Skoči na vsebino

Bojlerji - grelniki vode

- - - - -

• Prijavi se za objavo odgovora
73 odgovorov v temi
antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 3 833
  • Avtomobil: star Bmw

Upam, da si sami ne prikljapljate sončnih kolektorjev..
Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 18 587
  • Avtomobil: ˘Ô≈ôﺣ

Tole pa ne bo držalo... FI stikalo vrže ve že, če skleneš N in PE.

Ja, OK, najbrž bo še vedno kdo čutil 30 mA, ampak kaj več pa ne bo od tega.

LP A.

Če skleneš je to kratek stik. Vrže ven odklopnik.

Če z pa z eno roko primeš fazo in z drugo nulo je to upor 2330 ohmov, kar je zelo daleč od kratkega stika in povsem nemoteče za fid.

Recimo 2kW uporovni grelec ima upor ~25 ohm. Skoraj 100x manj, pa ni problemov s fid-om.

Z drugimi besedami, če kroga ne prekineš sam, te ubije kot mačka.

FID te zaščiti samo in izključno, ko tok steče iz vodnika direktno v zemljo. Dokler teče med fazo in nulo, se ne pusti motit.

Kaj bi ti rad povedal?

Urejal voith, 03.12.2024, 14:33.

You can't treat a car like a human being; a car needs love. ” – Walter Röhrl
Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 9 378
  • Avtomobil: avtomatik

Sorry @voith, ti res ne veš, kaj je to FI stikalo in na kakšnem principu deluje. Odklopnik (po domače varovalka) in FI stikalo sta totalno različni zadevi. 

In če skleneš N in PE, to niti pod razno ni kratek stik. :crazy

Agree. 

Kaj bi ti rad povedal?

Točno to, kar je napisal... 

Urejal Andy04, 03.12.2024, 15:14.

:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono

Član KOS
Prikaži več možnosti
    • hammanM5 je všeč

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Sorry @voith, ti res ne veš, kaj je to FI stikalo in na kakšnem principu deluje. Odklopnik (po domače varovalka) in FI stikalo sta totalno različni zadevi.
In če skleneš N in PE, to niti pod razno ni kratek stik. :crazy

Če narediš kratek stik faze in nule vrže ven varovalko oziroma odklopnik.

Če stakneš fazo na zemljo vrže ven FID.

Če primeš fazo in nulo eno v levo drugo pa v desno roko ne vrže ven nič.

Stava? Boš prijel?

Elektrarno sem jaz sam zmontiral, zvezal in skonfiguriral, dela super. Meritve in pregled so šle skozi bp. Kdo od vaju jo je sam postavil?

Urejal voith, 03.12.2024, 15:49.

Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Dejmo uprašat umetno inteligenco.

No, an RCD (Residual Current Device) will not protect you if you hold the phase (live) in one hand and the neutral in the other. Here's why:

How RCDs Work:
  • An RCD monitors the current flowing through the live and neutral wires of a circuit.
  • If there is an imbalance (e.g., some current "leaks" to earth, such as through a person), the RCD disconnects the circuit.
  • However, if you hold phase and neutral, all the current flows back through the RCD as expected, without any leakage to earth. This means no imbalance occurs, so the RCD will not trip.
Key Points:
  • The RCD protects against earth leakage currents, such as when electricity flows through your body to the ground.
  • It does not protect you if the current flows entirely within the circuit (e.g., between phase and neutral through your body).
What Can Protect You:
  • Insulation: Avoid direct contact with live parts.
  • Circuit breakers or fuses: May protect against excessive current but not prevent electrocution.
  • Low-voltage circuits: Reduce the risk of severe shock.
  • GFCI (Ground Fault Circuit Interrupters): In the U.S., these devices can trip under certain conditions but still depend on leakage to ground.
Recommendation:

Always ensure proper insulation, use tools with insulated grips, and never handle live wires. Even with an RCD, accidental electrocution between phase and neutral can be fatal.

A bo? Razumeš zdej  FI stikalo in na kakšnem principu deluje?

Kaj pametuješ če ti ni jasno. 

Urejal voith, 03.12.2024, 15:49.

Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

A ti razumeš, da FI stikalo in RCD ni eno in isto? A bomo tle začeli? 

Zaščitna stikala oz. naprave na diferenčni tok so v praksi zelo uveljavljen način zaščite pri posrednem dotiku delov pod napetostjo, požarom in neposrednem dotiku delov pod napetostjo, in sicer v različnih tipih in izvedbah inštalacij. Izvedbe se nanašajo predvsem na sistem ozemljitve, torej TT, TN in IT sistem.

https://www.eti.si/i...I-prirocnik.pdf

1. Če narediš kratek stik faze in nule vrže ven varovalko oziroma odklopnik.

2. Če stakneš fazo na zemljo vrže ven FID.

3. Če primeš fazo in nulo eno v levo drugo pa v desno roko ne vrže ven nič.

4. Stava? Boš prijel?

5. Elektrarno sem jaz sam zmontiral, zvezal in skonfiguriral, dela super. Meritve in pregled so šle skozi bp. Kdo od vaju jo je sam postavil?

1. In FI stikalo. 

2. In odklopnik. 

3. FI stikalo, za odklopnik odvisno, koliko toka bo steklo skozi.  

4. Komot. Samo bom sam zvezal. 

5. Ni bila samo ena, sem jih že več postavil.

6. Če stakneš skupaj N in PE, izklopi FI. 

Brihtol na kubik. 

Dejmo uprašat umetno inteligenco.

A bo? Razumeš zdej  FI stikalo in na kakšnem principu deluje?

Kaj pametuješ če ti ni jasno. 

A če sam ne veš, bo pa umetna inteligenca? :crazy Dej ne no... Če pa že sprašuješ AI, pa vsaj prav vprašaj...

A Residual Current Circuit Breaker (RCCB) works by detecting any imbalance in the electric current flowing through an electrical circuit. This can occur when there is a leakage of current due to faulty wiring, damaged appliances or other electrical faults.

The RCCB continuously monitors the incoming and outgoing current in the circuit. If there is a difference in the current flow, it means that there is a leakage of current somewhere in the circuit. The RCCB quickly detects this imbalance and trips the circuit, cutting off the power supply to prevent electric shocks or fire hazards.

RCCBs are designed to provide an extra level of protection against electric shocks and are commonly used in household electrical installations and industrial settings. They are an essential safety device that helps to prevent accidents and protect both people and property from the dangers of electric shock.

Urejal Andy04, 03.12.2024, 16:05.

Član KOS
Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Ne pametuj in se ne izmotavaj. Učil sem se kaj je fid stikalo v šoli pred veliko leti s tem da sem se jaz naučil ti pa ne.

Če primeš fazo in nulo vsako v svojo roko nič ne odklopi.

Urejal voith, 03.12.2024, 16:11.

Prikaži več možnosti

antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik

voith, veliko veš, ampak vsega pa tudi ne. Pravijo, da je najbolj pameten električist že na britofu, ker je bil najbolj pameten..

Seveda Fi ali fid ali kako temu rečete, izklopi. Tok steče skozi tebe in skozi najbližjo pot do zemlje, skozi čevlje npr., razen če stojiš v zraku, pa še ta je v določenih primerih prevoden.

Problem je samo, kdaj izklopi, ali potem ko si že hin ali prej..

In ja, treba bo zavarovati sončno elektrarno, če si jo res sam zvezal. Večina vžigov sončnih elektrarn je namreč ker krovci po novem delajo dela električista,

Prikaži več možnosti
    • Andy04 je všeč

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Ne pametuj in se ne izmotavaj. Učil sem se kaj je fid stikalo v šoli pred veliko leti s tem da sem se jaz naučil ti pa ne.

Če primeš fazo in nulo vsako v svojo roko nič ne odklopi.

Noben se ne izmotava. Dejstva so na "mizi". Še prave tuje oznake za FI stikalo ne poznaš. Ne vem, kdo pametuje. Tudi jaz sem delal srednjo elektro šolo (kasneje fax mehatronika) in jaz sem se očitno nekaj naučil in ti ničesar. Da ne začnem, v koliko hišah sem že naredil komplet elektriko (vključno s pametnimi hišami), nebroj renovacij za mano, vgradil toliko FI stikal, kot jih ti v življenju videl ne boš... In vse funkcionira točno tako, kot sem napisal. 

Če ti FI stikalo ne odklopi, če primeš L in N, imaš nekaj strašno narobe. Stay alive. :ok

LP A. 

Urejal Andy04, 03.12.2024, 17:12.

Član KOS
Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Tudi jaz sem zvezal precej stvari pa sem še kar tle.

Ni res, ravno ti ne veš kako se mu reče po angleško. Angleško se reče RCD. FID = RCD.

Tako da tvoja trditev je napačna.

2024-12-03 17_17_08-ChatGPT.png

Ne odklopi, ko povežeš na elektriko kup mesa izoliran od tal z 2cm gume, dobiš najbolj navaden porabnik elektrike. V tem primeru človek in srce sredi te mesne gmote.

Čista osnovna logika. Če se tokokrog sklene preko telesa, ne odteka v zemljo zato FID oziroma RCD ne zazna nepravilnosti. In to ni nič strašno narobe, tako deluje FID/RCD.

RCD!

Urejal voith, 03.12.2024, 17:31.

Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Spet AI? 

Tudi prav. Pojma nima - kot že velikokrat preverjeno na strokovnih področjih... :ok2 RCD in RCCB ni isto. 

1. Uporaba zaščitnih stikal na diferenčni tok (FID ali RCCB) je priporočljiva tam, kjer obstaja povečana nevarnost električnega udara (kopalnice, drugi vlažni in...

2. FID zaščitno stikalo (RCCB) · STIKALO FID ETI EFI-2P 1P+N TIP AC 25A 0.5A 002065122 ....

Kot sem že napisal... Stay alive :ok

Res težko priznat nekaterim, da se motijo. 

LP A. 

P.S. Dost mam tega. :ok2

Urejal Andy04, 03.12.2024, 17:34.

Član KOS
Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Ni isto ampak razlika je pa kaj? Itak da si ti pametnejši od chatgpt zato ker je enega od obeh imen eti uporabil na škatli.

Tole lahko komot s FID stikalom spržiš, hrenovko. Ravno tako lahko spržiš tudi sebe.

Če bi razumel delovanje, bi razumel tudi to, pa ne razumeš. To mi gre najbolj na živce pri električarjih in vseh "majstrih" ker nelaj žlajfajo cel življenje zanima jih pa niti mal, odžlajfajo in pol mi tupi majster neke totalne gluposti zravn pa da on to dela že 30 let. Ja dela z možgani na standby.

Urejal voith, 03.12.2024, 17:41.

Prikaži več možnosti

antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik

Kriva je šola.
Nekdo vaju je narobe učil elektrike.
Mi smo hodili še v dobro staro šolo, ko smo imeli 6.mesecev praxe in smo se tudi kaj naučili, sploh kdaj lahko šlatamo elektriko in kdaj ne.
Niso nas učili o Fi ali fidih ali RCD ali RCCB ampak o zaščitnem napetostnem stikalu ali ZNS kot vi napišete. Še se komu sanja, kaj je to? In učitelj je rekel da se inštalacija v hišah polaga izpod žbuke.
Nimate vi teoretiki pojma o štromu.
Pozor, to besedilo vsebuje humorne vložke in tega nikar ne preizkušate doma, isto velja tudi za zadnjih par postov v tej temi. Tukaj smo namreč vsi visoko izobraženi v temi, kjer odgovarjamo na vaša vprašanja. Zato je za vse informacije poleg bmw foruma, dovolj samo internet in umetna inteligenca. Zadnjič sem videl chat GPT, kako je štemala za elektriko in priklopila sončno elektrarno.

Urejal antasi, 03.12.2024, 18:23.

Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Prosim sam za razlago, kako FID razlikuje med hrenovko in tvojo mesno kompozicijo izolirano od tal z 20mm gume?

Drgač pa jaz Ai uporabljam na dnevni bazi. Iz enakega razloga kot mam ostala orodja, ki jih uporabljam namesto zob in nohtov.

Vedno se bolj bojim tujega dela, kot svojega. Zato sem tudi bremze sam delal na avtomobilih in zato sem vso elektriko, vodo in vse inštalacije sam zvezal sebi in še komu v hiši in na barkah.

Ne znam vsega ampak se pa učim, ker uživam v tem in ker me pristno zanima.

Urejal voith, 03.12.2024, 18:37.

Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Še en Ai. Zelo jasen tudi.

RCD Functionality: An RCD trips when it detects an imbalance between the live (hot) and neutral currents, indicating that some of the current is leaking to the ground (earth). If the meat is fully isolated from the ground (e.g., not in contact with any grounded surfaces or conductive materials), it might not create a path for the current to flow to the earth. In this case, an RCD would not trip because no leakage current is being detected.

Isolation: The isolation of the meat would mean that the electrical current has no direct path to the ground. For an RCD to trip, there must be some form of leakage, such as current flowing through a person or a conductive surface into the ground. If there is no such leakage, the RCD should not activate.

Prikaži več možnosti

antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik

Saj zato pa smo tam, ko smo, ko za vsako delo vprašaš Gpt in že si strokovnjak.Meni bolj pomaga slikovni prikaz in tisto kar si ti objavil,kako si zvezal krmilnik za sončno, oprosti, je izgledalo, kot da bi v šoli en 13. letni mulc moral nekaj narediti. Saj vem, da si prvič delal, ampak slika ne laže.
In brez zamere. Nisi kriv ti, kriv je gpt, ki te je prepričal, da je lahko vsak električar. Tudi mehanik ne more biti vsak z gpt-jem. Ali pač?
Če lahko, mu pa reci, naj ti sestavi Porsche 944, ki ti doma stoji že leta in ki vsekakor bolj paše na ta forum.

Urejal antasi, 03.12.2024, 20:03.

Prikaži več možnosti
    • Andy04 je všeč

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Nisem prvič delal, precej daleč od tega.

Merilcu sem rekel, da mi je delal en električar, ki mi ni zgledal preveč zaupanja vreden, pa me je potolažil, da je lepo narejeno.

Ne pametuj o stvareh o katerih pojma nimaš. Projekt je predrag. Mam raje motor, čoln, bajto opremljeno z vsem kar si zamisliš, kot pa porša s katerim se lahko samo ubijem. Jaz moram preživet 2 mala človeka do kruha, zato sem motor parkiral 700+ konjski avto težk 1100kil bo pa tudi še malo počakal.

Pa da ne slepomišmo preveč, zelo zastrašujoče, da vidva kakor štromarja ne poznata delovanja ene osnovne zadeve kot je fid.

Urejal voith, 03.12.2024, 20:30.

Prikaži več možnosti

antasi
antasi

Novinec

• Uporabnik

Merilec je seveda pohvalil tvoje skropucalo, saj si mu plačal meritve.
Zdaj pa res lahko noč gospod AI
Prikaži več možnosti

voith
voith

BMW fanatik

• Uporabnik

Je dec kar avtoriteta in predvsem pooblaščen je za ocenjevanje tega. Kar ti nisi predvidevam?

Pa konc koncev, tudi če je po srednešolsk zvezan kot si rekel, mam jaz 15kw elektrarno za 5 jurjev, ne za 19800€ kolkr je nedavno geni hotel za točno tako in to brez net metra. Pa vem, da so pri meni vsi konektorji Staubli MC4 in, da so stisnjeni kot se zagre. Mi to pomeni skoraj tolk kot 14 jurjev, ki so ostali v tošlu.

Screenshot_20241203_204856_Gallery.jpg

Pripete slike za predogled

• Screenshot_20241203_205656_Gallery.jpg

Urejal voith, 03.12.2024, 20:55.

Prikaži več možnosti
    • Davidf1 je všeč

Falko
Falko

BMW ljubitelj

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 861

Če narediš kratek stik faze in nule vrže ven varovalko oziroma odklopnik.
Če stakneš fazo na zemljo vrže ven FID.
Če primeš fazo in nulo eno v levo drugo pa v desno roko ne vrže ven nič.
Stava? Boš prijel?
Elektrarno sem jaz sam zmontiral, zvezal in skonfiguriral, dela super. Meritve in pregled so šle skozi bp. Kdo od vaju jo je sam postavil?

bi rekel, da ima voith prav, ker fit ti dela na razliko tokov, resi te le, da gre nekaj toka skozi noge v tla in nastane razlika, ce bi stal na izoliranem, ali v luftu, fita ne bi vrglo ven..
Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.