebo po delovnih mestih. Pri bojlerjih je enako. Če ne bi sprejeli takšnih predpisov, ne bi ti zdaj niti razmišljal o menjavi bojlerja, tako pa bo zaradi tega, ker ga bo šel menjat nekaj ljudi zaslužilo. Zagotavljanje delovnih mest in kroženje denarja. Samo to se skriva za večino predpisov in nič drugega.

Urejal loty1825, 24.03.2020, 22:15.

Nič ni težko, kar se mora, vendar ni nič treba, če se noče, vendar na koncu se vse da, če res hoče. :cool
Prikaži več možnosti

antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik

In si bil prepričan preden si odprl to temo, da je govora o njej, a ne? :-D

Po moje čisto brezveze komplicirate s temi varnostnimi predpisi. Cela  soseska praviš, da ima tako montirane pretočne plinske bojlerje, pa verjetno ogromno gospodinjstev daleč na okrog, pa še v tujini. Če bi bilo res tako nevarno, bi že zdavnaj vsi vedeli za to iz črne kronike.

Enako velja za električne bojlerje montirane "nad kadjo". To je itak bilo vsaj včasih standard, da se je tako delalo. Praktično, je ko ti raznese grelec in se vščije iz bojlerja, ko te ni doma, nimaš poplave. In to je zeloj verjetno, da se bo zgodilo, da te bo bojler med tuširanjem ubil pa ni.

Ti varnostni predpisi so tako, kot prva pomoč za avte. Včasih ni imela roka trajanja, pa ni nikoli nikogar pobralo zaradi tega, ampak so se potem eni birokrati spomnili, dajmo ji omejen rok trajanja.

Večinoma je smisel takšnih predpiosv čisto ekonomske narave, da ustvarja povpraševanje po nekem izdelku in se tem potrebo po delovnih mestih. Pri bojlerjih je enako. Če ne bi sprejeli takšnih predpisov, ne bi ti zdaj niti razmišljal o menjavi bojlerja, tako pa bo zaradi tega, ker ga bo šel menjat nekaj ljudi zaslužilo. Zagotavljanje delovnih mest in kroženje denarja. Samo to se skriva za večino predpisov in nič drugega.

no ja, zato pa je forum, da lahko vsakdo piše in pametuje in potem eden revež prebere kot sveto resnico in ga ubije elektrika..

bom poizkusil še enkrat razložit nam avtofrikom:

pred desetletji smo se vsi vozili nepripasani, brez airbagov, o neki elektroniki ki varuje življenja, pa se nam še sanjalo ni.

Tolažili smo se, da je sicer varn.pas sprejemljiv za švede, ampak nam itak nič ne pomaga, ker nimamo primernih vzglavnikov in nam lahko vrat zlomi, sploh pa nas utesnjuje, pa še sosed nam je povedal, da je slišal, ko je nekdo umrl, ki je bil pripasan, un zraven,ki je padel iz avta pa ne.

Danes? Poizkusi otroka peljat neprivezanega. Te bodo imeli za kriminalca. Policaji pa itak najraje pišejo kazni za pas.

Zakaj to pišem? Včasih je bilo to čisto OK, danes pač ni.

In isto je z elektriko. Včasih je bil primeren dvožilni kabel in ničenje-to pomeni brez fid stikala.

Danes pa so takšni standardi, da je fid in to zelo občutljiv 0.03 nujen za kopalnice in vlažne prostore. In verjemi, da je to rešilo marsikatero življenje.

Pa tudi bojler je potrebno pravilno električno priklopiti. Tukaj je problem, ker ga večinoma sami priklapljamo ali pa vodovodar, ki ravno tako nima pojma. Če ga narobe priklopiš, bo fid stikalo izklopilo, če pa nimaš fida ali je neizpraven, bo vse delalo, ampak lahko da te bo ubila elektrika.

V stanovanju je samo en prostor nevaren za elektriko in to je kopalnica in včasih še kuhinja, kjer je voda in elektrika skupaj.

Kdaj je elektrika koga ubila v dnevni, spalnici?

Zaenkrat je samo lani elektrika ubila več ljudi, kot korona letos.

Prikaži več možnosti
    • Andy04 in Seby uporabnikom je všeč to sporočilo

loty1825
loty1825

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 886
  • Avtomobil: E30/4, E46/3 x2

In isto je z elektriko. Včasih je bil primeren dvožilni kabel in ničenje-to pomeni brez fid stikala.

In še danes je v večini starih objektov ničenje, pa nikogar zaradi tega ne pobere. V novogradnjah ali če polagaš napeljavo na nov, itak da se pa upoštevajo novi standardi, normalno. Ampak starih objektov se pa samo zaradi ničenja ne razbija in polaga novih napeljav. Če bi bilo res tako nevarno, bi že zdavnaj to izvedeli iz medijev, ki itak zadeve vedno še preveč napihnejo, in že zdavnaj bi bila kakšna uredba, ki bi narekovala, da je potrebno v vseh objektih, ki imajo ničenje napeljavo obvezno menjati.

Sem preživel sam večino življenja v objektu z ničenjem, tudi zaštromalo me je prakrat, ko sem počel bedarije kot otrok, pa sem še kar živ začuda. Bojler je itak bil nad kadjo, dosedaj še v vsakem stanovanju, kjer sem živel, je bil bojler tako montiran, razen zdaj ga imam v kleti. Takšna montaža bojlerjev je bila desetletja stalna praksa, pa niso ljudje množično umirali zaradi tega. Ne primerjat tega z varnostnimi pasovi, zaradi neuporabe, katerih je šlo pa precejšnje število ljudi vsako leto v statistiko umrlih. Ker to res ni prava primerjava.

Sicer pa kdor hoče, pa naj zaradi mene meče svoj dober bojler stran in brez potrebe štema po kopalnici, saj je njegov problem, meni se to zdi neumnost. Smrtnost zaradi tega je v praksi še v primerjavi s smrtnostjo od korone pri nas nična. Govorim ne o vseh smrtih zaradi elektrike, kot hočeš ti prikazat zadevo hudo, ampak o smrti točno zaradi tega, ker je imel nekdo bojler montiran nad kadjo. Ampak če toliko ljudi naseda na zgodbico o koroni, nič čudnega, če tudi na zgodbice o bojlerjih.

Nič ni težko, kar se mora, vendar ni nič treba, če se noče, vendar na koncu se vse da, če res hoče. :cool
Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 9 378
  • Avtomobil: avtomatik

Se strinjam, možno, ma vseeno... res tak problem? Oziroma kaj so aktualne varnostne smernice elektro in vodoinštalacij?

Izvleček:

10.3. Posebni prostori

10.3.1 Kopalnice

(1) Kopalnico s kadjo ali prho je treba obravnavati kot prostor, razdeljen na tri cone. Opis in prikaz podaja standard SIST HD 60364-7-701 (slika 8). Glede na te cone je treba izbrati zaščito pred električnim udarom, dodatno izenačitev potencialov ter izbiro in postavitev električne opreme in naprav.

(2) V prostoru s kadjo ali prho se mora izvesti dodatna izenačitev potencialov s povezavo z zemljo, tako da se z zaščitnimi vodniki med seboj povežejo vsi hkrati dosegljivi izpostavljeni in tuji prevodni deli:

1. prevodni odtočni element na kadi ali pršni kadi,

2. kovinska kad,

3. kovinska pršna kad,

4. kovinska vodovodna cev in

5. drugi kovinski cevovodni in prezračevalni sistemi

(3) Tujih kovinskih delov ni treba medsebojno povezati z vodniki za izenačitev potencialov. To so:

1. okno in vrata,

2. ročaji,

3. pokrov talnega iztoka,

4. izpiralnik straniščne školjke in

5. podobno.

(4) Dodatno izenačitev potencialov je treba izvesti tudi, če v prostoru s kadjo ali prho ni električne opreme. (4a) Presek vodnikov za dodatno izenačitev potencialov se izbere skladno zahtevami standarda SIST HD 60364-5-54.

(5) Če sta kad in odtočna cev iz neprevodnega (sintetičnega) materiala in imata kovinski iztok, ga ni treba vezati na izenačitev potencialov.

(6) Če je kad kovinska in ima kovinski iztok, odtočna cev pa je iz neprevodnega (sintetičnega) materiala, je treba z izenačenjem potenciala povezati samo kovinsko kad.

(7) Premična kad in pršna kabina se morata povezati s pomočjo vodnika za izenačitev potencialov z zaščitnim vodnikom vgrajene električne opreme.

(8) Za zaščito pred električnim udarom je v coni 0 dovoljen samo zaščitni ukrep z varnostno malo napetostjo, ki ne presega izmenične napetosti 12 V, oziroma 30 V enosmerne napetosti, če varnostni napajalni vir ni v coni 0. Zaščitni ukrepi ob okvari s pregradami in postavitvijo zunaj dosega roke, niso dovoljeni.

(9) Dopolnilna zaščita pred električnim udarom se izvede z uporabo ene ali več zaščitnih naprav na preostali tok najmanj tipa A, katerih naznačeni obratovalni preostali tok ni višji od 30 mA. Uporaba tega ukrepa ni dovoljena v tokokrogih, kjer je zaščitna mera električna ločitev ali mala napetost. (10) V conah 0, 1 in 2 se smejo polagati samo vodniki in kabli za napajanje aparatov v teh prostorih, ki so vzidani do globine 5 cm, ali kabli položeni na steno.

(11) V conah 0, 1 in 2 ne sme biti razdelilnih doz in ne postavljen stikalni aparat.

(12) V coni 1 se sme namestiti le fiksna in trajno priključena oprema. Oprema mora biti primerna za namestitev v coni 1 v skladu z navodili proizvajalca opreme.

Takšna oprema je:

1. oprema za vrtinčenje vode;

2. črpalke za prhanje;

3. oprema z zaščito pred električnim udarom z malo napetostjo;

4. ventilacijska oprema;

5. sušilniki za brisače;

6. naprave za gretje vode;

7. svetilke.

(13) Stikala in vtičnice morajo biti oddaljene najmanj 0,6 m od vratne odprtine tovarniško izdelane kabine za prhanje.

(14) V coni 0 se smejo uporabljati samo tista električna oprema in aparati, ki so napajani z varnostno malo napetostjo do 12 V in imajo stopnjo zaščite najmanj IP X7.

Vir: http://www.izs.si/fi...20180729_CD.pdf

Komplet standard: poišči SIST HD 60364-7-701 

:ok2

Moj komentar (sem med drugim tudi štromar): če bi mene prosil, da ti zvežem bojler nad banjo, bi ti gladko rekel ne :ok2. Lahko ti dam detajlna navodila za DIY, ampak mene pri takih montažah ni nikoli bilo in me nikoli ne bo zraven :ok.

Je tudi tle tako, kot pri vseh ostalih zadevah: dokler je vse OK, smo vsi happy. Ko bo pa šel nekdo na drugi svet, pol pa boljše, da štromar, ki je tako stvar zmontiral, gre takoj na štrik :blackeye. Žal, tako je. Če si zmontiral sam in ti pošlje štrom otroka na oni svet ==> težko bo s tem živet, se vam ne zdi? 

@Hobonica ;): premisli, če ti pride v poštev ležeč bojler npr. https://www.merkur.s...stropno-lezeci/ . Obesi na strop, kupi še par Al profilov in eno gips ploščo in ga zaknaufaš v kot pod strop. To bi pa mogoče šlo skozi.

LP A.

In še danes je v večini starih objektov ničenje, pa nikogar zaradi tega ne pobere. V novogradnjah ali če polagaš napeljavo na nov, itak da se pa upoštevajo novi standardi, normalno. Ampak starih objektov se pa samo zaradi ničenja ne razbija in polaga novih napeljav. Če bi bilo res tako nevarno, bi že zdavnaj to izvedeli iz medijev, ki itak zadeve vedno še preveč napihnejo, in že zdavnaj bi bila kakšna uredba, ki bi narekovala, da je potrebno v vseh objektih, ki imajo ničenje napeljavo obvezno menjati.

Tudi v novih objektih je v večini uporabljen TN-C-S sistem, kar je praktično isto, kot v starih objektih.

TN-S sistem mislim da imajo samo Štajerci ==> popravite me, če se motim.

LP A.

:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono

Član KOS
Prikaži več možnosti

antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik

Sem preživel sam večino življenja v objektu z ničenjem, tudi zaštromalo me je prakrat, ko sem počel bedarije kot otrok, pa sem še kar živ začuda. Bojler je itak bil nad kadjo, dosedaj še v vsakem stanovanju, kjer sem živel, je bil bojler tako montiran, razen zdaj ga imam v kleti. Takšna montaža bojlerjev je bila desetletja stalna praksa, pa niso ljudje množično umirali zaradi tega. Ne primerjat tega z varnostnimi pasovi, zaradi neuporabe, katerih je šlo pa precejšnje število ljudi vsako leto v statistiko umrlih. Ker to res ni prava primerjava.

Sicer pa kdor hoče, pa naj zaradi mene meče svoj dober bojler stran in brez potrebe štema po kopalnici, saj je njegov problem, meni se to zdi neumnost. Smrtnost zaradi tega je v praksi še v primerjavi s smrtnostjo od korone pri nas nična. Govorim ne o vseh smrtih zaradi elektrike, kot hočeš ti prikazat zadevo hudo, ampak o smrti točno zaradi tega, ker je imel nekdo bojler montiran nad kadjo. Ampak če toliko ljudi naseda na zgodbico o koroni, nič čudnega, če tudi na zgodbice o bojlerjih.

no, delno imaš prav, ampak še vseeno lahko koga ubije, če se drži tvojih postov in kje te je streslo' v kopalnici sigurno ne..

Ničenje, ki se danes uporablja in je izjemoma dovoljeno, je izvedeno po drugačnih standardih kot včasih. Tu mislim na ozemljitveni vodnik oz. valjanec ki opravlja vlogo tretje žic in se ne more primerjat z nekdanjo ozemljitvijo, ki je bila ena palica zabita v tla ali pa vodovod ali kaj kovinskega in potem to povezano z ničlo. In zamisli si, kaj se zgodi s tako ozemljitvijo po 30 in več letih. Če bi ljudje vedeli, kakšno ozemljitev imajo v starih hišah, bi se že zdavnaj odselili. Zakaj je to važno? Spomnem se nekega tipa, ki me spominja na lotya in tudi vse ve, je ugotovil, da ga trese v kopalnici in je za to obtožil soseda, ki je renoviral stanovanje. Nekaj se mu je sicer sanjalo o ozemljitvi in je sklepal, da je spodnji sosed, ko je obnovil vodovod, napeljal plastične cevi za vodo in je prekinil ozemljitev do njega.. Potem ko so mu vsi dopovedovali, da naj vendarle pokliče električarja, je le poklical nekoga, ki je ugotovil napako, preden ga je ubilo. Bojler, oz grelec je začel prebijat in ker že prej ni bilo ozemljitve, je seveda faza šla na kovinske dele, ki jih je dosegla-pipo in šele nato v zemljo. Ker ni bilo ozemljitve preko vodovodne cevi,  tudi ni varovalka ali fid izklopila. In zdaj si predstavljaj, da si v bani, točiš toplo vodo in grelec se seveda vklopi...Takšnih starih bojlerjev s prebitim grelcem vidim ogromno, ampak ljudje temu ne posvečajo pozornosti, ker pač rečejo, bojler je crknil, ker varovalko ven meče..

Odlična ideja Andya je montaža ležečega bojlerja, kjer je bojler sicer še vedno v nevarni coni, ampak nedosegljiv otrokom in bolj zaščiten pred vodo. Jaz poizkušam bit realen in ne sledim strogo zakonodaji, ker potem bi moral polovico slo kopalnic razbiti..

Je Andy lepo podal zakonodajo, jaz pa poskušam pisati po domače, da vsak razume, Andy pa je prilepil zakonodajo, ki je verjetno razumljiva bolj električistom. Kaj je cona 0, 1 in 2 v kopalnici? Poglej sliko spodaj. Andyjeva link lepo pove, da po zakonodaji, to je cona 0, ni dovoljeno imet električnih stvari napetosti 230V v prostoru nad bano ali tušem. Zakaj je v večini kopalnic drugače, pa si naj vsak razlaga po svoje.

Saj nas tudi na tehničnih ne spustijo z oldtimerji, čeprav težimo, da star avto ima lahk malo lufta in da bremze neenakomerno primejo, ker je bilo včasih pri marsikateremu oltimerju na tehničnih OK, danes pač ni. 

In to je čisto pravilno.

Največji problem, ki ga jaz vidim pri teh bojlerjih in ostalih stvareh v kopalnici, je da se špara in da bo že mož to popravil.

Zdaj pa se naj mož vpraša naslednje, preden priklopi elektriko na bojlerju ali čem podobnem:

-ali veš razliko med ničenjem in fid stikalom

-ali veš, katera barva vodnika je ničla, faza in zemlja

-kako priklopiš, če imaš samo dve žile in ničenje?

-kako priklopiš, če imaš tri žile?

-kako preizkusiš fid stikalo?

-kako preizkusiš ničenje?

-kako preizkusiš ozemljitev?

-kako preizkusiš, če je bojler ozemljen?

če veš odgovor na vseh 7 vprašanj brez googla.., potem sam priklopi bojler, drugače daj tistih cca 30 eur, da ti priklopi en električist.

Prikaži več možnosti

Davidf1
Davidf1

BMW Račna Team

• Uporabnik
  • Sporočil: 31 213
  • Avtomobil: E61 530dA ///M

Lahko napišeš še odgovore?

Kaj menite, pozimi lahko voda v bojlerju zmrzne, če bi bilo recimo čez noč -5°C, čez dan pa malo nad 0°C pa, da bojler prej ni deloval že dolgo, torej je v njem recimo hladna voda? Po moje je sam bojler tako dobro izoliran, da v njem niti ni panike, težava so pa vse dovodne cevi, ventili,...

Prikaži več možnosti

antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik

Rešitev za take objekte je, da se pusti pipo, da kaplja, pptem ne bo zmrznilo.
Odgovore pa moraš poznati iz knjig, ne morem zdaj naučiti elektriko z sedmimi odgovori.
Prikaži več možnosti
    • Davidf1 je všeč

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.