Skoči na vsebino

 

Gobe, gobe

- - - - -

  • Prijavi se za objavo odgovora
780 odgovorov v temi
Andy04
Andy04

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 8 259
  • Lokacija: 04
  • Avtomobil: avtomatik

#61

Mah, za zvečer je dost :ok2

LP A.
:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono



Član KOS
Prikaži več možnosti


jereby
jereby

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 762
  • Lokacija: Idrija
  • Avtomobil: E46 330xdT

#62

Objavljena slika

I jednu žlicu Vegete - NOT!
Prikaži več možnosti


klemn007
klemn007

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 1 805
  • Lokacija: Slovenija

#63

Jaz sem jih tudi danes dobil cca 670g
Objavljena slika
Prikaži več možnosti
    • Davidf1 je všeč


Davidf1
Davidf1

    BMW Račna Team

  • Uporabnik
  • Sporočil: 23 796
  • Lokacija: Grosuplje
  • Avtomobil: E39 530dTA & 530dTA ///M

#64

Zelo lepi jurčki :ok

Jereby tebi pa tam v ponvi falijo še ene 4 jajca :ok2 :-D

Urejal Davidf1, 28.09.2009, 19:56.

Prikaži več možnosti


Senna
Senna

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 6 144
  • Lokacija: Komenda
  • Avtomobil: 335i,GSXR1000,

#65

Danes jih nabral 10kg,slik ne dam,da ne bo foušarije:)
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


Zvezdica
Zvezdica

    Oplovka

  • Uporabnik
  • Sporočil: 1 984
  • Lokacija: Ljubljana
  • Avtomobil: R1200R

#66

Senna, a vsaj približnega nahajališča ne bi delil? Js najdem vse, but jurčke :confused
Objavljena slika
Nisem pleh picka, ker se sponzor za tako veliko rit še ni rodil. J.Lo.press :laugh
Prikaži več možnosti


Austin Powers
Austin Powers

    sir Captain Slow

  • Globalni moderator
  • Sporočil: 14 179
  • Lokacija: Canvey Island, Essex, GB
  • Avtomobil: S54

#67

Vam iz srca privoščim vse te silne kilograme, sam jih nabiram vsak dan, na sprehodu z družino v gozdu za hišo. Poznam par placev in če jih tam ni, potem jih ni. :-D
Najraje jih pogrilam, kaplja olivnega, na tanko narezane pokažeš orenk razgreti ponvi, malce česna in peteršilja ter na koncu par kapelj limone. Mjamsi. :mljask
Vsako leto vložim par kozarcev ter nekaj vrečk zblanširanih za v skrinjo. Več kot toliko je pa nesmisel, ker jih itaq ne pojemo toliko... :-D
Me pa nekaj moti na parih slikah - neobrezane gobe... :confused
LP
Austin

BMW Z3 - simply - purely medicinal. :)

Prikaži več možnosti


montenegro
montenegro

    Zmija

  • Uporabnik
  • Sporočil: 2 376
  • Lokacija: Komenda
  • Avtomobil: Audi B8

#68

To o neobrezanih gobah sem hotel že jaz omeniti. :confused

Sicer pa včeraj na sprehodu nabral 12 lepih marel :mljask
Prikaži več možnosti


zirafa
zirafa

    Novinec

  • Uporabnik
  • Sporočil: 52
  • Lokacija: Lj
  • Avtomobil: E46, vw polo, kawasaki

#69

Včeraj 62, danes 29 jurčkov.

Nekatere moti, da gobe niso obrezane, sama jih v gozdu nikoli ne obrežem, le zemljo z roko s štorčka spravim kolikor gre. Kot piše v zakonu, če bi slučajno kdo težil in še to se v vseh teh letih ni našel kandidat.

Senna, kar brez skrbi prilepi slike, ne bo foušarije.
Prikaži več možnosti


Zvezdica
Zvezdica

    Oplovka

  • Uporabnik
  • Sporočil: 1 984
  • Lokacija: Ljubljana
  • Avtomobil: R1200R

#70

Z mikološkega stališča je zaželjeno, da se pusti vsaj kakšen cm beta v zemlji in, da se jih odreže in ne spuli. Torej brez noža in košare sicer niste proti črki zakona, ni pa to dobra gobarska praksa.

Ko smo ravno pri zakonih... le-ti omejujejo tudi iznos gob po osebi na dan iz gozda in to ni tam brez veze. Ne pozabimo, da je goba začimba in ne trofeja. Z vsako utrgano gobo je eno drevo izgubilo pomočnika (mikoriza -> google).
Objavljena slika
Nisem pleh picka, ker se sponzor za tako veliko rit še ni rodil. J.Lo.press :laugh
Prikaži več možnosti


Iztok Z.
Iztok Z.

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 21 090
  • Lokacija: EMONA
  • Avtomobil: BMW x

#71

Z mikološkega stališča je zaželjeno, da se pusti vsaj kakšen cm beta v zemlji in, da se jih odreže in ne spuli. Torej brez noža in košare sicer niste proti črki zakona, ni pa to dobra gobarska praksa.

Prava gobarska praksa je trganje. Ko se gobe doma očistijo pa se ostanki beta in trosnikov nesejo čim prej nazaj v gozd in raztrosijo po samo tebi dobro znanem "štantu" ... :ok2

Don't drive faster than your angel can fly...¯\_(ツ)_/¯

Prikaži več možnosti


Senna
Senna

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 6 144
  • Lokacija: Komenda
  • Avtomobil: 335i,GSXR1000,

#72

Senna, a vsaj približnega nahajališča ne bi delil? Js najdem vse, but jurčke :confused


Lahko greva kdaj skupaj,pa ti pokažem jurčka:ok2 :ok
Sej ne,ti bom pol ps poslal,se mi zdej mudi,po gobe seveda:laugh,me en čaka.

lp
Objavljena slika
Prikaži več možnosti


jereby
jereby

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 762
  • Lokacija: Idrija
  • Avtomobil: E46 330xdT

#73

Ola gobarski zanesenjaki.... Včeraj na poti iz službe mi ni dalo, da ne bi skočil malo pogledat po eni stezici :ok2 Drugače sem pa v nedeljo dopoldne nabral čisto majhne - še neodprte marele. Lepo sem jih očistil, izpulil bet in nadeval z koščki sira in fetico pršuta.... Tako pripravljene sem spaniral, kjer je odprtina za nadev sem dvakrat pomočil v jajce in drobtine, da topljeni sir ne izteče.... Pa dober tek....

P.S.: Ker se v tej temi omenja več ali manj samo vsem poznane gobe, verjetno pa je kakšen gobar, ki nabira tudi druge, bi priporočal da malo napišete kaj vse nabirate :ok

Jaz poleg jurčkov nabiram še: marele, lisice, turke

Fajn je če pri kakšnih bolj eksotičnih dodate sliko, da ne bo kdo izmed nas nabiral kakšnih mušnic ;)

Objavljena slika

LP, Primož!

Urejal jereby, 29.09.2009, 07:42.

Prikaži več možnosti


Andy04
Andy04

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 8 259
  • Lokacija: 04
  • Avtomobil: avtomatik

#74

Lepo sem jih očistil, izpulil bet in nadeval z koščki sira in fetico pršuta.... Tako pripravljene sem spaniral, kjer je odprtina za nadev sem dvakrat pomočil v jajce in drobtine, da topljeni sir ne izteče.... Pa dober tek....
LP, Primož!


Tole bo pa treba sprobat :mljask

No, jaz že nekaj časa namesto "paniranja posebej" naredim kar maso, podobno kot za palačinke (le malo bolj gosto). Je veliko lažje in hitreje :ok

LP A.
:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono



Član KOS
Prikaži več možnosti


Andy04
Andy04

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 8 259
  • Lokacija: 04
  • Avtomobil: avtomatik

#75

Nekatere moti, da gobe niso obrezane, sama jih v gozdu nikoli ne obrežem, le zemljo z roko s štorčka spravim kolikor gre. Kot piše v zakonu, če bi slučajno kdo težil in še to se v vseh teh letih ni našel kandidat.



Tole glede obrezovanja in trganja...

Sem govoril z enim profi gobarjem (pa tudi na a la Discovery je bila enkrat ena oddaja - je pa teh oddaj zelo zelo malo :damn, vsi nekaj skrivajo) glede gobarjenja...
Also, teorijo o trosih so "današnji" strokovnjaki rahlo ovrgli (velja za jurčke). Po zadnjih raziskavah naj se jurčki ne bi "razmnoževali" preko trosov, ampak rastejo iz "drevesa" pod zemljo. To drevo je lahko v fazi razvoja oz. rasti (kakšna goba sem in tja), v zreli dobi (recimo 20 jurčkov na kupu) in v fazi odmiranja (tako, kot v prvi fazi - kak jurček sem in tja).
Tale teza ni uradno potrjena, se mi pa osebno zdi vedno bolj smiselna - recimo, da nabiram gobe že ene 25 let. Življenska doba takega "drevesa" naj bi bila povprečno ene 10, 12 let. In če pogledam malo nazaj, v mladost :laugh, se mi to zdi vedno bolj verjetno: na določenih krajih so bile gobe vedno in veliko, pol samo kakšna sem in tja, dokler nazadnje nisem dobil tudi ene ne. Mogoče tudi zato še nikomur ni uspelo s trosi "zasaditi" jurčkov bilo kje (npr. tko, kot gojijo šampinjone kje doma, ali pa da bi te trose dal na nek svoj kraj v gozdu).
Tako da kar se tiče rezanja in ne trganja gobe - rezanje gobe, da kak cm še ostane v zemlji, ne dobi moje podpore spljoh. :ok2 In če ta teorija o drevesu drži, je pol ista scena, če npr. hruške ne bi odtrgal s pecljem, ampak bi jo odrezal tako, da bi pecelj in malo hruške obviselo na veji :ok
Ravno tako čiščenje ostale prsti z beta - jaz gobe vedno očistim doma. Prvič zaradi zgornjih stavkov in drugič: če slučajno ostane kaj gob za pospravit za naslednji dan, jih moraš pol še enkrat malo obrezat (tam, kjer si gobo "ranil" z nožem, postane malo rjava).

Uf, sm se ga razpisal... Komentarji na "gobovo" drevo zaželjeni:cool

LP A.
:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono



Član KOS
Prikaži več možnosti
    • Warden je všeč


anzo
anzo

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 878
  • Lokacija: Šk. Loka - Kranj

#76

Dons v eni urci nabral 7kg kostanja :-D to je men bolš kot gobe nabirat. Ga mam vsaj skoz več...gobe je treba preveč iskat. :ok jutri mogoče grem na sprehod in mi upam kšn jurček pomaha:wave
Brzina, je naša vrlina.
Prikaži več možnosti


Davidf1
Davidf1

    BMW Račna Team

  • Uporabnik
  • Sporočil: 23 796
  • Lokacija: Grosuplje
  • Avtomobil: E39 530dTA & 530dTA ///M

#77

To vsaj ziher veš, da ga boš najdu pod kostanjem :-D
Prikaži več možnosti


Zvezdica
Zvezdica

    Oplovka

  • Uporabnik
  • Sporočil: 1 984
  • Lokacija: Ljubljana
  • Avtomobil: R1200R

#78

Tole glede obrezovanja in trganja...

Sem govoril z enim profi gobarjem (pa tudi na a la Discovery je bila enkrat ena oddaja - je pa teh oddaj zelo zelo malo :damn, vsi nekaj skrivajo) glede gobarjenja...
Also, teorijo o trosih so "današnji" strokovnjaki rahlo ovrgli (velja za jurčke). Po zadnjih raziskavah naj se jurčki ne bi "razmnoževali" preko trosov, ampak rastejo iz "drevesa" pod zemljo. To drevo je lahko v fazi razvoja oz. rasti (kakšna goba sem in tja), v zreli dobi (recimo 20 jurčkov na kupu) in v fazi odmiranja (tako, kot v prvi fazi - kak jurček sem in tja).
Tale teza ni uradno potrjena, se mi pa osebno zdi vedno bolj smiselna - recimo, da nabiram gobe že ene 25 let. Življenska doba takega "drevesa" naj bi bila povprečno ene 10, 12 let. In če pogledam malo nazaj, v mladost :laugh, se mi to zdi vedno bolj verjetno: na določenih krajih so bile gobe vedno in veliko, pol samo kakšna sem in tja, dokler nazadnje nisem dobil tudi ene ne. Mogoče tudi zato še nikomur ni uspelo s trosi "zasaditi" jurčkov bilo kje (npr. tko, kot gojijo šampinjone kje doma, ali pa da bi te trose dal na nek svoj kraj v gozdu).
Tako da kar se tiče rezanja in ne trganja gobe - rezanje gobe, da kak cm še ostane v zemlji, ne dobi moje podpore spljoh. :ok2 In če ta teorija o drevesu drži, je pol ista scena, če npr. hruške ne bi odtrgal s pecljem, ampak bi jo odrezal tako, da bi pecelj in malo hruške obviselo na veji :ok
Ravno tako čiščenje ostale prsti z beta - jaz gobe vedno očistim doma. Prvič zaradi zgornjih stavkov in drugič: če slučajno ostane kaj gob za pospravit za naslednji dan, jih moraš pol še enkrat malo obrezat (tam, kjer si gobo "ranil" z nožem, postane malo rjava).

Uf, sm se ga razpisal... Komentarji na "gobovo" drevo zaželjeni:cool

LP A.



Pozdravljen, kolega gobar!

Tudi gobe so moj foh :ok2

To, kar si napisal, je pravzaprav v globalu res ampak ni pa čisto tako (se bojim, da je malce preveč poenostavljeno,...). Torej, ogromno gob živi v sožitju z drevesom, ki mu pravimo mikoriza. To pomeni, da se goba najprej zasadi sama (iz trosov), nato pa hife (kvazi koreninice) požene po zemlji, lahko tudi nekaj 10m daleč, dokler ne sreča prave korenine drevesa, ki ji ustreza (za jurčke in mušnice (zato pa so skupaj) recimo hrast, bukev, za kostanjevke kostanj, za sirovke jelka, smreka itd. ...). Od tod ta pojav, da so v enem gozdu vedno približno enake vrste gob (ker so vezane na drevesa). Gobe pa se ne razmnožujejo le s trosi, ampak se lahko fertilizirajo (=postanejo plodne) tudi njihove hife... pride do nastanka spolnih celic, do združitve in nastanka sporangija (trosonosca), ki je pri gobah klobuk. Zelo čudno ja :crazy Ampak to ne pri vseh.
Kar se pa tiče rezanja beta: če ga popoloma odrežete oz. spulite, ste drevesu takoj zaprli dovod mineralnih snovi, ki mu jih daje goba (drevo pa njej sladkorje in druge produkte fotosinteze), če pa ga nekaj pustite, je ta prekinitev počasnejša in ni šok za tisti del korenin. Poleg tega je priporočljivo, da gobe nosite v naluknjanih posodah (cedilo, košara...) ali pa kar v roki če jih je samo nekaj.
In, da ste pri nabiranju zmerni. Goba je težko oz. praktično neprebavljivo živilo, vsebuje zelo močne aromatske molekule in jih ni priporočljivo pojesti preveč. Poleg tega so zaradi neveščih nedeljskih gobarjev vedno bolj ogrožene.
In ne brcajte gob, ki jih ne poznate, ker za vami pride Zvezdica in ma polne oči solz, ko vidi raztreščene gospodarje kroženja snovi v naravi... :jok

Srečno! Z.
Objavljena slika
Nisem pleh picka, ker se sponzor za tako veliko rit še ni rodil. J.Lo.press :laugh
Prikaži več možnosti
    • Roberto88 je všeč


jereby
jereby

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 762
  • Lokacija: Idrija
  • Avtomobil: E46 330xdT

#79

Kar se pa tiče rezanja beta: če ga popoloma odrežete oz. spulite, ste drevesu takoj zaprli dovod mineralnih snovi, ki mu jih daje goba (drevo pa njej sladkorje in druge produkte fotosinteze), če pa ga nekaj pustite, je ta prekinitev počasnejša in ni šok za tisti del korenin.


Lepo si to napisala... :ok Je to plod tvoje zakladnice znanja ali si prepisala iz kakšne knjige? No sej v bistvu ni važno namen je bil dosežen, vsaj pri meni. Kar se tiče pa brcanja nepoznanih gob in sploh gob, ki so podobne jurčkom pa no comment. Razmišljanje v smeri... "Jaz sem in potem daleč okoli nobenga"...

BTW, še uro na sihtu potem pa na gobe :ok2

Tudi ostalim polno košarico, Primož!
Prikaži več možnosti


Andy04
Andy04

    BMW fanatik

  • Uporabnik
  • Sporočil: 8 259
  • Lokacija: 04
  • Avtomobil: avtomatik

#80

@Zvezdica, :eek2 Hvala lepa za strokovno razlago :ok Tolk pa jaz nisem podkovan v teli tvoji biologiji...

Brcanje gob... Se mi zdi, da je tega tle v naših gozdovih vedno manj.

@jereby, si me prav zrajcal... Mah ne, danes ne bo šlo. Mogoče jutri;)

LP A.
:nono Trau keinem, der nicht trinkt. :nono



Član KOS
Prikaži več možnosti




-->
BMWslo je zasebna spletna stran in ni v povezavi s podjetjem BMW AG.
Obiščite uradno stran BMW Slovenija.
BMW je registrirana blagovna znamka podjetja BMW AG.
BMWslo.com © 2001-2018. Vse pravice pridržane.