Skoči na vsebino

Letne pnevmatike 2009-2025

* * * * * 8 glasov

• Prijavi se za objavo odgovora
10312 odgovorov v temi
Octopus
Octopus

Licence to rust

• Uporabnik
  • Sporočil: 7 055
  • Avtomobil: E34-540iAT_T3 SYNCRO_G31

Prve na 7x17 platiščih, druge na 8x17, razen če to prinese tako razliko, čeprav dvomim.

Seveda da je razlika, platišča na enem kupu so širša dobra 2,5cm po komadu, če so 4 komadi naloženi računaj 4*2,25 = ravno nekje 9 cm. Na širšem platišču pnevmatiko pač napne, ampak takole zložene določa višino bočnica, ki jo pa napne vsaj na širino platišča- po dimenziji in sliki sodeč ni toliko napeto, da bi rob platišča bil najširši in bi se zlagale na rob.
Skratka ja, platišča prinesejo razliko na sliki, normalne kvalitetne pnevmatike v isti dimenziji pri 17 col ne morejo kar stričt centimeter ali več po širini gor- dol.

Spraviš recimo isto pnevmatiko 235-45-R17 tako na 8 široko platišče, kot 10, pa če boš naložil platišča takole bočno, bo en kup konkretno višji, pa tudi težji.

Anything I say. What a wonderful philosophy you have.

Prikaži več možnosti

DamoE30
DamoE30

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 903
  • Avtomobil: Volvo V70-D5, `10

Pa glih za zimsko je fajn da je ozja

Mah to je bilo aktualno včasih, ko je še snežilo pozimi, danes, ko so pa zime mokre pa širina ni bistvena :)

E30 325i---race car :3gears
Prikaži več možnosti
    • duhec in Andy04 uporabnikom je všeč to sporočilo

Jerch_
Jerch_

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 14 853
  • Avtomobil: DKW

Mah to je bilo aktualno včasih, ko je še snežilo pozimi, danes, ko so pa zime mokre pa širina ni bistvena :)

Jah, Leon ni gledal tega videa:
https://youtu.be/wf_...kRQ8wokjghL4gjK

Sam lahko pri dveh prakticno enakih avtih recem, da razlika je, ampak samo po zaviranju na ledu oz globoko zamrznjeni gladki podlagi, primerjam pa:
-S5 B9 z 255-35/19
-RS4 B9 z 235-40/19
Po drugi strani pa 235 izkljucno ob popolnoma suhi in dobri podlagi uspejo prenest ves navor na podlago, ampak to pozimi ni tako pomembno :)
Prikaži več možnosti

Nixxon
Nixxon
  • Globalni moderator
  • Sporočil: 68 311
  • Avtomobil: sivo povprečje

Seveda da je razlika, platišča na enem kupu so širša dobra 2,5cm po komadu, če so 4 komadi naloženi računaj 4*2,25 = ravno nekje 9 cm. Na širšem platišču pnevmatiko pač napne, ampak takole zložene določa višino bočnica, ki jo pa napne vsaj na širino platišča- po dimenziji in sliki sodeč ni toliko napeto, da bi rob platišča bil najširši in bi se zlagale na rob.
Skratka ja, platišča prinesejo razliko na sliki, normalne kvalitetne pnevmatike v isti dimenziji pri 17 col ne morejo kar stričt centimeter ali več po širini gor- dol.

Spraviš recimo isto pnevmatiko 235-45-R17 tako na 8 široko platišče, kot 10, pa če boš naložil platišča takole bočno, bo en kup konkretno višji, pa tudi težji.

Bolj se mi zdi da prinese razliko bočna zaščita, na Bridgestoneki so konkretno večje.

To our friends and loved ones, no longer with us.

Prikaži več možnosti
    • Andy04 je všeč

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 9 527
  • Avtomobil: avtomatik

A ima kdo izkušnje z Bridgestone Turanza 6? https://www.bridgest...ranza/turanza6 

Jest bom dal te gor čez cca 2 meseca (če jo slučajno snegec ne zagode).

LP A. 

:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono

Član KOS
Prikaži več možnosti

exmitko
exmitko

Začetnik

• Uporabnik
  • Sporočil: 60
  • Avtomobil: GLE 250d in G21 320xD

A je kdo kdaj spremljal cene letnih pnevmatik v zimskih mesecih? Pridejo kak euro ceneje zdaj kot pa potem marca/aprila?

Prikaži več možnosti

M power
M power

Kakegae no nai

• Globalni moderator
  • Sporočil: 17 063
  • Avtomobil: 2020 G21 320d Xdrive

Na ceno gum bolj kot sezona, vpliva gibanje cen surovin. Je pa izven sezone izbira gum tudi slabša (pozimi letnih in obratno).

1986 E30 325iX > 1993 E36 318i > 1991 E36 325i > 2001 E46 330Xi T > 1999 E46 316i > 2001 E46 330Xi > 2004 E46 330Xd T > 2016 F11 520d Xdrive > 2020 G21 320d Xdrive

Prikaži več možnosti
    • Nixxon, Andy04 in legendo uporabnikom je všeč to sporočilo

legendo
legendo
  • Uporabnik
  • Sporočil: 70
  • Avtomobil: BMW G31

A ima kdo izkušnje z Bridgestone Turanza 6? https://www.bridgest...ranza/turanza6 

Jest bom dal te gor čez cca 2 meseca (če jo slučajno snegec ne zagode).

LP A. 

https://www.tyrerevi...e/Turanza-6.htm

Prikaži več možnosti

jelo46
jelo46

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 780
  • Avtomobil: BMW

Ima kdo od vas izkušnje s Pirelli PZ4?

Prikaži več možnosti

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Kar je od Pirellija, sem jaz vozil samo Cinturato P7. Overall ni slaba guma. Najboljša ocena z moje strani gre obrabi --> zdržale so mi res fuuuul km-jev. 

LP A. 

Član KOS
Prikaži več možnosti

dnjehen
dnjehen
  • Uporabnik
  • Sporočil: 5 625
  • Avtomobil: Fiesta ST

Men so Cinturato P7 ful glasne.

Prikaži več možnosti

rok46
rok46

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 1 878

Sem jih imel na g31 v 19”. Men so bile gume vsec, tihe, in dober grip, sploh po mokrem.

Tud po testih so ocenjene kot zelo dobre.
podpis
Prikaži več možnosti
    • jelo46 je všeč

legendo
legendo
  • Uporabnik
  • Sporočil: 70
  • Avtomobil: BMW G31

Ja, kot je rok46 napisal.

Prikaži več možnosti

jelo46
jelo46

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 780

Kar imam izkušenj z Pirelli jih imam s P Zero. Guma super, ampak so mi zadnje zdržale eno poletno sezono na E46 330i. Zato me malo zanima kako je z obrabo, predvidevam da zdrži dlje kakor P Zero.

Prikaži več možnosti

avensis
avensis

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 94

Pozdravljeni, trenutno imam na 325d (F31) Michelin PS4S gume v dimenziji 225/255 19col, ki so po treh sezonah zrele za menjavo. Ker je cena novega kompleta kar visoka, me zanima, če recimo vzamem Hankook K127, mislite, da bom razočaran? Michelinke so mi top, le cena...

Ali predlagate kakšno drugo firmo, ki mi bo tudi zdržala 3 sezone, le da je cenejša? Delam cca. 18000km/leto. 

Hvala

LP Roman

Prikaži več možnosti

tristan01
tristan01

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 9 845
  • Avtomobil: F31 318dTA (2013)

Pozdravljeni, trenutno imam na 325d (F31) Michelin PS4S gume v dimenziji 225/255 19col, ki so po treh sezonah zrele za menjavo. Ker je cena novega kompleta kar visoka, me zanima, če recimo vzamem Hankook K127, mislite, da bom razočaran? Michelinke so mi top, le cena...

Ali predlagate kakšno drugo firmo, ki mi bo tudi zdržala 3 sezone, le da je cenejša? Delam cca. 18000km/leto. 

Hvala

LP Roman

Menim, da imaš totalno overkill gume za tvoj avtomobil. PS4S vozijo fantje na dirkališča na avtomobilih s precej večjo konjenico.... 

Na tvojem mestu bi pogledal za Michelin PS5, če si dinamičen voznik. Če si umirjen voznik, pa bi pogledal celo za kakšno touring gumo. Konecm koncev 325d je le malce bolj navit 2.0d in noben hud športnik. 

LP Tristan01

Prikaži več možnosti

etore
etore

BMW fanatik

• Uporabnik
  • Sporočil: 11 116
  • Avtomobil: M2

Hvala

LP Roman

Ni alternative tej gumi žal še vedno po 6-7 letih. Tudi cena na prevožen km in ko dodaš še vse druge pluse gumi se izkaže da je najboljši price/performance. 

Če je ravno ni zabavno...
Prikaži več možnosti

avensis
avensis

Novinec

• Uporabnik
  • Sporočil: 94

Zdravo, hvala za odgovore. Na gume gledam tudi iz vidika vožnje - kako se obnaša čez luknje, v dežju, samozavest ki ti jo daje....ne samo ob norenju po ovinkasti cesti. Kakšnih 10% poslabšanja bi bil še pripravljen sprejet recimo na račun 30% nižje cene. Pred leti sem imel Kumho, potem sem dal Michelin...je bilo že ob navadni vožnji kot noč in dan, je pa res da je bil sam avto precej športen, trdo vzmeten. Kot je rekel Etore, me samo skrbi, da bom kvečjemu slabe volje, če bom downgrade-al...in dejansko nič kaj posebno pridobil na dolgi rok. 

Nima pa noben dejanske izkušnje, da bi šel iz Michelina na kakšno dostopnejšo znamko? 

Hvala še enkrat in lp 

Prikaži več možnosti

panki_86
panki_86
  • Uporabnik
  • Sporočil: 3 750
  • Avtomobil: G20 M340i xDrive

Jaz sem jih imel tovarniško gor v 19", pa zdaj jih imam tudi v 20" (kupljen cel set s platišči pri BMW pooblaščencu). Oboje torej RFT z zvezdico.
Niso slabe, zdržijo zelo dolgo, vsaj 19ke so mi presenetljivo dolgo zdržale (cca 50k km), samo oprijem je pa malo slabši kot pri Michelinu PS4s. Vsaj meni se tako zdi.

Urejal panki_86, 20.02.2025, 11:56.

Prikaži več možnosti
    • Andy04 in jelo46 uporabnikom je všeč to sporočilo

Andy04
Andy04

BMW fanatik

• Uporabnik

Kar imam izkušenj z Pirelli jih imam s P Zero. Guma super, ampak so mi zadnje zdržale eno poletno sezono na E46 330i. Zato me malo zanima kako je z obrabo, predvidevam da zdrži dlje kakor P Zero.

P zero naj bi se glede na primerjavo s P zero PZ4 obrabljale počasneje in z njimi lahko prevoziš cca 28% več km-jev. 

https://www.thetirel...lli-p-zero-pz4/

LP A. 

Član KOS
Prikaži več možnosti

-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2023. Vse pravice pridržane.